Kutya karomvágás: Így vágja le helyesen a kutya karmait

kutya karomvágás

A legtöbb kutya számára a karomvágás nem igazán okoz örömöt. Amint meglátják a karomvágó ollót, sok kutya elbújik és pánikszerűen reagál. Hogy ez ne így történjen, és négylábú barátja megtanuljon nyugodt maradni a kutya karomvágás közben, cikkünkben elolvashatja a legfontosabb tippeket és trükköket.

Mi történik, ha túl hosszú a kutya karma?

Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze és levágja a kutya karmát. Ha elfeledkezik róla, az alábbi problémák merülhetnek fel:

  • Ha túl hosszúak a karmok, játék közben letörhetnek és erősen vérezhetnek. Amennyiben a kutya túl hosszú karmaival beleakad a tárgyakba, akkor akár teljesen ki is tépheti a helyéről a karmait. Ha pedig véletlenül megkarmolja a nyakát, mély sebeket is ejthet magán.
  • Egy további ok a rendszeres karomápolásra: a bennelévő erek együtt nőnek a karommal! Minél hosszabbak a karmok, annál valószínűbb, hogy vágáskor vérezni fognak. Egy bizonyos hosszúság felett ezért nagyon nehéz komplikációk nélkül levágni a kutya karmait.
  • Sok kutya kellemetlennek találja a hosszú karmokat. Emiatt túl hosszú karmok esetén járás közben jobban felemelik a mancsaikat, és megváltozik a járásuk. Ennek következtében hosszú távon károsodnak az ízületek. Előfordulhat az is, hogy begyulladnak a lábujjízületek, ami nagyon fájdalmas a kutyák számára.
  • Ha a karom belenő a szomszédos lábujjba, a bőr nagyon begyulladhat. A mancs ekkor megduzzad és felmelegszik. Minden mozdulat fájdalmas a kutya számára, a behatoló baktériumok pedig gennyes kinövésekhez (tályogokhoz)

Milyen hosszúra szabad hagyni a kutya karmát?

Ha a kutya áll, karmai nem érhetnek hozzá a földhöz, vagy csak kicsit. Amennyiben kutyája kemény talajon sétál, és hangos csattogó hangot hallat, az annak a jele, hogy a karmok hozzáérnek a talajhoz, amikor rájuk lép. Ez pedig azt jelenti, hogy a kutya karmait minél hamarabb le kell vágni.

Mire van szükség a kutyakarmok levágásához?

A kutya karmainak levágásához a következő eszközök egyikére lesz szüksége: egy karomvágó olló vagy egy karomcsiszoló.

A karomvágó ollót a kezdők számára nehezebb használni, mint a karomcsiszolót, méghozzá azért, mert fennáll a veszélye annak, hogy az ollóval túlságosan rövidre vágja a karmot.

A karomcsiszolóval viszont milliméterről milliméterre haladhat.

A karmokat karomcsiszolóval csiszolják.

A kemény élek eltávolításához reszelőt is használhat. Ha karomvágás közben vérezni kezd egy kicsit a kutya mancsa, használjon tiszta zsebkendőt és sebfertőtlenítőt.

kutya karomvágás helyes technikája © Willee Cole / stock.adobe.com

Megfelelő karomápolási termékeket a zooplus webáruházban is talál.

Kutya karomvágás: Így vágja le helyesen a kutya karmát

Ne becsülje alá a karomvágás fontosságát. Ha a karmokat nem vagy rosszul vágják le, az fájdalmat és stresszt okozhat kutyája számára. Természetesen levágathatja a kutya karmát állatorvosnál vagy kutyaszalonban is. A következő útmutatás alapján azonban saját otthonában is elvégezheti:

  1. Mielőtt levágja a kutya karmait, teremtsen kellemes légkört. Kutyája hamar észreveszi, ha ideges. Ahhoz, hogy a kutya ellazuljon a karomvágás alatt, beszéljen hozzá nyugodtan, és helyezze kényelmes testhelyzetbe. A jutalomfalatok szintén segíthetnek jobb kedvre deríteni kedvencét.
  2. Annak érdekében, hogy kutyája ráhangolódjon a karomvágásra, használja a ,,pacsi” parancsszót. Most már tudni fogja az állat, hogy a mancsaival fog történni valami, és kevésbé fog megijedni, ha húzást vagy szúrást érez.
  3. Vizsgálja meg alaposan a mancsokat és a karmokat, beleértve a lábujjközöket is. Ha a karmok nem pigmentáltak, láthatja a bennük lévő ereket. Az is hasznos, ha van Önnél egy zseblámpa, amivel át tudja világítani a karmot. Ha mégsem látja az ereket, az sem baj.
  4. Vágja le a karmot körülbelül két-három milliméterrel az ér vége alattig. Ne feledkezzen meg a farkaskaromról sem. Ha véletlenül eltalál egy eret, egy törlőkendő segítségével elállíthatja a vérzést. Ehhez nyomja a kendőt néhány másodperctől néhány percig erősen a vérzésre. Ezután fertőtlenítse a sebet, és a következő napokban tartsa szemmel, nehogy elfertőződjön.
  5. A procedúra után dicsérje meg a kutyáját. Kedvence így meg fogja tanulni, hogy a karomvágás pozitív dolog, és a következő alkalommal sokkal nyugodtabb lesz.
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.