Dalmata

Dalmata

A közepes-nagy méretű dalmata összetéveszthetetlen fekete – fehér foltos szőrzetével a mozgásban rendkívüli örömét találó, fizikai és szellemi kihívásokat kereső kutya.

Tulajdonságai

Két dolog fontos ennek a feltűnő fajtatiszta kutyának: egyik családjának közelsége, másik pedig a mozgás. A dalmaták élénk családi kutyák – otthon ugyan nyugodtan elvannak nagyobb hízelgések közepette, a szabadban azonban csúcsformában futkároznak. Ezek az aktív, sportos kutyák a kitartás valóságos művészei. Nagy örömöt jelent számukra, ha órák hosszat a kerékpár mellett futhatnak. De szóba jöhet lehetséges elfoglaltságként az úszás, apportírozás, játék vagy hosszú séta erdőn-mezőn, ahol a kutya szabadon mozoghat. Ez az intelligens fekete-fehér energiabomba kedveli úgy a szellemi, mint a fizikai kihívásokat, s még kisebb mutatványok betanulásában is nagyon tanulékonynak látszik.

A dalmata karaktere: kutya kifejezett életörömmel

A dalmaták szívesen vannak társaságban – akár családjuk, akár más állatok körében. Legszívesebben mindenütt ott vannak, s nagy alkalmazkodóképességű és kellemes kísérőnek számítanak – feltéve, hogy úgy fizikailag, mint szellemileg kellőképpen leterheltek. Nagyon érzékenyek, s ha a családban feszültséget érzékelnek, inkább visszavonulnak. A szeretetre vágyó kutya karaktere nevelésében is megmutatkozik: így sokkal hamarabb reagálnak a dicséretre és szeretetteljes visszajelzésre, mint a túlzott szigorra. Kényszer hatása alatt a magabiztos dalmata átkapcsol makacs, merev üzemmódra, s ilyenkor olyan önálló cselekedetekkel viszi keresztül akaratát, ami legtöbbször nem éppen gazdája tetszése szerinti.

Barátságos, temperamentumos fickó

Ha a dalmata jó kezekben van, következetesen, ám szeretetteljesen mutatják neki az utat, s elegendő mozgást és elfoglaltságot biztosítanak számára, állandóan barátságos és nyitott családi kutyának mutatkozik. Az idegeneket ugyan azonnal jelzi, de bármiféle agresszív vagy félénk magatartás távol áll ettől a békeszerető, fajtatiszta kutyától. Gyerekekkel való együttélés során sok türelmet és játékosságot tanúsít – viszont nem szereti, ha amolyan „játékszerként“ bánnak vele.

Megjelenése

A dalmaták márkajegye meglehetősen egyértelmű: fehér szőrzet, fekete/barna pöttyökkel. Egyedülálló a kutyafajták között, s egy génmutáció következtében jött létre. Egyedi fekete pöttyei – melyek ideális esetben szimmetrikusan eloszlanak az egész testen – egyértelműen jól láthatók a fehér, rövid szőrzeten. Az optimális esetben 2-3 cm átmérőjű, kerek pöttyöknek egységes fekete vagy májbarna színűnek kell lennie.

Tipikus pöttyök

A dalmaták tiszta fehérnek születnek, s csak 10-14 napos korukban kezdenek előjönni a jellegzetes mintázat első jelei. A pöttyök a kiskutyák első életévének végére fejlődnek ki teljességükben. Azokat az állatokat, melyek már elve nagy, fekete foltokkal látják meg a napvilágot, a fajtaszabvány hibásnak tekinti, s ennek megfelelően kizárja a tenyésztésből. A pöttyök színétől függően változik a dalmaták szemszíne is: fekete pöttyök esetén a szemek sötétbarnák, míg májbarna pöttyök borostyánszín szemekkel járnak.

Atletikus testalkat

A dalmata fehér, rövid szőrzete nagyon sűrű, viszont nem tartozik hozzá melegítő aljszőrzet. Így kihangsúlyozódik módfelett arányos, atletikus testalkata, ami igen elegáns járást kölcsönöz a dalmatának. Vékony teste egyenes vonalvezetésű, erős háttal és izmos vállakkal párosul. Nyaka hosszú és erős, és nagyon kevés redő van rajta, míg a fejen egyáltalán nincs bőrránc. Lekerekülő, lelógó fülei inkább keskenynek mondható koponyán ülnek, s szorosan a fejhez simulnak. Sarló formájú, a vége felé elvékonyodó farka egészen az ugróízületekig is elérhet.

Ein junger Dalmatiner sitzt im Feld

Mérete és súlya

A dalmaták hímek esetében 56-62 cm-es magasságukkal közepestől nagy méretű kutyának számítanak. A szukák a maguk 54-60 cm-ével némileg kisebbek, s ennek megfelelően kicsit könnyebbek is. Míg a hímek fajtaszabvány szerint 27-32 kg-ot nyomnak, egy kifejlet nőstény súlya 24-29 kg körül mozog.

A dalmata története

A dalmaták eredete a mai napig tisztázatlan. Az erre vonatkozó számos teória csupán feltételezésekre hagyatkozik. Így azután a horvát tengerpart Dalmáciája mellett Olaszország, Anglia, Törökország és Észak-India is szóba jöhet lehetséges származási helyként. Görög freskókon és ősi egyiptomi fáraó-sírokon való ábrázolások arra engednek következtetni, hogy a pöttyös kutyák ősei már több mint 1000 évvel ezelőtt is éltek. Milyen feladataik voltak, mi célból tartották őket és honnan származik a nevük – mindezt sajnos nem tudhatjuk.

Kocsikísérők és tűzoltó-kabalák

Régi történelmi iratokban, ahol a dalmatát török vagy dalmát kutyaként, petit danois-ként, tigriskutyaként vagy bengáli nyomkeresőként említik, legalább az igazolódik, hogy már a középkorban is létezett ez a jellegzetes fehér-fekete kutya, s hogy mindenekelőtt a középkor végétől az európai nemesség házaiban és magasabb társadalmi körökben volt kedvelt. Főleg Angliában használták a kocsikat védő, előkelő kísérő kutyaként. Amerikában pedig az eredetileg lovak vontatta tűzoltókocsik kísérőjeként volt nevezetes. A feltűnő dalmata előrefutott, s így mintegy „élő szirénaként“ gondoskodott az út szabaddá tételéről. A dalmata Amerikában még manapság is néhány tűzoltó-egyesület kabalája.

101 kiskutya

A XIX. században, amikoris sok kutyafajta tiszta tenyésztése elkezdődött, s a különféle fajtákra meghatározott szabványokat állítottak össze, végezetül a dalmata is elismerésre került önálló fajtaként. Az erre a fajtára vonatkozó első, egységes és hivatalos szabványt 1890-ben készítették el. Az I. és II. világháború zűrzavara és a motorizáció terjedésével összefüggő kocsikísérő kutya szerepének elvesztése ellenére a dalmata mint fajta fennmaradása továbbra is indokolt tudott maradni. Így aztán manapság – speciális feladatkör nélkül – rendkívül kedvelt kísérő és családi kutyaként. Az ismert mozifilm, a 101 kiskutya után a dalmaták iránti kereslet rendkívül megugrott, majd időközben visszatért a normál kerékvágásba.

Ein Dalmatiner steht auf einer Wiese

Dalmata tenyésztése és egészsége

A divatkutyává váláshoz vezető út a legtöbb fajta esetében hátrányokat hozott magával. Amikor a tenyésztésben a nagy példányszám a lényeg, gyakran bizony félre tesznek olyan fontos dolgokat, mint az egészség, vagy az állatok stabil jelleme. Így minden bizonnyal inkább örömtelinek tekinthetjük, hogy a mozifilm utáni dalmata-boom lecsengett. Végülis ennek a különleges kutyafajtának a tenyésztése hosszú távon is felelősségtudatot követel, főleg mivel a dalmatáknak küzdeniük kell néhány fajta-tipikus betegséggel.

Süketség

Más fajtákkal összehasonlítva a dalmaták esetében az átlagon felül sok kiskutya születik süketen. A tudósok már korábban is megállapították, hogy a kutyák süketsége összefügg a szőrzet fehér színével. Így nem csupán a dalmatáknál növekszik arányosan a a süketség előfordulása a szőrzet fehér színének részarányával. Ezen korai felismerés ellenére a mai napig nem sikerült olyan géntesztet kidolgozni, amely a süketségre való hajlamra vonatkozna. Ennek oka, hogy a süketség öröklési folyamata nagyon komplex, s hátterében több érintett gén is lehet. Így süket kutyáknak lehetnek testileg teljesen egészséges szüleik, míg két süket kutyának is születhetnek egészséges hallású utódaik. Így a dalmata kiskutyák vásárlására készülő gazdi-jelöltek annak kizárására, hogy a kölyköt érintené a süketség, feltétlenül kérjék hallásteszt eredményeinek bemutatását.

A dalmata-szindróma

Egy további egészségügyi probléma, melyben szintén csak a dalmata fajta érintett, a zavart húgysav-szállítási rendszer egy genetika-függő anyagcsere-probléma alapján. Más kutyákkal ellentétben a dalmaták esetében gyorsabban alakulnak ki húgyúti kövek, ezért is emlegetik ezt a jelenséget gyakran dalmata-szindrómaként vagy dalmata-hibaként. Habár minden fajtatiszta dalmata vizeletében megnövekedett húgysavszintet lehet kimutatni, mégsem alakulnak ki minden állatnál a húgykövek. Sajnos egyetlen dalmata-tenyésztő sem tudja megakadályozni a dalmata-szindrómát, viszont tulajdonosaik a megfelelő táplálás segítségével csökkenthetik a betegség rizikóját.

A dalmata etetése

Szíves figyelmébe ajánljuk speciálisan ezen fajtatiszta kutyáknak kifejlesztett kutyaeledeleinket!

A dalmaták számára purinszegény táplálék javasolt. A pl. marhahúsban, belsőségekben, halban és élesztőben előforduló purin mellőzése csökkentheti a vizelet húgysav-szintjét, s ezáltal a húgykövek kialakulásának kockázatát. Mivel a dalmaták emellett még az allergiában is gyakorta érintettek, táplálásukhoz javasolt a speciális diétás eledelek használata. Ugyan az alacsony (15% körüli) fehérjerészaránnyal bíró, szokványos száraztápokkal is érhetünk el sikereket, azonban az általános, szabványos kutyatápok nagy része nem felel meg a dalmaták különleges szükségleteinek. Az állatorvos vagy a tenyésztő javaslatai alapján kidolgozott táplálási terv minden esetben nagyon hasznos lehet.

Az ivás fontossága

Akár a száraz-, akár a nedves- vagy saját készítésű eledel mellett is döntene a kutyatulajdonos, rendkívüli fontosságú, hogy a dalmata sokat igyon, s elegendő folyadék kerüljön a szervezetébe. Így a sok vízivási lehetőséghez jutó kutyák esetében ritkábban alakulnak ki húgyúti kövek, mint a keveset ivó, ritkán vizeletet ürítő állatoknál. Emellett az is tanácsos, hogy a dalmata etetőtálját csak naponta egyszer (legjobb esetben délután) töltsük meg.

Dalmatinerwelpe hat Blumen im Maul

A dalmata tartása és ápolása

Egy dalmata egészséges és hosszú életéhez a bizonyítottan jó genetika mellett meghatározó fontosságú az egészséges táplálás és a fajnak megfelelő tartás. A fajnak megfelelő egy dalmata esetében mindenekelőtt azt jelenti, hogy a kutya sok mozgást élvezhet, és sok elfoglaltsághoz juthat. Kevéske kerti mozgás és néhány rövid séta messziről nem elegendő ennek a sportos és kitartó kutyának. Egy dalmata-gazdinak legalább napi kettő, de inkább három-négy óra sportos elfoglaltságról kell gondoskodnia kedvence számára. Íme néhány példa, milyen lehetőségek kínálkoznak kutyája lendületben és jókedvben tartására: hosszú séták a természetben, fürdőzés egy patakban vagy tóban, közös futás vagy kerékpározás, lovaglás, stb. De ez a tanulékony és fürge kutya olyan sportok iránt is nagy lelkesedést mutat, mint a dog dancing, agility, obedience, klikkeres vagy keresőjátékok.

Nem az otthonülősek kutyája

Magától értetődő, hogy egy ilyen követelményeket támasztó állat nem az otthonülős emberek kanapén pihengetős kutyája. A dalmatának aktív családra van szüksége, amely osztozik az állat mozgás felett érzett örömében. De nem csupán a mozgás szeretetében kell egyetérteniük, hanem sok időt is kell szánni a közös sporttevékenységekre, kirándulásokra. Egy teljes munkaidőben dolgozó bizonyosan nem túl alkalmas egy ilyen kutya gazdájának szerepkörére. Emellett a tulajdonosnak arra is készséget kell mutatnia, hogy az állatot teljes értékű tagként integrálja a családi közösségbe. Még ha természetes módon a kutya tölti is be a legalacsonyabb rangú falkatag szerepét emberi családjában, ennek a szociális állatnak nagy szüksége van az általa szeretett emberekkel való kapcsolatra – sok szeretettel, törődéssel és ragaszkodással. A túl hosszas egyedüllét, – a ketrecben való tartásról már nem is beszélve – nem való egy dalmatának.

Időigényes, ám könnyen ápolható

A testi és szellemi téren támasztotta követelményekkel és elvárásokkal ellentétben egy dalmata ápolása igazán egyszerű. Így elegendő, ha a kutya rövid, fényes szőrét alkalmanként kikeféljük, és egy nedves kendővel ledörzsöljük, s csupán a szőrzetváltás idején (évente kétszer) kell egy erre való gumikefével vagy noppokkal ellátott kesztyűvel megtisztítani azt. A szőrzetápolás mellett rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell a szemeket, füleket, fogakat és karmokat is. Minél rutinosabban végzi a gazdi ezeket a „check-up“-okat, a kutya annál jobban tűri. S persze, annál több idő marad a pöttyös kutyussal közös sportos elfoglaltságokra.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.