Kutya bélelzáródás This article is verified by a vet

kutya bélelzáródást okozhat akár egy lenyelt játék is

Sok kutya élete során előfordul, hogy lenyel pl. egy játékot. Ez legrosszabb esetben bélelzáródáshoz vezethet a kutya esetében. Ebből a cikkből megtudhatja, mit is jelent ez négylábú barátja egészségére nézve.

Mennyire veszélyes-e a kutya bélelzáródás?

Sajnos újra és újra előfordul, hogy a kutyák a túl későn felismert bélelzáródás (ileus) miatt elpusztulnak. Mivel a bél már nem tudja továbbítani a táplálékból keletkezett pépet, az a gyomor-bél traktusban feltorlódik. Erre utaló jel lehet pl. kutyája hányása.

Amikor a felgyülemlett, és sokáig ott maradó gyomortartalom felgázosodik, a gyomor kitágul – gyomordilatáció azaz -tágulat jön létre. Ha az elzáródás fokozatosan összenyomja a környező ereket, például a vénákat, kutyáját életveszélyes sokk fenyegeti, beleértve a többszervi elégtelenséget, bizonyos szervek működésének leállását is.

Tünetek: hogyan ismerhető fel a bélelzáródás kutyák esetében?

A kutyák bélelzáródásának különböző jelei lehetnek. Ez azonban nem jelenzi azt, hogy valamennyi tünetnek meg kellene mutatkoznia:

 • Kutyája bágyadtnak, levertnek, ugyanakkor mégis nyugtalannak tűnik
 • Az állat erősen nyáladzik, öklendezik vagy hány
 • Négylábú barátja nem akar enni vagy nem ürít székletet
 • A kutyának hasmenése vagy szorulása van
 • Kedvence hasfala feszes
 • Érintésre kutyája szokatlanul agresszíven vagy fájdalmasan – érzékenyen reagál
 • Az állat hasfájás jeleit mutatja .
 • Láz mutatkozik

Ha kutyájánál bélelzáródás alakul ki, az említett tünetek különböző tényezőktől függenek: az elzáródás mértékétől, helyétől és okától. Ha kutyája a fenti tünetek bármelyikét, vagy közülük többet is mutat, mindenképpen forduljanak állatorvoshoz!

Annak érdekében, hogy az állatorvos a lehető leggyorsabban megtalálja a kiváltó okot, és segíteni tudjon kedvencének, nagyon fontosak az Ön információi. Így már az állatorvosi rendelőbe vezető úton gondolja át, miket tapasztalt kutyája bélmozgását és evési viselkedését illetően!

kutya a mezőn próbálja intézni a dolgát © julien leiv / stock.adobe.com

Egy bélelzáródással küzdő kutya még üríthet székletet?

Az, hogy távozik-e széklet ileus fenállása esetén, az elzáródás helyétől függ.

Ha az elzáródás egy elülső bélszakaszban történik (pl. a gyomorból a vékonybélbe való átmenetnél), a kutya még egy ideig üríthet székletet. Következésképpen nem szabad idő előtt kizárni a bélelzáródást, és mindig forduljon állatorvoshoz, ha erre gyanakszik!

Legkésőbb mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Amennyiben kedvencei végtagjai hidegek (pl. a fülei vagy a mancsai), ha az állat reszket, vagy még az eszméletét is elveszítené, azonnal meg kell kongatni a vészharangokat.

Ugyanis ilyenkor kutyája életveszélyben van, s ezt a vészhelyzetet csakis állatorvos tudja ellenőrzés alá vonni. Itt minden másodperc számít, ami megmentheti kedvence életét.

Diagnózis: hogyan ismeri fel az állatorvos, hogy a kutyának bélelzáródása van?

Az állatorvoshoz megérkezve az aktuális helyzet határozza meg a további teendőket. Ha kutyája eszméletlen vagy sokkos állapot fenyegeti, az állatorvosnak sürgősségi intézkedéseket kell kezdeményeznie. Ellenkező esetben a vizsgálat szokásos menetével indíthat. Ennek érdekében a tulajdonos kikérdezése során meghatározza a fontos életjeleket, például a szívritmust vagy a nyálkahártyák állapotát.

Képalkotó eljárások (pl. ultrahang, kontrasztanyaggal végzett röntgen) is segítenek az állatorvosnak a bélelzáródás okának felismerésében. Valamennyi összegyűjtött adat szükséges az esetleges műtéti intézkedések jobb megtervezéséhez.

röntgen képen látható kutya bélelzáródás © dalajlama / stock.adobe.com

Terápia: hogyan kezelhető a kutya bélelzáródás?

A kutyák bélelzáródásával kapcsolatos teendők a probléma okától függenek. Ha sürgősségi esetként állatklinikára viszi kutyáját, az állatorvosnak általában haladéktalanul be kell avatkoznia és sebészeti beavatkozást kell végeznie. De a következő gyógyszerek vagy konzervatív intézkedések is enyhíthetik a kutya szenvedését:

 • A felhalmozódott és elakadt étkezési pép eltávolítása gyomorszondán keresztül
 • Folyadék bevitele infúzió formájában (pl. elektrolitokat is beleértve)
 • Hányinger és hányás elleni gyógyszerek (antiemetikum)
 • Fájdalomcsillapítók
 • Perisztaltikát (bélmozgást) serkentő gyógyszerek

Természetesen a bélelzáródás lokalizációja is irányadó a terápiás intézkedések megválasztása szempontjából.

Költségek: mennyibe kerül egy kutya bélelzáródás-műtétje?

A költségek különböző tényezők függvényei Minél nagyobb a kutya, annál több gyógyszerre van szüksége. Az az időpont is nagy szerepet játszik a költségekben, hogy négylábú barátjának mikor van szüksége a műtétre, mivel az állatorvosok díjszabása szerint az orvos a szokásos nyitvatartási időn kívül magasabb díjat számíthat fel. Emellett az adott ok is befolyásolhatja a művelet menetét és ezáltal a költségeket.

Mivel ezek a kiadások gyorsan a magasba emelkedhetnek, célszerű kutyaműtétre is vonatkozó biztosításon is elgondolkodni. A kutyája egészsége érdekében tett előgondoskodás soha nem kidobott pénz, s nagyon sokszor igazán jó invesztálásnak bizonyul.

Okok: melyek lehetnek a kutya bélelzáródás kiváltó okai?

Az állatorvosok a bélelzáródást (ileus) nem teljes (subileus) és teljes elzáródásra osztják. Ha a szűkület a belek behúzódása révén jön létre, az erre vonatkozó szakkifejezés a bél-invagináció (azaz behúzódás, betüremkedés – intussuscepció). Az úgynevezett volvulus (bélcsavarodás) viszont a bél bizonyos szakaszainak kóros elcsavarodása a saját tengelye körül.

Általánosságban bélelzáródás a kutya bélrendszerének különböző részein is előfordulhat, bár a vékonybél-elzáródás kutyák esetében gyakoribb, mint a vastagbél-elzáródás. A probléma éppúgy érintheti a felnőtt kutyákat, mint a kölyköket vagy idősebbeket. A fajta sem gyakorol befolyást a betegség kialakulására.

A számos lehetséges ok miatt a szakemberek két fő csoportra osztják a kutyák bélelzáródását:

Mechanikus bélelzáródás

Mechanikus ileus

Ha valamilyen mechanikus akadály beszűkíti a bélfal belső rétegét (béllumen), akkor mechanikus bélelzáródásról beszélünk. Ennek következtében a béltartalom már nem vagy kevésbé tud áthaladni a beleken. Ebben az esetben lehetséges például, hogy egy daganat kívülről nyomja a belet (obstrukció).

De a csontürülék (pl. sok csont etetéséből adódóan) vagy idegen testek (pl. gesztenye) is elzárhatják a beleket (obturáció). Ezenkívül a kapcsolt okok (pl. bélbetüremkedés vagy bélcsavarodás) bélgyulladás következményei is lehetnek. Ezek úgyszintén béltartalom-elakadást és így bélelzáródást okozhatnak.

Szervi bélelzáródás

Paralitikus ileus

Ha a kutya bélrendszerének izomzata zavart szenved, az emésztéshez fontos bélizmok már nem tudják fenntartani a perisztaltikát. Az izomzat ilyen jellegű bénulását gyakran a közelben elhelyezkedő szervek gyulladása okozza. Ide tartozik például a hasnyálmirigy- vagy hashártyagyulladás.

A bélbénulás azonban gyakran előfordul műtétek után is. Emellett nem szabad megfeledkezni az anyagcserezavarokról és a (pl. mérgező növények kiváltotta) mérgezésekről sem.

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek?

A bélelzáródással nem szabad viccelni. Ha túl későn fedezik fel, a kialakuló komplikációk életveszélyesek lehetnek a kutyára nézve.

Ha arra gyanakszik, hogy kutyája esetleg egy nagyobb méretű idegen testet nyelt le, vagy a kutya bélelzáródás egyéb jelei mutatkoznak, az a szabály érvényes, hogy inkább eggyel többször keressék fel az állatorvost, mint a kelleténél eggyel kevesebbszer!

Megelőzés: hogyan kerülhejük el a bélelzáródást kutyák esetében?

A kutya bélelzáródás létrejöttét nem mindig lehet elkerülni. Néhány tippel azonban még mindig csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát. Ha kutyája természeténél fogva módfelett szeret a szájába venni különféle dolgokat, ne hagyjon apró tárgyakat őrizetlenül a közelében.

Emellett csak olyan játékokat kínáljon neki, melyeket valószínűleg nem tud széttépni, szétrágni, lenyelni. Annak érdekében pedig, hogy kutyája ne tudja megmérgezni magát sem kertben, sem a négy fal között, a mérgező növényeket is el kell távolítania otthonából ill. környezetéből.

Az eredetileg németül íródott cikk forrásai:


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.