Máltai selyemkutya

máltai selyemkutya, máltai kutya, malteser

Az okos és élénk kis hófehér máltai selyemkutya (vagy malteser) nagyon sok állatbarátot az ujja köré csavart. Kiváló társ az olyan embereknek, akik szeretik maguk mellett tudni négylábújukat és örömmel ápolják selymesen puha bundáját.

Kinézete

Elragadóan aranyos és elegáns

Vakítóan fehér bundájában megbúvó sötét gombszemei és fekete orra miatt már a kinézetével elvarázsolja a kutyabarátok szívét. A figyelem felkeltése mindenképpen garantált: a 21-25 cm-es vállmagassága és 4 kg-os pehelysúlya ellenére boldog kisugárzása miatt azonnal megragadja a tekintetet. Egészen a talajig érő selymes bundájához nem tartozik aljszőrzet. A máltai ápolt megjelenése alapvetően sok gondoskodást igényel gazdájától. Kinézete nagyon hasonlít közeli rokonaira, a többi “bichonra” – a német “ölebekre”. A laikusok többnyire a szintén fehér Coton de Tuléar fajtával keverik össze, bár a máltai kisebb nála és szőre is egyenes.

A máltai selyemkutya története

Ennek a fajtának a története egészen az antik korig nyúlnak vissza. Egy elmélet szerint a máltai gyökerei Egyiptomból származnak, ahonnan kereskedők révén terjedt tovább. A híres fáraó, II. Ramszesz Kr.e. 1225-ből származó sírjában is találtak a régészek kicsi kutyaszobrokat, melyek hasonlítottak a ma élő máltai fajtára. 700 évvel későbbi vázákon található ábrázolásokon látható egy kicsi kutya, mely mellett a “Malitae” szó olvasható. Legalább annyira tisztázhatatlan a múltja, mint nevének eredete: Sokáig úgy tartották, hogy a Szicília partjainál található Málta szigetére vagy a dalmát Mjlet szigetre utal, ma azt feltételezik, hogy a név a „màlat” szemita szóból ered, amely „kikötőt” jelent, melyet sokszor használtak helységek nevében.

Biztos ami biztos, hogy ennek a kicsi kutyának az elődei már az antik világban is ismerték és kedvelt társasági kutyának számított. Az évszázadok során a csinos minik úrihölgyek, nemesek, sőt királyok és királynék vágyott társai lettek. Viktória brit királynő, Maria Antoinette és Josephine Bonaparte királynék is a máltai selyemkutyák boldog tulajdonosainak mondhatták magukat. Napjainkig népszerű kutyának számít, aki a városban is szuperül érzi magát.

Jelleme

Négylábon járó jókedv

A máltai selyemkutya pozitív, életteli kisugárzásával kompenzálja kis termetét. Okos, jókedvű, játékos, szívesen megtanul trükköket. Bár éber, de nem hajlamos a csaholásra. Az idegen emberekhez csak lassan közelít, teljes szeretetét gondozójának szenteli, akit leginkább maga mellett szeret tudni. Nehéz az egyedüllét ennek a fajtának, akit már évszázadok óta azért tenyésztenek, hogy társaságával örömet szerezzen az embereknek. Hosszabb időre ne hagyja magányosan ezt a ragaszkodó négylábút. Problémamentes társ: közös játék, kirándulások vagy lustálkodás – a máltai mindig jó hangulatot teremt, a fő, hogy szeretett gondozói körében legyen.

maltezer puppy

Tanulékony négylábú

Ennek a tanulékony kutyusnak a nevelése kezdők számára sem okoz nehézséget. A máltai selyemkutya hajlandó tanulni, ugyanakkor érzékeny is. Kerülje a durvaságot a finomlelkű kutyájával, aki lesi gazdájának minden kívánságát. Az új dolgok felfedezésében se kényeztesse el máltaiját – a kicsi kutya bátor, nyitott és sokkal több pusztán egy ölebnél. A máltainak is természetesen következetes nevelésre van szüksége, hogy megtanulja, hogy milyen az elvárt viselkedés is mit nem szabad. Ha például nem szabad bemennie az ágyba, még akkor se lágyuljon el a könyörgő pillantásoktól és ne tegyen kivételt, ha nehéz ellenállni édes tekintetének. Ha egyszer megadja magát, mindent kezdhet előröl.

A máltai selyemkutya egészsége

A többi kistermetű kutyához hasonlóan ő is hajlamos a patellaluxációra, ami a térdkalács fájdalmas ficamodását jelenti. A legjobb megelőzést a túlsúly elkerülése jelenti és a térd körüli stabilizáló izmokat erősítő rendszeres mozgás. Cukorbetegségre és a könnycsatorna problémáira is hajlamos. A megelőzés érdekében tisztítsa meg a máltai szemeit a szőrtől. A szőrvégek gyakran belekerülnek a látószerveibe, ami irritációt okoz. Naponta tisztítsa meg a szemeit egy kutyáknak szánt speciális szemtisztítóval. A dús bundával rendelkező máltai kutya egészségének megőrzéséhez hozzátartozik a napi átkefélés is mivel a filces csomók alatti bőr begyulladhat vagy bőrgombák jelenhetnek meg. Jó egészég mellett a máltai selyemkutya 14-16 évig is élhet.

A máltai selyemkutya táplálása

A standardleírás szerint maximum 4 kg-os súlyú kutyánál fokozottan érvényes, hogy kerülni kell az elhízást. Gondoljon csak bele, a kutya bordáit terhelő 2 kg felesleg olyan mintha egy ember 100 kg felett lenne szemben az ideális 70 kg-al! Egy túlsúlyos máltainál nő az ízületi és szívproblémák, valamint a cukorbetegség kockázata. A gyártó által megadott napi eledelmennyiség csak irányadó, melyet négylábú barátjához kell igazítania. Rendszeresen állítsa mérlegre a felnőtt máltait, hogy szükség esetén be tudjon avatkozni. Most befogadott kutyáját lehetőség szerint a már ismert eledellel etesse, hogy könnyebb legyen számára a beszoktatás.

Eledelváltáskor óvatosan járjon el, minden nap egy kicsit több új eledelt keverjen a már ismert ételéhez. Ezzel elkerülheti a hasmenéssel vagy hányással járó túlérzékenységi reakciókat. Függetlenül attól, hogy nedveset vagy szárazat választ, az eledel hústartalma mindig magas legyen, így négylábú barátja megfelelően tudja haszonsítani a benne található tápanyagokat. A négylábú társ táplálkozási igényeihez igazodó, olcsó töltőanyagok nélküli, kiváló minőségű eledel látszik a fényes bundán, az egészséges bőrön és a problémamentes emésztésen is. A csemegék közül is csak kiváló minőségűt válasszon: a kiegészítő hatással is járó fogápoló snackeken kívül például a gabonamentes, fagyasztva szárított
snackek is nagyszerű jutalmak lehetnek időközönként. Természetesen mindig álljon friss ivóvíz a kutya rendelkezésére.

A máltai selyemkutya ápolása

Még egy kicsi kutyán is rengeteg a szőr – a máltai kutya ennek élő bizonyítéka! Ápolás sok odafigyelést igényel, ezért az se becsülje alá, akinek még nem volt dolga vele! Azok a kutyarajongók, akik számára terhes a szőrápolás, inkább ne a máltai selyemkutya mellett döntsenek. Mindkét fél számára örömet kell hogy okozzon a művelet, hiszen sok időt vesz igénybe a mindennapokban! Minden séta után át kell nézni a bundáját és kiszedni a fennakadt leveleket, ágacskákat. A hosszú, selymes szőr napi fésülést igényel, különben hajlamos a filcesedésre, ezen kívül legalább havonta kétszer meg kell fürdetni: már kölyökkorában szoktassa hozzá a rituáléhoz és használjon hozzá hosszú vagy fehér szőrhöz ajánlottkutyasampont.

Fürdés előtt alaposan kefélje át a négylábú bundáját. Használjon kézmeleg vizet, szeretetteljesen masszírozza be a sampont, majd gondosan öblítse ki. Egy következő öblítő mosás még jobban ápolja a szőrét. A legvégén gyengéden nyomkodja ki a vizet a bundából és hajszárítóval szárítsa meg, mivel a máltai könnyen megfázik. Szükség esetén tisztítsa meg a füleit fültisztítóval és szemeit szemtisztítóval illetve távolítsa el belőlük a szőrt. Rendszeresen ellenőrizze a kutya karmait – különösen idős korban nőnek hosszúra, ezért egy karomollóval rövidre kell őket nyírni.

Foglalkoztatása

A máltai kutya bármennyire is egy kis “ölebnek” számít, benne is egy kalandor rejtőzik, aki naponta indul felfedezőútra és kedvére szimatol. Kedveli a játékokat. Ügyeljen azonban arra, hogy a fizikai és a szellemi leterhelése egyenrangú legyen, ugyanis a túl sok kutyasport kiegyensúlyozatlanná teheti, mivel mindig a következő játékot várja. Feltétlenül iktasson be nyugodt, pihentető és közös lustálkodó órákat. A máltai szereti ajátékokat – például a téphető játékokat, labdákat és frizbiket vagy az intelligenciafejlesztő játékokat.

Mivel szívesen megtanulja a mutatványokat, a klikker is nagyszerű időtöltés az okos máltai számára és nem utolsó sorban erősíti a kötődést Önök között. A kutyatánc egy másik lehetőség a fej és a test egyidejű pallérozására. Úgy gondolja, hogy kis szélvészének lenne kedve az agilityhez? Semmi probléma: ma már kistermetű kutyák számára is létezik agility felszerelés, mellyel edzheti őt. Iktasson be kisebb szüneteket, nehogy rövidlábú kiskutyáját túlterhelje. Kihívásokkal teli sportgyakorlatokat csak a felnőtt máltai selyemkutyával végeztesse el, nehogy a mozgásszervei károsodjanak.

maltezer in het gras

Máltai selyemkutya alapfelszerelés

Négylábú barátjának költözése előtt a megfelelő alapfelszerelés beszerzésére is szánhatja az időt. A máltai selyemkutyának elvonulásra alkalmas kényelmes fekhelyre van szüksége. Széles a választék szépkutyakorsarakból és takarókból. Anyakörv vagy hám valamint póráz elengedhetetlen tartozék a kutyás háztartásban csakúgy mint a vizes és az eledeles tál. Gondolja végig, hogyan szeretné kutyáját az autóban szállítani. Ebből a célból különböző anyagból készült szállítódobozok és kutyaövek állnak rendelkezésre. Gyakori utazásokhoz hasznos lehet az autós védőhuzat.

Négylábú szépségének ápolási eszközökre is szüksége van: puha kefén kívül egy durvább fésű is megteszi az előkészületekhez. Kutyáknak való speciális olló is szükséges ahhoz, hogy bizonyos helyeken rövidre tudja vágni a szőrt. Balzsamot tartalmazó gyengéd kutyasampont vásároljon – ha kiskutyát fogad be, akkor kölyköknek valót, melyet később hosszú vagy fehér szőr ápolására alkalmasra cserélhet. Midig legyen kéznél föltisztító, továbbá ennél a fajtánál javasolt a speciális szemtisztító is, mivel a máltaiak hajlamosak a könnycsatornákat érintő betegségekre. Karomvágó és kullancskiszedő egészíti még ki az ápolási felszerelést.

Kinek javasolt a máltai selyemkutya?

Aki érdeklődik a fajta iránt, mindenképpen szeresse a kutyákat simogatni, fésülni és szeressen sétálni. A ragaszkodó négylábúak nem szeretnek sokáig egyedül lenni, olyan emberre van szükségük, aki gyakran és sokat foglalkozik velük. Nagyszerű választás időseknek, akik szívesen tartózkodnak a szabadban, vagy olyan dolgozó embereknek, akik magukkal vihetik őt a munkahelyükre. Nagyon szorosan kötődnek gondozójukhoz és méretükből adódóan kiváló útitársak. A máltai kutya lakásban is kiválóan érzi magát, ha egyébként elegendő lehetősége van a szaladgálásra is. Bár a játékban szereti kiengedni a gőzt, nincs szüksége túl sok sportra. Kiváló fajta lehet tanulékony kezdő gazdik számára is.

Hol találok rá vágyott máltai selyemkutyámra?

Ha beleszeretett a fajtába csak felelősségteljes tenyésztőtől vásároljon kölyköt, aki kellő tudással rendelkezik a kutya jellemét, típusát és egészségét illetően. A “véletlenül jött almok” vagy az elsősorban pénz miatt illetve törzskönyv és egyesületi tagság nélkül “tenyésztő” szaporítók esetén, soha nincs garancia arra, hogy valóban fajtatiszta máltaira tesz-e szert. Az ilyen kutyáknak az egészsége és jelleme is kétséges: gyakran betegek és nem jól szocializáltak. Egyszóval mindenképpen megéri időt és pénzt áldozni a jó tenyésztő felkutatására. Végtére is nem egy alkalmi vételről van szó, hanem sok évre szóló társat keres!

A tenyésztő felkeresésekor ideális esetben a szülőket is megtekintheti otthonában és láthatja milyen körülmények között nőnek fel a kölykök. Az a jó, ha minden állat egészsége és kiegyensúlyozott benyomást keltenek Önben. A tenyésztő szívesen ad tájékoztatást a megelőző egészségügyi vizsgálatokra vonatkozóan és javasolja hogy melyik kölyök illik Önhöz a legjobban. Táplálási és szőrápolási tanácsokat ad és bizonyára még sok hasznos tippel is ellátja. Máltai selyemkutyája leghamarabb nyolchetes korban költözik be Önhöz. A törzskönyvön kívül még oltási könyvet is tartalmaz az úticsomagja. Az oltottság megőrzése érdekében feltétlenül tartsa be az ismétlőoltások határidejét.

Ha felnőtt kutyát szeretne, érdemes körülnézni a helyi állatotthonba, ahonnan időről-időre máltaiakat vagy egyéb bichonokat is közvetítenek. Az Interneten biztosan találni fog ilyen kutyát, hiszen mindig van olyan gazdi, aki új otthont keres máltai kutyájának – akár azért mert nem mérte fel eléggé a szőrápolással járó igényt vagy válás, esetleg haláleset miatt. Az aranyos máltai selyemkutya nagyon szenved, ha nincs emberi kötődése, ezért örül az új otthonnak!

Csodálatos időtöltést kívánunk Önnek boldogsággal teli kutyájával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.