Kutyaiskola: megfelelő út a jó neveléshez

Kutyaiskola, kutyasuli

Kutyájának meg kellene tanulnia valamit? Irány a kutyaiskola! A legtöbb kutya meg is akar (és meg is kell nekik) tanulni számos dolgot, de nagyon sok múlik a helyes tanítási módszeren. Hiszen a kutyához illő, annak megfelelő bánásmód a kulcsa az ember és állat harmonikus együttélésének.

Mit lehet tanulni egy kutyaiskolában?

Egy kutyaiskola keretein belül professzionális segítséggel tanulja meg a gazdi és a kutya, hogyan kell egymással viselkedni és kommunikálni. A kiképzés eredményeként a kutyának ajánlott megtanulnia bizonyos parancsok végrehajtását. Egyúttal a kutyatartónak is megmutatják, hogyan kell érthető utasításokat adnia kutyájának. A más ebekkel való kapcsolat is nagy szerepet játszik a kutyaiskolában. Ezeken az ún. kölykök részére tartott játékos órákon már kölyökkorukban megismerhetik, körbe szaglászhatják egymást a kiskutyák. Ez pozitív hatással van szociális magatartásukra – fontos tanulási folyamat, aminek a jövőre nézve is nagy jelentőséggel bír.

Hogy találhatom meg a megfelelő kutyaiskolát?

  • A jó kutyatrénerek nem csupán a hangjukkal dolgoznak, hanem pl. különféle jelzésekkel is, mint pl. lefelé mutató kézfelület, ami a kutya számára azt hivatott szignalizálni, hogy üljön le.
  • A zene hangokból áll össze: figyelje meg, hogyan beszél a tréner Önnel és kutyájával! Ugyan megengedett egy-egy szigorú, jelentőségteljes parancs, azonban a jó kiképzéshez a dicsérő, barátságos szavak is hozzátartoznak, s nem utolsósorban jutalom az ügyes kutyának.
  • A gyakorlatokat nemcsak a gyakorlóhelyen, hanem mindennapi helyzetekben is el kell végezni.
  • A kutyaiskolába csak kb. 9 hónapos kortól veszik fel a kutyákat, előtte a kutyaóvódát lehet látogatni. A kutyaiskola látogatásának felső korhatára nincs.
  • Nagyon fontosak a szünetek, különösen a fiatal állatok számára. Egy gyakorlati egység ne legyen hosszabb, mint egy óra!
  • Figyeljen oda az ár-érték-arányra! Általában résztvevőnként csomagban 120-170 EUR-t kell fizetni 10 óráért. Egyéni tréning esetében természetesen magasabb árakkal lehet számolni.

Ha nem biztos benne, hogy sikerült megtalálnia a megfelelő kutyaiskolát, vegyen részt egy ingyenes próbaórán, vagy egyszerűen csak menjen oda, és figyelje meg, mi történik!

Mire ügyeljen még?

  • Az újonnan tanultakat rendszeresen gyakorolják más környezetben!
  • A kiképzésben és a nevelésben nagyon fontos az eb lényének és korának megfelelő munka. Vegye figyelembe, hogy a félős és bizonytalan kutyáknak esetleg óvatosabb nevelést kell kapniuk, mint a viharos, domináns vagy agresszív négylábúaknak!
  • A kutyának minden családtagnak szót kell fogadnia, s nem csupán annak, akivel a tréningen részt vett. A kutyakiképzés hosszú, fáradságos munka, s minden családtagtól konzekvens és kitartó magatartást követel.

Erőszaknak semmi helye a kutyakiképzésben!

További nevelési módszerek is érdekelnék? A zooplus shopban a klikkertréninghez is találhat termékeket.

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.