Angol springer spániel

angol springer spániel

Az angol springer spániel a világ egyik legősibb vadász- és kajtatóebe, és minden vadászspániel atyjának tartják. Az elegáns, közepes méretű vadászkutya nagyon erős és szívós, ráadásul barátságos és gyermekszerető természetének köszönhetően családi kutyának is alkalmas. Mivel a gazdájához lojális, nincs igénye mindenki kedvében járni.

Az angol springer spániel jelleme

Mindenki kedvence? Az angol springer spánielt ez nem különösebben érdekli– senkit ne tévesszen meg barátságos és őszinte tekintete. Bár jó természetéből adódóan általában gond nélkül kijön az emberekkel és a többi fajtárssal, makacssága sokszor jelent problémát. Ez a fajta csak a legközelebbi gondozója felé mutat ösztönös „tetszeni akarást”..

Hűséges és szenvedélyes vadász

Az angol springer spániel tehát mondhatni „egygazdis kutya“. Hiába szeret a kutya a családban élő gyerekekkel játszani, a többi családtaggal sétálni, az ő világa csak akkor teljes, ha a saját gazdija van vele. Ezért ritkán mozdul el a „falkavezér“ mellől, és buzgón igyekszik a kedvében járni. Veleszületett vadászösztöne ellenére a springer spániel jellemzően könnyen kezelhető, ezért kezdő kutyatartók számára is jó választás lehet.

Az apportírozás mestere

Az angol springer spániel egy kajtatóeb, amelynek feladata évszázadokkal ezelőtt a nyulak és a foglyok felkutatása és kiűzése volt, és a mai napig keresi az olyan értelmes feladatokat, amelyek szellemileg és fizikailag is kihívást jelentenek számára. Mivel hajlandó a gazdájával szorosan együttműködni és hallgatni a parancsaira, a kiképzése és nevelése rendszerint meglehetősen gördülékeny. Különösen szereti az apportírozós játékokat – földön vízen levegőben. De a játékos spániel vadászat vezetésére is kiválóan alkalmas. Sokoldalú vadászkutyaként ma elsősorban lövés utáni feladatokra használják.

Hűséges, temperamentumos – és mindig jó kedvű

A temperamentumos és nagy munkabírású angol springer spániel a saját otthoni környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott. Jámbor, békés természete és a közelség iránti igénye barátságos és rendkívül hűséges társsá teszi, aki mindenhová lelkesen kíséri el a gazdáját. Agresszív vagy akár ideges viselkedéstől nem kell tartani ennél a fajtánál. Fiatal korában jellemzően temperamentumos és nehezen uralkodik az érzelmein. Viszont a belőle áradó jó kedve garantáltan ragályos.

angol springer spániel

Megjelenés

Az angol springer spániel azonban nemcsak barátságos és vidám természete, hanem külseje miatt is közkedvelt kutyafajta.. Méltóságteljes, kifejező arcvonásai, jellegzetes hosszú spánielfülei, éber és ugyanakkor szelíd tekintete, valamint selymes, kissé hullámos szőre rendkívül népszerűvé teszi. Szimmetrikus és kompakt testfelépítése se nem túl nagy, se nem túl kicsi, marmagassága kb. 50 cm. Az angol spánielek közül a leghosszabb lábakkal rendelkező, közepes termetű fajta, jellegzetes járása van, lendületes és hosszú mozdulatokkal üget.

Sűrű, hosszú és testére simuló fedőszőre a következő négy színváltozatban létezik:

 • Fekete-fehér
 • Barna-fehér
 • Fekete-fehér cser
 • Barna-fehér cser

A spániel őseinek története

Az angol springer spániel Anglia egyik legősibb kajtatókutyája. Úgy vélik, hogy ősei a római hódítókkal kerültek a királyságba, ahol az ottani őshonos kutyákkal keresztezték őket. A 17. századból származó korai feljegyzések már a ma ismert vadászkutyatípust írják le. Norfolk hercege volt az, aki felkarolta ezt a sokoldalú és erős vadászkutyát, így a springer spániel elsősorban neki köszönheti, hogy önálló spánielfajtaként fennmaradt. 1885-ben Angliában megalakult az első spánielklub. A Fédération Cynologique Internationale (FCI) 1954-ben ismerte el az angol springer spánielt, ma a fajta a 125. szám alatt szerepel az apportírozó, kajtató- és vízi vadászkutyák csoportjában.

Springerből Gun dog

A fajtanévben a „Springer“ szó a kutya eredeti feladatára utal vissza. A régi angol vadásznyelvben a „springing the game“ kifejezés a vad felkutatását, megtalálását és elejtését jelentette. Az elrepülő foglyokat vagy eliszkoló nyulakat kezdetben sólymokkal, agarakkal (greyhound) vagy hálókkal fogták be. Később, miután a vadászok a puskáikkal lelőtték a prédát, az angol springer spánielek úgynevezett „Gun dogs“ kutyákká váltak.

Tenyésztés és elterjedés

Hazájában, Angliában az angol springer spániel 1946-tól az 1970-es évekig az egyik legnépszerűbb kutyafajta volt. A britek még ma is nagyra értékelik ezt a fajtát mind vadászkutyaként, mind pedig családi kutyaként. De Franciaországban, Hollandiában és Skandináviában is sok rajongója van. Más európai országokban, például Németországban vagy Ausztriában csak néhány éve lett népszerűbb. Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol a 26. helyen szerepel a legnépszerűbb kutyafajták között, a springer spániel sok országban még mindig nem túl elterjedt.

Angol springer spániel vásárlása

Hogy talál-e tenyésztőt a közelben, teljes mértékben attól függ, hogy hol él. A jó hírű tenyésztők megtalálásának legjobb módja, ha felveszi a kapcsolatot az ország hivatalos spánielklubjaival. Mielőtt azonban egy tenyésztőhöz fordul, és megbeszél vele egy személyes találkozót, tisztázza magában, hogy valójában mit vár az angol springer spánieltől, és milyen céljai vannak ezzel a kutyával. Mint sok más fajtánál, az angol springer spániel tenyésztése vonatkozásában is kialakult egy show- (Bench) és egy („Field trailer“) munkavonal. Azok, akik kutyájukkal vadászati sikerekre törekszenek, minden bizonnyal jobban járnak egy Field trailer típusú kutyával. Ha viszont egy barátságos és virgonc családi kutyát keres, akkor a „kifutóra szánt“ vérvonalból érdemes kölyökkutyát választani.

angol springer spániel kiskutya

Vegye komolyan!

Függetlenül attól, hogy egy ambiciózus munkakutyát vagy egy szépséges springer spánielt keres: Csak megbízható tenyésztőtől vásároljon! Sajnos az eladók között mindig akadnak „kivételek”, akik alacsony áron kínálják a kölyköket, és a gyors üzletért beáldozzák a kutyusok egészségét és szocializációját. Tehát, hogy később ne érje kellemetlen meglepetés, és otthon ne kelljen „küzdenie“ egy beteg vagy rossz mentális állapotú (például agresszív) spániellel, a tenyésztő kiválasztásakor feltétlenül vegye figyelembe a következőket:

 • Kérjen személyes találkozót a tenyésztővel:: NA kennelről csak a helyszínen kaphat átfogó képet. Egy jó kennel világos, tiszta, és a kutyák szinte családtagok a tenyésztő családjában. A tenyésztőnek készségesen meg kell mutatnia mindent (beleértve az anyakutyát is), és időt kell szánnia az Ön kérdéseinek megválaszolására. Egy megbízható tenyésztő sok kérdést fog feltenni az Ön motivációjáról és életkörülményeiről – elvégre ő is meg szeretne győződni arról, hogy a kölyökkutya jó helyre kerül.
 • Csak papírokkal vásároljon kölyökkutyát:: Még akkor is, ha nem is fontosak Önnek, a papírok garanciát jelentenek arra, hogy a tenyésztő betartotta az egészségügyi és tenyésztési minimumkövetelményeket. Az úgynevezett hobbitenyésztők kutyáit általában nem szűrik örökletes betegségekre, és ezeknél gyakran olyan betegségek alakulnak ki, mint a HD, ED, PRA (szembetegség) vagy még ezeknél is rosszabb. Csak egy hitelesített (FCI logóval ellátott) törzskönyv biztosíték arra, hogy a kutya fajtatiszta, és egészséges alomból származik.
 • A tenyésztő klub/egyesületi tag? A komoly tenyésztők általában egy rangosabb szövetségben vagy klubban tömörülnek. Ez általában a minimumkövetelményeket meghaladó, szigorú tartási és egészségügyi követelményekkel jár együtt.
 • Kérje el a kutya Kisállat egészségügyi könyvét! Nem elég, hogy a kölykök féregtelenítve és oltva vannak. A kutyákat és felmenőiket tipikus betegségekre, például HD, ED, FN, valamint örökletes szembetegségekre is szűrni kell.
 • Óvakodjon az újsághirdetésektől, a külföldi importtól és legyen bizalmatlan gyanúsan olcsó árak esetén:A megbízható tenyésztők általában nem hirdetik a kutyáikat internetes hirdetőportálokon vagy újságokban. Ezért célszerű felkeresni egy fajkutyatenyésztői klubot, ahol megtekinthető azon tenyésztők listája, akiknél kiskutyák születnek a közeljövőben. Gyanakodni kell, ha a kölyökkutya ára jóval 800 euró alatt van. Egy jó hírű tenyészetből származó fajtatiszta kiskutyának megkérik az árát, ami általában 900 és 1200 euró körül mozog.

Egészség: Milyen betegségek jellemzők a fajtára?

A következő betegségek gyakrabban fordulnak elő az angol springer spánielnél. Az említett betegségek nagy része genetikai vizsgálattal kimutatható. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében az érintett kutyákat ki kell zárni a tenyésztésből.

 • Szembetegségek: Ezek közé tartozik a PRA (progresszív retinaatrófia, a retina fokozatos elhalása) vagy a RPED (retina pigment epithelialis dystrophia).
 • Fucosidosis: A springer spánieleknél a betegség általában neurológiai rendellenességként nyilvánul meg, motoros vagy mentális problémák formájában (pl. mozgáskoordinációs zavar, süketség, viselkedési zavarok, hányás vagy nyelési zavarok). A tünetek általában 18 hónapos és 4 éves kor között jelentkeznek, és akár néhány héten belül végzetesek is lehetnek. A fucosidosis az Egyesült Királyságban és Ausztráliában a leggyakoribb ennél a fajtánál. Sajnos ez a betegség nem kezelhető.
 • Örökölt nefropátia (FN): ): A génmutációra visszavezethető vesebetegség általában 6 hónapos és 2 éves kor között jelentkezik, és például túlzott szomjúságérzetben, lelassult növekedésben, fogyásban vagy étvágycsökkenésben és hányásban nyilvánul meg. A krónikus veseelégtelenség egyes esetekben mindkét vese károsodásához és így az állat elpusztulásához vezethet.
 • Fülgyulladás: Sok angol springer spániel hajlamos a fülgyulladásra. A betegség kockázata azonban csökkenthető a fülek rendszeres ellenőrzésével és tisztításával.
 • • Csípőízületi diszplázia (HD) és könyökízületi diszplázia (ED): Sok más közepes és nagytestű kutyafajtához hasonlóan az angol springer spánielnél is jelentkezhetnek ízületi problémák. Ezek általában örökletesek, de a helytelen táplálkozás és a túl sok stressz is előidézheti a növekedési fázisban.

Az angol springer spániel megfelelő táplálása

Nem mindenért okolható a genetika, a megfelelő táplálék és a fajhoz illő tartási körülmények is sokat nyomnak a latba a kutya egészsége szempontjából. De mi a megfelelő táplálék az angol springer spániel számára? És mi számára a legjobb étrend? Alapvetően a kutyát készen kapható és otthon összeállított eledellel egyaránt lehet egészségesen táplálni – feltéve, hogy tartja magát néhány fontos szemponthoz.

kutya apportírozás

A tápanyagigény a döntő

Életkorától, súlyától és aktivitási szintjétől függően a kutyának meghatározott fehérje-, zsír-, ásványianyag- és vitaminigénye van. Egy olyan kutyának, amely például vadászat közben sokat mozog, más igényei vannak, mint egy családi kutyának, amely kisebb apportírozó játékokkal is beéri. Az eledel kiválasztásakor ezeket az egyéni igényeket kell figyelembe venni – ezért nehéz általános érvényű választ adni a megfelelő eledel kérdésére. Alapvetően egy felnőtt angol springer spánielnek naponta körülbelül 200-250 g izomhúsra van szüksége. Ezt zabpehellyel, rizzsel, zöldséggel és/vagy gyümölccsel kell kiegészíteni. A nyers zöld marhapacal (kb. 400-500 g) szintén jó élelmirost-forrás lehet. A kifilézett hal és a nyers tojás is kitűnő fehérjeforrás.

Ha otthon készítené az eledelt, a legjobb, ha nyers formában adja. Csak a sertéshúst kell mindig megfőzni. Azoknak, akik inkább a kész termékeket részesítik előnyben, érdemes alaposan elolvasniuk a csomagoláson található összetevők listáját. A kutyatápban nincs helye gabonának, cukornak vagy más édesítőszereknek, mesterséges ízfokozóknak vagy tartósítószereknek. Lehetőség van a két táplálási mód keverésére is, vagyis arra, hogy otthon házilag készített útközben pedig kész eledelt kapjon a kutya. Kerülni kell azonban a túl gyakori vagy hirtelen változásokat a kutya étrendjében, mivel ez könnyen emésztési zavarokat okozhat.

Mennyi ápolást igényel az angol springer spániel?

A rendszeres ápolás ugyanolyan fontos a kutyának, mint a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás. Az angol springer spániel hosszú szőrét naponta egyszer át kell kefélni és ki kell fésülni a csomósodás elkerülése és az elhalt szőrszálak eltávolítása érdekében. A spániel füleire is nagy figyelmet kell fordítani. Mint már említettük, hosszú fülei miatt néhány spániel hajlamos a fertőzésekre. A rendszeres ellenőrzés és a napi tisztítás azonban hatékonyan megelőzheti ezeket. Az angol springer spániel szőrét évente legalább négyszer (vagy többször) meg kell nyírni. Ajánlott már korán hozzászoktatni a kutyát ehhez az ápolási rutinhoz, hogy megtanuljon nyugton maradni.

Tartás családi kutyaként

Bár az angol springer spániel családi kutyaként ragaszkodó és jó természetű, nem szabad elfelejteni, hogy eredetileg munkakutya, és szüksége van arra, hogy lefoglalja magát. Ez a „szépségvonalra“ szakosodott tenyésztésből származó kutyákra is érvényes – még akkor is, ha általában kevesebb vadászösztönnel rendelkeznek, mint a munkakutyának tenyésztett spánielek. Könnyen tanulnak és szorosan kötődnek a gondozójukhoz, ráadásul az angol springer spánielek nagyon hálás diákok, akik szinte minden gyakorlatot és játékot élveznek a gazdájukkal. Az olyan kutyasportok, mint az agility, obedience, dummy training vagy a nyomkövetés jó módja annak, hogy a kutyát fizikailag és szellemileg is lefárassza. A vadászkutyavizsgákon a családi spánielek is részt vehetnek. A lényeg, hogy a kutya Önnel legyen és mozogjon!

Olvassa el a kölyökkutyák beszoktatásáról szóló cikkeinket is: Alapfelszerelés és tippek!!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.