Törpe uszkár

Törpe uszkár, Pudli

Körülbelül 6 kilós „uszkár-power” – a Törpe Uszkár – másnéven miniatűr pudli – magában hordozza a nemesi fajta minden pozitívumát és nagy népszerűségnek örvend. Nem csoda, hiszen ez a fajta nem csak okos, hanem igazán sokoldalú személyiség is, aki a családját szívesen kíséri el mindenhová.

A törpe uszkár megjelenése

Nem számít, hogy törpe vagy nagy uszkárról van szó: Az uszkár, uszkár marad. Ennek a fajtának minden képviselője a tipikus fodros bundával ékeskedik. Bundája lehet zsinóros és göndör. A göndör uszkár szőre vékonyszálú, dús és kócos, ami gyenge nyomásra sem süpped be. A zsinóros uszkárnak szintén nagyon dús a szőre, de ahogy a neve is mutatja, kis zsinórokat képez, amik legalább 20 centiméteresek. A törpe pudlik 7 színben tenyésztik: fekete, barna, ezüst, fehér, vöröses fawn, speciális feketés-cservöröses színben, illetve fekete-fehér foltokkal. Az utóbbit „Harlekin uszkárnak” is nevezik.

A törpeuszkár a maga 35 cm-es marmagasságával és maximum 6 kilós súlyával az arany középutat jelenti a pudli méretek között. A közepes méretű uszkár a törpeuszkárnál eggyel nagyobb, maximum 10 kg. Az óriás uszkár max. 25 kiló és kb. 45 cm magas és királyi uszkárnak is nevezik. A toypudli pedig a maximum 4 kilós súlyával a legkisebb uszkárnak számít.

Vadászkutyából házi kedvenc

A név nem véletlen: a Pudel a német „pudeln” szóból származik, ami annyit tesz, hogy „vízben pancsoló” és a kutya eredeti feladatára utal. Az uszkárok ugyanis a halászkutyáktól származnak. Az írásos emlékek már a 14. századtól göndör szőrrel jellemzik a vízszerető kutyákat. A klasszikus zsinórszőrű kutya még idősebb: már az ókori Görögországban ábrázoltak olyan kutyákat, amelyeknek a szőrét a tipikus oroszlán-look szerint nyírták le. Ezek a göndörszőrű állatok már a 17. században nagy népszerűségnek örvendtek Európában. A törpe uszkár ősei mindazonáltal nagyobbak voltak, 10 és 20 kg között volt a súlyuk, tehát a középméretű kutyákhoz tartoztak.

A gyors felfogása és jó apport képessége kedvelt vadászkutyává tette az uszkárt és elsősorban a vízimadarak vadászatánál segédkezett. A klasszikus pudli frizura a vadászatnál is hasznosnak bizonyult: A bunda megvédte a kutya homlokát, mellkasát, vállait és a bokáit. A testén található többi szőr pedig javították az úszás képességét. A 18. században a pudli nagyon népszerű volt a nemesség körében, de az ápolás szempontjából egyszerűbb rövidszőrű kutyák hamarosan átvették a pudli helyét a vadászterületeken. Az okos pudli így egyre inkább kedveltetésből tartott kutyává alakult és bejárást kapott a női szalonokba. Ezek az okos göndörszőrűek a 20. században gyakran még a cirkuszi mutatványokban is részt vettek. Ebben az időszakban keresztezték az angol és a francia vonalakkal, ami fontos előrelépést jelentett a pudli tenyésztésben. Ez még népszerűbbé tette a pudlit. Természetesen számtalan híresség is akad, akik nem tudnak ellenállni a pudlinak, ilyen volt például Sir Winston Churchill is: A brit államférfi nagy pudli barát volt és 15 éven át élt együtt barna Rufus II. nevű törpeuszkárjával, akit boldog élete végén az udvarában temetett el.

Népszerűségének csúcspontját az 1960-as években érte el. A házikedveccé válás folyamatának következménye volt, hogy a 20. században egyre több méretben kezdték el tenyészteni a pudlit. Eleinte óriás és középméretű pudlikat tenyésztettek. A törpe uszkárt a 1936-ban ismerték el.

Ebben az évben jegyezték fel először az uszkár standardját. Ezzel egy időben az FCI (Fédération Cynologique Internationale) a pudli származási országának ismerte el Franciaországot, annak ellenére, hogy Németország is jelentősen hozzájárult a fajta tenyésztéséhez. Az 1990-es években végül a toy pudlit is elismerték.

Igazi társ nem pedig divatkutya

Sajnos a pudli a kiállításokon gyakran extravagáns külsőt kap, ezért sokakban az a benyomás alakult ki erről a fajtáról, hogy elkényeztetett. Mások pedig tipikus nagymama-kutyának látják. Sajnos sokan hagyják magukat befolyásolni ezekkel a klisés előítéletekkel. A törpe uszkár ezzel szemben egy nagyon vidám, okos és természetkedvelő kutya, aki jóban és rosszban is társa az embernek. Többségében jól megérti magát más kutyákkal, az idegen emberekkel pedig inkább közömbös. A törpeuszkárok éberek, de nem agresszívek. A nagyobb pudlikkal ellentétben a törpe uszkárok életrevalóbbak és nincsen olyan nagy mozgásigényük sem, sőt szinte semmi vadászösztön nem maradt bennük.

Ápolása: egy fajta, többféle megjelenés

Az aprólékosan megszépített show-pudlik alapján azt gondolhatná, hogy nagyon sok ápolást igényelnek. Ezzel szemben a rövidszőrűre nyírt pudli esetében az ápolás igen egyszerű. Ezen kívül pedig a fajta nagy előnye, hogy nincs aljszőrzete és nem vedlik. Ez különösen jó hír azoknak, akik nem szeretnék ruháikat és otthonukat naponta szőrteleníteni. Mindenesetre azért a pudli szőre rendszeres kefélést igényel, mert a meglazult szőrszálak nem feltétlen hullanak le. Átlagosan két-háromhavonta érdemes kutyakozmetikussal lenyíratni a kutya szőrét. Később Ön is megteheti ezt, ha már megtanulta a technikát és rendelkezik jó minőségű szőrnyíróval. Számos különböző fazon létezik, de van olyan is, amikor a bundát mindenhol azonos hosszúságúra vágják. Azok a gazdik, akik kiállításra szeretnék vinni pudlijukat, természetesen már jóval korábban tájékozódnak a fazon repertoárról. Mindenki más pedig döntsön ízlése szerint, a lényeg az, hogy a kutyus jól érezze magát. Ellenőrizze rendszeresen a pudli lógós fülét és bundáját, hogy megelőzhesse a paraziták elterjedését és a gyulladások kialakulását.

A pudlik igényeinek megfelelő etetés

Fedezze fel eledel kínálatunkat speciálisan uszkárok számára!

Az egészséges étkezés alapja a pudlinál is a magas húsarány és a kevés gabonaféle. Még jobb, ha az eledel egyáltalán nem tartalmaz gabonát. Ez akkor is igaz, ha száraz kutyatáp, nedves kutyatáp vagy, ha nyers etetés mellett dönt.

Törpe uszkárját mindig a megszokott helyen etesse. Fél éves koráig naponta háromszor-négyszer adjon neki egy adag eledelt, később pedig már elegendő a napi 2 étkezés. Tipp: Ne mindig percre pontosan ugyanakkor etesse meg kedvencét, különben, ha egy kicsit is késik, akkor uszkárja ugatva fogja követelni az étket. A jutalomfalatokat is mindig számolja bele a napi adagba, hogy elkerülje a kutya elhízását. Fogápolásként vásároljon pudlijának természetes rágcsálnivalókat, például szarvasmarha fület, speciális fogtisztító falatokat vagy néhanapján egy-két darab marhahúst. A nyers disznóhúst azonban szigorúan kerülje! Végezetül pedig bodros kutyájának mindig álljon rendelkezésére elegendő friss víz.

A legjobb gyógymód a megelőzés!

A törpe uszkár ugyan alapvetően egy robosztus fajta, de még így is akadnak olyan betegségek, amikre a pudlik nagyobb hajlamosságot mutatnak. Ide tartozik például két szembetegség is: a progresszív retina atrófia és a szürke hályog. Mindkét szembetegség vaksághoz vezethet. A progresszív retina atrófiát szerencsére genetikai teszttel már ki lehet mutatni, így a tenyésztésből is kizárásra kerül. A szürke hályog öröklődő típusánál az érintett állatot szintén kizárják a tenyésztésből. Azonban létezik nem öröklődő szürke hályog is, amit a cukorbetegség vagy sérülés válthat ki. A törpepudlik hajlamosan a térdficamra, amikor is a térdkalács kimozdul az eredeti helyéről. Egy egészséges pudli azonban akár 17 évet is megélhet.

Az okos kis fodroskák nevelése

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy pudli, annál könnyebb a nevelése. De még egy törpe pudli se állítja a gazdit igazán nagy kihívások elé, ha az ismeri a kutyanevelés alapjait. A fajta minden képviselőjére igaz, hogy könnyen tanulnak és együttműködőek. Türelemmel és konzekvenciával minden törpe uszkár könnyen nevelhető. Már kölyökkorban kezdje meg az egyszerű parancsszavak tanítását és dicsérje meg, ha valamit sikerrel vitt véghez. Többször rövidebb ideig gyakoroljanak, mert a hosszas tanulás túlzottan megterheli ezt a játékos kutyát.

A sokoldalú törpe uszkár

A törpe uszkár csakúgy, mint a nagy királyi uszkár, szintén nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen vadászkutyából családi kutyává váltak. Emiatt rendkívül sokoldalú teremtmények: hosszú túrákon, rövidebb lovaglásnál is hű társak, de az agility-hez is kiváló. A törpe uszkár azonban a nyugis, kellemes délutánokat is értékeli, a lényeg, hogy együtt legyenek! Fontos, hogy ezt az okos kisfickót mentálisan is eddze. A törpe pudlik szívesen tanulnak meg apróbb trükköket, amiket becsempészhet a mindennapokba. A kutyatánc is remek közös kikapcsolódás lehet egy ilyen kutyával. A kutyatánc lényege, hogy a gazdi és a kutya sok apró trükköt koreografálva adnak elő.

Vajon hozzám való a törpe uszkár?

A törpe uszkárok nagyon sokoldalúak, ezért sok kutyabaráthoz passzolnak. Mivel a pudlik szeretnek a középpontban lenni, remekül passzolnak családokba és olyan szinglikhez, akik sok időt tudnak kutyájukkal tölteni. Mivel a törpe uszkár nem vedlik sokan abban a hitben élnek, hogy allergiásokhoz is illik. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A kutyaallergiások egy része nem csak a kutya korpára, hanem a nyálára is reagálnak. Mivel a pudli nem vedlik, nem is korpásodik, így valóban nem okozhat problémát azoknak, akik csak a korpára allergiásak.

Ha biztosra szeretne menni, akkor a kutyus beköltözése előtt teszteltesse le családtagjait kutyaallergiára. Mivel a törpe kutya legszívesebben minden percet a családja körében töltene, a hosszan tartó távollét nagyfokú stresszt vált ki a kutyában. Jobb, ha még az örökbefogadás előtt átgondolja a nyaralási lehetőségeket: manapság sok nyaralóhelyre gond nélkül vihetők kutyák. Szintén jó lehetőség, ha ismerősöknél, közeli családtagoknál vagy sétáltatós barátoknál szállásoljuk el a kutyát a nyaralás idejére.

Szerezze be az alapvető felszereléseket új lakótársa számára: itató és etetőtálat, nyakörvet, pórázt és hámot, kutyaágyat és takarót valamint kutyaeledelt. A kutyaeledellel kapcsolatban az a legjobb, ha megkérdezi tenyésztőjét arról, hogy milyen táppal szokta etetni a kiskutyákat, hiszen az a legjobb, ha a megszokott ételt adja neki. Szintén beszerzendő eszköz a fésű és a kefe, egy gyengéd kutyasampon, felszerelés autózáshoz, játékok és egy speciális kullancscsipesz is. Tájékozódjon a felelősségbiztosításról és a régióban érvényes kutyaadóról. Gondolja át a jó minőségű kutyaeledel, az éves orvosi ellenőrzések és az esetleges megbetegedések gyógyszeres kezelésének költségeit is!

Törpe uszkár kiválasztása

Ha eldöntötte, hogy családját egy törpe uszkárral szeretné kibővíteni, akkor itt az ideje megfelelő tenyésztőt keresnie! Vásárlóként az Ön felelőssége is a fajta egészségesen tartása, ezért csak olyan tenyésztőnél vásároljon, ahol kellőképpen ügyelnek az kutyák egészségére és a tenyésztett állatokon elvégzik a szükséges teszteket. A kiválasztott tenyésztő mindig örömmel látja vendégül otthonában, hogy leellenőrizhesse és megismerhesse az állatok életkörülményeit. Ilyenkor ragadja meg a lehetőséget, tegye fel kérdéseit és gyűjtsön elegendő információt a kutyák tartásáról és szocializáltságáról. A törpe uszkár esetében a szocializálás miatt az első 9 hétben különösen fontos a szerető gondoskodás. A felelősségteljes tenyésztők, akiknél a kutyák egészsége prioritást élvez, mind valamely egyesület tagjai és a többször féregtelenített kölyköket csak származási igazolással és oltási könyvvel együtt adja el.

Biztosan a tenyésztőnek is lesz Önhöz kérdése. Számítson kérdésekre azzal kapcsolatban, hogy van e tapasztalata kutyákkal vagy, hogy milyen életkörülményeket tud biztosítani a kutyusnak. Ne dőljön be az olyan hirdetéseknek, amikben olcsó törpe uszkárokat árulnak származási igazolás nélkül. Az ilyen kis ügyletek szenvedő alanyai mindig az új gazdik és az állatok, ugyanis az ilyen „tenyésztők” nem válogatják meg és tesztelik le tenyésztett állataikat és a megfelelő szocializálás is elmarad. A profit növelése érdekében ezek a felelőtlen tenyésztők nem figyelnek arra sem, hogy elegendő idő teljen el két ellés között, amit az állatok nagyon megsínylenek. Óvakodjon tehát a magánemberektől való vásárlástól. Ha igazi törpe uszkárt szeretne, akkor mindenképpen egy arra alkalmas komoly tenyésztőt válasszon, aki megfelelő tudással rendelkezik az állatok kiválasztásához.

Ha Ön az idősebb pudliktól sem zárkózik el, akkor látogasson el a környék állatmenhelyeire vagy a keressen új lakótársat magának az interneten. Ezeken a helyeken is számos törpe uszkár vagy törpe uszkár keverék keres gazdát. A törpe pudlik nagyon széles körben elterjedt, népszerű állatok és a várható élettartamuk is hosszú.

Sok boldog együtt töltött évet kívánunk Önnek és pudlijának!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.