Idős kutya: Így segíthet négylábú barátjának, ha senior korba lép This article is verified by a vet

idős kutya

Sok kutya hosszú időn át van gazdája mellett, így szép kort él meg. Természetesen az idő vasfoga azonban rajtuk is meglátszik. Hogy milyen jelei vannak az öregedésnek, és hogyan könnyítheti meg ezt a folyamatot kutyájának, kiderül cikkünkből. Ezenkívül azzal a nehéz kérdéssel is foglalkozunk, mikor jön el a búcsú ideje idős kutyájától.

Meddig élnek a kutyák?

Erre a kérdésre nincs általános érvényű válasz, mivel a kutyák kora függ fajtájuktól. Igaz azonban, hogy a kisebb termetű kutyák várható életkora árhatóan hosszabb, mint nagyobb termetű társaiké. Miközben egy csivava akár a 15 éves kort is megélheti, a bulldogok vagy a bernáthegyiek általában igen ritkán élnek tovább, mint 7-10 év.

Ezeken az öröklött tulajdonságokon kívül óriási szerepe van még a külső tényezőknek, mint például a táplálkozásnak, a tartási körülményeknek, vagy az általános egészségügyi állapotnak is. Hogy kutyájának hosszú és boldog élete legyen, járjon utána ezeknek a témáknak.

Öregkori gyengeség: Milyen tünetei vannak?

A kutyák öregedésének jelei hasonlítanak az emberekéhez. Hogy ezek azonban mennyire fognak jelentkezni az Ön kutyájánál, nem mondható meg előre. Miközben sok négylábú viszonylag idős koráig nem mutatja az öregedés jeleit, más társaik életminősége hamarabb romlik.

Az öregedő kutyáknál leggyakrabban a következő klinikai tünetek figyelhetőek meg:

  • Külső jelek: a bunda őszülése (különösen a fejen), illetve bozontos vagy fakó bunda, akár fokozott szőrhullás.
  • Étvágycsökkenés és ingadozó súly
  • Ízületi és csontproblémák a csontritkulás vagy az ízületi porckopás miatt: Ez gyakran oda is vezethet, hogy a kutya nem mozog már olyan szívesen vagy fájdalmat okoz neki a felállás/lefekvés.
  • A hallás, látás és szaglás képességének romlása vagy elvesztése
  • Időskori immungyengeség: A kor előrehaladtával az immunrendszer is gyengül, így a kutyák fogékonyabbak a fertőzésekre.
  • A hólyaggyengeség miatt fokozott vizeleteresztés

Mit a teendő, ha a kutyám öregszik?

Természetesen a legfontosabb a kiváló általános egészségi állapot. Az öröklött tulajdonságok mellett ugyanis a kimagasló életminőség és az élettartam tekintetében ez játssza a legnagyobb szerepet. Így már a kezdetektől fogva érdemes figyelnie kutyája egészségére, tartási körülményeire és táplálkozására.

Ha odafigyel a következőkre, enyhítheti kutyája öregkori gyengeségén, valamint felkészítheti életének alkonyára:

1. A túlsúly elkerülése

Számos tanulmány igazolta, hogy a túlsúly (adipositas) hozzájárul bizonyos alapbetegségek kialakulásához, mint például a cukorbetegséghez. Az ízületi problémák szintén gyakrabban fordulnak elő túlsúly esetén.

Egy kiegyensúlyozott étrend, valamint a rendszeres mozgás szintén döntő fontosságú lehet. Mindkettő lassíthatja a különböző súlyos öregedési tünetek megjelenését, vagy akár meg is előzheti őket.

Tipp: Ha a kutyák ideális táplálkozásáról szeretne olvasni, cikkünkben kiváló összefoglalót talál. Senior korú kutyáknak szánt speciális eledeleket pedig természetesen nagy választékban talál online shopunkban.

2. A fájdalmak enyhítése

Rengeteg kutya szenved fájdalmaktól mozgás közben a tipikus időskori csontritkulás miatt. Bár ez a betegség nem gyógyítható, különböző fájdalomcsillapítók segítségével az állatorvos enyhítheti kutyája szenvedését. Gyakran megfigyelhető, hogy legalább a gyógyszer bevétele utáni időszakban rövid ideig javul a kutyák mozgása.

3. Rendszeres kontrollvizsgálatok

Az elővigyázatosság sok mindentől megóvhatja négylábú barátját. Vigye hát idősödő kutyáját rendszeres kontrollvizsgálatra! Így állatorvosa számos tipikus időskori betegséget ideje korán felfedezhet, valamint sikeresen kezelhet is.

4. A megértés szerepe

Nem könnyű, ha oly sok együtt töltött év utána négylábú barátját eléri az öregkori gyengeség. Az idősebb kutyáknak azonban kifejezetten fontos, hogy megértéssel forduljon feléjük. A fárasztó tevékenységeket és a stresszes szituációkat pedig érdemes kerülni. Ide tartozik például egy új kölyökkutya beköltözése.

Mikor van itt az ideje, hogy búcsút vegyek az idős kutyámtól?

Ez egy fontos kérdés, azonban nincs rá egyetemes válasz. Az öregkori gyengeség nem betegség, hanem az élet természetes része. Sok kutyának vannak öreg korában ízületi problémái, vagy éppenséggel alig van foguk, amivel ehetnének. Mindaddig azonban, míg kutyája boldogul az öregedés tüneteivel, nincs teendője. Többek között azért sem, mert gondos ápolással és eseteként gyógyszeres kezeléssel sok fájdalmat enyhíteni lehet.

Néha azonban az öregkori gyengeség olyan előrehaladott, hogy a kutya már szenved. Ebben az esetben mindenképpen forduljon állatorvosához. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a tünetek négylábú barátja utolsó napjaiban hirtelen rosszabbodnak. Egy ilyen nehéz helyzetben állatorvosa objektív tanácsa kutyája érdekét szolgálja.

Tények a kutyák öregedéséről

Kutyája utolsó évei vagy hónapjai nem kell, hogy feltétlenül nehéz időszakot jelentsenek az Önök számára. Az öregkori gyengeség különbözőképpen jelenhet meg a kutyáknál, gyakran igen enyhe formában. Ezenkívül pedig Ön is sokat tehet azért, hogy idősödő négylábú barátja életét a lehető leginkább megkönnyítse.

Mindazonáltal egy hosszú és boldog kutyaélet végén mindig nehéz búcsút venni. Élvezze hát ki a kedvencével eltöltött közös időt, és emlékezzen majd ezekre a szép pillanatokra. Kutyája biztosan gondoskodik róla, hogy sok ilyenben legyen része.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.