Kínai Meztelen Kutya

kínai meztelen kutya, kínai kopasz kutya

Portrait of purebred, Chinese Crested Dog

A rendkívüli kínai meztelen kutya

Elég megosztónak számít ez a kis termetű kínai kopasz kutya: egyesek szeretik, másokat pedig megmosolyogtat ennek az állítólag elkényeztetett divatkutyának a külseje. Mindazonáltal a kínai meztelen kutya nagyon robusztus, élénk „fickó” évezredes történettel.

Csupasz kis kutya bóbitával

A kínai meztelen kutya valami egészen különlegeset sugároz magából, ami nem csak „szőrvédjegyének” köszönhető, mivel meztelen kutyaként csak a teste kevés területét fedi szőr: ehhez tartozik az ún. „bóbita”, a fején lobogó, sűrű szőr, ami egészen a nyakáig leér. Ezenkívül a farok és a lábak kétharmadán van szőr. Ideális esetben zoknimagasságig nő a szőr a lábakon. A standard szerint bármilyen színű lehet a szőre. A kínai kopasz kutya maximum 33 cm-es marmagassággal rendelkezik és nagyon kecsesnek tenyésztik a „cobby” típus kivételével, hiszen azok egyedek kicsit erősebbek, vaskosabbak. A hosszú és vékony nagyon elhelyezkedő bájos fejen alig vannak ráncok. A távol ülő szemek közepes nagyságúak és nagyon sötétek, olyannyira, hogy feketének hatnak. Feltűnőek nagy fülei is, amelyek mélyen tűzöttek és felállítva hordja őket.

A powder puff változat

Sokan a szőrtelenségre asszociálnak a fajtával kapcsolatban, pedig ez nem vonatkozik mindegyik egyedre: aki olyan kínai meztelen kutyát szeretne, akinek az egész testét szőr borítja, annak érdemes tájékozódnia a „powder puff” változatról. Egy alomban többnyire vannak szőrös kölykök is, mivel a meztelen kutyák is magukban hordozzák a szőrösséget okozó gént. A szőrös meztelen kutyák fontosak az egészséges tenyésztés szempontjából, mert egyébként egyre többször fordulna elő a tenyésztés során, hogy hiányoznak a fogak a kutyáknál – ez a hiba nagy valószínűséggel a szőrtelenséggel van összefüggésben. A szőrös egyedeknél a logó fülek is megengedettek.

Szőrtelenség hagyományból

Az, hogy a kínai meztelen kutya valóban Kínából származik-e, valójában nem teljesen bizonyos. Azonban az tény, hogy a szőrtelen vagy majdnem teljesen szőrtelen társasági kutyák tenyésztésének nagy hagyománya van a Közép-Birodalomban: források bizonyítják, hogy a fajta lehetséges elődjei már a Kr. e. 12. évszázadban is léteztek. Valószínűleg a Han-dinasztia (Kr.e. 206 – Kr. u. 220) idején élték első virágkorukat. Az uralkodók kísérői voltak és társasági kutyaként szolgáltak, nagyobb változataik pedig vadászkutyaként és házőrzőként is. Végül elkerültek az első egyedek az Egyesült Államokba is, ahol a kevés szőrrel rendelkező kutyák a 20. század 20as éveiben gyorsan ismertté váltak a kiállítások által.

A kínai kopasz kutya szoros rokonságot mutat a mexikói és a perui meztelen kutyával. Az FCI 1987-ben ismerte el a fajtát. Sok európai országban az utóbbi években nőtt a népszerűsége: egyre gyakrabban láthatunk ilyen elegáns négylábút az utcán sétálni. A fajta képviselői rendkívüli kinézetüknek köszönhetően rendszeresen nyernek versenyt a „legcsúnyább kutya” címmel – ez kuriózumnak számít, ami csak még szeretetre méltóbbá teszi őket számos rajongójuk szemében.

chinesische schopfhund welpe © Anastasiia / stock.adobe.com

A rendkívül kedves kínai meztelen kutya

Ez a négylábú szereti a gazdáit! Aki ragaszkodó kutyát szeretne, aki mindig keresi a kontaktust kétlábú falkájával, az egy életre szóló barátot talál ennek a kis kutyának a személyében. Figyelmes, érzékeny és annyira vágyik az emberek törődésére, hogy nagyon jól tud viselkedni, ha arról van szó, ezért kiváló útitárs is egyben. Ez a vidám természetű eb ráadásul játékos és könnyen kezelhető is. Mindazonáltal kíváncsi, ezért nagyon éber is. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen jelzi Önnek a közeledő látogatót, viszont mégsem hajlamos a túlzott ugatásra. Nevelésükre ugyanaz érvényes, mint minden más fajtánál: a következetesség az alfája és ómegája.

Ha azt szeretné, hogy felnőtt kutyusa ne aludjon az ágyában, akkor kölyökként se engedje neki – mindegy, hogy milyen ennivaló, ahogy próbálkozik. Ha minden kétlábú családtag következetes marad, akkor ennek a fajtának gyerekjáték a nevelése. Optimális eredményt érhet el, ha az alapvető vezényszavak elsajátítását kutyaiskola bevonásával egészíti ki. Itt kutyusa különböző fajtájú és méretű négylábúakat is megismerhet, ami nemcsak a szocializációt támogatja, hanem jó kiindulópontot biztosít a más állatokkal és a gazdikkal való kapcsolatteremtés számára is.

A kínai meztelen kutya egy mimóza?

Az első benyomás csalóka: a fajta robusztus és jól viseli a fagyos téli sétát is – csak ennek az az előfeltétele, hogy mindig maradjon mozgásban. Fiatalabb és idősebb egyedeknél, valamint extrém hidegben érdemes megfelelő védelmet biztosítania kedvence számára egy télikabát formájában. Ezenkívül védje a sok napsugárzástól! Mindenekelőtt a világos bőrű példányok vannak annak a veszélynek kitéve, hogy hamar leégnek. Mivel ugyanaz érvényes a meztelen kutyákra, mint az emberekre: a világos bőrűek könnyebben leéghetnek. Az emberekhez hasonlóan a meztelen kutyáknál is változik a bőrszín a napsugárzás következtében, tehát lebarnulnak. Genetikai szempontból nézve egyes kínai meztelen kutyák hajlamosak a progresszív retina atrófiára és a zöldhályogra. Ennek a diszpozíciónak a kiszűrésére rendelkezésre áll egy génteszt, amit felelősségteljes tenyésztők elvégeznek a fedeztetés előtt – egy kölyök vásárlása előtt kérje meg a választott tenyésztőt, hogy mutassa meg a megfelelő eredményeket! Egy egészséges kínai kopasz kutya a 12-14 éves kort is elérheti.

A kínai meztelen kutya etetése

Mint minden kutyánál, a kínai meztelen kutyánál is a legjobb egészségügyi megelőző intézkedés a fajnak megfelelő étrend! Az eledel kiválasztásakor ügyeljen a magas húsrészarányra, ami konkrétan azt jelenti, hogy a hús álljon az összetevők listájának élén – függetlenül attól, hogy száraz- vagy nedvestáp mellett dönt. A gyártó által megadott eledelmennyiségek mindig csak iránymutatásul szolgálnak. Különösen a szőrtelen változatoknál egyszerű ellenőrizni az esetleges túlsúlyt. Többnyire a csupasz változatokra igaz, hogy többet ehetnek, mint szőrös társaik anélkül, hogy elhíznának. Ha azt tapasztalja, hogy kedvencére felszaladt pár plusz dekagramm, akkor egyszerűen adjon neki kevesebb tápot. Tápváltáskor mindig ügyeljen arra, hogy lassan hajtsa végre azt úgy, hogy napról napra egyre többet kever az új tápból a régibe. Így megelőzhetők a túlérzékenységi reakciók. Természetesen mindig álljon állati kísérője rendelkezésére elegendő friss víz.

A kínai meztelen kutya ápolása bóbitától zokniig

Első pillantásra világos: a „szőrtelen” változatnál alig van szükség szőrápolásra! A szórványos bunda más előnyöket is hordoz magában: a kínai meztelen kutya nem nagyon fogja vizes kutya szagát árasztani magából és a meztelen bőrbe élősködők sem tudják befészkelni magukat. Olykor-olykor azért érdemes megfürdetni kínai meztelen kutyáját és testápolóval bekenni, mivel a fajta hajlamos a száraz bőrre. Nyáron napvédelemre is szükség van – különösen kevésbé pigmentált, tehát világosabb fajtaképviselőknél. Rendszeresen ellenőrizze négylábúja karmait és szükség esetén vágja le őket. Ügyeljen az egészséges fogakra – speciális fogápoló snackekkel megelőzhető a fogkő. Ha már kölyökkorban hozzászoktatja kutyusát a fogmosás rituáléjához, akkor nagymértékben hozzájárulhat a csillogóan tiszta fogazathoz.

Sportos és játékos

A kis természetkedvelők nagyra értékelik a szeretgetést és a dédelgetést, de a mozgás is fontos számukra! Sokan közülük szeretnek futni és játszani. A kis testű kutyáknak való agility jó választás lehet ahhoz, hogy kifárassza kutyusát. Havas, esős vagy jeges idő esetén nem ajánlott hosszú sétákat tenni kínai meztelen kutyájával, célszerű inkább a mozgás más formáját választani. Mit szólna hozzá, ha egyszerű trükköket tanítana neki, pl. klikkertréning segítségével? Ez erősíti a kötődést Ön és kutyája között, szellemileg is edzi és általában mindenki számára állati jó szórakozást kínál! A kutyatánc vagy a kutyafrizbi is kiválóan alkalmas számukra – próbálja ki, hogy mi okozza a legnagyobb örömet Önöknek!

chinesische schopfhund im grass © deviddo / stock.adobe.com

Illik hozzám a kínai kopasz kutya?

A barátságos négylábú alapvetően minden olyan kutyabaráthoz illik, aki nagyra értékeli a ragaszkodó állati kísérőt és sok időt tud vele tölteni. Kiválóan alkalmas a lakásban való életre, akár a városban is. Mivel könnyen nevelhető, pompás választás kezdő kutyatartók számára is. Aki együtt szeretne élni ennek a különleges fajtának egy képviselőjével, az készüljön fel arra, hogy gyakran meg fogják szólítani kedvence kevés szőre miatt és a laikusok talán kritizálhatják is emiatt – akinek kínai meztelen kutyája van, az biztosan feltűnő jelenséggé válik általa.

Ez a barátságos négylábú nagyon jól kijön a gyerekekkel – azonban ügyeljen arra, hogy legyen visszavonulási lehetősége és a kezdetektől tanítsa meg a gyerekeknek, hogy tiszteletteljesen bánjanak a legkisebb családtaggal. Így semmi nem állhat egy mély barátság útjába. Ráadásul a kínai meztelen kutya könnyen összeszoktatható más háziállatokkal is. Mielőtt eldöntené, hogy új állati lakótárs költözzön be otthonába, gondolja át, hogy ki vigyáz rá betegség vagy nyaralás esetén. A könnyen kezelhető ebet problémamentesen magával viheti a legtöbb útra – manapság már számos szálláshely lehetővé teszi, hogy megszálljon Önnel négylábú kedvence. Ezenkívül számoljon azokkal a rendszeres költségekkel, melyek a kutyavásárlás után Önt terhelik: a kutyaadó és -biztosítás mellett vegye számításba a minőségi táp és az állatorvosi ellenőrzések költségeit az elkövetkező évekre vonatkozóan.

(Nem) alkalmas allergiások számára

Egyre gyakrabban lehet olvasni arról, hogy a majdnem szőrtelen kínai meztelen kutya alkalmas társ állatszőrre allergiások számára. Azonban ez nem bizonyított – mindazonáltal egyes allergiások jól megférnek a szőrtelen változattal, aminek az lehet az oka, hogy ezek az állatok kevesebb allergént oszlatnak szét környezetükben. Egyébként az allergiások nem magára az állatszőrre reagálnak, hanem az adott állatfajta nyálában lévő enzimekre, melyek rátapadnak a szőrre – azonban nemcsak oda. Tehát vigyázat: más kutyatartók különösen heves allergiás reakciókról számolnak be – különösen a szőrtelen kínai meztelen kutya esetében. Nem szabad a szóbeszédre hagyatkoznia, hanem inkább előzetesen egyeztessen orvosával kutyatartási tervéről.

Hol találok kínai meztelen kutyát?

Habár a fajta növekvő közkedveltsége miatt egyre több tenyésztője van, ugyanakkor még mindig elég ritkának számít. Ha egy ilyen kutyát szeretne családjába fogadni, akkor fontos, hogy lelkiismeretes, neves tenyésztőt keressen: csak ekkor lehet biztos abban, hogy igazi meztelen kutyát vásároljon megfelelő papírokkal. Ezenkívül a komoly tenyésztők nem sajnálják a fáradságot és a pénzt, hogy egészséges és fajtatipikus kölyköket neveljen. A szülők hozzáértő kiválasztása mellett ehhez hozzátartozik az időigényes szocializáció és a megfelelő bevésődési időszak biztosítása a kölykök számára. Minél népszerűbbé válik egy kutyafajta, annál nagyobb a veszélye annak, hogy szakmaiatlan szaporítók is profitáljanak ebből és célul tűzzék ki, hogy minél nagyobb nyereségre tegyenek szert.

Azt tanácsoljuk, hogy nagy ívben kerülje el az olyanokat, akik egyesületi tagság nélkül folytatnak tenyésztési tevékenységet és túl kedvező feltételekkel szeretnének kölyköket eladni. Számos esetben ez később sokkal magasabb állatorvosi költségekkel jár, ami hatványozottan magasabbra rúg, mint amit a vételáron megspórolhat. Ezenkívül a rosszul szocializált kölyköknél gyakran viselkedési problémák jelentkeznek. Együttérzésből se vásároljon soha ilyen állatokat – akármennyire is megesik rajtuk a szíve. Minden szaporítóktól vásárolt kölyköt újabbak követnek. Hosszú távon jobb, ha értesíti erről az illetékes állategészségügyi hivatalt.

A kölyökkutya leghamarabb 8 hetes korában költözhet be Önhöz. A chipeztetett és féregtelenített kutya csomagjának tartalmaznia kell egy érvényes oltási könyvet – ne feledkezzen meg az emlékeztető oltásokról. Ha felnőtt négylábút szeretne örökbe fogadni, akkor elsőként keresse fel a helyi menhelyet – számos négylábú keres új otthont. Csak óriási szerencsével találhat itt kínai meztelen kutyát vagy annak egyik rokonát, mivel hiába örvendnek egyre nagyobb népszerűségnek, viszonylag még mindig nagyon ritkának számít a fajta. Az interneten találhat olyan szervezeteket, melyek speciálisan meztelen kutyák közvetítésére specializálódtak – írja be a keresőmotorba például, hogy „gazdikereső meztelen kutya” vagy „meztelen kutya közvetítése”, hogy az Ön országában aktív egyesületeket találjon.

Beköltözés előtt

Eldöntötte, hogy egy kínai meztelen kutya költözzön be otthonába és már meg is találta új lakótársát? Gratulálunk hozzá! Lerövidítheti a várakozási időt azzal, ha nyugodtan felkészül az érkezésére. Az ágyikó és a megfelelő méretű szállítóbox mellett – aminek során a felnőtt kutya méretét vegye alapul – a tálak és a póráz hámmal vagy nyakörvvel is hozzátartozik az alapfelszereléshez. Évszaktól függően a szőrtelen változatoknál célszerű lehet a kutyakabát is. Ebben az esetben az a legjobb, ha az aktuális méretet veszi figyelembe, mivel kölyökkutyusa növésben van. Kétség felmerülése esetén inkább az eggyel nagyobb méretet válassza fejlődésben lévő kedvencének. Egy karomvágó megkönnyíti a karmok vágását, amire szüksége lehet, mivel az olyan különösen könnyű ebek, mint a kínai kopasz kutya, kevésbé intenzíven koptatják a karmukat. Ezért rendszeresen ellenőrizze azokat. Nyáron tartson kéznél valamilyen napvédőt, hogy elkerülje a kutya leégését. Természetesen a játékokkal válik teljessé a kutya alapfelszerelése.

Csodálatos együtt töltött időt kívánunk Önnek igazán különleges kínai meztelen kutyájával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.