Kutya fogkő

Kutya fogkő eltávolítás, kutya fogkő ellen, fogkő kutyáknál

A kutyák jó közérzete és egészsége szempontjából nagy jelentőség tulajdonítható az egészséges és ápolt fogaknak. Ezért fontos, hogy gazdiként ügyeljünk kedvencünk szájhigiéniájára. Már az ártalmatlannak tűnő foglepedék is utat nyithat a kutya fogkő felé és súlyosabb fogbetegségeknek. Különösen a kistestű fajták hajlamosak az erős fogkő képződésére.

A fogkő okai

A kutya fogkő a szájüregben felgyülemlő különböző anyagok kölcsönhatása miatt jön létre. A baktériumok ételmaradékokkal, nyállal és a szájnyálkahártya levált hámsejtjeivel keveredve közösen képeznek egy réteget, ami rátapad a fogak felületére. Ezt a réteget foglepedéknek vagy dentális plakknak hívják. Különösen a fogsor nehezen hozzáférhető helyein és a fogak között alakul ki. Elsősorban azok a kutyafajták érintettek, akiknek rövid az orruk és ebből kifolyólag fogdeformitások jelentkeznek náluk. Ezeknek az ebeknek a fogai túl szorosan vagy ferdén állnak, ami miatt a fogkő még jobban meg tud tapadni rajtuk. Ha a foglepedék a fogakon marad, akkor a nyálból ásványi sók, főként kalcium-foszfát rakódik rá, ami fogkővé keményedik. A fogkő megtapadási felületet biztosít további baktériumoknak és lepedékeknek. A baktériumok átkerülnek a fogínyre vagy az alá és gyulladást (gingivitis) okoznak. Ez a gyulladás kiterjedhet a fogágyra és fogágybetegség (parodontitis) alakulhat ki, ami az egész fog károsodását vagy akár elvesztését is maga után vonhatja.

A fogkő felismerése kutyáknál

A fogkő kutyáknál kemény állagú és szürkés vagy barnás színű. Többnyire a fogíny peremén, részben akár alatt fordul elő, elsősorban a szemfogak és a metszőfogak érintettek. Azonban sok kutyának minden fogán kialakul a fogkő. Gyakran nemcsak a fogak külső, hanem belső felületén is megtalálható. Számos esetben a fogkövet kellemetlen szájszag is kíséri.

Kutya fogkő diagnosztizálása

Azt, hogy kutyájának van-e fogköve vagy hogy milyen mértékű, a legjobb, ha egy állatorvos állapítja meg alapos vizsgálatot követően. Mivel a fogkő gyakran nemcsak a fogak külső felszínén alakul ki, hanem nehezen hozzáférhető helyeken is, ezért sok esetben nem látható egykönnyen a kiterjedése. Emellett az állatorvos azt is ellenőrzi, hogy a fogíny és a fogágy gyulladt-e vagy jelentkezett-e ezeknél egyéb betegség. Mivel a fogak egészségi állapota egy egyszerű vizsgálattal csak felületesen mérhető fel, szükség lehet röntgenfelvétel készítésére is.

Kutya fogkő eltávolítás

Ha egy ebnél már kialakult a fogkő, fontos, hogy egy állatorvos eltávolítsa azt annak érdekében, hogy ne léphessenek fel további problémák és betegségek. A fogkövet altatás alatt ultrahang segítségével távolítják el. Csak ezután ítélhető meg helyesen a fogak és a fogíny állapota. A legtöbb esetben a fogkő kutyáknál már a fogínytasakokra is kiterjedt. Ezeket is alaposan ki kell tisztítani és meg kell állapítani a probléma mélységét. Adott esetben egyéb kezelésre vagy akár az érintett fog kihúzására is szükség lehet. A fogak tisztítása után lepolírozzák azokat és sima felületet alakítanak ki, mivel azon kevésbé tud megtapadni a fogkő.

Nem ajánljuk, hogy megpróbálja otthon eltávolítani a fogkövet csupán egy fogkefe segítségével altatás nélkül, mivel így a fogak vagy a szájüreg további problémái rejtve maradnak. Az effajta tisztítás csak kozmetikai hatással bír, a gyakran mélyen rejtőző problémák feltáratlanok maradnak és nem kerül sor a szükséges kezelésre sem.

royal canin dental care

Royal Canin CCN Dental Care Mini

  • Ropogós száraz eledelként kapható, amely teljes értékű táplálékot biztosít kedvence számára
  • A funkcionális krokett-textúra rágás közben tisztítja a fogak felületét
  • Bizonyítottan csökkenti a foglepedék-képződést
  • Hatékonyan támogatja a fogkő elleni küzdelmet

Kutya fogkő megelőzése

Annak érdekében, hogy megelőzze kutyusánál a fogkő és egyéb fogbetegségek kialakulását, ajánlott valamilyen fogápolási módszerhez folyamodni. Természetesen a legjobb és legeffektívebb módja a fogmosás. A napi szinten keletkező foglepedék leghatékonyabban fogkefe és speciálisan kutyáknak kifejlesztett fogkrém rendszeres használatával távolítható el. A dentális plakk eltávolításával megelőzhető a fogkőképződés, mivel így nem tudnak felhalmozódni ásványi anyagok a foglepedékben. Azért, hogy egyszerűen menjen a fogmosás négylábú barátjánál, érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni a fogkeféhez és az egész folyamathoz. Számos kiváló kutyáknak alkalmas fogápoló termék található a piacon: legyen szó kis vagy nagy fejű fogkeféről, fogdörzsölő ujjkesztyűről vagy akár ultrahangos fogkeféről. A különféle rágótermékek is segíthetnek a fogápolásban és a foglepedék ledörzsölésében. Ráadásul egyes tápok olyan speciális anyagokat tartalmaznak, amelyek megkötik a szájüregben található kalciumot és ezáltal hozzájárulnak a fogkőképződés meggátolásához. Ezek az egyszerű intézkedések segíthetnek a kutyáknál fellépő fogproblémák hatékony megelőzésében.

kooa kutya szőr- és fogápolási termékek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.