Kutya örökbefogadás: Tenyésztőtől vagy menhelyről?

kutya örökbefogadás, menhelyi kutyák, örökbefogadható kistestű kutyák

Így találja meg álomkutyusát

Szereti a kutyákat – és szeretne egy „állati“ lakótársat? Príma! Már intenzíven foglalkozott azzal, milyen követelményeket kell teljesítenie a kutyatartással kapcsolatban és hogy mindez milyen költségekkel jár? Még mindig biztos abban, hogy igazi álomcsapatot alkothat egy négylábúval? Az még jobb!

Ha minden állattartással kapcsolatos követelménynek megfelel, akkor el is kezdődhet a keresés a megfelelő jelölt után, ami nem is olyan egyszerű a nagyszámú lehetőség miatt. Talán van is elképzelése arról, milyen fajta ebet szeretne tartani. Ebben az esetben célszerű a megfelelő fajta tenyésztői egyesületéhez fordulni azért, hogy más gazdákkal is információt cseréljen; utána olvasni arról, milyen speciális szempontokat kell figyelembe venni az adott fajtára vonatkozóan. A tenyésztővel való kapcsolatba lépés előtt ajánlott tájékozódni azokról a lehetséges egészségügyi problémákról, amelyek jellemzők a fajtára. Ha inkább egy menhelyen élő kutyának szeretne otthont adni és nyitott arra, hogy a tarkabarka kínálatból válasszon, akkor az a fő, hogy a szimpátia meglegyen Ön és az állat között. Szeretnénk egy pár tippet adni, hogyan találja meg álomkutyusát.

Kölyök vagy idősebb kutya?

Egy felnőtt kutya tartásának sok előnye lehet egy kölyökével szemben, mivel egy kölyökkutya nevelése nagyon sok időt igényel. Mindazonáltal egy felnőtt kutya természetesen sok meglepetést is rejthet magában, főleg akkor, ha nem lehet sokat tudni a múltjáról. A szocializáció hiányának és az alapvető nevelés korrigálásához sok ismeretre van szükség. Az biztos, hogy nem minden kutyabarát alkalmas erre, azonban a tapasztaltabb állattartók számára igazán hálás és „kifizetődő” feladat lehet. Menhelyeken és állatvédő szervezeteknél sok felnőtt kutya található, azonban olykor a tenyésztők is közvetítenek idősebb állatokat vagy éppen segítenek új otthont találni egykori védenceiknek.

Az állatotthonokban általában nagyon sokáig várnak az idősebb ebek egy új gazdira, mert a legtöbb látogató sajnos észre sem veszi őket – pedig érdemes lenne őket megismerni! Ha felnőtt fajtatiszta kutyát szeretne, akkor forduljon például megfelelő szervezetekhez vagy bizonyos kutyafajtára szakosodott állatmentő egyesületekhez, mint például a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület. Kölyköket elsősorban természetesen tenyésztőknél, de ugyanúgy menhelyeken is találhat. Az lehet az előnye, hogy nehéz sorsuk ellenére ők még nyitottak az új tapasztalatok és minták iránt. A kis kutyák nevelése azonban minden esetben kétségtelenül nagyon időigényes feladat, legyen szó tenyésztőtől származó, fajtatiszta kölyökről vagy menhelyen landolt kóbor állat kicsinyéről.

Kutya a tenyésztőtől

Ha egy bizonyos fajta rabolta el a szívét, akkor keressen fel egy megbízható, jó hírű tenyésztőt, akinek tagsága van egy tenyésztői egyesületnél. A pedigré az átlátható családfa alapján nemcsak a fajtatisztaságot bizonyítja, hanem a fajtának megfelelő szelekciót és nem utolsó sorban az optimális egészségügyi kritériumokat is. A tagság által a tenyésztőknek eleget kell tenniük egyes ellenőrzéseknek és feltételeknek és szakértelmükkel hozzájárulnak a fajtának megfelelő, egészséges fejlődéshez.

Az elismert tenyésztőknél kb. 4-5 hetes koruktól kezdve ismerkedhet meg a kölykökkel és szüleikkel. A tenyésztő szívesen megválaszolja minden kérdését a tenyészetével kapcsolatban és valószínűleg Önt is tüzetesen kifaggatja azért, hogy megbizonyosodjon arról, megfelelő otthont fog-e adni a csöppségnek. Ismeri a kölykök jellemét és fel tudja mérni, hogy melyik kutyus illene Önhöz a legjobban. Akkor lehet biztos abban, hogy jó tenyésztőnél jár, ha a kölykök az optimális szocializációnak köszönhetően könnyen integrálhatók a mindennapi életbe, elegendő játéklehetőséget biztosítanak számukra és természetesen élénk, megbízható és tiszta benyomást tesznek Önre. Az az ideális, ha a szülők is kiegyensúlyozottnak hatnak. A jó tenyésztő a kölyök eladása után is készségen áll rendelkezésre a fajtával kapcsolatos kérdésekben vagy új családtagja fejlődését érintő dolgokban.

Amikor Önhöz kerül a kis kutya, természetesen vele együtt meg kell kapnia a törzskönyvét, az oltási papírjait és általában egy kis készletet a megszokott tápból. Nyilvánvalóan egy ilyen kutyának megvan az ára, ami gyakran elég magas. Azonban azt ne feledje, hogy ezáltal a négylábú szilárd hátterét fizeti meg, amihez hozzátartozik a chipeltetés, a kiváló családfa, az állatorvosi vizsgálatok, a féregtelenítés, az oltások, a szülők egészségügyi ellátása és adott esetben a fedezőkan költsége. Ezenkívül a tenyésztő fizet a kiállításokon való részvételért, a tenyésztői egyesületben való tagságért, a kölyköknek vásárolt felszerelésekért, valamint a szülőboxért. Általában az elkötelezett tenyésztőt az sem tartja vissza, ha veszteséges az „üzlet“, mivel a kompetens fajtakedvelők számára a fajtának megfelelő tenyésztői célok megvalósítása és az egészséges utódok a legfontosabb, nem pedig a lehető legnagyobb nyereség.

Kutya a menhelyről

Fiatal vagy idősebb ebet szeretne örökbe fogadni menhelyről? Nagyon jó ötlet, ha ezt az alternatívát választja, mert a legtöbb menhelyen kutyák tucatjai várják, hogy beléjük szeressen új gazdijuk. Különféle lehetőségek vannak azt illetően, hogy Önhöz illő négylábút találjon:  helyi menhely, különféle fajok közvetítésére specializálódott szervezetek vagy általános állatmentő szervezetek, amelyek elsősorban az interneten keresztül keresnek gazdát „védenceiknek“ – gyakran akár más országokból, ahol nagyon nehéz körülmények között éltek vagy egy bizonyos várakozási idő után elaltatják őket.

A helyi menhelynek természetesen az az előnye, hogy könnyen meg tud szervezni egy látogatást. Az a legjobb, ha előtte a honlapjukról tájékozódik az aktuális állományról és feljegyzi az esetlegesen felmerülő kérdéseket. Néhány menhely lehetőséget kínál arra, hogy sétáltassa is a lakóit – gyakran csak megfelelő oktatás után – azért, hogy megismerhesse álomkutyusát. Ez jó alkalmat biztosít a leendő kutyatartók számára, hogy tapasztalatot gyűjtsenek. Minden esetben az az optimális, ha a menhely olyan kutyákat mutat be Önnek, akik illenek Önhöz, és teljes körűen tájékoztatja a „kiválasztott“ jelleméről.

Ha interneten keresgél, akkor nem nyílik arra lehetőség, hogy előzetesen megismerje az ebet, főleg akkor nem, ha külföldről fogad örökbe. Ügyeljen arra, hogy a menhely vagy az állatvédő szervezet is hajlandó legyen Önnel párbeszédet folytatni annak érdekében, hogy olyan kutyára leljen, aki megfelel az életkörülményeinek. Nem mindegyik, egykor az utcán élő kóborkutya alkalmas arra, hogy egy kétszobás lakásban lakjon. Ha külföldről fogad örökbe egy állatot, akkor azt ajánljuk, hogy nagy hangsúlyt fektessen egészségügyi állapotára és a megfelelő vizsgálatokra.

Általában egy meghatározott összeget fizetni kell a menhelyről származó kutyáért, ami fedezi a szervezet költségeinek egy részét. Ekkor örökbefogadási szerződést is kötnek Önnel a kutya érdekében.

Ne hozzon el állatot szaporítóktól és társaiktól

Beagle akciós áron, juhászkutya véletlen alomból – az ilyesfajta ajánlatokat nagy ívben kerülje el! Ha fajtatiszta kutyát keres, akkor olyan kompetens tenyésztőhöz forduljon, aki az egészséget, a jellemet és a szocializációt helyezi előtérbe. Mindezt nem kaphatja meg egy úgynevezett szaporítótól, mert ő elsősorban csak a pénztárcáját tartja szem előtt. Az először jónak tűnő vásárra általában ráfizethet Ön is és a kutyus is egészségével. Sajnálatból se vásároljon ilyen helyekről, mert a kínálat szabályozza a keresletet. A véletlen szaporulat is ilyen veszélyeket rejt magában és nem felelősségteljes állattartásról tanúskodik, hiszen pont emiatt vannak tele a menhelyek hontalan kutyákkal. Ha egy keveréket keres, akkor inkább forduljon egy menhelyhez, ahol sok kutya vár befogadó családra és minden állat egészségi állapotát tüzetesen megvizsgálják.

Sok öröm az új családtaggal!

Amikor előre örülünk valaminek, az az egyik legcsodálatosabb érzés és ha megfelelően felkészül az új lakója beköltözésére, akkor biztosan nagyon jó kezdésre számíthat. Az alapvető felszerelések beszerzése mellett ajánlott előzetesen gondoskodni egy olyan kiváló minőségű tápról, amely sok húst tartalmaz. Adott esetben utána tud olvasni szakkönyvekben vagy az interneten is a kutyatartás szabályainak. A kölyök beköltözése előtt feltétlenül biztosítania kellene a lakását: távolítsa el a mérgező növényeket, az értékes és éles tárgyakat olyan helyekről, ahol a kutyus hozzáférhet. Biztosítsa a konnektorokat és kábeleket is – mivel a kölykök szívesen megrágnak mindent. Az első napokban fordítson sok időt arra, hogy megismerje a jövevényt!

Sikerült mindent elintéznie? Reméljük, hogy sok örömet okoz majd Önnek új „állati” lakótársa!

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre.

3 min

Kutya életkor számítása emberi években

03.03.2023 | Egy kutyaév hét emberi évnek számít: ez a feltételezés már évek óta szilárdan rögzült a tudatunkban. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne átszámítani a kutyaéveket emberi évekre? Valójában ezt a képletet ma már pontatlannak tartják. Új tudományos felfedezések születtek: