A kutya számára legfontosabb tápanyagok

milyen tápanyagok szükségesek a kutyáknak

Száraztáp, nedvestáp, bio eledel, BARF módszer vagy házi készítésű koszt? Mindegy, milyen etetési módszert választott, az a fontos, hogy kutyája minden szükséges tápanyagot megkapjon. De melyek is a legfontosabb tápanyagok, melyekre szükség van ahhoz, hogy kutyája egészséges, boldog és vitális legyen? És mi történik egy esetleges túladagolás vagy hiány esetén?

Milyen tápanyagokra van szüksége a kutyának?

Az egészséges kutyaélethez különböző tápanyagokra van szüksége kedvencének, melyeket mindennapi eledeléből vesz magához. A víz mellett ide tartoznak mindenekelőtt a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok.

Ezek a tápanyagok mind egy vagy több fontos funkciót látnak el a kutya szervezetében, így nem csak külön-külön vett mennyiségük, de egymáshoz viszonyított arányuk is nagyon fontos. Ezek túladagolása és esetleges hiánya is komoly egészségügyi kockázathoz vezethet.

Az alábbi áttekintés elsősorban alapvető ismereteket közöl a kutyák tápanyagigényéről – a konkrét értékek, melyekre a kutyának az egyes tápanyagokból szüksége van, egyénenként igen változóak. Ha bizonytalan benne, mi lenne az optimális tápanyagösszetétel kutyájának, kérje ki állatorvosa, vagy egy kutyatáplálkozási tanácsadó véleményét.

Olvassa el cikkeinket A kutyatáp mennyiségének kiszámolása!

Fehérjék – különösen fontos tápanyagok a kutya számára

A fehérjék – más néven proteinek – az élethez szükséges legfontosabb és legalapvetőbb alkotóelemek, melyek aminosavakból állnak. Funkciójuk, hogy a szervezet energiát nyerjen belőlük, valamint elengedhetetlenek a sejtek képződéséhez, ugyanis minden sejtnek szüksége van aminosavakra.

A szükséges aminosavak egy részét a szervezet maga is képes előállítani. Vannak azonban úgynevezett esszenciális aminosavak, melyeket nem tud, így azt a kutyának a táplálékából kell felvennie. Ezért nem csak a fehérje mennyisége fontos, hanem az is, az milyen fehérjeforrásból származik – az állati fehérjeforrások megfelelő mennyiségű és arányú esszenciális zsírsavat tartalmaznak.

A kutyák számára legfontosabb fehérjeforrás tehát még mindig a hús. Ettől függetlenül azonban nem minden állati fehérjeforrást tud a kutya szervezete ugyanolyan jól hasznosítani. Az emészthetőség azt jelzi, mennyire képes a kutya szervezete alkotóelemeire bontani a fehérjét, s így hasznosítani azt. Különösen jól emészthető például az izomhús, a szív és a hal. Ezenkívül a tojás és a tejtermékek szintén értékes fehérjéket szállítanak a kutya szervezetének. Utóbbit azonban csak kis mennyiségben adja kedvencének.

Egy fehérjeszegény táplálkozás, vagy egy olyan étrend, mely nehezen hasznosítható fehérjéket tartalmaz, komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Például visszamaradott növekedést, rossz májműködést és súlyveszteséget, valamint fokozza az esélyt más betegségekre is. Mindazonáltal a túl sok fehérje is káros lehet négylábú barátjának. Túl magas energiabevitel esetén ugyanis bizonyos körülmények között a fehérje fermentálódik a vastagbélben – ennek eredményeképp pedig puffadást és egyéb emésztési zavarokat okozhat.

Zsírok

A fehérje mellett a másik legfontosabb tápanyag a kutyák számára a zsír. A zsír ugyanis nem csak energiaforrás, hanem számos funkciót ellát a szervezetben. Támogatja az anyagcserét, és a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) hordozója is. Ezeket a szervezet pedig csak a zsírnak köszönhetően tudja feloldani és hasznosítani.

A táplálékban megtalálható zsír enzimek segítségével bomlik fel zsírsavakká. Azonban nem minden zsírsav ugyanolyan. Mindenekelőtt a telítetlen zsírsavak (például omega-3 és omega-6) elengedhetetlenek az egészséges anyagcsere szempontjából. Nagy mennyiségben találhatóak meg a halolajakban (például lazacolaj), de a növényi olajakban is, mint például a napraforgómagolajban és a repceolajban.

Az omega-3 vagy omega-6 zsírsav hiánya a szervezetben problémák egész sorát okozhatja: az energiaszint csökkenését, anyagcsere-problémákat, bőrrel és szőrrel kapcsolatos betegségeket, valamint immunrendszer védekezőképességének csökkenését. A máj túlterheltsége, a hasnyálmirigy-probléma, vagy a túl magas vérzsírszint viszont a silány minőségű zsírok túlzott jelenlétét jelzi a szervezetben.

Szénhidrátok – szintén fontos tápanyagok a kutyának

Egy további fontos tápanyag a kutyák számára a szénhidrát. Elsősorban sok energiával látja el kutyája szervezetét, s támogatja teljesítőképességét. Hiánya így legtöbbször a mozgásigény csökkenésében és vele együtt járó emésztési problémák formájában jelentkezik.

Bár a szénhidrát a kutyák egészsége és jólléte szempontjából kiemelt jelentőségű, az utóbbi években egyre rosszabb híre lett. Ez nem utolsó sorban azok miatt a táplálkozásszakértők miatt van, akik az embereknek előírják, hogy kevesebb szénhidrátot fogyasszanak, ha fogyni szeretnének. Ez természetesen nem helytelen, mindazonáltal gyakran feledésbe merül, hogy vannak ,,jó” és ,,rossz” szénhidrátok is, az előbbiek pedig elengedhetetlen energiaforrásnak számítanak.

A hasznos szénhidrátok poliszacharidokból állnak, és megtalálhatóak például különböző gabonafélékben, a burgonyában, a teljeskiőrlésű lisztben, a barna rizsben és különböző zöldségekben is. A rossz szénhidrátok ezzel ellentétben sok monoszacharidot és diszacharidot tartalmaznak, s ajánlatos elkerülni őket a kutyák étrendjében. A fehérkenyér, a cukor, az étkezési keményítő, a liszt és a csokoládé is ebbe a csoportba tartozik, s így semmiképp nem való a kutya etetőtálkájába!

További fenntartás a szénhidrátokkal kapcsolatban, hogy mivel a kutyák elsősorban húsevők, ezért nem képesek megemészteni a szénhidrátokat. Ezt időközben már azonban cáfolták különböző tanulmányok. A háziasítás folyamata során a kutyák gyomra ugyanis folyamatosan alkalmazkodott az emberi táplálékhoz. Ezenkívül a gabona feldolgozásán is sok múlik. A zabpehely például kiválóan emészthető a kutyák számára, és értékes energiaforrás.

aktív kutyák tápanyag szükséglete © TeamDaf / stock.adobe.com

Rostok

A rostok különösen hosszúláncú szénhidrátok, melyeket a szervezet nem tud hasznosítani. Ennek ellenére bizonyos értelemben a legfontosabb tápanyagok közé tartoznak a kutyák számára, ugyanis többféle pozitív hatással vannak az emésztésre.

Ezenkívül a rostoknak vízmegkötő képességük is van. Ezzel közvetett módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a széklet ne legyen túl kemény. A víz megkötése miatt pedig megnő a táplálék térfogata a bélben. Ez ingerli a bélműködést, és növeli a telítettség érzését. A magas rosttartalom továbbá csökkenti a fehérje hasznosíthatóságát – ez főleg a súlycsökkentésre kifejlesztett tápoknál hasznos.

A rostoknak van még egy jótékony hatása a kutyák emésztésére. Még ha a kutyák szervezete nem is tudja őket hasznosítani, a ,,jó” bélbaktériumok képesek erre. Számukra ugyanis a rostok fontos tápanyagot jelentenek, így a rostok közvetett módon, az egészséges bélflórán keresztül támogatják a kutya egészségét.

Vitaminok: számtalan szervi funkcióhoz szükségesek

Az eddig felsorolt fontos tápanyagokhoz hasonlóan a vitaminok is jelentős szerepet játszanak a kutyák egészségében. Még akkor is, ha az egyes vitaminokból csak kevésre van szükség a szervezetben, döntő fontoságúak a működésében. Ha tartósan hiány merül fel akár csak egy vitaminból is, annak hiánybetegségek lehetnek a következményei.

A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: zsírban oldódó vitaminokra és vízben oldódókra. Zsírban oldódók az A-, D-, E- és K-vitaminok, melyeket a kutya mája tárol. A B-vitaminok és a C-vitamin a vízben oldódók közé tartoznak, s hamar kiürülnek a szervezetből.

Mivel a zsírban oldódó vitaminokat eltárolja a szervezet, fennáll a túladagolás kockázata. Különösen az A- és D-vitamin túlzott fogyasztása esetén jöhet szóba a hipovitaminózis. Ennek lehetséges következménye például a szövetek elmeszesedése és a csontok fejlődési rendellenessége.

Általánosságban véve óvatosan kell bánni a vitaminok külön történő adagolásával. Mivel a legtöbb kutyatáp már eleve tartalmaz minden szükséges vitamint, táplálékkiegészítő alkalmazása rendszerint nem is szükséges. Ha saját maga készíti el kutyájának az eledelt, akkor viszont oda kell figyelnie a megfelelő vitaminok biztosítására. A szintetikus vitaminok hozzáadásáról pedig inkább mondjon le, mivel az állatok szervezete nem tudja ezeket rendesen lebontani.

Tipp: Az emberekkel, a főemlősökkel és a tengerimalacokkal ellentétben a kutyák szervezete képes saját maga is C-vitamint előállítani. Egy egészséges kutya tehát kvázi magát is ellátja elegendő C-vitaminnal.

Ásványi anyagok

A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagok is döntő szerepet játszanak a kutyák szervezetében. A fontos ásványi anyagok ugyanis különleges tulajdonságokkal és feladatokkal rendelkeznek. Megkülönböztetjük köztük a nyomelemeket (vas, réz, cink mangán, kobalt, jód, szelén, fluor) és a tömeges elemeket (kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kálium).

A kalcium, foszfor, magnézium és kálium tömeges elemek hozzájárulnak például a csontok felépüléséhez, az idegek, a szív és az izmok működéséhez, valamint a véralvadáshoz (kalcium). A vas nyomelem a sejtlégzést támogatja. Mivel ezek az ásványi anyagok majdnem minden kutyaeledelben megtalálhatóak, ezeknek a hiánya nem túl valószínű a kutyáknál. Ha mindazonáltal mégis fennállna valamelyik létfontosságú ásványi anyag hiánya, az komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Gyakrabban előfordul – de nem kevésbé veszélytelen a kutyákra nézve – bizonyos ásványi anyagok túladagolása.

Az egyes ásványi anyagok folyamatos túladagolása mérgező lehet, és komolyan károsíthatja a kutya egészségét. Így például a foszfor és a magnézium tartós túladagolása húgyköveket okozhat. A nátrium túlzott jelenléte erős görcsökhöz vezethet, és akár halálos kimenetelű is lehet, ha a kutya egyúttal túl kevés vizet is fogyaszt.

a víz is nagyon fontos a kutyák számára © alexei_tm / stock.adobe.com

Víz – a kutya számára legfontosabb tápanyag

A fenti tápanyagok víz nélkül nem tudják rendesen kifejteni hatásukat, így a víz hiánya veszélyesebb, mint bármilyen más tápanyag hiánya. A friss víz valódi életelixír – nem csak az emberek, hanem a kutyák számára is. Így mindenképpen fontos, hogy a kutyának mindig álljon rendelkezésére friss ivóvíz, az étkezések között is. Végtére is a vízveszteséget, mely a különböző szervi funkcióknak során keletkezik (például vizeletürítés, a tappancsok izzadása vagy lihegés), ki kell egyenlíteni.

A víz döntő feladatokat lát el a szervezetben: feloldja a tápanyagot alkotóelemeire a bélcsatornában, s a véren keresztül elszállítja őket a szövetekhez. A víznek köszönhetően pedig a méreganyagok is távoznak, méghozzá a vizeleten keresztül. Hogy ezek a funkciók maradéktalanul végbemehessenek, a kutyának annyiszor 20-100 ml vizet kell fogyasztania naponta, ahány kg a testsúlya. Ez természetesen csak egy irányadó érték, melyet nagy mértékben befolyásolhat sok különböző tényező (például meleg külső hőmérséklet, sok mozgás).

Kutyája egészségének érdekében tehát mindig figyeljen arra, hogy legyen elegendő ivóvize. Ha attól fél, hogy kedvence túl keveset iszik, néhány trükkel ösztönözheti az ivásra. Adhat neki például száraztáp helyett nedvestápot, elkeverheti a sajátkészítésű tápot egy kis vízzel, de akár egy kis adag alaplét is adhat az ivóvízhez. A rengeteg víz különösen a hasmenésben, lázban, vesebetegségekben és cukorbetegségben szenvedő kutyák számára fontos.

Vigyázat: Az ok (például hőség, fokozott aktivitás, hányás vagy hasmenés) nélküli túlzott mértékű vízfogyasztás komoly betegséget is jelezhet. Ha fennál a gyanúja, hogy kutyája túl sokat iszik, keresse fel állatorvosát.

Lényeg a megfelelő keverék

Víz, fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok: egy egészséges, hosszú kutyaélethez mindezekre a tápanyagokra szüksége van a kutyának. Döntő fontosságú azonban, hogy ezek a megfelelő mennyiségben és arányban jelen legyenek a mindennapi eledelben. Hogy megtudja, az Ön kutyájának pontosan mennyire van szüksége az egyes összetevőkből, mindenképpen egy pontosabb analízis elvégzése szükséges, melyhez a kutya korát, termetét, súlyát, mozgási intenzitását és lehetséges betegségeit is figyelembe kell venni.

Különösen cukorbetegség, túlsúly, alultápláltság és allergia esetén szükséges feltétlenül egy pontos táplálkozási tervet követni. Kutyája egészsége ugyanis az etetőtálkánál kezdődik!

Figyelem: A megfelelő diétás táp támogathatja kutyája szervi funkcióit. Kérjük vegye azonban figyelembe, hogy a diétás tápok nem tudják a betegségeket sem meggyógyítani, sem megelőzni. A kutya helyes étrendjét pedig mindig állatorvosával együtt kell kialakítania. Speciális diétás tápokat a zooplus online shopjában is talál.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Melyik emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek árthatnak kutyájának?

Habár a kutyákat a történelem során az ételmaradékok eltávolítására használták és sokan részben még manapság is ezt teszik, természetesen ajánlott csak nekik való eledelt a táljukba tenni. Azonban nyilvánvalóan olykor-olykor egy falat finomság még megengedett– ezt kutyusa egészsége fenntartása miatt érdemes betartani.

5 min

Kutyafagyi saját kezűleg – 7 egyszerű recept

A forró nyári napokon majdhogynem nincs is jobb egy frissítő fagyinál. Ezt alátámasztja a kutyák vágyakozó pillantása a fagyos finomságra. Receptjeink segítségével egyszerűen készíthet sajátkezűleg ízletes kutyafagyit és egészséges hűsítő csemegével leph eti meg kedvencét.