Kutya ápolás: tanácsok minden szőrzettípusra

kutya ápolás

Kutya ápolás tetőtől talpig (azaz mancsig) – így kutyáink nem csak jól néznek ki, hanem jól is érzik magukat a bőrükben. Az alábbiakban szeretnénk néhány tippet adni a kutyák szőrzetápolásának témakörében.

Szőrápolás kutyáknál: a típus dönti el

Több mint 300 különböző kutyafajta létezik, s ezzel együtt sok különféle szőrzettípus is. Hiszen az évszázadok során a kutyák szőrzete alkalmazkodott a különböző követelményekhez. Sok kutya esetében a szőrzet fedőszőrzetből és szigetelő aljszőrzetből áll.

Az aljszőrzet lehet nagyon dús, például az olyan kutyafajtáknál, mint a szamojéd. Más kutyáknak – ilyen például a dalmata – kevés aljszőrzetük van, vagy egyáltalán nincs. A szőrzet szerkezetétől függően a szőrzetápolás különbözőképp alakul.

Sima szálkás szőrzet („Stockhaar“) – a prototípus

Ez a szőrzetfajta prototípusnak tekinthető, hiszen a – a farkas is ebbe a kategóriába sorolható. Ezt a típust a fedőszőrzet mellett sok aljszőrzet jellemzi.

Tavasszal a kutya szőrzete nagy részét elveszíti, s ennek megfelelően erőteljes szőrhullatás jellemzi. Ebben az időszakban a kutyák különösen sok szőrápolást igényelnek.

Tipikus példa erre a szőrzetváltozatra a németjuhász.. De a labrador retriever, a rottweiler, a spiccek és valamennyi szánhúzó kutya is ebbe a csoportba sorolható. A rövid „Stockhaar“ max. 4 cm-es, míg a hosszú változat max. 10 cm. Az aljszőrzet hossza ugyanakkora lehet.

Rövid szőrzet – kevés szőrzetápolási igény

A rövid, sima szőrzetben nincs vagy nagyon kevés az aljszőrzet. Mivel a szőrzet szinte kizárólag fedőszőrből áll, a szőrzetváltás csak enyhe. A kutya egész évben veszít szőrt, de viszonylag keveset. A sima szőrű kutyák közé tartozik például a boxer vagy a pincsi.

Hosszú szőr – tessék több időt betervezni kutyája szőrzetápolására!

A név mindent elárul: a hosszú szőrű kutyákat hosszú szőrzetükről ismerjük fel. Megkülönböztetünk hosszú szőrű kutyákat sok és kevés aljszőrzettel.

Kevés aljszőrzete van például az ír szetternek. Az ilyen bundát rendszeres kefélni kell, azonban nem túlságosan időigényes.

Más a helyzet, ha a hosszú szőrű kutyának sok aljszőrzete is van: akkor bizony sok időt kell szánni az ápolásra. Az ilyen típusú szőrzet hajlamos a gubancolódásra. Ebbe a típusba olyan kutyák tartoznak, mint a bobtail vagy a tibet terrier.

Göndör szőrzet

A „hullámos szőrű kutya“ tipikus képviselője az uszkár, melynek testét mindenütt loknik borítják. Ide tartoznak az olyan vízikutyák is, mint például a barbet. A hullámos szőrű kutyák mindig hosszú szőrűek, a szőrzet szinte teljes egészében puha aljszőrzetből áll, amelyből azonban alig potyog ki valamennyi.

Ennél a típusnál nem kerül sor szőrváltásra. Ezért ezeknek a kutyáknak rendszeres nyírásra van szükségük. A fülápolás is fontos: egyes göndör szőrű kutyáknak rendszeresen el kell távolítani a szőrt a hallójárataikból.

Drótszőr – robusztus szőrzet erdőre – mezőre

A drót- vagy durva szőrű kutyák szőrzete kemény, víztaszító, és gyakran dús aljszőrzettel kísért. A német drótszőrű kutya szőrzetének jellegzetessége még a fajta megnevezésében is benne van. De drótszőrű a schnauzer, a border terrier és sok más állat is. Ezeknek a kutyáknak a fedőszőrzete nem hullik ki magától, így azután trimmelést igényel.

Ritka „speciális szőrzetek“

A csupasz kutyáknak, amilyen például kínai meztelen kutya , kevés a szőrük, ennek megfelelően gondozásuk egyszerű. Napsütéses napokon azonban ezeket a kutyákat szükséges védeni a naptól.

Igazi “különleges szőrzet” a zsinóros is, amilyen például a pulié. Az ilyen szőrzet, akárcsak a göndör, mindenek előtt főleg aljszőrzetből áll. Vastag, puha szerkezetének köszönhetően néhány centiméteres növekedés után összefilcesedik, összetapad, optimális szigetelést biztosítva anélkül, hogy károsítaná a bőrt. A zsinóros szőrzetű kutyák tulajdonosai kedvencük optimális szőrzetápolásával kapcsolatos információkért forduljanak tenyésztőhöz vagy kutyakozmetikushoz.

rövidszőrű kutya ápolása © Osterland / stock.adobe.com
A legtöbb kutya élvezi az ápolást.

A szőrzet kefélése és fésülése támogatja a kutya szőrzetápolását

Legyen szó göndör, drót- vagy rövid szőrről: az ápolás minden kutyának jót tesz. A fésülés és a kefélés leválasztja a bőrről az elhalt szőrszálakat, és megelőzi az összegubancolódást. Ugyanakkor tulajdonképpen kisebb masszázsként működik, javítva a vérkeringést. Egyébként amúgy mellékesen a szőrzetápolással a kutyájához való kötődése is erősíthető.

De milyen gyakran is kell kikefélni a kutya szőrzetét? Az olyan hosszú, selymes bundájú kutyák esetében, mint a bichon havanese, egy-két naponta kell sort keríteni a szőrápolásra. Egy bobtail szőrének alapos kikefélése körülbelül egy órát vehet igénybe, és hetente egyszer kell elvégezni. Rendszeres szőrzetápolás alkalmával ajánlott a fülek és a karmok ellenőrzése is.

A legfontosabb a kutya szőrápolásában: hozzászokni a kikeféléshez

Legegyszerűbb, ha már a kiskutyát hozzászoktatjuk a rendszeres ápoláshoz. A fésülés-tréningre jó lehetőséget kínál, amikor a kiskutya alaposan elfárad egy kiadós játék vagy séta után. Válasszon ki egy csendes helyet és időpontot, vegyen magához egy puha kölyökkefét vagy természetes szőr kefét! Kezdetben a szőrápolást korlátozza egy-két percre, s utána mindig dicsérje meg kis négylábú barátját!

Fontos, hogy a kutya két dolgot megtanuljon: az ápolás kellemes rituálé, és kétlábú barátja határozza meg, mikor van annak vége. A kutyus-wellnesst mindig kiadós dicsérettel és némi jutalomfalattal fejezze be, ha négylábú barátja nyugodtan tűrte a szőrápolást.

Tipp: ha beszerez egy szőrzetápoló szettet, máris kiválóan felkészült az első szőrápolási alkalmakra.

Milyen szőrzetre milyen kefe való?

A klasszikus rövid és sima szálkás szőrzet fésűvel vagy masszázskefével ápolható. Aki úgy véli, az uszkároknak és társaiknak nincs szükségük sok ápolásra, igencsak téved: ezeknek a kutyusoknak is összegubancolódhat a szőrük – például a hónaljakban vagy a fenekük környékén. A fésű mellett egy szőrkihúzó kefe is segít. Emellett ezek a kutyák rendszeres nyírást is igényelnek. A durva szőrű kutyák számára különösképp a szőrkihúzó kefék alkalmasak, melyek eltávolítják az elhalt szőrszálakat.

Valamennyi szőrtípusra érvényes: ha kis gubancok keletkeznek a kutya bundájában, jó segítséget jelent egy gubanceltávolító kés . Nagyobb összefilcesedett csomók esetén már nyírás szükséges.

Nagyon sok kutyatartó kedveli a Furminator termékeket. A hosszú és rövid szőrű kutyák számára is kapható Furminator-változatok tökéletesen alkalmasak arra, hogy megszabadítsák az állatot a már kihullott aljszőrzettől. Ez azonban nem helyettesíti a trimmelést, és nem alkalmas olyan kutyák esetében, melyeknek nincs aljszőrzetük.

FURminator dupla kefe

  • Kigubancolja a szőrzetet, eltávolítja a csomókat és a gubancokat
  • Csúszásmentes, ergonomikus fogantyúval
  • Nedves és száraz szőrzeten egyaránt alkalmazható

Speciális kutya ápolási igények a szőrzetápolása területén

A fésülés vagy kefélés képezi minden rendszeres szőrápolás alapját, de egyes fajták ennél többet igényelnek: rendszeres trimmelésre és nyírásra van szükségük.

Trimmelés

“Trimmelésnek” nevezzük az elhalt szőrszálak ujjakkal történő kihúzgálását. Erre különösen a durva szőrű kutyák esetében van szükség, mert a szőrük nem hullik ki magától. A trimmelés fontos a bőr olyan irritációinak és gyulladásainak elkerülése érdekében, amelyek gyorsan kialakulhatnak az elhalt szőrzet alatt.

Ezt a különleges szőrzetápolási formát nyolc-tizenkét hetente kell elvégezni. Azoknak, akiknek fontos kedvencük fajtatípikus megjelenése, sok gyakorlásra van szükségük – vagy pedig szakértő segítségét kell igénybe venniük.

Nyírás

Vajon ha egy kutya nem hullatja a szőrét, könnyen ápolhatónak tekinthetjük? Többnyire nem, mert ezeket az állatokat két-három havonta meg kell nyírni. Ellenkező esetben szőrük túl hosszú lesz, ami a szőrzet összegubancolódásához és a bőr gyulladásához vezethet.

A kutyákat először hozzá kell szoktatni a nyírógép hangjához – a legjobb, ha ezt már kölyökkorukban elkezdjük, és sok pozitív megerősítéssel kísérjük. A fejet és a mancsokat gyakran kézzel kell megnyírni. Ha kétségei lennének, bízza a nyírást a kutyafodrászra!

Egyébként: ami a göndör szőrű kutyák számára kötelező, az más típusok esetében ártalmas lehet. Utóbbiakat nem szabad megnyírni. Főleg a sima szálkás és a durva szőrű kutyák esetében nyírás után hátrányosan megváltozik a szőrzet szerkezete. Az aljszőrzet sűrűbbé válik, a fedőszőrzet viszont kevésbé. Ha a sok szőrrel rendelkező kutyáknak “levegősebb” bundát szeretne kialakítani, ezt elérheti például az aljszőrzet kifésülésével.

Útban a kutyafodrászhoz

Még ha valaki maga is szeretné trimmelni és nyírni a kutyáját, először annak is látnia kell, hogyan végzi mindezt egy szakértő. Az a legjobb, ha a kutyatenyésztővel beszél erről – sok tenyésztő ad tippeket vásárlóinak a kutyák ápolásával kapcsolatban (is).

Akik nem akarja önmaga trimmelni és megnyírni kedvencét, keressenek fel egy kutyafodrászt. Itt is ajánlatos már a fiatal kutyával együtt edzeni. Sok kutyafodrász kínál amolyan próbafoglalkozást kölyökkutyáknak, amely elsősorban arról szól, hogy a kiskutya pozitív dolgokat társítson a szőrápoláshoz, s emellett persze sor kerül az első kisebb szőrkorrekcióra is.

Mikor kell megfürdetni a kutyát?

A kutyák fürdetésének mottója a következő: olyan gyakran, amilyen gyakran szükséges, olyan keveset, amennyire csak lehet. A szennyeződéseket gyakran ki lehet kefélni a kutya száraz szőrzetéből. Ritkán történő fürdetés megvédi a kutya bőrét az irritációtól. A fürdetéshez minden esetben használjon kutyáknak való sampont, mivel az a kutya bőrének pH-értékéhez igazítva kialakított. Kutyánk fürdetése például a következők miatt válhat szükségessé:

  • Erős szennyeződés
  • Ha a kutya dögök közt vagy ürülékben hempergett
  • Szőrnyírás előtt

Egészséges szőrzet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően

Az egészséges, fényes szőrzet fontos előfeltétele a kiegyensúlyozott táplálkozás. Figyeljen oda a jó minőségű fehérjékre, vagyis a magas hústartalomra!

Tipp: ha a kutya szőrzete különösen igénybe vett – például a fűtési szezonban vagy szőrváltás idején -, segítséget nyújthatnak a bőrre és szőrzetre való táplálékkiegészítők.

Ezek közé tartoznak a lazacolajat tartalmazó csemegék, melyek sok omega-3-és omega-6 zsírsavat tartalmaznak. A sörélesztő tabletta úgyszintén újra ragyogóvá teheti a matt, fénytelen szőrzetet. Alternatív megoldásként keverhetünk lenmagolajat is az eledelbe – egy 15 kilós kutya számára napi egy-két evőkanálnyit.

Ha a kutya szőrzete fénytelennek tűnik vagy erősebben hullik, vigye el négylábú kedvencét egy állatorvoshoz.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.