Kutya életkor meghatározása

kutya életkor

Kutya életkor meghatározása – tulajdonképpen hány éves a kutyám?

Ha tenyésztőtől szerzi be a kölyökkutyát, általában napra pontosan tudni fogja kis kedvcence korát. Ezzel szemben az állatmenhelyek vagy állatvédő szervezetek általában nem tudnak pontos információval szolgálni a kutya korát illetően. Ezekben az esetekben különböző jellemzők alapján kell azt megbecsülni. Az alábbiakban megmutatjuk Önnek, hogyan tudja meghatározni kutyája korát.

Kutya kormeghatározása: életkorral kapcsolatos változások

Számos olyan jel létezik, melyek alapján megbecsülheti kutyája korát. Támpontot adhatnak a fogak bizonyos jellemzői. De a szőrzet változásai is segíthetnek a kutya életkorának meghatározásában.

A fogak kora

A kutya élete során fogai sok változáson mennek keresztül. Ezt a körülményt felhasználhatja arra, hogy az ilyen jellegű állandó változások alapján meghatározza kedvence korát.

A fogak korának meghatározásához a következő tényezőket kell figyelembe venni:

  • Tejmetszőfogak kihasadása (fogínyen való áttörése) és kopása
  • Bizonyos fogcsoportok váltása
  • Fogcsúcsok kopása
  • Fogak kihullása

Tejfogak

A feltehetően fiatal kutyák korát a tejmetszőfogaik alapján lehet megítélni. Ezeket kis méretükről és jellegzetes kékesfehér színükről lehet felismerni. Emellett a maradandó fogaktól eltérően nagyon hegyesek, és liliom alakú koronát mutatnak.

3. – 4. hetes kor Tejmetszőfogak kihasadása (fogínyen való áttörése)
1. – 2. hónapos kor Tejmetszőfogak kinövése
2. – 3. hónapos kor Tejmetszőfogak egymástról való eltávolodása
3. – 4. hónapos kor Tejmetszőfog-csúcsok kopása
4. -5. hónapos kor Tejmetszőfogak váltása maradandókra<
5. – 6. hónapos kor Tejszemfogak váltása maradandókra
kutya életkor fogazat alapján © blinova / stock.adobe.com

Kutya korának meghatározása a maradandó fogak alapján

A kutyák állandó fogazata 42 fogból áll. Ezeket a fogakat előbújásuk után kis csúcsok fedik. Ezek a fogcsúcsok azonban fokozatosan elkopnak. A kopási folyamat állapotából a következő táblázat szerint becsülhető meg az életkor:

½–1 ½ év Az alsó fogófogak lekopása (alsó állkapocs)
2 ½ év Az alsó közéfogak lekopása (alsó állkapocs)
3 ½ év A felső fogófogak lekopása (felső állkapocs)
4 ½ év A felső középfogak lekopása (felső állkapocs)
5 év Az alsó szegletfogak lekopása (alsó állkapocs)
6 év Az felső szegletfogak lekopása (felső állkapocs)
6 – 10 év A metszőfogak felülete kerek – ovális alakban lekopott
10 év Metszőfogak kihullása

A szőrzet változásai

Az állat külső megjelenése szintén segít a kutya korának megbecslésében. Míg a kölyök- és fiatal kutyák szőrzete különösen sűrű és fényes, addig az idősebb kutyák szőrzete általában tompának és fénytelenebbnek tűnik. Ökölszabályként elmondható, hogy a kutyák szőre – különösen a fejrészen – körülbelül a hatodik vagy hetedik életévtől kezdve őszül meg.

Mennyire pontosan lehet meghatározni a kutya korát?

Fontos tudni: minden kutya egyéniség. Ez azt jelenti, hogy egyes kutyák hamarabb, míg mások csak később őszülnek.

Mindemellett azzal is kalkulálni kell, hogy a kutyák fogcsúcsait kemény tárgyak rágása vagy kövekkel való apportírozás is koptatja, így azután fentiek alapján csupán megbecsülhető egy kutya kora.

Mindenesetre az bizonyos, hogy a kutya életkorának meghatározására bemutatott módszerek csak megközelítések lehetnek. A pontos születési dátum például nem határozható meg a külső jellemzőkből.

Éppen most számolta ki, hogy nagy valószínűséggel egy idősebb kutyával osztja meg otthonát? Ebben az esetben Magazinunk“Idős kutya: Így segíthet négylábú barátjának, ha senior korba lép“ című cikke is felkeltheti érdeklődését.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.