Kutya hasmenés

kutya hasmenés

Sajnos a kutya hasmenés nem különösebben ritka és kivételes jelenség. Sok kutya szenved tartósan emésztőrendszeri megbetegedésben, ami részben gyakoribb székletürítésben, másrészt a széklet állagának fokozott folyékonyságában nyilvánul meg.

Mitől alakul ki a kutyák hasmenése?

Ennek okai nagyon különbözőek lehetnek:
Az eledel-intoleranciától vagy -allergiától kezdve az anyagcsere-betegségeken át a különféle fertőzésekig, paraziták okozta problémákig. A stressz és a megnövekedett pszichés terhelés is vezethet a kutyáknál hasmenéshez.

Hasmenés kezelése kutyáknál

Amint észreveszi, hogy kutyája folyékony székletet ürít, elővigyázatosságból egy napig ne etesse, hogy bélbolyhai regenerálódni tudjanak. Ügyeljen rá, hogy kutyája ebben az időszakban elegendő folyadékhoz jusson – forralt víz vagy kamillatea formájában! 24 óra elteltével sovány túróval és rizzsel kínálhatja kutyáját, mégpedig kis adagokban, ill. speciális diétás eledelt is adhat az állatnak. A kutyák hasmenése sok esetben két nap alatt magától is lecseng.

Ha azonban a felnőtt kutya hasmenése 48 órán túl is tart, a székletben vér található, vagy görcsei vannak, állatorvoshoz kell fordulniuk, aki vérvizsgálatot végez, s analizálja a vizeletet is. Kölyökkutya esetében mar 6 óra múltával konzultáljon állatorvossal, mivel a kölyköknek nincsenek akkora tartalékaik, és könnyen legyengülnek. A vérkép utalhat vírusokra és leptospirózisra. Különféle kórokozók és paraziták lehetnek a székletben – így pl. clostrida, histoplasma, kokcida, s ha gyulladás is fennáll, a leukociták nagyobb részarányban vannak jelen. Az orvos gyakran további kitenyésztést is végez, hogy az esetleges szalmonellát vagy campilobactert ki tudja mutatni. Ne essen kétségbe, ha az állatorvos katéterrel látja el kedvencét, mivel ezáltal segít abban, hogy a kutya elegendő folyadékhoz juthasson. A bakteriális fertőzéseknél pedig sokszor célszerű antibiotikum adása.

Makacsabb hasmenéses esetekben az állatorvosnak meg kell röntgeneznie az állatot, aminek segítségével felismerheti a lehetséges okokat, pl. bélelzáródás, vagy esetleges idegen testek a belekben. Egy ultrahangos vizsgálat további információkkal szolgálhat a bélnyálkahártya elváltozásait illetően. Ritka esetben biopszia is szükségessé válhat, aminek segítségével morfológiai elváltozások diagnosztizálhatók.

Hogyan előzheti meg a kutya hasmenését?

Az akut egyszerű gastroenteritis leggyakoribb oka az etetési hibákban keresendő. Ezért szíveskedjen figyelembe venni a következőket:

  • Ne adjon túl nagy adagokat!
  • Lehetőség szerint kevés szénhidrátot adjon az állatnak!
  • Kerülje a hirtelen eledelváltást!
  • A túl zsíros eledel nehezen emészthető kedvence számára
  • Mindig figyeljen oda a kutyatáp szavatossági idejére! Tilos romlott eledelt adni az állatnak!

A zooplus Kutya shopjában nagy választékban talál kiegészítő- és speciális kutyaeledeleket és diétás kutyatápokat is.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.