Pumi

Pumi

Pumi: kalandbarát magyar

Ahogyan azt már sok pumi-gazdi megtapasztalhatta, amikor a kutyája fajtáját firtató kérdésre az igazságnak megfelelő “pumi” szóval felel, olyan reakciót kap, hogy “ja, az az új uszkár-keverék”! Ez messzemenőleg téves! A következőkben Magyarország kereken 300 éves kutyafajtájáról olvashat.

Ismertetőjegye: felálló fülek

Ami adott: a pumi első látásra valóban kissé pudli szerűnek látszik a göndör szőrével. A fajta félreismerhetetlen márkajegyét azonban a kíváncsiságot sugalló, felálló fülecskék adják, melyek a pumi speciális kinézetét kölcsönzik. 10-15 kg közötti, kis termetű kutyákról van szó, max. 47 cm-es vállmagassággal. A fajta képviselőit szürke, fekete, fehér, valamint fakó színű, puha aljszőrzettel kísért, szúrós fedőszőrzet díszíti – a leggyakoribbak a szürke pumik, melyek születésükkor még feketék, s szőrük színe az idő teltével kivilágosodik.

Pumi-k puli ősökkel

A pumi estében vélhetően a két bozontos magyar pásztorkutya kisebbikének, a pulinak, a a francia pásztorkutyának, valamint a német terriernek a keresztezéséről van szó. A fajta kezdete a XVII. és XVIII. századra tehető. A pumikat részben csak puli-variációnak tekintették, 1920-ban azonban elismerték önálló fajtaként. Míg a puli egyre inkább optikailag különös kísérőkutyává alakult, a pumi megmaradt a magyar tanyák mérvadóan komplikációmentes és sokoldalú “munkakutyájának”, ahol terelte az állatokat, s részben vadászatokon is használták. Bár manapság már családi kísérőkutyaként is tartanak pumit, Magyarországon kívül még mindig extrém ritkán találkozni ezzel a fajtával. Ezt mutatja például az is, hogy a német kutyaszövetség (VDH) kölyökregisztere értelmében az utóbbi években átlagosan csak néhány tucat pumi-kölyköt jelentettek.

Energiával feltöltött pásztor

A fajta temperamentumos, nagyon okos, s olyan feladatokra van szüksége, melyek kellőképpen leterhelik. Hajtókutyaként az önálló munkához szokott. A pumik nagyon lojálisak a falkájukhoz, s nagy örömmel és éberen őrzik területüket. Ennek megfelelően általában kellőképpen távolságtartóak az idegenekkel. Ügyeljen rá, hogy idegenek ne simogassák meg nagy hirtelen a kutyát, ehelyett inkább gondoskodjon arról, hogy a fajtájára jellemző visszafogottságot és tartózkodást gyakorolhassa: csupán szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy felengedjen. Annál erősebbek a pumit Önhöz és családjához kötő szálak, kis göndör fejű kísérője igen nagyra tartja a simogatást. Komoly helyzetben a pumi kész megvédeni, amit sajátjának érez, vagyis hoz magával bizonyos fajta erőt és szigort, amihez viszont felelősségteljes kutyatartó illik. Ez pedig a pumi munkakedvével párosulva nem feltétlenül kezdő kutyatartók számára teszi leginkább alkalmassá. Tendenciálisan ugatni is szeret, viszont ez egy kiegyensúlyozott, értelmes feladatokkal megbízott pumi estében általában semmiféle problémát nem jelent.

Nevelése: szocializáció és következetesség

Erre a fajtára is igaz az, ami sok eredendően munkakutyára: csakis a jól leterhelt kutya hordozza annak előfeltételeit, hogy jólneveltnek mutatkozzék. Hiszen ha unatkozik, önmagának keres elfoglaltságot – s ezt bizony nem mindig a gazdi legnagyobb örömére teszi. Egyébként a fajta nagyon tanulékonynak számít, s következetességgel, valamint sok dicsérettel jól nevelhető, ha valaki számításba veszi és felvállalja a kutya, mint pásztor önálló karakterét. Ha a gazdi azt mondja, hogy “nem!”, s aztán mégis hagyja, hogy a kutyus a szófára ugorjon, nincs min csodálkoznia, ha az okos pumi át akarja venni a falkavezér szerepét. Mivel a kiadós szocializáció ennél a fajtánál nagyon pozitív hatást gyakorolhat, amellett, hogy egy megfelelő tenyésztő már sokmindennel megismertette a kölyköt, s sokminden be is vésődött okos kis fejecskéjébe, fontos a más kutyusokkal közös játékórák szerepe is. Ezeken a kiskutya kapcsolatot alakíthat ki mindenféle fajtájú és méretű kutyával, ami növeli szociális kompetenciáját. Természetesen egy ahhoz kapcsolódó kutyaiskola is sokat segíthet, s egyszerűbbé teheti a pumik nevelését.

Egészség és táplálkozás

A néhány puminál a kutyaátlagnál gyakrabban előforduló bőr- és szőrzetproblémáktól eltekintve ennek a robusztus fajtának nincs különösebb hajlama bizonyos egészségügyi gondok többszörös előfordulására. Ez az agilis négylábú 16 éves korig is elélhet. A hosszú és egészséges kutyaélethez a legjobb alapot a jó tenyésztő és az állat számára megfelelő táplálék nyújtja. A kutya ú.n. “carni- omnivore”, ami azt jelenti, hogy húsevő, ugyanakkor nemcsak a színhúst fogyasztja el, hanem mindazt, ami a zsákmányhoz tartozik vagyis a szőrét, csontjait és gyomrának tartalmát is. Emellett a farkasok a szabad természetben rendszeresen és nem is kevés alkalommal fogyasztanak füveket, bogyósokat és gyökereket, valamint növényevők ürülékét. Mindez azt példázza, hogy kedvence eledelének kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy annak fő összetevője a hús legyen – minőségi komponensekkel kiegészítve.

Teljes egészében mellőzhető az alacsony értékű gabona, ami csupán a töltőanyag szerepét töltené be. Egy kis kölyköknek naponta négyszer-ötször kínálhat eledelt, míg a felnőtt puminak elegendő 2 adagra osztani a napi táplálékát. Az étkezések után biztosítson kedvence számára egy kis nyugalmat, a kutyusnak jól esik egy kis emésztést elősegítő szunyókálás. A gyártó napi eledeladagokra vonatkozó adatai csak irányértékek, s változhatnak a kutya aktivitása és alkata szerint. Az a legjobb, ha pumiját rendszeresen méri, hogy az esetleges súlyvesztésnek vagy -növekedésnek idejében elejét tudja venni. Az eledelt olykor-olykor kiegészítheti egy kis túróval, főtt burgonyával vagy rizzsel, valamint néhány gyümölcs- és zöldségfajtával – mellőzze azonban a szőlőt és a hagymaféléket, beleértve a fokhagymát is!

pumi agility

Egyszerű ápolási gyakorlat

A bodros pumi ápolása meglehetősen egyszerű: hetente egyszer fésülje át a szőrét egy durva fésűvel – ez elegendő ahhoz, hogy ne csomósodjon össze a kutyus bundája! Javasolt, hogy ezt már kölyökkorban vezesse be, mikor a kiskutya megérkezik otthonába: egy puha fésűvel kezdje, s befejezésként mindig kiadósan dicsérje meg a kiskutyust! A szőrzetápolás után vessen néhány intenzív pillantást kedvence füleire és karmaira! Ha szükséges, kutyája füleit speciális orrtisztítóval tisztíthatja meg. Normál esetben pumijának karmai lekopnak futás közben, mégis előfordulhat, hogy idősebb kutyájának kicsit segítenie kell – ha kételyei támadnának, kérdezze meg az állatorvost! Néhány pumi-tulajdonos rendszeresen trimmeli kutyája szőrét, ami azt jelenti, hogy a kihullott szőrszálakat egy speciális trimmelő késsel távolítja el a szőrzetből. Erre a trimmelésre viszont csak a nagyon puha szőrzetű pumik esetében van szükség. A szabvány megkívánta “drót-fedőszőrzet”, ill. annak puha aljszőrzettel való egyensúlya esetén ez legtöbbször felesleges. Higiéniai okokból annak is van értelme, hogy a szőrzetet az análiák táján, valamint a jobb látás érdekében a szemek környékén óvatosan megrövidítsük.

Néhány tulajdonos már fiatal kutyáját hozzászoktatja a speciális fogkefével és fogkrémmel történő fogmosáshoz. Ez rendszeresen végezve jó fogegészség-megőrző intézkedés. Alternatív módon ill. kiegészítésként adhat pumijának fogápoló jutalomfalatot vagy szárazeledelt. Néha néhány nyers marhahús-darabocska is elősegítheti a fogápolást.

Minden, csak nem unalmas!

Újra meg újra jusson eszébe: csakis a jól leterhelt és kellő elfoglaltsággal ellátott pumi tud kellemes társ lenni. Ha túl kevés feladat és elfoglaltság jut ennek a négylábúnak, gyorsan átvált hiperaktív és feltűnősködő viselkedésmódba. Ez bizony a tartó felelőssége, hogy már a pumi befogadása előtt felkészüljön a pumi igen magas elfoglaltság-elvárásait illetően, s őszintén bele tudjon gondolni, hogy valóban tudja-e teljesíteni ezeket az elvárásokat. Ha valakinek kétségei támadnának, a pumi nem a neki megfelelő kutyafajta. Egy pumi mellett sohasem lehet unatkozni: ez a kis figyelmes energiabomba minden pillanatban kész arra, hogy jobbnál jobb kalandokat éljen át Önnel, s nagyra becsül bármilyen szabadtéri aktivitást. Kiváló őrzőkutya, s nagyszerűen alkalmas többféle kutyasporthoz is, mint pl. az agility, a kutyatánc, a flyball vagy a személyek keresése. Próbálja kitalálni, mi az, ami Önhöz és kutyájához a legjobban passzol! Ez a fajta alapvetően nagyra tartja az aktivitást, aminek során használni tudja okos fejecskéjét. A sportos jellegű tréninget csak felnőtt pumijával kezdje, s fokozatosan növelje a követelményeket! S utána akár mát joggingolni is szívesen elkíséri Önt aktív kedvence. Ez a temperamentumos őrzőkutya különösen jól érzi magát, ha szabadon mozoghat egy kerítéssel körülhatárolt kertben.

Passzol hozzám egy pumi?

Nincs rajta mit csodálkozni, hogy egyre több kutyabarát választja magáénak ezt a kis eleven, s igazán szép optikájú lényt, s egy pumit fogad be otthonába. De milyen előfeltételekkel is kell bírnia valakinek, ha egy pumira vágyik? A természet nagy barátjaként a pumi nem a városba való – még akkor sem, ha ott is lehetséges lenne tartani. A puminak igazán megfelelő élettérben nagyon sok a zöld, amit a kutya keresztül-kasul bejárhat, ideális esetben egy körbekerített kert áll rendelkezésére, amiben a pumi bármikor kutathat-matathat kedvére, s persze őrizheti is területét. Aki kényelmesen szeret ücsörögni egy szófán, annak bizony messziről el kell kerülnie a pumit, mint társat, hiszen annak rengeteg mozgásra van szüksége a szabadban – akár esik, akár fúj. Egy pumi csak korlátozottan alkalmas kezdő kutyatartók kezei közé, s ha ez mégis megtörténne, kutyanevelésben jártas segítséget kell keresni. Egyébként fennáll annak veszélye, hogy az okos kutyus fogja meghatározni, hogyan is menjenek a dolgok. Ez a fajta igen gyerekszeretőnek számít, viszont a gyerekeknek is kell már tudniuk, hogyan is tarthatják tiszteletben az állatot, s ebben az esetben életre szóló barátságok szövődhetnek. Soha ne hagyjon azonban egyedül, felügyelet nélkül egy pumit kisgyerekekkel, hiszen az állat pl. két gyerek játékos veszekedését félreértheti, s úgy értelmezheti, hogy falkájának tagját meg kell védenie a vélelmezett támadástól. Ezek a kutyusok jól ki tudnak jönni a macskákkal – ha már kölyökként is hozzászoktatták őket a cicusokhoz. Más esetben a pumi terrier gyökerei megnehezíthetik a macskákkal való barátkozást.

Gondolja át jól, hogy egy pumi befogadásával annak egész hátralévő életére felelősséget vállal, s ez a mindennapi időigény mellett jelentős költségeket is magában foglal. Ide tartoznak a pumival való közös élet indulásának költségei: az egészséges, fajtatipikus pumi tenyésztőtől való beszerzésénék költségei, a többszöri odautazás, valamint a kiskutya alapfelszerelése: tálak, póráz hámmal vagy nyakörvvel, kutyatakaró és ágyikó, biztosítás és ápoló kellékek a fésűtől a kullancscsipeszig. De emellett szem előtt kell tartania az olyan rendszeresem felmerülő kiadásokat is, mint a minőségi eledel, esetleges adók, és az állatorvosi vizsgálatok díjai. Az állatorvosi költségek egy váratlan betegség esetén bizony gyorsan az egekbe szökhetnek, s erre úgyszintén fel kell készülnie még a kiskutya beszerzése előtt.

Hol találom meg a pumi-t, amit elképzeltem??

Beleszeretett ennek a kutyafajtának a szimpatikus karakterébe, s úgy érzi, minden megvan Önben, ami egy pumival való együttéléshez szükséges? Nagyszerű, máris kezdheti a keresést! Ez – attól függően, hogy hol él – nehézségekbe ütközhet, hiszen a fajta előfordulása még mindig meglehetősen ritka, s Magyarországon is csak maréknyi pumitenyésztőt találni. Fordulhat pl. a magyar pásztorkutya szövetséghez, ahol szívesen segítenek Önnek megtalálni álmai pumiját.

Ha pedig sikerült találnia egy megfelelő tenyésztőt, ne sajnálja az esetleg hosszú utat, igenis ismerje meg az állatokat saját környezetükben! A tenyésztőnél folytatott beszélgetésből kiderülhet, hogy talán egy bizonyos pumi és Ön pontosan összeillenek, s a szülőállatokról is szerezhet némi benyomást. Egy felelősségteljes tenyésztő szívesen mesél állatai egészségéről, típusáról, Önnek pedig olyan kérdéseket tesz fel, amelyekre adott válaszai segítik eldönteni számára, hogy vajon jó otthonnal tud-e majd szolgálni valamelyik kis védencének – annak egész életén át.

Beköltözésekor a pumi-kölyök általában 8-10 hetes, rendelkezik származási bizonyítvánnyal, többszörösen féregtelenített és beoltott – Önnek pedig nem szabad megfeledkeznie az emlékeztető oltások időpontjáról. Mivel a pumik Magyarországon kívül nagyon ritkán fordulnak elő, az állatvédelemben nagy valószínűséggel nem talál fajtatiszta pumit, amennyiben egy idősebb állatot szeretne magához venni. Mindenesetre nagyon sok állatvédő szervezet működik, melyek új otthont kereső magyar kutyákat közvetítenek. Mivel számos magyar tanyán találhatunk munkakutyaként tartott, eredetigazolás nélküli pumikat, ezek között akár fajtatiszta pumira vagy pumi-keverékre is lelhetünk. Viszont ezen kutyák egy részének nincsenek jó tapasztalatai az emberekkel, így azután sok kutyákat illető szakértelmet igényelnek. A közvetítő állatvédő szervezettel részletesen beszélje meg az elképzeléseit, mesélje el életkörülményeit, mielőtt véglegesen döntene egy ilyen pumi örökbefogadása mellett.

Mindig nagy ívben kerülje el viszont azokat az állítólag fajtatiszta kölyköket, melyeket származási igazolás nélkül akarnak eladni, s eredetüket gyanús forrásokra vezetik vissza – ezzel csak a minél nagyobb pénzt megcélzó kölyökkereskedelem bevételét növelnék, ahol minden csak az anyagiak körül forog, nem pedig a szeretetre méltó fajta karakterének, típusának és egészségének megőrzése a fő célkitűzés. Ha valakinek kételyei támadnának, egy állatvédelemből származó pumi-keverék a legjobb választás.

Sok örömöt kívánunk Önnek kis energiabomba pumijával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.