Puli

Puli, puli kutya

Egy szimpatikus kis bozontos

A ravasz puli kutya és a jóval nagyobb komondor közös vonásai az egyedülálló raszta szőrzet és a magyar terelőkutya ősök. Időközben mindkét kutyafajta sok rajongóra tett szert Magyarországon kívül is. Ha valaki egy puli kutyát szeretne háziállatként, annak figyelembe kell vennie, hogy ez a fajta nagyon sok mozgást igényel, szélben és esőben egyaránt.

A bunda

A puli első pillantásra a nála sokkal nagyobb és legalább háromszor olyan nehéz komondorra hasonlít. A kis, vagy közepes méretű puli marmagassága 44 cm és maximum 15 kg-os lehet. A rasztái feketék, fehérek vagy őzbarna színűek lehetnek. Teste karcsú, izmos és négyzetes. A fejen és a lábakon viszonylag rövid a szőr, csupán 12 cm, a faron és a combok hátsó részén pedig max. 30 cm.

Magyar kutya, ázsiai gyökerekkel

A komondor és a puli kutya hasonlósága nem a véletlen műve: Ahogyan a nagyobb testvér ősei, valószínűleg a puli ősei is 1000 évvel ezelőtt, a magyarokkal együtt érkeztek Ázsiából Magyarországra. A fajta gyökereit tibetinek vélik, mivel nagy hasonlóságot mutat a tibeti terrierrel. Ezen kívül közeli rokona még a pumi is. Magyarországon a rasztás kutyákat elsősorban kisebb állatok, mint juhok és baromfik terelésére és őrzésére használták. Először 1751-ben említették írásban ezt a fajtát. Magyarországon a tenyésztés a fajta munkakutya tulajdonságaira összpontosult. Az FCI 1935-ben ismerte el hivatalos fajtaként és ezzel együtt a minden országra érvényes standardot is felállította. Manapság már hazáján kívül is találkozhatunk ezzel a kivételes kutyával, méghozzá családi kutyaként.

A puli természete: bátor védelmező

A pulik nagyon hűségesek és ragaszkodóak gazdájukhoz. Tipikus pásztorkutya: hűséges a falkavezérhez, de gyanakvó az idegenekkel szemben, viszont nem agresszív. Életrevaló, temperamentumos és okos, egy nagy adag önbizalommal kombinálva, ami ahhoz vezet, hogy néha átveszi az irányítást, ha úgy érzi nincs a közelben arra megfelelő személy. Mindenesetre egy jól nevelt puli kutya mindig engedelmeskedik gazdájának és örül, ha parancsot kap, amit nagyon szívesen el is végez. Ez a fajta nagyon gyerekszerető, bátran, önbizalom ittasan védi meg a falkáját.

puli játszik egy labdával

Puli nevelése

A pulival való kellemes együttélés titka a konzekvens nevelés és a sok dicséret. Már a kutyus beköltözésénél legyen következetes: ha úgy dönt, hogy nem mehet fel a kanapéra, akkor ne is engedje fel, nézzen bármennyire ártalmatlanul. Ellenkező esetben ez az okos kutya úgy fogja alakítani a szabályokat, ahogy az neki kedvez. A pulik nagyon tanulékonyak és éberek, így nem sok gondot okoz a nevelésük. Minden elvégzett feladat után jutalmazza meg, vagy dicsérje meg kutyáját, hiszen nagyon élvezi, ha elismerik a munkáját. Ne felejtse el, hogy a pulinak rengeteg törődésre van szüksége ahhoz, hogy a karaktere megmutatkozzon. Az unatkozás miatt tanúsított viselkedési problémákat a legjobb nevelés sem hozza rendbe. Amennyiben van a lakókörnyezetükben kutyaiskola, akkor vigye el kutyáját, hogy megismerkedhessen más méretű, fajtájú kutyákkal. Ez nagyon jót fog tenni a szociális kompetenciáinak. De a kutyaiskola látogatása megkönnyítheti mindennapjaikat is. Figyeljen arra, hogy a kutyaiskolában figyelembe vegyék, hogy pulija bizony egy pásztorkutya.

A puli egészség és táplálás

Szerencsére ez a robosztus teremtménynek nincsen hajlama semmilyen öröklődő betegségre. Ez az élénk négylábú, amennyiben jó egészségnek örvend, megélheti a 16 éves kort. Ennek a feltétele a fajtájának megfelelő táplálás. Ennek az alapja pedig a sok hús! Figyeljen rá, hogy a hús álljon a kiválasztott eledel összetevő listájának a tetején! Nem számít, hogy száraz vagy nedves eledelről van szó. Kerülje el azokat a tápokat, amelyek gabonaféléket tartalmaznak. Az óriási bunda alatt a puli kutya alkata nem látható, ezért gyakran a mérlegre kell állítani, hogy még időben bele tudjon avatkozni a fogyás, vagy a hízás folyamatába. Ne felejtse el, hogy a snackek is gyakran sok kalóriát tartalmaznak. A rágócsontok és egyéb rágcsálnivalók , mint a marhafül vagy a nyers marhahús a legjobb eszközök a fogápolásra. Ezen kívül mindig gondoskodjon arról, hogy megfelelő mennyiségű és frissességű víz áll rendelkezésre az iváshoz.

Az ápolás, mint simogatás

Habár a pulis gazdiknak nem kell kutyájukat fésülgetni vagy kefélni, de cserébe rendszeresen „csomózni” kell. A puli bundájában ugyanis az a különlegesség, hogy a kihulló szőrszálak nem esnek a földre, hanem összecsomósodnak az élő szőrszálakkal, azaz összefilcesedik. Ilyenkor a szőrszálak végét külön kell választani, hogy a jellegzetes zsinóros bundát létrehozzuk. Az a legegyszerűbb, ha ezt akkor végzi, amikor kutyáját egyébként is simogatja. Minden simogatásnál képezzen néhány zsinórt. Minden testrészt rendszeresen ápoljon. Ezt a rituálét már a kiskutyán kezdje el, amelynek a szőre már akkor alkalmas a zsinórozásra. A fésülés tehát rendkívül kontraproduktív.

Különösen ügyeljen a legkönnyebben filcesedő helyekre: a fül tövére és a hónaljakra. Csak akkor fürdesse kutyáját, ha ez abszolút elkerülhetetlen, mert a puli kutya szőre rendkívül lassan szárad. Ez különösen télen könnyen megfázáshoz vezethet. Jobb, ha csak a bekoszolódott részt mossa ki. Ahhoz, hogy a kutya szőre ne legyen koszos miután elvégzi a dolgát, érdemes a faron és a comb hátsó részén a szőrt rövidre vágni. A szemek fölött is rendszeresen rövidítse meg a szőrt, hogy kutyája kiláthasson alóla. Naponta ellenőrizze le a füleket és indokolt esetben takarítsa is meg őket egy kutyáknak való fültisztító segítségével. Időnként a kutya karmait is ellenőrizze, hogy szükséges e már rövidre vágásuk.

A puli nagy előnye, hogy szinte egyáltalán nem hullajtja szőrét, hiszen a kihullott szőrszálak befilcesednek. Időről időre leesik egy-két komplett csomó, de ezeket könnyű összeszedni. Mindenesetre a puli kutya nem való rendmániásoknak, hiszen rasztás szőrével töménytelen mennyiségű koszt visz be a házba.

Sportos energiabomba

Sok friss puli tulajdonos meglepődve tapasztalja, hogy milyen aktívak ezek a kutyák az alatt a nagy szőrrengeteg alatt. Sok puli nagyon sportos és imádja az agility-t vagy más kutyasportokat. Lassan vezesse be kutyáját a kiválasztott sportág rejtelmeibe, hogy ne hajszolja túl a kis testét. Különösen a kölyköket kell óvni a hosszú sétáktól és az ugrálástól. Ezek az okos pásztorkutyák terápiás- és keresőkutyának is megfelelnek. Ha egy hosszabb sétát tervez, pulija már biztosan az ajtó előtt toporogva várja a kalandot. Ez a fajta lapvetően szívesen tartózkodik kint, így egy bekerített udvar, ami felett őrködhet, nagyon nagy pluszt jelent a számára. Az udvaron kedvére rohangálhat. Mindazonáltal a puliknak családtagi szerepre van szükségük, úgyhogy semmi estre se tartson pulit kényszerből.

Nekem való a puli?

Ha városban él, akkor felejtse el a puli tartást. Persze, a fajta egyes képviselői talán szükség esetén képesek megelégedni a városi élettel is, de a puli alapvetően vidéken érzi jól magát, oda tartozik. Legideálisabb esetben saját udvara van, ahol őrt állhat, sőt még ugathat is ha kedve tartja, anélkül, hogy a szomszédok panaszkodnának.

A puli imádja a gyerekeket abban az esetben, ha azok tudják, hogyan kell egy kutyával bánni. Mivel a pásztorkutyák megvédik a nyájat, mindig tartsa fél szemét a pulin, ha például kisgyermekek jönnek látogatóba az Ön gyermekeihez. Amennyiben a pulit már kiskorában szocializálja macskákkal, akkor a jövőben sem lesz velük semmi gondja, sőt még barátra is lelhet egy cica személyében.

A puli beszerzése előtt, gondolja át azt is, hogy hogyan oldaná meg a kutya gondozását, betegség vagy nyaralás esetén. Egyrészt a puli szereti a saját territóriumát, másrészt viszont nagyon ragaszkodik gazdájához, ezért állati jó utazópartner is egyben. A jól nevelt pulikat számtalan hotelben szívesen látják.

A kutya beköltözése előtt vegye számításba a négylábúval járó rendszeres költségeket. Példának okáért, a jó minőségű eledel vagy az állatorvosi látogatások, valamint a kutya felelősségbiztosítása és a kutyaadó is mind költségeket jelentenek. Mindig legyen tartaléka a kutya esetleges megbetegedésére, hogy az orvosi költségek ne jelentsenek gondot. Már a beköltözés előtt sokba kerül egy kutya és nem csak a vételi árára gondolunk… Be kell szerezni az alapvető felszerelést: etető- és itató tálakat, pórázt, hámot és nyakörvet, takarót és kutyaágyat és az autós szállítóeszközt.

Hol találom meg a hőn áhított puli kutyámat?

Ha Ön nem magyarországon él, akkor lehet, hogy a ki kell bővítenie a keresési területet, mert bizony a puli kutya tenyésztők elég ritkák, még az is lehet, hogy várólistára kerül, ha talál egyet. Ennek ellenére mindenképpen komoly tenyésztőt válasszon, hiszen így biztos lehet abban, hogy egy fajtatiszta példányt kap, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a fajta öröklődő betegségektől mentes maradjon. Egy jó tenyésztő típusonként választja meg a tenyésztett kutyákat, amelyek kiválasztásánál nem csak az egészségüket veszi figyelembe, hanem a karakterüket is.

A professzionális tenyésztőt otthonában látogathatja meg, így megnézheti a szülőállatokat és a tenyésztő is megbizonyosodhat arról, hogy Ön jó gazdája lesz kutyájának. Ezért ne lepődjön meg, ha a tenyésztő kissé személyes kérdéseket tesz fel, hiszen csak biztosra akar menni abban, hogy a kis védence igazi otthonra lel Önnél. A puli legkorábban 8 hetes korban költözhet az új gazdához, chipelve, többszörösen féregtelenítve és származási igazolással. A csomagban az oltási könyvet is megtalálja – ne szalassza el az oltások felfrissítését!

Ne vásároljon szaporítótól, aki egy egyesületnek sem tagja. Mert minden állat, amit ezek a szaporítók árulnak, egy szomorú üzleti modell sajnálatos eredményei. Szakszerűtlenül és szívtelenül tenyésztik az állatokat a lehető legnagyobb profit eléréséért.

Mivel ez a fajta elég ritkának számít, ha Ön idősebb pulit szeretne, akkor menhelyen csak nagyon nagy szerencsével fog találni. Kutassa át az internetet, ajánlott olyan egyesületeket keresnie, amelyek kifejezetten magyar pásztorkutyákkal foglalkoznak, hátha ők tudnak segíteni a keresésben. Az is megeshet, hogy talál egy puli keveréket az egyik állatvédő szervezetnél, amelynek ugyan nincsenek papírjai, de egyből leveszi a lábáról.

Sok boldogságot kívánunk Önnek és bozontos négylábújának!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.