Törpe tacskó

törpe tacskó

A törpe tacskó nem önálló fajta, hanem a jól ismert standard tacskó egyik változata. A kis termetű, karakteres vonásokkal bíró kutya különösen népszerű családi és társas kutyaként.

Megjelenése: tipikus tacskó, csak kisebb „kiadásban“

Míg a “normál” tacskó mellkaskerülete meghaladja a 35 centimétert, a törpe tacskók mellkerülete 30 és 35 centiméter között mozog. A törpe tacskó tehát korántsem a legkisebb: a nyúl- (vagy kanin-) tacskó mellkasának kerülete kevesebb, mint 30 centiméter.

A tacskók pontos besorolása csak 15 hónapos korban történik a mellkas körméretének mérésével. Ennek ugyanis a gyakorlatban vadászati szempontból nagy jelentősége volt. Vagyis a nyúl-tacskókat  nem azért hívják így, mert olyan kicsik, mint egy nyúl, hanem azért, mert még a nyúlüregek apró bejárataiba is beférnek.

Mindegyik tacskóméret előfordul mindhárom gyakori tacskó-szőrváltozatban:

  • Rövid szőrű, azaz a klasszikus “bracken-forma”
  • Durva szálkás szőrű tacskó, terrier keresztezéssel érdesített szőrzettel
  • Hosszú szőrű tacskó, hosszú, selymes szőrzettel

Tacskó a barna sokféle árnyalatában létezik, például a vaddisznószerű szín, de a fehér és a fekete kizárt. A fajtára jellemző a rövid lábakhoz képest hosszú test.

Tudjon meg többet a standard tacskókról!

A törpe tacskó jelleme és nevelése

Ahogyan ez nagytestvérére is igaz, a törpe tacskó is igazi személyiség!

Kicsi a bors, de erős: a törpe tacskó karaktere

Ahhoz, hogy tacskóként üldözzön egy nála jóval nagyobb borzot, nagy önbizalomra van szüksége. A törpe tacskó bizony rendelkezik ezzel.

Temperamentumát tekintve a standard tacskóhoz hasonlít: minden tacskóra – más néven “borzebre” –  igaz, hogy módfelett önfejűnek, ám kiváló vadásznak számítanak. Ennek mértékében szerepet játszhat a szőrzet fajtája: a törpe tacskókról azt tartják, hogy különösen vakmerőek, és nagy lelkesedést mutatnak a vadászat iránt. Ez terrier-örökségüknek köszönhető.

A hosszú szőrű törpe tacskók hajlamosak a legszorosabban kötődésre kétlábú barátaik irányába, és különösen érzékenyek. Kivétel erősíti a szabályt, de egy dolog biztos: minden törpe tacskó óriási személyiség, igazi egyéniség!

A törpe tacskó nevelése

Egy tacskó esetében az engedelmességhez szeretetteljes következetesség és sok türelem vezet. Ez a törpe- és nyúl-tacskókra is vonatkozik. Világos irányításra van szükségük, és mókásan apró méretük ellenére sok mozgást és aktivitást igényelnek,

Mivel kedvenc hobbijuk a vadászat, nevelésük folyamatába jócskán be kell tervezni a vadászatellenes tréninget is. A vadászatra használt törpe tacskók pedig már fiatal koruktól kezdve professzionális vadászkutyakiképzésen vesznek részt.

Olvassa el a zooplus magazin „Antivadász-tréning kutyáknak 5 lépésben“ című cikkét is!

szálkás szőrű törpe tacskó

Minden fontos tudnivaló a törpe tacskó tartásról

Ez a jellegzetes, hamisítatlan tacskó-pillantású kis kutyus vajon bepasszol bármely háztartásba? Nos, csakis akkor, ha nem becsüljük alá a fajta követelményeit.

Mennyi ráfordítást igényel a szőrzetápolás?

A rövid szőrű törpe tacskók szőrzetápolása a legegyszerűbb. A hosszú szőrű tacskó esetében ez kicsit több időt igényel, hiszen ezek a kutyák hajlamosabbak szőrük összegubancolódására, ha  hosszú, selymes szőrzetük nincs rendszeresen kifésülve.

Az ápolt szálkás szőrű  tacskók alig veszítenek szőrszálakat. De ha ezt a fajtát választja, akkor is érdemes némi időt szánnia a szőrzetápolásra – vagy rendszeresen felkeresni egy kutyakozmetikát. Ellenkező esetben gyorsan gubancok képződhetnek, – különösen a füleknél, a lábak között, a hason és a farok alatt.

Ezek a törpe tacskók két-három havonta trimmelést is igényelnek. Ellenkező esetben az elhalt szőrszálak a szőrzetben maradnak, ami kínzó viszketéshez vezethet. A trimmelést tapasztalt szakértőnek kell betanítania, illetve érdemes kutyakozmetikusra bízni.

A témában sok hasznos információt szerezhet a kutyák megfelelő szőrzetápolásáról szóló cikkünkben is.

Városi vagy vidéki élet?

Az a törpe tacskó, amely elegendő mozgáslehetőséghez jut, egyaránat alkalmas a városi, valamint a vidéki életre is. Mindenesetre ezzel a kutyussal naponta több órát a szabadban kell tölteni. A városi parkban tett kis séta nem elegendő ennek a vadászkutyának.

Ön az ötödik emeleten lakik, és nincs lift? Anatómiájából adódóan a tacskónak nem szabad rendszeresen sok lépcsőt megmásznia. Természetesen egy felnőtt tacskó a mindennapi életben is elboldogul a lépcsőn. Azonban ha kétségei támadnának, inkább Ön vigye fel kis kedvencét, hogy ne kelljen annak sok tépcsőt megmásznia.

A törpe tacskók és a kissé nagyobb gyermekek kiválóan harmonizálhatnak egymással – ha a tacskó jól szocializált. Oda kell figyelnie arra, hogy a kutya ne legyen túlterhelve, ne érezhesse túl soknak a történéseket, és ha arra van szüksége, nyugodtan vissza tudjon  vonulni.

És mi a helyzet a macskákkal? Azokkal is jól együtt tud élni egy tacskó? Ez akkor működik a legjobban, ha egy kis kölyök-tacskónak és egy már megállapodott, kialakult személyiségű, sokat tapasztalt macskának kell barátságot kötnie. Igaz ez még akkor is, ha a méretkülönbség minimális: a kutya elől menekülő macskák előhívhatják a tacskók vadászösztönét.

A törpe tacskó lefoglalása

Bármilyen kicsi és aranyosnak is tűnik: a túrkálás és a vadászat a törpe és nyúl-tacskók vérében egyaránt ott van. Nem ritka, hogy tacskótulajdonosok arról számolnak be, hogy kutyájuk önállóan rója az erdőket.

Ezt pedig nem szabad félvállról venni. Egyrészt a kutya orvvadászhat. Másrészt pl. egy rókavárban vadállatokkal kerülhetet összetűzésbe, vagy fennakadhat valahol. Ha tacskója nem „professzionális“ vadászkutya, kínáljon neki alternatívákat, például kereső- és nyomkövető játékokat! Sok tacskó élvezi az intelligenciajátékokat, vagy a kisebb trükkök, mutatványok betanulását is.

A tacskók szeretnek a természetben lenni, így azután minden másnak nevezhetők, mindt holmi díványon heverésző kutyának. Méretük és rövid lábaik miatt a törpe- és nyúl-tacskók nem alkalmasak kocogós társnak. Azonban a felnőtt tacskók szívesen tesznek akár hosszabb sétákat is.

A törpe tacskó egészsége

a törpe- vagy nyúl-tacskót keres, nagy hangsúlyt kell fektetnie egy jó hírű, komoly tenyésztőre. Törpe tacskó ugyanis potenciális egészségügyi problémákat hoz magával.

Ami első pillantásra feltűnő: egy tacskó háta aránytalanul hosszú a lábaihoz képest. Ennek oka egy régóta fennálló mutáció, a chondrodysplasia. Ez a lábak növekedési hézagainak csontosodását okozza, mielőtt a növekedés befejeződne. Ennek eredményeként a lábak rövidek maradnak. Az aránytalanul hosszú gerinc miatt a tacskókat gyakrabban érinti a porckorongsérv egy bizonyos típusa, a tacskóbénulás.

A túlsúly és a túl kevés mozgás növeli a tacskóbénulás kockázatát. Győződjön meg róla, hogy tacskója jó formában marad, és nem szed fel súlytöbbletet! A törpe- és a nyúl-tacskók várható átlagos élettartama 15 év körül mozog.

Tippek egy törpe tacskó vásárlásához

Sikerült eldöntenie, hogy egy törpe tacskót szeretne? Ebben az esetben adnánk néhány tippet a tacskóvásárláshoz.

Rövid lábú „bracken“ leszármazott

A tacskó a középkori bracken leszármazottja. A népszerű kutyafajta létrejöttét egy véletlen mutáció tette lehetővé, amely rövid lábakat eredményezett. A legrégebbi tacskófajta a rövid szőrű tacskó, melyet a hosszú szőrű tacskó követ. A vadászatban a terrierekkel való keresztezés által létrejött szálkás szőrű tacskó a legnépszerűbb.

A törpe- és nyúl-tacskó fajták több mint 100 évvel ezelőtt alakultak ki a tenyésztés során, mivel ezek még jobban befértek egyes vadállatok üregeibe.

A Németországban évente jelentett tacskóalmok száma csökkenő tendenciát mutat. Mindazonáltal a tacskók egyik változata sem ritka. 2019-ben 5921 tacskókölyök látta meg a napvilágot német tenyésztőknél. Ezzel a tacskó a németjuhász mögött a kutya-népszerűségi lista második helyén áll.

Törpe tacskó vásárlása

Aki törpe tacskóra vágyik, számos tenyésztőt találhat. Egyesek egy bizonyos szőrváltozatú törpe tacskókra specializálódtak, mások különböző méretű és szőrtípusú tacskókat tenyésztenek.

Fontos, hogy a tenyésztő a kutyát megfelelő törzskönyvvel és uniós kisállatútlevéllel együtt adja át. Ha szeretne jó hírű törpe tacskó-tenyésztőt találni a környéken, az internetes keresőfunkciókat is segítségül hívhatja.

Ha egy idősebb tacskónak szeretne otthont adni, némi szerencsével akár egy állatmenhelyen is ráakadhat egyre. Speciális weboldalakon is találhat idősebb tacskókat, amelyek új otthont keresnek – például a gazdikereső tacskók címszó alatt.

Bárhol is szeretne tacskóhoz jutni: előzetesen tájékozódjon a szóban lévő négylábú vadász- ambícióiról. A vadász-tenyészetekből származó tacskókat általában csak vadászoknak adják tovább.

Alternatív fajták

A tacskóbarátok azt mondják: a tacskó egyedülálló, és semmi máshoz nem hasonlítható. Azok azonban, akik nyitottak más kis testű kutyafajták iránt is, a tacskókhoz hasonló kutyákra találhatnak – pl. különösképp egyes terrierekben. A Sealyham terriert például borzvadászatra használták.Terrier mivoltához képest különösen szociális kutyának számít, és súlya legfeljebb kilenc kilogramm lehet.

Barátságos kis vadászok a Norfolk terrierek és a Norwich terrierek is. A Skye terrier rövid lábú kis kutya, és sajátos – akaratos személyiségjegyekkel bír.

Törpe tacskó – kicsi kutya nagy karakterrel

Bármennyire is olvadozik a kutyarajongók szíve attól a tipikus törpe tacskó-tekintettől, bizony, nem szabad alábecsülni ezt a kutyust. A tacskó bármely méretben igazi személyiség – részben fokozott vadászösztönnel-, és mindig az is marad. Aki ezt tudja értékelni, és képes kontroll alatt tartani, csodálatos barátra tehet szert egy törpe tacskóban.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.