Maltipoo

maltipoo kutya

Legyen az goldendoodle, cockapoo vagy maltipoo kutya – egy valami közös ezekben a fajtákban: hibrid kutyákról van szó, melyek az uszkár és más, lábát már szilárdan megvetett kutyafajta keresztezésével jöttek létre. Manapság meglehetősen kedveltek az ilyen “designer kutyák”. Azonban mielőtt egy kutyabarát ezen szimpatikus kutyafajták valamelyike mellett döntene, szembe kell néznie a a “hibrid tenyészet” miatti kritikus aspektusokkal is.

Kinézete

Kutyus teddy-fazonban

Mivel a maltipoo-k tulajdonképpen keverékek, kinézetük sem egységesíthető, vagyis: nincs általános szabvány. Legalább méretét tekintve mondhatunk annyit, hogy a maltipoo a kis termetű kutyák közé tartozik. Aszerint, hogy toy- vagy törpeuszkár volt részes a kutya létrejöttében, a maltipoo kutya súlya 2-10 kg között mozog – átlagban 4 kg körüliek 28 cm-es vállmagasság mellett.

Emellett jellegzetesek lelógó füleik, kerek szemeik, ami tipikus teddy-macis kinézetet kölcsönöz a maltipoo-nak. Ugyan a máltai selyemkutyák fehérek, a maltipoo-k – attól függően, hogy milyen uszkár szerepelt létrejöttükben – bármely színben előfordulhatnak: színük lehet fehér, fekete, barna, krém- vagy őszibarackszín, miközben sok maltipoo két színű. Orruk fekete vagy rózsaszín.

A designer kutyák története

A maltipoo hibrid kutya – vagy másként kifejezve: keverék. Az apróhirdetésekben és az interneten újra meg újra felbukkannak olyan keverékek, melyeket a két fajta kombinációjából származó előnyökkel reklámoznak. Ebben ugye nem sok új van, ám a “designer kutyáknál” kicsit másféle mértékek az irányadók: a hibrid kutyák hívei azt hangoztatják, hogy a hibrid kutyák esetében kizárólag a két fajta pozitív tulajdonságai jönnek elő – pl. a szőrét nem hullató uszkár egy retriever tulajdonságaival.

Ezen designer dogok közül a két legismertebb a labradoodle és a golden doodle. Az okos és robusztus uszkár feltűnően sokszor tűnik fel a hibrid-tenyésztésekben. Ennek háttérben valószínűleg az áll, hogy az uszkárnak amolyan “nagyi kutyájaként” vagy “divatkutyaként” inkább negatív hírneve kerekedett. A keverékekkel a legtöbbször már nem folytatnak további tenyésztést, mivel az öröklött tulajdonságok egy második generációban még inkább előreláthatatlanabbak lennének.

A maltipoo-nál is az uszkár az egyik “részes”: a máltai és a törpe- vagy toy uszkár keresztezéséről van szó. A máltai története az antik ölebekre nyúlik vissza, míg az uszkárok ősei sokoldalú használati kutyák voltak. Eredetileg vadászkutyaként az uszkárokat a vízben és víz környéki vadászatokon használták, így azután más jellembéli tulajdonságokat hordoztak, mint egy társasági kutya.

Tulajdonságai és nevelése

Különböző ősei alapján tulajdonságait illetően a maltipoo kutya igazi kis meglepetés-csomag. Senki sem tudja megmondani előre, mely fajta tulajdonságai dominálnak majd. A maltipoo-k gyakran játékosak, szorosan kötődnek gazdájukhoz, legszívesebben mindenhová követik. Idegenekkel szemben mindkét fajta, amelyből származik – és így legtöbbször a maltipoo is – inkább távolságtartó.

Fajtársaikkal általában jól megértik egymást, de ezt illetően természetesen döntő, hogy mi vésődik be az agyukba: a tenyésztőnek már a kölykök egészen kicsi korától gondoskodni kell a megfelelő szocializációról, s hozzászoktatni a kutyust a helyes viselkedéshez különféle hétköznapi szituációk esetén (pl. porszívózás, ha valaki megfogja, esetleg macskák).

Sok maltipoo-tartó kíváncsinak, bátornak és vállalkozó kedvűnek írja le négylábú társát. Az idegeneket ugyan jelzi, de megfelelő neveléssel nem hajlamos nagyobb csaholásra. Nevelésére – éppen úgy mint a többi kutyafajta esetében – az érvényes, hogy ne tegyen kivételt a felállított szabályok alól. Még akkor sem, ha maltipoo-ja szívfájdító pillantásokat vet Önre: nevelési kérdésekben legyen mindig következetes, hogy kis társa a kezdetektől fogva tudja, hogy Önre mindig számíthat.

Fogalmazzon meg egyértelmű szabályokat új kis lakótársa irányába, s az állat gyorsan igazodik majd Önhöz. Emellett valamennyi családtagnak is eszerint kell viselkednie a kutyussal. Ezek a könnyű súlyú versenyzők is nagyon nehéz esetnek bizonyulhatnak, ha nem tanulják meg az alapvető engedelmességi szabályokat. Látogassa kis kedvencével a kutyaiskolát, hogy szociális magatartása fejlődjön, s Önnel együtt tanuljon!

A maltipoo kutya jellemzői áttekintve:

  • Gyakran játékos
  • Szoros kötődést épít ki gazdájával
  • Idegenekkel szemben távolságtartó
  • Általában jól megérti magát fajtársaival
  • Jó nevelés mellett nem hajlamos túlzott csaholásra
  • Kíváncsinak, bátornak és vállalkozó kedvűnek írják le
schwarzer maltipoo

Egészsége

Egészségesebbek az olyan keverékek, mint a maltipoo?

A keverék kutyák eladói gyakorta érvelnek azzal, hogy a “mixek” egészségesebbek, mivel génállományuk nagyobb, mint a fajtatiszta kutyáké. A komolyan kiválasztott fajtatiszta kutyák esetében viszont olyan négylábúakról van szó, amelyek számos vizsgálaton átestek, már mielőtt tenyésztésre jóváhagyásra kerültek volna. Mert a legtöbb tenyészegyesület előír egyfajta tenyésztésre való alkalmassági vizsgálatot, mielőtt egy kutya tenyészállattá válhatna. Ezáltal a vásárlásnál bizonyos fokú garanciát kap leendő lakótársa egészségére nézve. Egy elkötelezett tenyésztő készséggel ad felvilágosítást az állatai egészségének megóvása érdekében tett megelőző intézkedésekről.

Sajnos csak kevés keverék-tenyésztő invesztál tenyészállománya kiadós egészségi kontrolljába. S mivel sok betegség csak a felnőtt korú állatokon jelentkezik, a mindenkori vevő ennek megfelelően utána fog emiatt többet fizetni. Az uszkár és a máltai keresztezése esetén a szülőállatokat meg kell vizsgálni a két fajta tipikus betegségeit illetően. Ezek mindkét fajta esetében mindenekelőtt a szembetegségek, valamint a könyökízületi problémák. A megfelelő mozgás és az egészséges testsúly óvhatja maltipoo-ja ízületeit. A göndör szőrű uszkár és a selymes bundájú máltai szokatlan kombinációja bőrproblémákhoz vezethet. Egy egészséges maltipoo kutya átlagosan 15 évig él.

A maltipoo etetése

Minek kell kerülnie egy maltipoo tálkájába? Ahogyan az uszkár, máltai és minden más kutya is, az édes kis keverékeknek is leginkább sok állati fehérjét tartalmazó eledelre van szükségük. Nézze meg a mindenkori kutyatáp csomagolásán, mennyi hús van a kutyatápban! A húsnak mindig a deklaráció első helyén kell állnia. Az olyan töltőanyagoknak, mint a gabona és cukor semmi keresnivalójuk sincs kedvence eledelében.

Nem rossz ötlet, ha kombinálja a nedveseledelt és száraztápot: kínáljon pl. száraztápot jutalomként tréning vagy keresőjátékok után, főeledelként pedig adjon nedveseledelt az állatnak! Amíg kölyökkutyájának még napi többszöri étkezésre van szüksége, egy felnőtt állatnak már elegendő a napi 1-2 etetés. A megfelelő méretű marhabőr rágócsontok pótlólagos rágásélményt nyújtanak maltipoo-jának. Azonban figyeljen oda kis kedvence derékbőségére, nehogy túlsúlyossá váljon! S mindig legyen friss vize is az állatnak! Tippünk: ha hosszabb kirándulásra indulnak a kutyával, vigyenek magukkal egy hordozható vizespalackot.

Wolf of Wilderness - MINI Kroketten ("The Taste Of")

Wolf of Wilderness – MINI Kroketten (“The Taste Of”)

  • MINI krokettek
  • Sok friss hús
  • Gabona- és burgonyamentes receptúra

A maltipoo ápolása

Amíg az uszkárnak kevés szőrzetápolásra van szüksége, a máltai eléggé ápolásigényes: a kicsi, fehér, hosszú szőrű kutyus bundáját nemcsak hogy naponta ki kell kefélni, hanem ezenkívül rendszeres fürdetést is igényel. Egy hibrid kutyánál pedig nem lehet látni előre, hogy hogyan fejlődik és milyen lesz a szőrzete. Ahogyan már említésre került, a máltai genetikai hajlama, valamint a máltai és az uszkár különböző szőrzet-struktúrája miatt szőr- és bőrproblémák fordulhatnak elő. S az ápolásigény is lehet nagy: egyes maltipoo-tulajdonosok arról számolnak be, hogy a szőrzet nehezen fésülhető, s gyors gubancolódásra hajlamos.

Minden napra tervezzen be időt maltipoo-ja ápolására! Ha hosszú a kutya szőre, minden séta után szabadítsa meg a magával ill. magán elhurcolt gallyacskáktól és levelektől! A nyírást illetően kutyafodrász tud Önnek tanácsokat adni – ugyanis a maltipoo kutya nyírása gyakran bőr- és szőrzetproblémákhoz vezethet. Ha maltipoo-ja karmai túl hosszúak lennének, speciális karomvágó ollóval rövidítse le azokat! Néhány hetente ellenőrizze az állat karmait – de az is a karomvágás szükségességére utal, ha járás közben kattanó zajt hall. Ha gyakorlatlan, kérje ki tapasztalt kutyatartó vagy állatorvost tanácsát!

Elfoglaltság

Ez okoz örömöt maltipoo-jának

Ezek a kis energiabombák élvezik a kiadós sétákat, amikor is alkalmuk adódik egy kis alapos körbeszaglászásra, meg hogy jól kitombolják magukat. Egy felnőtt és edzett maltipoo szívesen kíséri Önt a kirándulásokon is, viszont mindig figyeljen arra, hogy nehogy túlterhelje ill. túl magas követelmények elé állítsa kutyáját! A maltipoo-k gyakran játékosak, így azután aprócska négylábújának nagy örömöt okozhat különféle, kisebb termetű kutyáknak való játékokkal.

Sok maltipoo szívesen tanul be gazdájával különféle mutatványokat, szívesen apportíroznak. De szóba jöhet a kis termetű kutyáknak való agility is a maltipoo fajának való leterhelésére. Gondoljon arra is, hogy néhány kis szünetet is iktasson a sportba, hogy a kutya megtanulja azt is tudatosan élvezni.

Maltipoo Welpe

Passzol hozzám egy maltipoo?

Egy maltipoo ugyanolyan jól élhet vidéken, mint egy városi lakásban. A lényeg, hogy (csaknem) mindig ott lehessen a közelben. Ez a barátságos kutya általában kezdő kutyatartók számára is alkalmas. Mindenesetre előzetesen informálódjon alaposan a kutyanevelés témakörében, látogassa kis kedvencével a kutyaiskolát, hogy ott értékes tanácsokat kaphasson együttélésük sikeressége érdekében. Ezek a barátságos kutyák családban is jól elvannak.

Ha a gyerekek még túl kicsik, figyelnie kell arra, hogy ne tekintsék játékszernek a kutyát. Fennáll a veszélye, hogy a kis filigrán kutyát akaratlanul megsebesítik. Már egészen kicsi koruktól nevelje ill. szoktassa gyerekeit az állatokkal való tiszteletteljes bánásmódra! Emellett mindig álljon maltipoo-ja rendelkezésére valamilyen visszavonulási lehetőség, ha túl nagy lenne körülötte a nyüzsgés!

Mivel egy kölykök esetében még nehéz megbecsülni, mennyi ápolást fog igényelni a szőrzete, készen kell állnia arra, hogy naponta hosszabb időt szenteljen a szőrzetápolásnak. Emellett már maltipoo-ja beköltözése előtt gondolja át, mi történik, és ki gondozza a kutyát, ha nyaralni megy, vagy beteg lenne! Jól kezelhető mérete alapján akár magával is viheti nyaralni, hisz időközben egyre több szálloda örül, ha “állati” vendégei is érkeznek – persze feltételezve, hogy jólneveltek.

Ugyanígy még a kutya beköltözése előtt fel kel becsülnie az ezzel összefüggésben felmerülő költségeket. Hisz a beszerzési ár és az alapfelszerelés költségei mellett hosszú távon is jelentkeznek rendszeres kiadások, mint pl. a minőségi kuytatáp, a kutyaadó és esetleges felelősségbiztosítás, az állatorvosi ellenőrzések – beleértve a védőoltásokat és a féregtelenítő kúrákat, valamint az esetleges kutyafodrász-időpontokat, vagy az akut betegségek költségeit.

Hol találom meg az én maltipoo-mat?

A kölyök-keresés során érdemes olyan tenyésztőhöz fordulni, aki tagja valamely FCI által elismert egyesületnek, s kis védenceit a megfelelő papírokkal ellátva adja tovább. Csak így lehet bizonyos abban, hogy a tenyésztő tartja magát a fajták szabványaihoz és a szóban lévő egyesület előírásaihoz. Mivel a maltipoo kutya nem önálló fajta, nem fog pont a maltipoo-ra szakosodott egyesületbe tartozó tenyésztőt találni. Főleg az olyan tenyésztőket kerülje el, akik csupán állítólagos papírokkal hirdetnek, hiszen egyetlen egyesület sem fog kiadni olyan fajtára kiállított papírokat, amely nem létezik. Ha mindenképp egy maltipoo kölyköt szeretne, igyekezzen minél többet megtudni a szülőállatokról és azok eredetéről.

S ami még jobb: nézzen szét közvetlenül uszkár- vagy máltai-tenyésztőknél – hátha valamelyik fajta meg is felel Önnek? Ugyanis mindkettő nagyszerű sajátosságokat hordoz, s bőven akad olyan tenyésztő, akinél próbálkozhat új kis lakótársa megtalálásával. De egy kutyakiállításon tett látogatás is sokat segíthet abban, hogy a tenyésztőkkel beszédbe elegyedjen, s megtalálhassa az Ön számára leginkább megfelelő fajtát.

Ha pedig egy felnőtt kutyát keres, az a legjobb, ha szétnéz az állatvédelemben, vagy az interneten: így minden bizonnyal megtalálja az Önhöz illő négylábút. Az állatotthonokban számos kis keverék vár új otthonra, s az első ismerkedős látogatás alkalmával képet alkothat a kutya szőrzet-struktúrájáról és viselkedéséről. Ezen az úton nemcsak álmai kutyájára találhat rá, hanem még az állatvédelemhez is hozzájárulhat. Alternatív módon kereshet egy felnőtt uszkárt vagy máltait – ezek gyakran speciális fajta-egyesületek útján keresik új otthonukat.

Sok örömöt kívánunk Önnek négylábú barátjával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.