Csivava

Csivava (chihuahua)

A világ legkisebb kutyafajtájának világszerte ismert gazdái vannak és ez a fajta örvendhet a leghosszabb várható élettartamnak. A csivava (angolul: chihuahua) a végletek kutyája, amely Britney Spear, Paris Hilton és Madonna táskájában is fészkel. Azonban ez a mexikói kutyafajta sokkal több holmi luxuskutyánál.

A csivava természete

Testméretéhez viszonyítva a kis mexikói kutya egója óriási. A csivava imád a középpontban lenni, a figyelem kivívásához pedig szükség esetén ugat, de ha kell, akkor fájdalmat is színlel. Ellenfeleivel szemben magabiztos és bátor, még akkor is, ha nagyobb kutyákról van szó. Hajlamos arra, hogy túlbecsülje a képességeit. Azonban semmiképpen se becsüljük alá ezt az intelligens és temperamentumos kutyát. Ugyan a csivavák hagyják magukat elkényeztetni, de a oldaltáskán kívül ők is igazi kutyák, amelyek megerőltetés nélkül futnak le hosszú távokat és még a kutyasportokra is alkalmasak. Intelligenciája, érzékenysége és nem utolsó sorban mérete miatt –különösen az USA-ban –népszerű terápiás kutyák. Állandó éberségüknek hála, még őrzőkutyáknak sem utolsóak. A kialakult elkényeztetett öleb kép ellenére a megfelelő tenyésztés robosztus és betegségekkel szemben ellenálló kutyákat eredményez. Nem ritka, hogy e fajta képviselői elérik a 16 éves kort vagy még akár többet is.

Nem kell folyton cipelni őket, szeretik önállóan felfedezni a környezetet. Annak ellenére, hogy rossz időben szívesebben maradnak bent, nem kell rögtön kabátot rájuk adni, ha hóban vagy hideg időjárásban szeretné kivinni, játszani és tombolni. A csivavák nagyon játékosak és szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal. Gondozójuk oldalát nem szívesen hagyják el. Ez az apró kutya vészhelyzetben egy pillanatig se habozna, hogy megvédje gazdáját, még akkor sem, ha ezzel leginkább saját magát sodorja veszélybe. Más kutyák és az emberek is nyitottan állnak a csivavákhoz. A kisgyermekek, amelyek szintén szeretnek a figyelem középpontjában lenni, ellenben nem kedvelik kifejezetten ezt a fajtát. Olyan családokba viszont remekül illik ez a kutya, ahol a gyerekek legalább 6 évesek.

A csivavával való harmonikus együttélés alapfeltétele a profi szocializálás és a konzekvens nevelés. Ezekkel megelőzhető a kutya idegesítő ugatása és túlzott akaratossága.

Megjelenése

A temperamentumos csivavának több jellegzetessége is akad, így például az arpó termete, nagy egérszerű fülei és óriási szemei. Szintén tipikus az almaformájú fej és a rövid, csúcsos orr.

A fajta szőrének színe ugyanolyan változatos, mint a kutya karaktere. Az FCI standardja szerint, amiben a chihuahua a 9-es csoportban (Kísérő és segítő kutya munkateszt nélkül) a 218-as számot kapta, minden szín és kombináció megengedett.

A szőr hosszúsága szerint kétfajta csivavát különböztetünk meg:

  1. Hosszúszőrű csivava: a hosszú, puha szőr vagy egyenes, vagy hullámos. Tipikus a rojtos fül, a gallér és a teljesen szőrös farok.
  2. Rövidszőrű csivava: rövid, tömör szőr, amely fényesen tapad a fejhez és a testhez.

Érdekesség, hogy a fajta standardleírásában nem találunk adatot a világ legkisebb kutyájának marmagasságára vonatkozóan. Az apró termetet a testsúlyban korlátozzák. A csivava ideális testsúlya 1,5-3 kg között van. De az 500g és 1,5 g közötti kutyákat is elfogadják. Alapvetően a kisebb kutyákat részesítik előnyben. A 3kg-nál nagyobb példányokat a legtöbb egyesület kizárja. A kis állatok előnyben részesítése extrém könnyű kutyákat eredményezett. Az állatvédők próbálják elérni, hogy az extrém kicsi kutyák tenyésztése állatkínzásnak minősüljön, hiszen az apró kutyáknak sokkal nagyobb esélye van a betegségekre.

chihuahua hund nahaufnahme © Phanuwat Y. / stock.adobe.com
Fledermausohren und große Augen: Chihuahuas bedienen das Kindchenschema.

A csivava története

A sok származási teória ellenére, elég valószínű, hogy a csivava Mexikóból származik. Az azonos nevű észak-mexikói provinciában ma is sok vadonélő kistermetű kutya él, amelyek nagyon hasonlítanak a csivavára. Eszerint a chihuahua-k az ősi áldozati kutyától, a techichistől származnak. A vallás szerint a csivava átveszi az irányítást a halott lelke felett és a másvilágba viszi. Ez a „hivatás” sajnos ahhoz vezetett, hogy sok temetésnél csivaváknak is életét kellett veszíteniük.

Egy másik teória szerint a csivavák már az aztékok idején áldozati kutyák voltak és részt vettek a rituálékban. Egyesek még távolabb mennek a múltban és úgy vélik, hogy a csivavák őseit már a tolékok is tartották. Eszerint a fajta már több mint 1000 éves. Mások szerint a kutyák a spanyolokkal érkeztek Mexikóba a 15. században. Ezek közül a teóriák közül még egyiket sem bizonyították.

A csivava története tehát csak a 19. századtól bizonyos. Ebben az időben kezdték meg a Chihuahua provinciabeli parasztok a kis kutyákatat eladni az Amerikai Egyesül Államokból érkezőknek. Így kezdődött el a chihuahua diadalmenete, ami az egész világra kiterjedt. A turisták annyira el voltak ragadtatva a világ legkisebb kutyájától, hogy a fajta hamarosan egész Amerikában elterjedt, innen pedig nem volt megállás.

Tenyésztése és egészsége

A csivava különleges megjelenése – apró teste és érdekes fejformája – az egész világon ismertté tette, de egészségügyi problémákat is vonzott magával. A hibás tenyésztés, amelyik a külsőségeket fontosabbnak ítélni, mint az állat egészségét ahhoz vezetett, hogy a chihuahua rövid orra miatt érzékennyé váltak a szemei és légzési-, illetve fogproblémákat okozott.

További egészségügyi gondokat okozott, hogy a tenyésztés során a csivavák egyre kisebbé váltak. Azok a kutyák, amelyek alig érik el az 500 grammot, nemigen tudnak védekezni a fertőzések és más betegségek ellen. Amíg a normális méretű csivavák robosztusak és hosszú életet élnek, addig a túlontúl kicsi chihuahua-k gyakran betegszenek meg és korábban pusztulnak el.

Már az ártalmatlan vírusfertőzések is, amelyek hasmenéshez vagy hányáshoz vezetnek, könnyen veszélyeztethetik a pici kutya életét. Ilyen esetben mindenképpen látogassák meg az állatorvost. Mivel sokan táskában ülő divatkutyaként tekintenek a csivavára, sok olyan komolytalan tenyésztő létezik, aki gyorsan és sok pénzt akar szerezni a kistermetű kutyákkal. A tenyésztési előírások figyelmen kívül hagyása és az egészségügyi vizsgálatok mellőzése az öröklődő betegségek elterjedéséhez vezetett. Ide tartoznak a következő betegségek, problémák: korai fogvesztés, rossz állású fogak, fogínygyulladás, befelé tüsszentés, szívbillentyű problémák, vízfejűség és a térdkalács ficama.

Ahhoz, hogy a fent említett betegségek esélyét lecsökkentse, mindenképpen komoly tenyésztőnél vásároljon. Az ilyen tenyésztőt úgy ismeri fel, hogy minden szükséges papírral és a vizsgálatok illetve oltások igazolásaival is rendelkezik. Ezen felül származási igazolványt is fel tud mutatni. A legtöbb ilyen tenyésztő valamelyik csivava egyesület tagja, és az FCI standard szerint végzi tevékenységét.

Különösen az olyan rajongók lepődnek meg egy fajtatiszta kutya borsos árán, akiknek a példaképe Britney Spears vagy Paris Hilton és maguknak is egy ilyen aranyos divatos „kiegészítőt” szeretnének. Egy fajtatiszta csivava kölyök ára kb. 1000 Euro. A tenyésztésre alkalmas kutya megvásárlása rengeteg pénzbe kerül, és nem számít, hogy egy nagy, vagy egy kiskutyáról van szó. Azonban a legtöbb esetben egy egészséges kutyába való befektetés megtérül. Így nem csak a magas orvosi költségeket spórolja meg, hanem sok hosszú és boldog évet is eltölthet kedvencével. Egy profi tenyésztő, akinek sokéves tapasztalata van, bármikor –nem csak a vásárlás előtt – a rendelkezésére áll, ha segítségre vagy tanácsra van szüksége.

chihuahua © suwatwongkham / stock.adobe.com
Chihuahuas sind vollwertige Hunde und wollen als solche behandelt werden.

A csivava etetése

A tenyésztőtől kapott táplálással kapcsolatos tanácsok különösen hasznosak. A rendkívül széleskörű kutyaeledel választék sok gazdi számára jelent kihívást. A különböző gyártók ajánlatain belül megkülönböztetünk nedves és száraz kutyaeledelt, ezen belül pedig kölyök, felnőtt, idős kutyáknak való, bio- és hagyományos eledeleket is. A megfelelő eledelt megtalálni ebben a dzsungelben tehát közel sem egyszerű. Nehezítést jelent az is, hogy nem csak a kutya fajtájától függ, hogy milyen eledel illik hozzá, hanem az egyéni jellemzői is befolyásolják, mint például a kora, súlya, aktivitása és egészségügyi állapota.

Mindenesetre a minőségi eledel első jeleit leolvashatja a csomagoláson lévő összetevő listáról. A jó eledel magas arányban tartalmaz állati eredetű fehérjét. A csivava legfontosabb proteinforrása a hús. Még egy ilyen apró termetű kutya is, mint a csivava, húsevő. Az emésztőszervrendszere húsra és csontokra specializálódott. Erős gyomorsavának köszönhetően a nyers húst, csontokat és porcokat is könnyen megemészti. Ez egyébként a legújabb etetési módszer, a BARF szerinti táplálás alapja. A kutyáknak azonban nagyon kevés gabonafélére van szüksége, a búza gyakran még allergiát is okozhat. A cukornak pedig végképp nincs keresnivalója a kutya tányérjában. Az eledel zöldségtartalma gondoskodik a kielégítő vitaminellátásról. Ennek ellenére ügyeljen a vitaminok és a tápanyagok feltüntetésének módjára. Sok gyártó további vitaminokat ad hozzá a táphoz, amely túladagoláshoz vezethet. A túl magas vitaminszint ugyanolyan veszélyes lehet, mint a túl alacsony.

Ha a száraz és nedves kutyaeledel között szeretne választani, akkor vegye figyelembe, hogy a száraztáp ugyan gyakran olcsóbb és kevesebb zsírt tartalmaz, mint a nedves eledel, de több tartósítószert tartalmaz. Amíg a nedves eledel víztartalma magas, addig száraz eledel fogyasztása mellett mindig állhon elegendő ivóvíz csivavája rendelkezésére. Átgondolandó a kiegyensúlyozott vegyes táplálás száraz és nedves eledelből. A két típúsú ételt azonban ne keverje össze, hanem külön étkezéseknél kínálja kutyájának. A kutya emésztőrendszere a száraz és a nedves eledelt különböző gyorsasággal emészti meg, ez pedig emésztési problémákhoz vezethet. A kész táp alternatívája lehet a már említett BARF táplálás, amelynek keretén belül a kutya csak friss, nyers ételt kap, tehát nyers húst és zöldséget. A nyers táplálás előnye, hogy a természetes vitaminok, amelyek a hagyományos eledel feldolgozása során gyakran elvesznek, mind a kutya rendelkezésére állnak, így a kutya minden szükséges vitamint és tápanyagot megkap.

A BARF-táplálás és a hagyományos eledelek közötti döntés az Ön kezében van, de alapvetően attól függ, hogy melyik illik a legjobb az Ön mindennapjaiba. Általánosságban elmondható, hogy kutyáját BARF módszerrel és kész eledelekkel is megfelelően tudja táplálni abban az esetben, ha az eledel megfelel chihuahua-ja szükségleteinek. Ha kétségei támadnak, forduljon állatorvosához vagy a tenyésztőhöz.

Olvassa el cikkeinket a csivavák etetéséről és fedezze fel speciálisáan csivaváknak kifejlesztett eledeleinket a Zooplus Shop-ban!

Tartása és ápolása

Az egészséges és hosszú élet titka a megfelelő táplálás, sok szeretet, elegendő mozgás biztosítása és az ápolás. A csivava ápolásához hozzátartozik a szőr rendszeres kefélése, különösen a hosszúszőrű csivaváknál. Ellenőrizze rendszeresen kutyája füleit és szemeit, hogy a lehetséges betegségeket idődben észrevegye, és korán megkezdhesse kezelésüket. Ezen kívül a kis hellyel is megelégedő kutyus ápolása egyszerű. Kis lakásokba a csivava az ideális választás.

Mérete ellenére ne becsülje alá csivavája játékidő-igényét! Ez a fajt nagyon emberközpontú és a boldogságukhoz sok figyelemre van szükségük. Szép időben kedvelik a hosszas sétákat, rossz időben azonban szívesen maradnak otthon. Ilyen esetben a dolgát egy régi újságpapírra is elvégezheti, amennyiben ezt kiskorában megtanította neki.

A kölyökkorban elkezdett tréning és a konzekvens nevelés valamint a teljeskörű szocializáció megkönnyítik a csivavával való együttélést. A megfelelő neveléssel az akaratosságát és ugató-kedvét is a helyes vágányon tarthatja. Ha ez megvan, akkor nem állhat semmi táskán kívüli harmonikus együttélés útjába!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.