Kutya életkor számítása emberi években This article is verified by a vet

kutya életkor számítása

03.03.2023 | Egy kutyaév hét emberi évnek számít: ez a feltételezés már évek óta szilárdan rögzült a tudatunkban. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne átszámítani a kutyaéveket emberi évekre? Valójában ezt a képletet ma már pontatlannak tartják. Új tudományos felfedezések születtek:

Táblázat: kutya életkor számítása – hány emberévnek számít egy kutyaév?

Egy kutyaév hosszú ideig hét emberi évnek számított. Ez az ökölszabály azonban mára elavult, így jelenleg új értékeket használnak a kutyaévek emberi évekre történő átváltására. Ezek nemcsak a kutya életkorára, hanem a termetére is vonatkoznak:

Kutya életkora Emberi életkor
Kis termetű fajták

(<15 kg)

Közepes termetű fajták (15-35 kg) Nagy termetű kutyák

(>45 kg)

6 hónap 15 10 8
12 hónap 20 18 14
18 hónap 24 21 18
2 év 28 27 22
3 év 32 33 31
4 év 36 39 40
5 év 40 45 49
6 év 44 51 58
7 év 48 57 67
8 év 52 63 76
9 év 56 69 85
10 év 60 75 94
11 év 64 80 100
12 év 68 85
13 év 72 90
14 év 76 95
15 év 80 100
16 év 84
17 év 88
18 év 90
19 év 94
20 év 100
barát egy életen át

A 7 éves szabály: valóság vagy mítosz?

A 7 éves szabály szerint egy hároméves kutya emberi években mérve 21 éves lenne. Mivel azonban a kutyák öregedési görbéje eltér az emberekétől, a mítosz, miszerint a kutyaéveket emberi évekre kell átszámítani, mégiscsak tévesnek tűnik.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem tudósai ezért újra megvizsgálták ezt a kérdést, és eredményeiket a Cell Systems 2020 című folyóiratban publikálták.

A kutatók egy új képletet dolgoztak ki, amellyel pontosabban lehet megfeleltetni a kutyák öregedési folyamatát az emberi életkornak. Ehhez a csapat 104, 0-16 éves korú labrador retriever genetikai anyagát elemezte az úgynevezett DNS-metilációk vizsgálatával.

Mivel ezeknek a metilációknak a mintázata szabályozza a gének aktivitását, ezek mintázata az életkor növekedésével változik. Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy meghatározzák a kutyák és az emberek aktuális biológiai életkorát.

A kutyaévek emberévekbe történő átszámításának új szabálya

Az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák öregedési görbéje eltér az emberekétől. A fiatal kutyák lényegesen gyorsabban öregednek, mint az emberek. Öregedési folyamatuk viszont az életkor előrehaladtával lelassul.

A kutatók új képlete ezért a következő: emberi életkor = 16 x ln(kutya életkor) + 31, ahol a kutyaévek természetes logaritmusát megszorozzák 16-tal, majd hozzáadnak 31-et.

Ez az új képlet jobb eredményeket ad a kutyaévek emberi évekre való átszámítására, mint a 7 éves szabály, de még nincs teljesen kidolgozva. A tudósok szerint még további kutatások szükségesek.

idős kutya

Miért fontos átszámolni a kutyaéveket emberévekbe?

Első pillantásra a kutyaévek átváltása emberi évekre inkább mulatságosnak tűnik, mint hasznosnak. Ez a tudás azonban valójában igen fontos lehet, például az állatorvosok számára. Az információ ugyanis jelentősen befolyásolhatja a diagnosztikai vagy terápiás intézkedések megválasztását.

Éppen ezért van értelme a jövőben további tanulmányokat végezni ebben a témában. A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy más fajtájú kutyákat is be kellene vonni – nem csak a labrador retrievereket.

Mi befolyásolja a kutyák öregedési folyamatát?

A kutyák biológiai életkorát nem olyan könnyű meghatározni, mivel az számos tényezőtől függ. A kutya fajtája mellett például a fizikai állapota is szerepet játszik benne. Például egy normálisan táplálkozó kutya átlagéletkora magasabb, mint egy túlsúlyos kutyáé.

Úgy tartják, hogy a szociális környezet is hatással van az öregedési folyamatra. A városi területekről származó kutyák például úgy tűnik, rövidebb ideig élnek, mint a vidéken felnövő kutyák. A keverék kutyák általában szintén előnyben vannak a fajtatiszta kutyákkal szemben, ha az öregedési folyamatról van szó.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre. Magyarországon a leggyakoribb kutyanevek közé tartozó kan kutya nevek: Alex, Blöki, Brúnó, Bobi, Buksi, Bundás, Csibész, Csoki, Csöpi, Démon, Döme, Foltos, Füles, Füli, Hektor, Johnny, Jackson, Kópé, Lexi, Lord, Lucky, Mogyi, Morzsi, Néró, Pongó, Rex, Rocky, Süti, Szimat, Vadázs, Zserbó és Zsömi. A leggyakoribb szuka kutya nevek közé pedig az alábbiak tartoznak: Bambi, Bella, Candy, Cherry, Daisy, Dolly, Emma, Fifi, Fiona, Goldie, Kitty, Lady, Lexi, Lili, Lola, Luna, Mazsola, Mimi, Molly, Peggy, Pixie, Polly, Pötyi, Princess, Rozi, Roxy, Suzy, Sziszi és Zara. A kutyanévnaptár alapján pedig ezek a legkedveltebbek: Buksi, Morzsa, Morzsi, Picúr, Mackó, Maci, Tapi, Tappancs, Pamacs, Molly, Rex, Liza, Lili, Fifi, Bundás, Csöpi, Lady, Bobby, Suzy, Rocky, Alex, Néró, Teo és Jenny.
4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.