Kutyák emésztési zavarai

Kutyák emésztési zavarai

Amikor a hasmenés megkeseríti az életet

A kutyáknál gyakran lépnek fel emésztési zavarok, melyek elég kellemetlen tünetekkel járnak. Ezek közül a hasmenésnek számos különböző oka lehetséges. Táplálási hiba, szervi megbetegedés, fertőzés, bélférgek vagy ételallergia is állhat az emésztési zavarok mögött. Ha a hasmenés 24 óránál tovább is fennáll és kutyájának további tünetei is vannak, például hány vagy feltűnően nyugtalan, állatorvoshoz kell fordulni, aki alapos kivizsgálás után megállapítja a hasmenés okait, majd tájékoztatja a további teendőkről.

A megfelelő eledel

Ilyen esetekben az első kérdés az táplálkozásra vonatkozik. Minél érzékenyebb a kutya emésztése, annál fontosabb, hogy kiváló minőségű, könnyen emészthető eledelt kapjon. A különösen érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező kutyák számára létezik speciális eledel, ami támogatja a kiegyensúlyozott bélflóra megőrzését.

Mindenesetre jobb, ha a napi eledelmennyiséget több kisebb részre osztjuk és etetés előtt kb. 50 ° C-os meleg vízben hagyjuk megdagadni. Ez a legkíméletesebb módszer az emésztőrendszer számára.

Royal Canin Digestive Care Maxi

Royal Canin CCN Digestive Care Maxi

  • Teljesértékű eledel felnőtt, érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező kutyák számára (12 hónapos kortól)
  • Hozzájárul a széklet minőségének javításához
  • Válogatott ballasztanyagok: oldódó és nem oldódó rostok javítják a széklet minőségét
  • Prebiotika: támogatja az egészséges és kiegyensúlyozott bélflórát.
  • Könnyen emészthető L.I.P.-fehérjéket tartalmaz.

Megfelelő mennyiség

Ha a fenti intézkedések ellenére sem enyhülnek a tünetek, az eledel típusát és mennyiségét kell felülvizsgálni. Vegye figyelembe a gyártó által a csomagolás hátoldalán megadott etetési mennyiségeket vagy állatorvosának tanácsait. Amennyiben megtalálta azt az eledelt, amit kutyája jól tolerál, lehetőség szerint ne térjen el tőle. Ha mégis szükséges váltani, csak lassan álljon át az új fajtára. Az új eledelt keverje bele a régibe. Az emésztési problémák elkerülése érdekében hagyjon időt az átmenetre, mely eltarthat akár 7-10 napig is.

Óvatosan a finomságokkal

Ezen a téren gyakran csúszik hiba a táplálási rendbe! Sok kutyatulajdonos csak a főétkezések minőségére figyel és elfelejtik, hogy a köztes finomságok is állhatnak az emésztési panaszok mögött. Kis időre hagyja el ezeket a jutalomfalatokat és vizsgálja meg, hogy a továbbiakban is jelentkeznek-e az emésztési problémák. Ha minden rendben, kísérletképpen csak egy fajtát adjon a továbbiakban. Gyorsan és egyszerűen megállapíthatja, hogy kutyája melyik snacket tolerálja jól és melyiket nem.

Netán férges?

A következő fontos kérdés, hogy mikor és milyen gyógyszerrel történt a legutóbbi féregtelenítés? Néhány szokványos termék csak egyes gilisztafajta kezelésére szolgál, így kutyája az eljárás ellenére sem lesz teljes féregtelen. Az is lehetséges, hogy annyira bélférges volt, hogy egyetlen kezelés nem elegendő. Gyakran jelentkező hasmenés esetén rendszerint a székletet is megvizsgálják. Ez alapján az állatorvos nemcsak a makacs féregfertőzéseknek tud utánajárni, hanem az is kiderül, hogy vannak-e egysejtű organizmusok a bélben. Az ilyen paraziták ellen speciális készítményekre van szükség.

Ha már semmi sem segít…

Ha már minden „szokványos“ okot kizártunk, de a panaszok továbbra is fennállnak, vagy ismét visszatérnek, nem lehet elkerülni az alaposabb kivizsgálást. Mivel a probléma mögött az emésztőrendszertől kezdve a pajzsmirigyig számos szervi ok állhat, a nyomozás sajnos körülményes. Vigasztalásul annyit, hogy ha az ember megtalálja az okot, mindig van olyan megoldás, ami kezeli a betegséget és enyhíti a panaszokat. Minden krónikus szervi betegségre van speciális diéta. A megfelelő eledel és etetési mód megválasztásához kérje az állatorvos tanácsait.

Végezetül még néhány tipp

  • Ha kutyája láthatóan nincs jól és a hasmenés mellett hány is, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz, ugyanis ez könnyen kiszáradáshoz vezethet, ami életveszélyes lehet.
  • Ha a kutya élénk és az emésztési zavar nem súlyos, az állatorvos felkeresése nem azonnal szükséges. Egy napig diétáztatni kell, hogy a gyomor és bélrendszer megnyugodjon. A folyadék fogyasztása a diéta alatt is fontos!
  • Csak ha már elmúlt a hasmenés és a széklet minősége is megfelelő, akkor lehet óvatosan ismét visszatérni a „normális“ étrendhez.
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.