Kölyök kutya örökbefogadása menhelyről

kölyök kutya menhely, kutya örökbefogadás menhelyről

Szeretne befogadni otthonába egy kutyakölyköt, de nem tartja fontosnak, hogy fajtatiszta eb legyen? Akkor jó alternatívát kínál egy kölyök kutya örökbefogadása menhely-ről!

Egészséges és a lehető legjobb ellátásban részesül

Sok kutyabarát nem egy meghatározott kutyafajtát keres, hanem szívesebben vesz magához egy keveréket. Ha valaki keverék kutyust szeretne, az a legjobb, ha szétnéz egy menhelyen – akkor is, ha kölyökről van szó! Így elkerülheti a kockázatot és nem támogatja a szaporítókat sem. A menhelyen ugyanis sok kutyus vár új otthonra és egy hontalan állat befogadása több előnyt rejt magában mindkét oldalról. Az állatmentő szervezetek általában többéves tapasztalatuknak köszönhetően tanácsot tudnak adni abban, hogy melyik kölyök illik a legjobban Önhöz és életkörülményeihez.

Szocializáció témában is megteszik az állatvédők a tőlük telhetőt: habár gyakran ezek a kis kutyák nem annyira szociálisak, mint a tenyésztőktől származó társaik, mivel a menhelyen dolgozóknak sokkal több állattal kell foglalkozniuk egyszerre. De gyakran ők is sok mindent megtanulnak és nagyon közvetlenek az emberekkel és állatokkal szemben egyaránt. Természetesen ez elsősorban a hátterüktől függ: van különbség a sintértelepen, rácsok mögött ülő és egy kedves ideiglenes örökbefogadó családnál helyet kapó eb között. Utóbbi esetben gyakran legalább olyan jó tapasztalatokat szerez a négylábú, mint egy tenyésztőnél. Mindkét esetben tájékozódjon az adoptálás előtt a kölyök addigi életkörülményeiről és részletesen egyeztessen a közvetítő hellyel annak érdekében, hogy kiderüljön, összeillenek-e a kutyussal.

Nem számít, hogy idős vagy fiatal állatról van-e szó, mivel a menhelyről származó ebek, mind egytől egyig megkapják a szükséges oltásokat, féregtelenítést és rendszeresen tüzetesen átvizsgálják őket, mielőtt örökbe adnák őket. Általában csak egészséges állatokat közvetítenek kivéve, ha valamilyen krónikus betegségről van szó, ami külön megállapodás részét képezi. Az örökbefogadással támogatja a menhelyet: a befizetett közvetítési díj visszafolyik a szervezethez, amit a többi hontalan állat gondozására fordít, ráadásul egy fiatal kutyának is biztos jövőt kínál.

Ein Welpe sitzt in der Hand eines Menschen © Mary Abramkina / stock.adobe.com
Indem Sie einen Welpen aus dem Tierschutz adoptieren, bieten Sie einem jungen Hund eine Zukunftsperspektive.

Kölyök kutya menhely-ről vagy privát kézből?

„Ez mind szép és jó,“ – mondják egyes kutyabarátok – „ azonban ugyanennyi pénzért vagy akár kevesebbért privát kézből iskaphatok egy bűbájos keverék kutyust. Nekik is otthonra van szükségük – ilyen jellegű hirdetésekből pedig van bőven!“ Kérjük, vegye figyelembe, hogy sok kutyatartó, aki mindenféle szakértelem nélkül szaporít kutyákat, általában nem ügyel a megfelelő egészségügyi ellátásra: vagy csak kutyakölyköket akarnak nevelni, vagy pénzt akarnak rajta keresni. Akármelyik okból is szülessenek utódok, egyiket sem ajánlott támogatni – még akkor sem, ha a kis kutyák betegnek néznek ki vagy ha úgy gondolja, hogy rosszul tartják őket és Ön megmentheti egyiküket. Általában a kereslet szabályozza a kínálatot és azáltal, hogy ilyen körülmények közül vesz magához egy kutyust, elősegíti a következő alom leszületését. Az állatok egészségi állapotával kapcsolatos kétségek felmerülése esetén az a legjobb, ha jelenti az állategészségügyi osztályon az érintett „eladót“.

Ezenkívül a menhelyről származó kutyusokat többnyire tüzetesebb egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, biztosan kapnak oltást és féregtelenítést is. Ráadásul a jó hírű menhelyek arra is ügyelnek, hogy olyan kölyköt közvetítsenek ki, aki illik a leendő gazdához, mivel ezeknél a szervezeteknél a kutyák és ezáltal tulajdonosaik hosszútávú jóléte a legfontosabb.

Az álomkutya megtalálása

A menhelyi kölykök olyan sokszínűek, mint maga a kutyavilág. Azonban az mindegy, hogy már vannak-e meghatározott elképzelései az örökbe fogadni kívánttal kapcsolatban vagy nincsenek: először is ajánlott, felkeresni a helyi menhelyet. Ha ott éppen nincsenek kölykök, az állatvédők kapcsolataik révén biztosan tudnak ajánlani olyan helyet, ahol találhat magának való háziállatot. Ha lakóhelye közeléből adoptál, annak az az előnye, hogy könnyen meg is tudja látogatni a „kiválasztottat”, mielőtt magához venné. Ha a közelben nem talál kölyökkutyát, akkor szétnézhet az interneten, hiszen számos állatjóléti szervezet hirdeti otthont kereső kis kutyáit. Amennyiben az egyik böngésző keresőjébe beírja a „kölyökkutya” és a „menhely” szavakat, akkor számos eredményt fog kapni, főként déli országokból. Ha külföldről fogadna örökbe kutyust, akkor olvassa el erre vonatkozó tippjeinket a Kölykök külföldről való adoptálása című cikkünkben.

Welpe wird von einem Menschen hochgenommen © Evdoha / stock.adobe.com
Das regionale Tierheim kann immer die erste Anlaufstelle sein, wenn Sie auf der Suche nach einem süßen Welpen sind.

Kutya örökbefogadás menete

Ha megtalálta álomkutyusát, a menhely majd biztosan jobban meg akarja ismerni Önt, mielőtt Önre bízná védencét. Hiszen az ott dolgozóknak az a feladatuk, hogy megelőzzék, a négylábú pár hónap múlva visszakerüljön a menhelyre. Ezért az első beszélgetést követően és ha megfelelő érdeklődést tanúsít, általában előzetes ellenőrzést végez az egyik menhelyi dolgozó otthonában, hogy megfelelnek-e életkörülményei a kutyatartáshoz. Amennyiben bérlakásban lakik, szükséges a bérbeadó írásbeli engedélye is. Ha az előzetes ellenőrzés pozitív kimenetelű, már csak formalitások következnek.

A menhelyről örökbe fogadott kölykök mindig chippelve kerülnek új gazdijukhoz oltási könyvükkel és egy örökbefogadási szerződéssel együtt. Ilyenkor általában azt a kötelezettséget is vállalni kell, hogy a kutyát felnőtt korában ivartalanítja. A szerződés rendszerint szabályozza még a tartási körülményeket és megtiltja, hogy harmadik félnek továbbadja az állatot. A kölyökkutyák leghamarabb 8 hetes korukban költözhetnek be új otthonukba. Egyes állatbarátok meglepődnek azon, hogy az örökbefogadás is pénzbe kerül – hiszen az ember otthont ad egy hontalan kutyának. A kölykök pedig gyakran még drágábbak is lehetnek, mint a régóta ott lakó felnőtt ebek. Azonban ez a befizetett összeg az állatotthon összes költségének csak a töredékét fedezi. Ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a többi menhelyen maradó kutyus segítséget kapjon. A legtöbb ilyen szervezet az adoptálás után is segít Önnek és probléma esetén tippeket ad, hogyan oldja meg azt.

Sok örömteli évet kívánunk Önnek kölyökkutyusával!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.