Border terrier

border terrier

A border terrier külseje nem mondható feltűnőnek, azonban optimális kutya mindenki számára, aki értékeli egy robusztus, vállalkozó szellemű kísérő társaságát.

Külső megjelenés: a természetes szépség

A laikusok gyakran összekeverik a fajta képviselőit a keverékekkel: a Nagy-Britanniából származó, nem igazán szembetűnő négylábút sokan csak második pillantásra veszik észre – akkor is többnyire figyelmes és kíváncsi viselkedésével tűnik ki. A maximum 7 kg-os brit terriernek kemény, durva szőre van, ami védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen. Bundája vörös, szürke-cser, kék-cser és búzaszínben fordulhat elő. Kis, lelógó fülei és markáns lapos, mérsékelten széles koponyája van rövid fanggal – fejformája a vidráéhoz hasonlít. Hosszú és kecses lábai a terrier kitartására utalnak.

A Border terrier története: határátkelő vadász

Az elnevezése igazi program volt: a border terrier Anglia és Skócia határáról (angolul border) származik. A fajta tenyésztési céljai eredetileg kizárólag a vadászatra irányultak: elég gyorsnak és kitartónak kellett lennie azért, hogy a lovak mellett tudjanak futni, ezzel egyidejűleg pedig elég kicsinek ahhoz, hogy be tudjon kúszni a szoros róka odúba és ki tudja űzni a rókákat rejtekükből. A tenyésztés elején a szépség vagy a fajta jellegű kinézet még teljesen mellékes volt, egyedül a teljesítmény számított. Habár a border terrierhez hasonló kutyák már a 18. századi festményeken is láthatók, mindenesetre tenyésztése csak a 20. század elején kezdődött el. 1920-ban ismerte el hivatalosan a Kennel Club.

A border terrier Európa országaiban különböző mértékben terjedt el: például Nagy-Britanniában már a kezdetektől a mai napig gyakran előfordul és még ma is alkalmazzák a vadászat során. Ráadásul hazájában családi kutyaként is közkedvelt. Más országokban ritkábban lelhetők fel a fajta képviselői, bár az utóbbi évtizedekben nőtt népszerűségük. Németországban például Gerhard Schröder, egykori szövetségi kancellár Holly nevű border terrierje nagymértékben növelte a fajta ismertségi szintjét.

A Border terrier jelleme: vidám és kalandvágyó

Egy border terrierrel soha nem lehet unatkozni: mindig készen áll az új kalandokra az élénk és rettenthetetlen eb. Ráadásul vidám, játékos és intelligens, nem hajlamos makacsságra vagy agresszivitásra. Habár mindenképpen ugat, ha meg szeretne mutatni valami számára érdekeset, de nem igazán ugatós fajta. Mivel a vadászatokon használt ősei nagy kutyafalkában dolgoztak és nem volt kívánatos köztük a vita, ezért a fajta képviselői manapság is jól megértik magukat más kutyákkal és szociálisan elfogadható viselkedést mutatnak. A border terrier kíváncsi és szívesen fedezi fel a sövényt, a bozótost vagy éppen a kerti tavat, mivel egykori vidravadászként nagyon szereti a vizet. Ez vadászösztönével kombinálva igazán jó alapnevelést kíván azért, hogy ne legyen hajlamos elkóborlásra.

Nevelés: következetes kezdő kutyatartóknak is

Általában véve a fajta könnyen nevelhető, ha betartja a legfontosabb nevelési szabályok egyikét, mely szerint mindig konzekvensnek kell maradni.  Ha így tesz, szívesen elfogadja Ön terrierje falkavezérként – azonban időről időre próbára teheti, mivel vadászkutyaként hozzászokott ahhoz, hogy önállóan hoz döntéseket és bizonyos mértékben önfejű is. Aki el szeretné engedni kedvencét póráz nélkül, annak ügyelnie kell arra, hogy kis vadásza tökéletesen behívható legyen. Erre már kicsi korától kezdve tanítani kell. Egy jól nevelt border terrier problémamentesen behívható egy mókus megpillantásakor is – azonban ehhez alapos nevelésre van szükség. A legjobb, ha ellátogatnak egy kutyaiskolába – ott kapcsolatba léphet más ebekkel, ami mindenképpen jót tesz szocializációjának.

A Border terrier ápolás: egyszerű gondozás

Aki az alj- és fedőszőrből álló bundát rendszeresen gondozza, annak egyszerű dolga lesz és állati lakótársa alig hullajtja szőrét. A kevés szakállal rendelkező egyedeket többnyire könnyebben lehet ápolni. Alaposan kefélje meg szőrzetét hetente és vizsgálja meg, van-e benne valamilyen élőskődő vagy látszik-e bőrelváltozás. Évente kétszer ajánlott kézzel trimmelni vagy elvinni kutyafodrászhoz. Ennek során semmi esetre sem szabad ollót használni, mert károsítja a durva szőrszerkezetet. Azért, hogy védje kutyusa fogait, kis korától kezdve hozzászoktathatja a speciális, ebeknek kifejlesztett fogkefe és fogkrém használatához, ami által megelőzhető a fogkőképződés. Ugyanígy a megelőzést szolgálja az állatkereskedésekben kapható pamut kötél csomókkal, a répa vagy rágósnack ropogtatása. Figyelje kutyusa karmainak hosszúságát és szükség esetén vágja vissza azokat. Ne feledkezzen meg az ún. farkaskaromról, tehát a hátsó karmokról sem.

A Border terrier etetése

Mint minden kutya, a border terrier is húsevő és olyan étrendre van szüksége, amely elsősorban húsból áll. Ezért ügyeljen arra, hogy az Ön által választott nedves vagy száraz eledel összetevőinek listáján a hús szerepeljen az első helyen. Kb. 20%-os fehérjetartalom elegendő egy felnőtt eb táplálására. Tájékozódjon a gyártók adatai alapján a mennyiségről, azonban vegye figyelembe kutyusa paramétereit is: kedvence zsírpárnái mértékéhez igazítsa az eledelmennyiséget. Az étkezések közötti jutalomfalatokat is számítsa bele a napi mennyiségbe. A tápváltást mindig fokozatosan vigye véghez, melynek során a régi eledelhez keveri az újat. Mindeközben fokozatosan csökkentheti a régi mértékét. Egy felnőtt eb számára elegendő a napi kétszeri étkezés – a fiatalabb állatokat napi négyszer ajánlott „asztalhoz hívni”. Az állatkereskedésekben kapható rágótermékek, mint pl. a szárított marhafül vagy marhapata kiválóan alkalmas a fogápoláshoz.

Az egészség titka

A fajta inkább jelentéktelennek mondható külsejét sikerült megmenteni a divattenyésztés veszélyeitől. Célzott tenyésztése kezdete óta a minőség állt előtérben a külső jegyek helyett. Szerencsére ez ahhoz vezetett, hogy a border terriernél a többi kutyafajtához képest viszonylag kevés fajtaspecifikus betegség fordul elő. Mindazonáltal egyes példányoknál csípőízületi diszplázia, progresszív retina atrófia szembetegség vagy szívbetegség alakulhat ki, ami miatt nagyon fontos a lelkiismeretes tenyésztő kiválasztása, hiszen a célzott előválasztással minimalizálhatja a betegségek előfordulásának kockázatát.

Ezen kívül az ismeretlen eredetű betegség, a canine epileptoid görcs szindróma (CECS) is érintheti a border terriereket, amely görcsrohamokban nyilvánul meg. Recesszíven öröklődő és általában 2-5 éves korban lép fel. A tenyésztővel való előzetes egyeztetés során kérdezzen utána a betegségről és az általa tett megelőző intézkedésekről. A kis energiabomba ráadásul hajlamos a túlsúlyra – ezért a napi eledelmennyiséget mindig tartsa be és adott esetben naponta mérje ki a szükséges adagot. A robusztus ebek jó egészség mellett maximum 17 éves korig élhetnek.

Az erdőben tartózkodik a legszívesebben

Ne hagyja, hogy a rövid lábak félrevezessék: a border terriernek sok mozgásra van szüksége. A természetkedvelő ebek a szabadban tartózkodnak a legszívesebben. Munkakutyaként sok elfoglaltságot igényelnek – ennek során a legjobb, ha fejecskéjüket is edzik. Kiválóan alkalmasak számukra a kutyasportok, mint pl. az agility vagy a dog dancing (mozgás kis trükkökkel kombinálva). Az „orrmunkát” is nagyra értékelik a kis vadászok. Kiemelhető affinitásuk a lovakhoz, emiatt tökéletes lókísérő kutyáknak is bizonyulnak. Természetesen szívesen kíséri el Önt terrierje kocogás vagy túrázás közben is.

Ügyeljen arra, ha kilovagol vagy elmegy futni kedvencével, hogy fokozatosan növelje az edzés mértékét azért, hogy ne terhelje túl. Mindenesetre ilyen sportokat csak akkor űzzön kutyusa, ha már felnőtt. Attól függetlenül, hogy a fajta nagyra értékeli a mozgást, egyidejűleg ajánlott arra is figyelni, hogy pihenőidőt is biztosítson kutyusának. Egyébként az egykori vadász hajlamos lehet arra, hogy folyamatosan egyre több mozgást követeljen és végül hiperaktívvá váljon. A kutyasportok mellett érdekes kiegészítés lehet számára a terápiás kutya képzés.

Illik hozzám a border terrier?

Bájos kinézete ellenére, ami vonzóvá teszi olyan emberek számára, akik egyszerű és kezes is kis ebet keresnek, csak bizonyos feltételek betartásával ajánlott kezdő kutyatartóknak vagy nyugdíjasoknak. Előbbieknek intenzíven utána kell nézniük a nevelési szabályoknak és szakmai tanácsot kérniük, hogy ellen tudjanak állni nevelési kérdésekben a terrierek bájának. Utóbbiaknak pedig képesnek kell lenniük arra, hogy sok mozgást biztosítsanak a kutya számára. A fajta képviselői olyan sportos emberek számára a legalkalmasabbak, akik szívesen vannak úton négylábú barátjukkal.

Arra kell ügyelni, hogy a border terrier minden időjárás esetén megfelelően le legyen foglalva – csak így tartható lakásban. Minél nagyobb a „falka”, annál jobban érzi magát a természetkedvelő eb. Ezért jó családi vagy második kutyának, mivel akkor többnyire mindig társaságban van. A kis szőrpamacs könnyen szívébe zárja a gyerekeket is. Mindazonáltal fiatal éveiben elég hevesen játszhat, amit különösen kisgyermekeknél mindenképpen ajánlott figyelembe venni. Csemetéjével is ismertesse, hogyan bánjon tiszteletteljesen a négylábú családtaggal, így könnyen egész életre szóló barátságot köthetnek egymással.

A border terrier beköltözése előtt ajánlott tisztázni, hogy minden családtag egyetért-e az új lakótárs jövetelével és hogy allergiás-e valaki a kutyaszőrre. Kétség felmerülése esetén keresse fel háziorvosát. Amennyiben albérletben lakik, beszéljen a tulajdonossal, hogy egyért-e a kutyatartással és kérje beleegyezését írásban, ha ez nem szerepel már az eredeti szerződésben. Tervezze meg, hogyan fogja megszervezni a jövőben nyaralásait: barátoknál, rokonoknál vagy egy kutyapanzióban szállásolja el kedvencét vagy pedig magával viszi az útra? Manapság már sok hotel és panzió is szívesen látja a négylábú vendégeket. A border terrier ideális méretének és az emberekkel szemben tanúsított barátságos viselkedésének köszönhetően kiváló útitárs túrákon és hasonló utakon.

Mielőtt felelősséget vállalna egy kutyáért, aki sok éven keresztül lakótársa lesz majd, ajánlott számolni a vele járó költségekkel: a vételár mellett az alapfelszerelés (tálak, hám vagy nyakörv, póráz, kosár, takaró, autós kellék, kefe, kutyasampon stb.) költségeit is figyelembe kell venni. Ez kiegészül még a minőségi táp, az állatorvosi látogatások rendszeres költségeivel, valamint betegségek is okozhatnak még váratlan kiadásokat.

Hol találhatom meg álom border terrier-emet?

Aki alapos fontolgatás után e fajta mellett döntött, az elkezdheti a keresést. Ha kölyköt szeretne magához venni, akkor először lelkiismeretes tenyésztőt kell találnia, aki tagja egy tenyésztői egyesületnek és betartja annak előírásait, ami szintén bizonyos mértékben biztonságot jelent az Ön számára. Mivel a tenyésztők tenyészállatait egészségügyi és jellemvizsgálatoknak kell alávetni, mielőtt engedélyeznék fedeztetésüket. Emellett a szukák elegendő időt kapnak a regenerálódásra két alom között. Egy jó tenyésztő hagyja, hogy a leendő gazdi otthonában ismerje meg a kölyköt és szívesen válaszol minden a tenyészetére, illetve a fajtára vonatkozó kérdésre. Ideális esetben a szülők és a kölykök is élénk, egészséges és kiegyensúlyozott állatok benyomását keltik Önben. A tenyésztő a vásárlás után is szívesen áll rendelkezésre konkrét kérdések felmerülése esetén, mivel szívén viseli egykori védence sorsát a későbbiekben is. Ezért feltehetőleg ő is kikérdezi Önt kutyatartási tapasztalatáról, elvárásairól és lakókörnyezetéről. Örüljön neki, ha sikerül megfelelő tenyésztőt találnia!

Ne vásároljon border terrier kölyköt törzskönyv nélkül – sok esetben ezzel csak betegségek elterjedését támogatja. Ráadásul a legtöbb kölyök nem megfelelően szocializált és a tenyészállatok is szeretet nélküli környezetben élnek. Habár első pillantásra kedvezőbb árat kínálhatnak Önnek az ún. szaporítók, azonban mégis többet keresnek, mint azok a lelkiismeretes tenyésztők, akiknek az egészséges, fajtának megfelelő állatok a szívügyük és általában időt, pénzt, illetve fáradságot nem kímélve mindent meg is tesznek ezért.

Aki egy idősebb egyednek szeretne új otthont adni, az szintén felkeresheti a tenyésztői egyesületet, mivel időről időre egyes tenyésztők is megválnak idősebb kutyáiktól vagy ismernek olyan egykori védenceket, akik az utcára kerültek. Egy másik lehetőség, ha egy fajtamentő szervezethez fordul, amely terrierek közvetítésével foglalkozik. Természetesen a helyi menhelyen is találhat olyan border terriert, aki új családot keres magának, azonban ennek az esélye kisebb. Sokkal valószínűbb, hogy ott olyan keveréket találhat, aki hasonlóan nézi ki és viselkedik, azonban ő rejthet magában még meglepetéseket a későbbiekben – ami természetesen nem feltétlenül jelent rosszat. Minden esetben ajánlott alaposan utána érdeklődnie a másodkézből befogadott eb jellemének. A közvetítő szervezet dolgozói többnyire tudnak segíteni abban, hogy illik-e Önhöz a kiválasztott kutyus.

Sok örömet kívánunk kalandvágyó border terrierjével!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.