Szamojéd

szamojéd kutya,, samoyed, szamojéd spicc, szamojéd ár, szamojéd spicc ár, szamojéd kutya ár

A pompás fehér bundával és mosolygós ábrázattal rendelkező középtermetű szamojéd (samoyed) kutya eredetileg a szibériai szamojéd népeket szolgálta vadász-, pásztorkutyaként, szánhúzóként, őrzővédőként és “ágymelegítőként”, akinek ma is szüksége van az emberek barátságos és intenzív közelségére.

A szamojéd kutya Jelleme

A nomád életmódot folytató nyenyec népcsoport (szamojédek) számára a spiccek közé sorolható csinos szamojéd spicc sokkal többet jelentett munkakutyánál. Teljesértékű családtagnak számítottak, akik együtt aludtak az emberrel a sátorban és a hideg szibériai éjszakákon jóleső meleget nyújtottak gazdáiknak az ágyban. Emberszerető természetese, nyitott személyisége, és ragaszkodó jelleme múltjából táplálkozik. A samoyed kutya kedveli a társaságot és mindig családjának közelségét keresi, ezért a kennelben tartás csak tönkreteszi érzékeny lelkét.

Kedves sporttárs és barátságos játszópajtás

Élénk temperamentuma és kifejezetten nagy mozgás- és foglalkoztatásigénye miatt ideális társ az sportosan aktív embereknek, a félénkség és agresszivitás teljesen távol áll a barátságos szamojédektől. Őrzőkutyának ezért ma már kevésbé alkalmas, bár most is ugat, ha valaki a területére lép, amit rendszerint csak azért tesz, hogy utána kíváncsi farokcsóválással üdvözölje az idegent.

A szamojéd kutya nehezen nevelhető?

Ennek ellenére a szamojédnek is van egy rendkívül büszke és öntudatos oldala. A vak engedelmesség és alárendelődés nem várható el tőle. Intelligens kutyaként a családhoz fűződő szoros kötődése ellenére is szívesen megy a saját feje után, különösen ha nem látja értelmét a feladatnak. Mindez oda vezetett, hogy néhányan önfejűnek, makacsnak és nehezen nevelhetőnek tartják. Egy kis kedvességgel, szeretetteljes következetességgel és pozitív ösztönzéssel el lehet nála érni, hogy kövesse gazdáját. A fajta standardleírása szerint nem megengedett, ám néha mérsékelten megmutatkozó vadászösztöne is megfelelő neveléssel jól kezelhető.

Kinézete

Barátságos és nyitott jellemével a szamojéd spicc azonnal levesz a lábunkról. Tipikus “szamojéd-mosolya” ferde szemformájának és enyhén felfelé ívelő szájszögletének köszönhető. További jellemző jegye a dús, fehér bunda, ami miatt sok ember kedveli ezt a számhúzót. Nyakán és vállain (különösen a kanoknál) egyfajta sörényt és a hátsó lábak hátoldalán úgynevezett nadrágot formál. Magasan tűzött farkát is sűrű bunda borítja, mely nyugalmi állapotban egészen a csánkig ér, ám többnyire háta felett vagy oldalt hordja.

Sarkvidéki hideg ellen megfelelően védő bunda

A fején és a lábak első felén rövid és sima a szőr. Kicsi, egyenesen álló, háromszög alakú füle mögött rövid szőre eláll. Más szánhúzókhoz, például ahuskyhoz képest a samoyed kutya szőre összességében inkább hosszúnak mondható. Rövid, puha aljszőrzetével kombinálva a hosszú, durva és sima fedőszőre tökéletes védelmet nyújt a hazájában uralkodó sarkvidéki hidegben. Szinte magától értetődő, hogy a samoyed kutya dús, vastag bundájával legszívesebben a szabadban tartózkodik. Ennek ellenére nagyon jól alkalmazkodik az éghajlati változatokhoz. Még Zimbabwéban is van egy kicsi szamojéd spicc kennelklub, aminek kutyái egész jól érzik magukat az afrikai éghajlaton. Ennek ellenére nyáron elegendő árnyékra van szüksége és kerülni kell vele a túl nagy meleget.

Színe, mérete, súlya

Bár az eredeti szamojédek barna vagy fekete színben is előfordultak, a mai fajtaleírás csak a tisztán fehér szőrzetet ismeri el, mely maximum fehér-bézs (kevés keksz-színű folttal) vagy krémszínű tónust kaphat. A kanok 57 cm-es, szukák 53 cm-es marmagassággal a fehér kutyák a középtermetű fajták közé tartoznak. Testméretüktől függően 20 és 30 közötti kilogrammot nyomnak.

A szamojéd kutya története

Ahogy már írtuk, a szamojédeket eredetileg a nyenyec népcsoport (szamojédek) tartották, akikről nevüket is kapták. A nomádok mindig sokoldalú és rendkívül értékes munkakutyaként tartották számon a durva éghajlatú Szibériában. Őrizték a rénszarvasokat, védték őket a farkasok és medvék ellen, segítettek a vadászatban és húzták a szánt. Éjszakánként gazdáik meleg bundájukhoz bújtak és a hideg estéken élvezték a kutyák által nyújtott kellemes meleget.

Társ az Északi- és a Déli-sark felfedezéséhez

Az északi kutyák Európában először a brit zoológus, Ernest Kilburn Scott révén váltak ismertté, aki 1889-ben Angliába vitte az első példányokat miután három hónapot töltött a szamojéd spicc törzseknél. Fridtjof Nansen norvég kutató is pozitívan említi a kitartó és szerény szánhúzókat 1894-ben kudarcot vallott északi-sark-expedíciójáról szóló jelentéseiben. Az európai és amerikai tudósok ezért egyre többször vitték a kutyát társként az Arktiszra vagy Antarktiszra induló felfedezőutjaikon. 1911-ben a Roald Amundsent kísérő szamojédek voltak első haszonállatok, akik eljutottak a Déli-sarkra.

Szánhúzóból családi kutya

Az első fajtaleírást 1909-ben Angliában állították össze. Körülbelül ekkor kerültek az első példányok is Amerikába. Hivatalosan 1913 óta ismerik el a szamojéd spicc-et önálló kutyafajtaként. Az első tenyésztőegyesületet “Samoyed Club of America” néven a 20-as években USA-ban alapították. A kutya széleskörű tenyésztése és népszerűsége azonban csak a háború utáni években, a 20. század 50-es éveiben indult el. Ma az Egyesült Államokon és Anglián kívül Németországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, Dániában, Finnországban, Írországban, Olaszországban, Spanyolországban, sőt Ausztráliában és Új-Zélandon is találni tenyésztőhelyeket. Az északi spicceket főleg házi- éscsaládi kutyaként vagy kiállítási célokkal tartják. Ma már kevésbé használják őket szánhúzó versenyeken, helyüket az erősebb és gyorsabb huskykat vagy malamutok vették át.

A szamojéd kutya tenyésztése és vásárlása

Aki szamojédet szeretne családi kutyának, tisztában kell lennie vele, hogy ennek a kutyafajtának múltjának megfelelően nagy a foglalkoztatási és mozgásigénye. Korábbi munkakutyaként sokat kell mozognia a szabadban és olyan értelmes feladatokat igényel, melyek nemcsak testileg, hanem szellemileg is kihívást jelentenek számára. Szoros családi kapcsolatokra vágyik illetve kapcsolódásra más emberekhez és kutyákhoz. Ezeket a szempontokat már a tenyésztőnek is figyelembe kell vennie. Az a tenyésztő, aki koszos, hideg kennelben tartja kutyáit és nevelésük, szocializációjuk illetve leterhelésük helyett elsősorban a nyereséget tartja szem előtt, valószínűleg nem a megfelelő partner, ha egészséges és jól szocializált kutyakölyköt szeretne vásárolni.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy tenyésztőnek?

Kölyökkutyát nem úgy vásárol az ember mint egy pár cipőt, amit el lehet ajándékozni vagy visszacserélni. Ezért jól kell samoyed kutya tenyésztőt választani. De miről ismerheti fel? Van néhány pont, ami alapján megállapítható, hogy komoly tenyésztőről van-e szó:

 • A tenyésztő meghívja Önt magához és készségesen megmutatja a tenyésztés helyét illetve az anyaállatot. A (kölyköket rendszerint nem mutatja meg az első találkozáskor, mert még meg sem születtek, vagy még túl kicsik, vagy szeretné megóvni az elhamarkodott vásárlástól, miután meglátta az édes gyapjúgombolyagokat.
 • A kutyák látogatásakor barátságosnak és nyitottnak tűnnek. Az agresszívnek, félénknek vagy apatikusnak tűnő szamojédekkel valószínűleg nem megfelelően bánik tenyésztőjük. Semmiesetre se vásároljon ilyen állatot együttérzésből, mivel ez is csak arra bátorítaná a tenyésztőt, hogy folytassa büntetendő viselkedését.
 • A tenyésztőnek valamilyen tenyésztői egyesülethez kell tartoznia és széleskörű tudással illetve tapasztalattal kell rendelkeznie az északi szamojéd-fajtáról.
 • A tenyészállatok alapos kivizsgáláson esnek át illetve a kölyköket papírokkal, törzskönyvvel és leszármazási táblával együtt adják át. A kutyák ellenőrzött tenyésztéséről tanúskodik ezen kívül az FCI kennelnévkártya, az alom és a tenyésztőhely elfogadásáról szóló jegyzőkönyv.
 • Átadás előtt a kölykök orvosi vizsgálaton és oltáson estek ált illetve chipet kaptak. A szülők tenyésztésre alkalmassága is hivatalosan dokumentált.
 • A tenyésztő alaposan tájékozódik az Ön életkörülményei felől hogy megtudja, megfelelő tulajdonosa lesz-e valamelyik kölyöknek. A felelős tenyésztők az eladás után is érdeklődnek kutyáik jólléte felől.
 • A szamojéd kutya ára is fontos tényező lehet. A tenyésztő méltányos összeget kér a samoyed kölykökért (1.300 eurótól kezdődően) és nem ajánl Önnek kétes alkut.

Egészségi állapota és fajtaspecifikus betegségei

Természtesen nem kell feltétlenül fajtatisztának lennie, bár előnyt jelent a komoly tenyésztőtől származó fajtatiszta kölyök. A szigorú tenyésztői feltételek és alapos egészségügyi vizsgálat gondoskodik arról, hogy a fajtaspecifikus betegségek elterjedését ellenőrizzék és gátolják. Ennek ellenére az alábbi örökletes betegségek fordulhatnak elő a szamojédoknál:

 • Diabetes mellitus
 • Progresszív retinaatrófia (PRA)
 • Süketség
 • Csípőizületi diszplázia (HD)
 • Örökletes vesegyulladás
 • Törpenövés (a szem rendellenességeivel kapcsolatban)
 • Pulmonalis stenosis(légszomj/szívritmuszavar)

A szamojéd kutya táplálása

A kiegyensúlyozott táplálkozás döntő szerepet játszik kutyájának egészségi állapotában. Annak érdekében, hogy csodálatosan ragyogó bundával rendelkező, aktív életetű kutya legyen, a szamojédnek elegendő ásványianyagokból, nyomelemekből és vitaminokból álló tápanyagellátásra van szüksége. Az állatorvos vagy akár a tenyésztő is hasznos tippeket adhat Önnek ezen a téren és tájékoztathatja kutyájának pontos igényeiről. A szamojédnek alapvetően sok (friss) húsra vagy halra van szüksége zöldségekkel kiegészítve. A gabona alapvetően nem szerepel egy húsevő étlapján és csak kis mértékben kapjon belőle. Különösen a készen kapható eledeleknél kell az összetevőket pontosan áttekinteni.

Bundájának ápolása

Az egészséges eledel mellett a szőrzetmegfelelő ápolása is befolyásolja a szamojéd spicc bundájának minőségét. A “kevesebb néha több” elve követendő. A sampon és a szappan eltünteti a kutya bőrén termelődő nagyon fontos faggyúzsírt, ezért alkalmazása csak vészhelyzetben javasolt. Rendszerint elég hetente egyszer-kétszer átfésülni, mert a bunda többnyire magától tisztul. Ezalatt a samoyed kutya csomókban hullajtja szőrét, melyet fésűvel kell eltávolítani, különben később a szőnyegről vagy a kanapéról kell felporszívózni.

Mi tartozik még az ápolási programba?

 • A kutya karmának rendszeres nyírása. Legkésőbb akkor kell őket rövidebbre venni, amikor már a parkettán kopognak. Némi gyakorlattal Ön is elvégezheti a műveletet vagy kérje állatorvosa segítségét.
 • Rendszeresen ellenőrizze kutyájának fülét, szükség esetén tisztítsa ki (kb. hetente egyszer). A kipirosodott fülek vagy más elváltozások fertőzésre utalhatnak.
 • Rendszeresen tisztítsa a kutya fogait és ellenőrizze a szájüregét (kb két-három alkalommal hetente)

A szamojéd kutya tartása

A szamojédek boldogságához azonban a megfelelő táplálékon és a gondoskodó ápoláson kívül többre van szükségük. Északi munkakutyaként szeret a szabadban tartózkodni. Mindegy, hogy esik, fúj, vagy havazik. Egy saját kert mindenképpen javasolt, ahol – a hosszú közös séták mellett- kiengedheti a gőzt. Természetesen egy szamojédet is lehet kevés saját zöldfelülettel rendelkező kis lakásban tartani, ez az eset azonban többet igényel a gazditól időjárástól függetlenül. Minél kisebb a lakás, annál nagyobbnak kell lennie a friss levegőn tett közös sétáknak.

Egy szamojédnak sok mozgásra van szüksége és sok odafigyelésre

Ennek a természetkedvelő szibériai négylábúnak kiváló lehetőség a mentőkutya képzés vagy az olyan kutyasportok mint például az agility vagy a húzósportok. A mindennapos testmozgáson és foglalkoztatáson kívül közös pihenőidőket is be kell tervezni, mivel a társaságkedvelő szamojédnek nem csak tevékenységre van szüksége, hanem a gazdája gondoskodására is. Testi és szellemi leterheltség mellett a házban is kiegyensúlyozott, nyugodt és szelíd kutya lesz, aki élvezi a gazdáival közösen töltött órákat a kanapén. Otthon heverésző tapasztalatlanoknak ezért semmi esetre sem ajánlott.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.