Pomerániai törpespicc

Pomerániai törpespicc, Pomerániai törpe spicc. Pomerániai törpespitz

Fedezze fel online shopunk óriási kutyaeledel és -tartozék kínálatát Pomerániai Törpespicc-eknek is!

Kicsi, de hohó!

Pomerániai törpespicc-ek kis forgószelek nem méretükkel nyűgöznek le, sokkal inkább barátságosságukkal, öntudatosságukkal és energiájukkal. Vagyis egyáltalán nem csoda, hogy ez a spicc-variácó egyre több kutyabarát szívébe belopja magát, s sok háztartást meghódít.

A pomerániai törpespicc megjelenése: lepkesúly sok szőrrel

A név takarja az optikai lényeget: a Pomerániai törpe spicc 18-22 cm-es marmagasságával ténylegesen olyan, mint egy spicc kis formátumban. Emellett max. 3,5 kg-ot nyom a mérlegen, s ezzel könnyebb, mint a legtöbb macska. Nagyobb testterjedelmet sugall dús, hosszú szőrzete, ami eláll a vastag aljszőrzettől, s fehér, homokszín, fekete, krémszín vagy azok keverékéből állhat. Oroszlánsörényre hasonlító gallérja figyelmes arcot keretez – éber szemekkel és rókaszerű pofával.

Mini spicc-változat

Szigorúan véve a törpespicc nem önálló fajta, hanem a német spicc miniatűr változatát reprezentálja. Míg a spicc mint olyan egy nagyon ősi fajtához tartozik, a törpespiccek tenyésztése csak az utóbbi évek folyamán vetette meg erősebben a lábát. Mivel az első kisebb spiccek kereken 200 évvel ezelőtt a német Pomeránia tartományban látták meg a napvilágot, ezt a fajtavariánst angolul Pomeranian azaz pomerániaiként, franciául pedig mint Loulou de Poméranie jelölik. Miután eleinte hosszú ideig Nagy-Britannia koncentrált a mini spiccek tenyésztésére, az 1970-es évek óta a tulajdonképpeni szülőhazájában, Németországban is ismét megélénkültek a tenyésztése körüli fáradozások.

Azonban az édes kis szőrgombolyagok tenyésztése sok kritikát is szült, mivel a kisebb spiccek hajlamosabbak bizonyos betegségekre, mint robusztusabb rokonaik. A Pomerániai törpespicc továbbra is főleg az USA-ban valamint Nagy-Britanniában kedvelt, és ezekben az országokban „king of toys“ azaz az ölebek királyaként is emlegetik. Hivatalos származási helyén, Németországban – az előzőekkel összehasonlítva – inkább rosszabb volt a helyzet. Viszont időközben Németországban is egyre több kutyabarát érdeklődik az öntudatos kis csöppségek iránt.

A pomerániai törpespicc karaktere: öntudatos, vidám természetű állat

A Pomerániai törpespitz ugyan kicsi, de úgy tűnik, ezt nem tudja. Általában nagy öntudatosságot és olykor némi arroganciát sugároz – gyakran lényegesen nagyobb kutyákkal szemben is. Emellett miközben ugyan éber, de mégsem agresszív, hanem barátságos emberrel és állattal szemben egyaránt. Alkalmas arra, hogy több ember között éljen, de mindig szoros kapcsolatban áll egyetlen emberrel, akit viszont legszívesebben mindenhová elkísér. Általában jókedvet terjeszt, s mindig kapható egy kis játékra. Jó őrzőkutyaként a méretéhez képest meglepően hangosan ugat, ha ismeretleneket lát közeledni a területéhez. De az örömöt és üdvözlést is kísérheti ugatás – vagyis túlzottan kifinomult hallásúnak sem a gazdinak, sem a szomszédoknak nem jó lennie. Viszont a vadászösztön alig vagy egyáltalán nem jellemző erre a kutyusra.

A Pomerániai törpespicc nevelése

A legjobb, ha lehetőleg minél korábban elkezdik gyakorolni, hogy Pomerániai törpes pitz-e olykor néhány órácskát egyedül is maradjon. Minél később kezdik, annál nehezebb lesz úgy az embernek, mint az állatnak. Ugyan a kelleténél tovább nem kell egyedül hagynia hűséges kis kísérőjét, de mégiscsak adódnak olykor olyan alkalmak az orvosi látogatásoktól kezdve a karácsonyi vásárra tett kirándulásig, amikoris a kutyának rövid ideig otthon kell maradnia – ami viszont ennek a fajtának természetéből adódóan igencsak nehezére esik. Szoktassa a kölyköt már a kezdeti hetekben más háziállatokhoz és kutyákhoz – a legjobb, ha közösen meglátogatják valamely közelben lévő kuzyaiskola kölyök-foglalkozásait. Hiszen már idejekorán fel kell lépnie a kutyus más állatokkal szembeni túlzott öntudatosságával szemben, amihez pedig kiadós szocializálás és más kutyákkal való, számos kontrollált kapcsolat szükségeltetik. A pomerániai alapvetően gyorsan és szívesen tanul.

Szíves figyelmébe ajánljuk a kölykök neveléséről szóló cikkünket is!

Minike nagy érdeklődéssel

Kis mérete ellenére a Pomerániai törpespicc nem egy „couch-potatoe“ vagyis lusta kanapélakó, s módfelett élvezi a mérsékelt tempóban tett, hosszabb túrákat, de ha éppen rossz idő van, egy kis sétával is megelégszik. Nagy előny lehet, hogy gazdája bármikor, minden nehézség nélkül kézbe kaphatja és viheti – pl. lépcsőn, vonaton. A Pomerániai törpespitz szívesen tanul be új trükköket, mutatványokat, hogy nagy boldogan begyűjtse értük a gazditól a dicséretet. A klikker tréning általában mindkét félnek – úgy a kutyusnak, mint a gazdájának – sok örömöt tud okozni. De ugyanígy szívesen fogadja a Pomerániai törpe spicc a labdajátékokat, s az agility méretére szabott formáját is. Próbálják csak sorra nyugodtan, ami Önnek tetszik, s teszteljenek le mindig valami újat! Megfelelő kiképzés után még terápiás kutya is lehet ebből a vidám kis négylábúból.

Zwei Zwergspitz welpen weiß

Kicsi, de ízletes étkezések

Ennek a filigrán fajtának semmiképp sem ajánlatos túlsúlyt magán cipelnie. Egy Pomerániai törpespicc kevés eledellel beéri – annak viszont minőséginek kell lennie. Ügyeljen tehát arra, hogy akár nedves-, akár száraztápról van szó, magas húsrészaránnyal bírjon: a húsnak kell a deklarált összetevők élén állnia. A gabonatartalmú eledeltől inkább eltanácsolnánk. Természetesen adhat kedvencének száraz- és nedeseledelt felváltva – így a kutya mindkét eledelféleség előnyeiből profitálhat. A nedvestáp gyakran bizony sokkal jobban ízlik a kis energiabombáknak, s emellett még sok nedvességet is tartalmaz, viszont kevesebb kalóriát, így azután a kutya többet kaphat belőle. A szárazeledel esetében ügyelnie kell arra, hogy az állat elegendő mennyiségű vizet igyon hozzá. Válasszon egy direkt kisebb termetű kutyáknak való száraztápot, mivel annak krokettmérete az Ön kis társának apró állkapcsához igazított. A napi adagokat illetően jó kiindulópontot adnak az eledelgyártók etetési javaslatai, viszont a tényleges kalóriaszükséglet lényegesen függ a kutya testalkatától. Étkezések után mindig biztosítson kedvence számára egy kis nyugalmi időszakot, vagy egy kis emésztést könnyítő szunyókálást. A felnőtt kutyát elegendő napi kétszer etetni. Bánjon takarékosan a finomságokkal, kutyasnackekkel, s gondoljon arra, hogy ha 500 g-mal többet mutat a mérleg, az egy ilyen kicsi kutyánál az állat összsúlyához viszonyítva 10 %-os súlynövekedést jelent.

Egészséges tenyészet az egészségmegőrzés szolgálatában

A szélsőségek – így az extrém kutyusok is – sajnos néhány betegségre való nagyobb hajlamot is magukkal hoznak – s ezalól a Pomerániai törpe spicc sem kivétel, és kevésbé robusztus, mint nagyobb testű rokonai. Így azután hajlamos a térdkalács deformitására, ú.n. trachealkollaps általi légzési problémákra és szívmegbetegedésekre. Ezért óriási jelentőséggel bír, hogy csakis ott vásároljon kölyköt, ahol a tenyésztő nagy hangsúlyt fektet az egészségmegőrző – betegségmegelőző intézkedésekre, s az érintett állatokat konzekvensen kizárja a tenyésztésből. A 3 kg-os testsúlyukkal pehelykönnyű kis négylábúaknak csak nagyon kevés táplálékra van szükségük, viszont úgy tűnik, hogy néhány kutyatulajdonos erről megfeledkezik – pedig igyekezni kell elkerülni a – túlsúlyt . A kis szőrgombócok érzékenyek a hőségre – nyáron tehát mindig gondoljon arra, hogy kutyájának egy kis árnyékos hely álljon rendelkezésére, s a hosszabb sétákat inkább tegyék át a hűvösebb napokra! Mindezen korlát ellenére a Pomerániai törpespitz-ek 12-16 évig is elélhetnek.

A pomerániai törpespicc ápolása: törpe óriási szőrzettel

A kis spicc pompás szőrzete rendszeres ápolást igényel. Az a legjobb, ha heti két alkalommal betervezi a kutyaápolást, amikor is gondosan – s növésiránnyal szemben is – átkeféli a dús, puha szőrzetet. A szemek és fülek környékének ápolására speciális tisztítók szerezhetők be a szakkereskedelemben. Néhány kutyatulajdonos rendszeresen speciális kutyafogkrémmel és kutyafogkefével mossa kis kedvence fogait.

Ha már kölyökkorában hozzászoktatja kedvencét az effajta rendszeres ápoláshoz, hatékony módon megelőzhető a fogkőképződés. Alternatív ill. kiegészítő megoldást kínálnak a különféle fogápoló kutyasnackek és a rágásra való száraz termékek.

Illik hozzám a Pomerániai törpespicc?

Ez a kis kedves, ragaszkodó négylábú legszívesebben mindenütt ott van, ezért nem jó túl hosszú időre egyedül hagyni. Mivel ugyan nagyon elevenek, de a játékkal igen jól le tudják fárasztani magukat, s nem várják el azt sem, hogy kilométeres sétákat tegyünk velük bármilyen időjárási viszonyok között is, alkalmasnak bizonyulnak idősebb vagy olyan dolgozó emberek számára is, akik magukkal vihetik kutyájukat az irodába. Kisgyermekes családokban nem szabad szem elől téveszteni, hogy ennek a kutyusnak szüksége van a visszavonulási lehetőségekre, s ha túlzottan beszorítva érzi magát, akár haraphat is. Inkább olyan gyerekes családokba való, ahol már nagyobbak a gyerekek, s azok már tekintettel vannak a kutya apró testméretére, s örömüket lelik abban, hogy a Pomerániai törpespicc-nek apróbb trükköket betanítsanak.

A Pomerániai törpe spicc-el a kezdők is jól tudnak harmonizálni – feltéve, hogy nem becsülik alá a játék és szőrzetápolás időráfordítását. A kis vidám kutyusok prímán tarthatók városi lakásban is, hiszen minden környezethez jól tudnak igazodni – a lényeg, hogy a gazdi sok időt töltsön velük. A Pomerániai törpespitz optimális kísérő utazások során, s nagy kötődése és ragaszkodása miatt nem is ajánlatos idegeneknél hagyni a nyaralás idejére. Mérete alapján bárhová könnyen elszállítható, s egy arra megfelelő szállítóboxban még a repülőgép fedélzetére is felvihető.

Mielőtt megvásárolna egy pomerániait, gondolja át jól, hogy a kölyök beköltözésétől kezdve tudja-e vállalni az ezzel járó felelősséget, a kutya elfoglaltságával és ápolásával való törődést, hiszen mindez bizony jócskán időigényes. S ami az anyagi vonzatot illeti: a kiskutya vételára mellett még számolnia kell az alapfelszerelés (etető- és itatótálak, nyakörv, hám, póráz, játékok, takarók, kosarak, az ápolás és az autóban való biztonságos szállítás kellékeinek költségeivel, amihez még a következő kiadások adód(hatnak): felelősségbiztosítás, kutyaadó , rutin-ellenőrzések az állatorvosnál. Egy esetleges betegség pedig előre nem láthatóan magas költségvonzattal járhat.

Hol találom meg az én Pomerániai törpespiccemet?

Aki beleszeretett ebbe a kutyafajtába, s megfelelő kiskutyát keres, valamely egyesülethez tartozó tenyésztőhöz forduljon, hiszen különösen ennél a Pomerániai törpe spicc variánsnál előfordulhatnak genetikailag determinált betegségek. Ezek megelőzésére a legjobb módszer a hozzáértő tenyésztő, aki kellő know how-val és számos vizsgálattal biztosítja, hogy csakis egészséges állatok produkáljanak utódokat. Felelősségteljes tenyésztés esetén a kutyák stabil jelleme is a tenyésztői célok közé tartozik. Ha már felvette a kapcsolatot egy Pomerániai törpespitz-tenyésztővel, s szóba jön egy kölyök magához vétele, bizonyára megkapja arra a lehetőséget, hogy a tenyésztőt otthonában felkereshesse, s az minden bizonnyal szívesen megválaszolja az Ön Pomerániai törpespicc-tenyészetet illető kérdéseit, s informálja Önt az állatok egészségének védelmében tett megelőző vizsgálatokról. Jól figyelje meg a szülőállatokat is, melyeknek egészséges és kiegyensúlyozott benyomást kell kelteniük.

Új kis lakótársát általában 8 hetes korában viheti haza leghamarabb. S akkor a chippel és féregtelenítő kezelésen átesett kiskutya mellé a származási bizonyítvány mellett egy oltási könyvecskét is kap – ügyeljen rá, hogy meg ne feledkezzen az emlékeztető oltások időpontjáról!

Ha pedig Önnek egy idősebb Pomerániai törpe spicc is szóba jöhet alternatívaként, elkezdhet az interneten keresgélni, ahol sok szimpatikus kutyaszemélyiség vár új otthonra. A tenyészegyesületek mellett olyan szervezetek segítségét is kérheti, melyek kifejezetten spiccek közvetítésével foglalkoznak. Kívánjuk, hogy csodálatos időt töltsenek el együtt – Ön és vidám természetű, pihe-puha szőrű kis Pomerániai törpespitz-e!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.