Bichon havanese

bichon havanese kutya, havannai pincs

Az európai gyökerekkel rendelkező kubai bichon havanese kutya, vagy magyarul havannai pincs egy sokoldalú állat, aki minden olyan kutyabaráthoz illik, aki egy problémamentes és szeretetteljes sármőrrel szeretne együtt élni.

A havannai pincs kinézete

Kicsi & kompakt

Kicsi, kompakt test rövid lábakkal. A havannai pincs vállmagassága 28 cm, a súlya maximum 6 kg. Bár ez a kicsi négylábú a „bichonok“ közé tartozik, a többi „pincsihez“ képest –mely a francia „bichon“ szó fordítása- nem csak fehér színben létezik, hanem barnás árnyalatokban, szürkében, bézs valamint foltos változatban is. Bundájához alig tartozik aljszőrzet, vagy akár teljesen hiányzhat is. Puha fedőszőrzete viszont dús, akár 18 cm hosszú, mely sima vagy hullámos lehet.

A bichon havanese története

A nemzetközileg ismert „Bichon havanaise“ név mindent elárul. Ez a négylábú tulajdonképpen az Európában élő bichon csoport rokona. Közéjük tartozik például a máltai selyemkutya vagy a bichon frisé. Őshonos kutyákkal keresztezve alakult ki ez az energikus fajta. A tudatos tenyésztésük -a név ismét árulkodó lehet- Kuba fővárosában, Havannában kezdődött. Kubában évszázadok óta népszerű társ, főleg a gazdagok körében. A kubai forradalmat követő Fidel Castro érában a csinos kis négylábú kiment a divatból. Sokan úgy tekintettek rá mint az uralkodó osztály örökségére. Szerencsére ekkora már az USA-ban is magáénak tudhatott néhány rajongót, akik átvállalták a fajta tenyésztését. Ma már az egész világban vannak hűséges fanokra csodálói.

A bichon havanese jellemzői

Problémamentes társ

Ha problémamentességről van szó a bichon havanese kutya nem hagy kívánni valót maga után. Okos, élénk, játékos, gyerekbarát, boldog és nem utolsósorban egy igazi sármőr. Mindig jó a kedve és készen áll arra, hogy emberi “falkavezérével” bolondozzon. Noha nagyon éber, nem agresszív viselkedésű. A havannai pincs nem csahol, ám ha nincs eléggé leterhelve és túl kevés figyelmet kap, ugatással hívhatja fel magára a figyelmet. Idegenek és más állatok felé nyitott, ezért mindenhol szívesen látják ezt a magabiztos fickót.

A havanese kutya nevelése

Könnyen nevelhető

Esze és tanulás iránti vágya miatt a havaneset könnyű nevelni. Ezen kívül rendkívül szófogadó és szeretne gazdáinak megfelelni. A legjobb feltételek a tanításhoz – egy feladat, ami a kezdők számára sem túl nagy kihívás. Sokkal nehezebb annak ellenállni, hogy az elbűvölő négylábú a mancsa köré tekerjen minket és imitt-amott szemet hunyjunk valami felett. Furfangos kutyaként minden apró kivételt észrevesz és később is ragaszkodik a már kivívott “jogokhoz” – például helyéhez az ágyban. Legjobb, ha még beköltözés előtt minden családtaggal tisztázza, hogy az új jövevénynek mit szabad az otthonukban és mi számít tabunak.

A kölykök neveléséhez és az alaputasítások elsajátításához hasznos lehet egy kutyaiskola felkeresése. Előzetesen nézzen meg néhányat és akkor döntse el, hogy melyik a legmegfelelőbb Önnek és bozontos családtagjának.

Változatos elfoglaltságok

A kis “kubai” szívesen mozog, de méretőből adódóan mozgásigénye viszonylag hamar kielégíthető. Természetesen kiadós sétára is örömmel elkíséri Önt és szereti a jó nagy játszást is. Egy havannai pincs könnyeden megtanulja a mutatványokat – tanítson meg neki néhányat! Az agility különösen a kis termetű kutyáknak nyújt kiváló szórakozási lehetőséget. A bichon havanese sokoldalúsága megmutatkozik dél-amerikai használatában is: van ahol kisállatokat és madarakat őriz. A kis energiabomba természetesen nagyra értékeli a gazdáival közösen a kanapén eltöltött kényelmes órákat is, főleg ha még simogatást is kap hozzá.

A bichon havanese táplálása

A csinos kutyus hajlamos a válogatásra – ám a kivétel erősíti a szabályt, ezért tartsa figyelemmel kiskedvence súlyát, és ha szükséges igazítsa hozzá az eledel mennyiségét. Akár száraz akár nedves eledel mellett dönt, ügyeljen arra, hogy gabonamentes legyen és a hús álljon az összetevők listájának első helyén. A száraz rágótermékek jól kiegészítik az étlapot, ezenkívül hozzájárulnak a fogak tisztításához. Spóroljon a csemegékkel – egyrészt nehogy kutyája túl sok kilót szedjen fel magára, másrészt ne erősítse az esetleges finnyáskodást, hiszen a finomságokkal telített pocak már kevésbé éhes és inkább kivárja amíg odaadja neki következő csemegét. Ha szeretne eledelt váltani napról napra egyre nagyobb mennyiséggel helyettesítse a régi eledelt, ezzel elkerül a gyomorrontást. A kutyának mindig álljon friss víz a rendelkezésére.

Ápolási rituálé

Bármennyire is kicsi, a bichon havanese kutya szőrzetének ápolása igényel némi ráfordítást, hogy a mindig selymes bunda díszítse. Különösen a kölyök és a felnőtt szőrzet váltásakor hajlamos a havanese a filcesedésre, ami nem csak optikai probléma. A bőr közelében gyorsan alakulnak ki csomók, melyeket nehéz eltávolítani, ezért nagyobb eséllyel telepednek meg bőrgombák vagy keletkezik gyulladás. A rendszeres fürdetés szintén hozzátartozik ennek a fajtának az ápolásához, melyhez kiválóan megfelel egy babakád. Már kölyökkorában szoktassa hozzá a samponos és balzsamos fürdéshez. Fontos megjegyezni, hogy a fürdés nagyon igénybe veszi a kutya bőrét, ezért alapszabály, hogy olyan gyakran, amennyire szükséges és olyan kevésszer, amennyire csak lehet! Szükség esetén egy tompa csipesszel távolítsa el a hallójáratban növő szőrszálakat, különben összegyűlik a szennyeződés. A szemeit is szabadítsa meg a szőrtől: hajcsattal tűzze el vagy óvatosan nyírja le. A lényeg, hogy négylábú barátja jól lásson! Havonta ellenőrizze a karmait és szükség esetén vágja le – a kistermetű kutyák súlyukból adódóan lassabban koptatják el őket mint nagyobb társaik. Összeségében azonban selymes bundája miatt a havannai pincs kevesebb ápolást igényel mint a többi hosszúszőrű kutya, további nagy előnye hogy alig hullajtja a szőrét.

A bichon havanese egészsége

A havanese viszonylag ellenállónak számít. Bár egészsége nagyban függ a tenyészettől, ahonnan a kutya származik, valamint a tartás körülményeitől és a fajta igényeinek megfelelő táplálkozástól. Egy komoly tenyésztő párzás előtt teljeskörű egészségmegőrző vizsgálatnak veti alá a szülőállatokat, melyben a lehetséges betegségeket szűrik. A havanesenel – a többi kistermetű kutyához hasonlóan- előfordulhat térdkalácsficam (PL), progresszív retina atrófia (PRA) szembetegség, mely vaksághoz vezethet. Tipp: kérje el a tenyésztőtől mindkét szülő vizsgálatieredményeit írásban. A luxáció esélyének csökkentése érdekében a szülőknek 1-3 éves koruk között kellett hogy átesniük a vizsgálaton. A tenyészkutyákon évente kell szemvizsgálatot végezni. A szőr kihullásával járó sebadenitis bőrbetegség is általában náluk gyakrabban fordul elő mint a többi kutyafajtánál.

Passzol hozzám a bichon havanese?

Ez a barátságos négylábú nagyon sok kutyakedvelőhöz illik és nagyszerű választás kezdő gazdiknak. Tartható lakásban, mivel kevés futkározásra van igénye és nem hajlamos a csaholásra. A havanese kutya szereti a gyerekeket, akikkel játszhat vagy tombolhat ezért kiválóan alkalmas családi kutyának, de jól érzi magát egyedülálló személyek mellett is, ekkor legalább mindig ő van a középpontban. A havanese-gazdik nem vehetik félvállról a rendszeres szőrápolást sem, mivel ennél a kutyánál ez kötelező. Természetesen már beköltözés előtt át kell gondolnia, hogy betegség vagy nyaralás idején ki gondozza majd új családtagját. Tipp: problémamentes kutya lévén nagyon sok hotelbe vagy vendégházba magával viheti. Mielőtt egy kutya vásárlása mellett dönt, számoljon az elkövetkezendő években felmerülő költségekkel is.Például akiváló minőségű eledel, kutyaadó vagy a rendszeres állatorvosi vizsgálatok árával.

Kiskutya vásárlásakor tartsa nyitva a szemét!

A cuki kinézet nem minden – a felelősségteljes tenyésztés sokkal többet jelent annál, mint két havannai pincs–vagy akár havanesere hasonlító kutyák- pároztatása. Egy komoly tenyésztő célok mentén választja ki a tenyésztésre alkalmas állatokat, melyben a típus, jellem és természetesen az egészség játszik jelentős szerepet. A legtöbb komoly tenyésztő sok pénzt és időt áldoz a megelőzésre, a kölykök megfelelő nevelésére és szocializációjára. Csak olyan tenyésztőtől vásároljon kölyköt, aki tagja valamilyen egyesületnek, mert csak ez biztosítja a szakértői tenyésztés minimális színvonalát. Nézze meg a tenyésztő otthonában a szülőállatokat és környezetüket. Mindegyik kutyának vidám és kiegyensúlyozott benyomást kell keltenie. A tenyésztő kész megmutatni az óvintézkedések érdekében végzett vizsgálatok eredményeit mindkét szülőre vonatkozóan. A kölyök legkorábban nyolchetes korában költözhet be Önhöz. Ekkor már többszörösen féregtelenített, chippel ellátott és van útlevele, illetve már az első oltásokat is megkapta – feltétlenül figyeljen az emlékeztetőoltásokra is! Még sajnálatból se vásároljon kutyát szaporítótól, mivel a kereslet növeli a kínálatot – vásárlásával csak ismét helyet teremt egy új kölyöknek, akinek rossz körülmények között kell felnőnie. Ha kétségei vannak, tájékoztassa a területileg illetékes hatósági állatorvost.

Ha idősebb kutyát is szívesen befogadna, vagy szimpatikus Önnek a havanese kutya kinézete és jelleme, de nem szeretne fajtatiszta kutyát, nézzen körül a helyi állatmenhelyen. Gyakran várnak itt otthonra hasonló karakterű keverékek. Még az Interneten is kutakodhat – néhány havanese vagy más bichon gazdi maga keres új otthont négylábújának, mert új életkörülményei miatt meg kell válnia tőle.

Előkészületek a beköltözés előtt

Egy havanese-kölyök mellett döntött, aki nemsokára beköltözik Önhöz? Szívből gratulálunk! Mivel az örömmel teli várakozás a legszebb, készüljön elő mindennel kölyökkutyája számára: keressen például egy Önnek megfelelő kutyaiskolát. Ismerkedjen meg más bichon-tulajdonosokkal a környéken, hogy beszélgethessenek a kicsi energiabombáról – négylábú társa később minden bizonnyal össze fog barátkozni a környék egyik-másik kutyájával. A kölyök érkezése előtt szerezzen be mindent, amire szüksége lehet: a tenyésztő bizonyára adni fog néhány adagot a már ismert eledeléből, az érkezés után még mindenképpen ezt adja neki pár napig, még akkor is ha később másra átállni. Vállakozókedvű lakótársának szüksége van kis testű kölyköknek szántjátékokra, egy pórázra, valamint nyakörvre vagy hámra és természetesen kényelmes fekhelyre, például egykutyakosárra és puha takaróra. Gondoskodjon autóban szállításhoz szükséges biztonsági felszerelésre is. Sok tulajdonos szállítódobozt vásárol kis testű kutyájának, melyben kellemes kuckót kialakítva akár a lakáson belül is szívesen tartózkodik vagy használ ha el akar vonulni. Az alapfelszerelés olyan ápolási eszközökből áll mint például kefék és fésűk, karomvágó, kondicionálót tartalmazó kutyasampon, kullancskiszedő, bolhafésű . A kölyökkutya neveléséről és kutyatartásról szóló könyvek segítenek a felkészülni az újonc érkezésére.

Sok közös örömet kívánunk Önnek szőrös barátjával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.