Kutya hányás: okok és kezelés

Huskyval állatorvosnál

Bizonyára minden kutyatulajdonos ijedten tapasztalta már, hogy kutyája hirtelen hányni kezd. De nem minden kutya hányás ad okot aggodalomra. De mikortól válik veszélyessé, ha hány a kutya? Minden fontosat megtudhat a témával kapcsolatban a következő cikkben.

Mennyire veszélyes a kutya hányás?

A hányás, más néven „Vomitus“, gyakran fordul elő a kutyáknál, és sokféle oka lehet. Ha a kutya csak egyszer hány, az a legtöbb esetben ártalmatlan. Ha azonban gyakrabban fordul elő, vagy ha a kutya általános állapota romlik, mindenképpen forduljon állatorvoshoz.

Okok: Miért hány a kutya?

A kutya hányás reflexfolyamatát a kutya agyában lévő hányásközpont irányítja. A hányásközpontot a test különböző pontjain különböző ingerek stimulálhatják. Továbbá a test szinte minden szerve rendelkezik olyan receptorokkal, amelyek ingerelhetik a hányásközpontot, és így kiválthatják a hányást. De a központi idegrendszer (KIR) magasabb központjai is stimulálhatják a hányásközpontot.
Ennek oka lehet például agyvelőgyulladás és központi idegrendszeri daganat, de kiválthatja félelem, stressz és kellemetlen szag is. Az egyensúlyszerv zavarai, például a közép- vagy belsőfülgyulladás, szintén kihatnak a hányásközpontra. A toxikus anyagok, például a kutya által lenyelt mérgek, az anyagcsere-betegségek miatt a szervezetben keletkező anyagok, valamint a gyógyszerek a véren keresztül bejuthatnak a hányásközpontba, és hányást okozhatnak.
Kutya hányás esetén gyakran az emésztőszervek, például a nyelőcső, a gyomor, a belek, a hasnyálmirigy és a máj gyulladásának vagy túlműködésének jele. A leggyakoribb okok a következők:

 • Az étel habzsolása
 • Romlott élelmiszer fogyasztása vagy ételintolerancia
 • Idegen test lenyelése
 • Mérgezések
 • Gyomor-bélrendszeri gyulladás
 • Gasztritisz (gyomorhurut)
 • Fertőző betegségek (paraziták, vírusok, baktériumok)
 • Májbetegségek
 • Hasnyálmirigy-gyulladás
 • Vesebetegségek
 • Cukorbetegség
 • Addison-kór
 • Tumorok

Az állatorvos különbséget tesz az akut és a krónikus kutya hányás között. Az akut hányás spontán és hirtelen jelentkezik, és általában rövid ideig vagy két hétnél rövidebb ideig tart. Krónikus hányás az, amikor a kutya több mint két hétig hány javulás nélkül.

Ha a kutya hány: Mikor keressem fel az állatorvost?

Minden esetben, de ha a kutya hányása hosszabb ideig tart, vagy a kutyának újabb tünetei vannak, ne késlekedjen, és forduljon állatorvoshoz. Ha a kutya többször is öklendezik, ha a hányásban vér van, vagy ha a kutya idegen testet nyelt le, azonnal vigye állatorvoshoz vagy állatkórházba.

Diagnózis: Mi állhat a kutya hányás mögött?

Ha kedvencünk hány, sokféle ok állhat a háttérben, ezért ezek felderítéséhez több vizsgálatra is szükség lehet. Mindenekelőtt fontos pontosan beszámolni az orvosnak, például az étrendről és az etetés utáni hányás idejéről. Ezenkívül le kell írni a kutya hányás folyamatát, hogy meg lehessen különböztetni a „regurgitáció“ (az étel visszafolyása) vagy a köhögés okozta tünettől.
Az előzetes beszámolót klinikai vizsgálat követi. Ha az állatorvos a kutya kivizsgálása során rendellenességeket talál, további tesztekre, például vér-, széklet-, röntgen- és ultrahangvizsgálatra lehet szükség. Ha a kutya krónikusan hány, endoszkópia vagy diagnosztikai műtét is javallott lehet.

Kezelés: Hogyan kezelhető a hányás a kutyáknál?

A további tünetek nélküli egyszeri kutya hányás gyakran nem igényel kezelést, legfeljebb csak a kutya 12 órán át tartó koplalása javasolt. Biztosítson megfelelő mennyiségű vizet a kutyája számára. Ha a kutya gyakrabban hány, de az állapota kielégítő, tüneti kezelés is elég lehet. Ilyenkor az állatorvos hányáscsillapító gyógyszert ír fel. Amíg a kedvence nem jön rendbe, etesse kímélő eledellel.
Ha egyéb panaszok, mint láz, kedvetlenség és hasi fájdalom jelentkezik, ezeket is kezelni kell, és ki kell vizsgálni. Ha a kutya hányás hátterében súlyos okok állnak, célzott terápiára lesz szükség.

Milyen házi gyógymódok segítenek a kutya hányáson?

Ha a kutya hány, és nincs más komolyabb betegsége, akkor a kímélő étrend segíthet. Ilyen a baromfi, a rizs, a burgonya (fűszerek nélkül és lehetőleg párolva) és a túró. Ebből inkább több, de kisebb adagot adjon kutyájának a nap folyamán. Ellenkező esetben a kutya még érzékeny gyomra gyorsan túlterhelődik. Az aktív szén szintén bevált házi gyógymód hányás csillapítására.

Beteg labrador
© Chalabala / stock.adobe.com

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek, ha hány a kutya?

A legtöbb esetben, a hányás a kutyáknál magától megszűnik, vagy könnyen gyógyítható. Ez elsősorban a hányás kiváltó okától függ. Ha a kutya azért hány, mert túl sokat vagy valami romlottat evett, akkor biztosan hamar rendbe jön. De ha például vese- vagy májbetegség áll a háttérben, a gyógyulás attól függ, hogy az alapbetegség mennyire kezelhető.

Lefolyás: Miért hány a kutya?

A hányás a szervezet fontos védekező mechanizmusa. Ezen védekező reflex által a szervezet nagyon hatékonyan és gyorsan képes eltávolítani a mérgező és idegen anyagokat vagy testeket. Ebben a reflexben, amely az ingerlés után több fázisban jelentkezik, a garat, a nyelőcső, a rekeszizom, a gyomor, a hasizom és a légzés szorosan együttműködik.

 • Hányinger (nausea): Az első stádiumra fokozott nyelés, cuppogás, nyugtalanság, szájnyalogatás, nyálcsorgatás és ásítás jellemző. A nagyobb mennyiségű nyál kibéleli a nyelőcsövet, és védi a savas gyomortartalomtól. A kutyák ebben a szakaszban gyakran esznek füvet.
 • Öklendezés: A második stádiumban a hasizmok és a rekeszizom összehúzódnak, míg a gége és a száj zárva marad. Ez vákuumot hoz létre, így a gyomortartalom a nyelőcsövön keresztül a szájba jut. A hasfal „pumpáló mozgást“ mutat és a kutya háta ívet ír le.
 • Hányás: A hányási fázisban a gyomortartalom kilökődik a szájból. A gégefedő zárva marad, így a gyomortartalom nem juthat a légcsőbe és nem tüdőzhető le. A kutya hányás általában félig megemésztett étel és epe által megszínezett folyadék.

Megelőzés: Hogyan kerülhetjük el a kutya hányását?

Mivel a kutyáknál gyakran a táplálék túl gyors elfogyasztása okozza a hányást, ebben egy habzsolásgátló tál segíthet. Különösen a habzsolásra hajlamos kutyáknál kell megelőzni, hogy bármi olyat lenyeljenek, ami nem étel. Otthon vagy séta közben.
Mivel egyes kutyák érzékenyen reagálnak a táp váltására, ajánlatos elkerülni a hirtelen változtatásokat, vagy több napon keresztül, fokozatosan kell módosítani a táp összetételén. Télen meg kell akadályozni, hogy a kutya havat fogyasszon, mivel ez gyakran gyomor- és bélrendszeri panaszokhoz („hógasztritiszhez“) vezet.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.