Szibériai csíkos mókus

szibériai csíkosmókus, mókus

Szibériai csíkos mókus tartása

A szibériai csíkosmókus (burunduk) egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kisállattartásban. Élénk természetével, gombszemeivel és bájos külsejével egyre több embert vesz le a lábáról/varázsol el. Azonban a kis mókus lakótársak sokkal igényesebbek tartásukat illetően, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Amit a szibériai csíkosmókus-ról tudni érdemes

A szibériai csíkosmókus várható élettartama fogságban körülbelül 7 év. Nem alkalmas gyermekek számára, mivel csupán szemlélni lehet és nem olyan állat, akit szeretgetni vagy simogatni lehet.

A burunduk Kínában, Észak-Japánban, Mongóliában és Szibériában honos. Természetes élőhelye túlnyomórészt aljnövényzetben gazdag vegyes és tűlevelű erdőkben van és földbe vájt odvakban él. Saját területtel rendelkezik, amit megvéd a fajtársaktól. Csak a párzási időszakban tűr meg más csíkos mókus-okat területén rövid ideig. A nap nagy részét élelemkereséssel tölti. Étlapján főleg regionálisan jellemző rügyek és magvak szerepelnek. Állati fehérjét rovarok formájában vesz magához.

A burunduk igazi mászóbajnok, amihez talppárnáit és karmait használja és farka támasztékul szolgál közben. Röviddel a téli álmot követően kezdődik a párzási időszak, amikoris a nőstény állat hangos füttyszóval jelzi a hímnek a párzásra való hajlandóságát. 29-31 napig tartó vemhesség után általában 3-8 mókuskölyök jön világra. Kb. 8 hét után választhatók el a kicsik anyjuktól.

Természetes ellenségei közé tartoznak a ragadozó madarak, a nyestek, a rókák, a vadmacskák és a hiúzok.

burunduk syberyjski

Szibériai csíkosmókus etetése

Az állatkereskedések különféle kész eledelkeverékeket kínálnak a szibériai csíkos mókus-ok számára. A kedves kinézetű kis állatka ehhez kiegészítésként szívesen fogadja a fürtös kölest, kardi-, kanári- és lenmagot, zabot stb. kalász formájában. Ez nem csupán változatosságot jelent számára, hanem elfoglaltságot is biztosít. an.

Emellett naponta ajánlott a csíkos mókus-nak 2-3 különböző fajta diófélét adni. Fehérjét biztosító eledelként kínálhatunk lisztkukacokat, tücsköket vagy gyászbogárlárvákat számára. Hetente kétszer fehérjementes napot kell tartani.

Szintén naponta célszerű zöldséget és gyümölcsöt kínálni kis rágcsálója számára, azonban semmi esetre sem káposztafélét vagy salátát, mert azok puffasztó hatásúak, s jelentősen megzavarhatják a mókusok emésztését.

Annak érdekében, hogy biztosítsa kedvence ásványianyag-ellátását, érdemes ásványi követ, valamint szépiacsontot elhelyezni lakhelyén. A víz biztosítására elegendő egy itató, amit naponta ajánlott friss vízzel megtölteni. Azonban figyelem, nem mindegyik burunduk ismeri az itató használatát, ezért a beszoktatási időszakban azt javasoljuk, hogy egy vizes tálat is bocsásson rendelkezésére.

Szibériai csíkosmókus viselkedése

A szibériai csíkosmókus nappal aktív, s nagyon magányosan él: a burunduk egyetlen fajtársát sem tűri el. Az együtt élő mókus-ok között előbb-utóbb legtöbbször végzetes kimenetelű harcokra kerül sor. A szibériai csíkosmókus ősszel tartalékokat halmoz fel, ezt kísérheti a gazdájával szemben mutatott agresszív magatartás is. Ebben az időszakban nem ritka a harapás és a karmolás. Télen sok burunduk téli álmot alszik, csak ritkán jönnek ki alvóhelyükről, a ketrecben vagy a szobában töltött idő egyre rövidül. Néhányan közülük pár hétig egyfolytában alszanak fészkükben. Ebben az időszakban nem szabad az állatokat megzavarni. Anyagcseréjük lelassul, s bármely zavarás az azzal kapcsolatos felébredéssel szükségtelenül gyengíti az állatot.

A szibériai csíkosmókus ketrecben való tartása

A kis állatok mozgásigénye óriási! Ezért fogságban nagy, legalább 1 x 1 m-es alapterületű és 2 magas ketrecben ajánlott elhelyezni őket. Az bizonyos, hogy könnyen kicsi lehet egy lakóhely mókusa számára, azonban soha nem lehet túl nagy.

A ketrec berendezése

Biztosítson mókusa számára 2-3 papagájoknak is való fészkelő odút alvó- és bunkerhelyként. A ketrecből nem hiányozhatnak megmászni való, 3-4 cm átmérőjű ágak sem.
A ketrec hátlapját kender- vagy kókuszmatracokkal borítva még attraktívabbá tehetjük. Drótváz nélküli fűfészkeket, virágcserepeket vagy kis kaspókat, parafából készült csöveket, fatörzseket stb. is szívesen fogadnak kiegészítő búvóhelyként. Kilátóplatformként, egy kis pihenésre vagy táplálkozásra nagyszerűen megfelelnek a különböző magasságban felszerelt ülőlapocskák. Egyes csíkosmókus-ok állandó toalettsarkot használnak dolguk elvégzésére, oda betehet kedvencének pl. alommalvagy csincsillahomokkal töltött tálat, ami még a takarítást is megkönnyíti.
Szőrzetének ápolására, valamint alagutak és kamrák építésére vonatkozó természetes késztetéséből adódóan a burunduknak szüksége van földfürdőre is. Erre a célra megteszi egy kis akvárium vagy egy nagyobb virágkaspó, amibe tiszta, nem műtrágyázott virágföldet vagy kókuszrost-téglácskákat helyezhet.

A szibériai csíkosmókus futtatása

4-6 hét beszoktatási idő után nem hiányozhat a napirendből a szobában való futtatás biztosítása. Addigra a mókus már legalább annyira szelíddé válik, hogy nem riad meg az ember és a környezet minden mozdulatától. Naponta legalább egy órát hagyjuk, hogy szabadon mozoghasson, s az persze csak jobb, ha még tovább! Ehhez meg kell szüntetni az olyan veszélyforrásokat, mint a mérgező növények, kábelek, rosszul hozzáférhető helyek (mint pl. beépített szekrények), tisztítószerek, gyógyszerek stb.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Hörcsög

Aranyhörcsög, teddy hörcsög, törpehörcsög és társaik – a hörcsögök különböző méretekben és színekben fordulnak elő. Bájos kinézetük és kézbe illő méretük miatt különösen kedvelt háziállatok.
9 min

Törpenyúl

Kis mérete, ölelni való kinézete, szociális természete és a kinti tartás lehetősége miatt a törpenyúl különösen kedvelt háziállat.
7 min

Csincsilla

A kicsi és bájos dél-amerikai bevándorló selymes szőrével, hosszú füleivel és bozontos farkával gyorsan belopja magát az ember szívébe. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogy nem minden rágcsáló ugyanolyan. Az érdeklődőknek ajánlott még a csincsilla vásárlása előtt tájékozódni az alábbi témakörökben: csincsilla etetése, csincsilla tartása, csincsilla gondozása. Ennek az elsődleges célja az, hogy a leendő csincsilla tartó megállapítsa, az állat speciális igényei és viselkedése megegyezik-e az Ön elképzeléseivel. Ezért fontos tudni, honnan származik és hogyan él a természetben.