Gyerekbarát kutya: tanácsok & kedvelt fajták

a beagle egy gyerekbarát kutya

Hű társ, játszópajtás és vígasz a bajban: a gyerekek szeretik a kutyákat, s majdnem mindegyikük szeretne egyet a családba. Azonban, hogy a kutya és a család súrlódásmentesen tudjon együttélni, érdemes néhány szabályra odafigyelni. Hogy melyekre, s milyen fajták számítanak különösen gyerekbarát kutyánaj, megtudhatja cikkünkből.

A kutyák jót tesznek a gyerekeknek

Valamikor minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor megfogalmazza, hogy szeretne egy saját kutyát. Érdemes ezt bevállalni a szülőknek? Egy kutya kétségtelenül rengeteget hozzátehet a családi élethez, s jó hatással lehet a gyerekek fejlődésére.

Számos tanulmány igazolja, hogy azok a gyerekek, akik kutyák mellett nőttek fel, kiegyensúlyozottabbak, társaságkedvelőbbek és kevésbé agresszívak. Egy kutya biztonságot nyújt, és erősíti a magabiztosságot, mivel feltétel nélkül a gyerek mellett áll, és egy egész életen át vígaszt nyújt.

Emellett a kutyás családban felnőtt gyerekek nagyon sok időt töltenek a szabadban, és nyitottabbak a sporttevékenységekre, mint a kutya nélkül felnőtt társaik. Megtanulnak tekintettel lenni mások igényeire, tiszteletben tartani a határokat és felelősséget vállalni.

Jó, ha gyermeke kutya mellett nő fel?

A sok pozitív hatás ellenére azért még nem érdemes rögtön a legközelebbi állatmenhelyre vagy tenyésztőhöz rohannia. Egy háziállat beköltözését – főként egy kutyáét – alaposan meg kell fontolni. Egy kutya nem születésnapra adott játékszer vagy karácsonyi ajándék.

A szülőknek meg kell beszélniük a gyerekkel/gyerekekkel, milyen változásokat jelent majd a család számára a kutya beköltözése. Minden egyes nap szüksége van figyelemre, le kell mozgatni, valamint következetesen kell nevelni. Igényeire szabott étrendet kell biztosítani számára, rendszeresen állatorvoshoz kell vinni, s ki kell alakítani számára a lakásban egy olyan helyet (egy kosárkát, takarót), ahová visszavonulhat a családi nyüzsgés elől.

A kutyatartás a szó szoros értelmében időbe és pénzbe kerül. Ezzel minden családtagnak tisztában kell lennie, s mindenkinek egyet kell értenie az új jövevény érkezésével. Soha ne vegyen csak gyermeke kedvéért kutyát – Önnek és partnerének is vágynia kell az állatra!

Előkészületek a gyerekbarát kutya beköltözése előtt

Gyermekei korától függ, mennyire tudják jól felmérni egy háziállat jelentőségét. A gyerekbarát kutya felelőssége tehát elsősorban a szülőké.

Ennek ellenére már egy óvodás korú gyermeknek is el kell magyarázni, hogy milyen változásokkal jár a családi életben a kutya megjelenése, s hogy ügyelni kell az állattartás bizonyos szabályaira. Még akkor is, ha az új családi kutya iránti lelkesedés lassacskán alább is hagy, s a kutyával való foglalkozás helyett legszívesebben csak a kanapén heverésznének.

Vakációk és spontán utazások barátokhoz, rokonokhoz vagy kempingezés – bizonyos tervezés nélkül ezek szintén nem reálisak egy kutyás család életében. Gondolja át, ki lesz a családban a kutya fő felelőse. Ki viszi majd sétálni? Hogyan tartják be a pontos etetési időket? Ki gondozza a kutya bundáját? Ki gondoskodik róla, ha Ön beteg, vagy elutazik?

Az iskoláskorú gyerekekre már lehet bízni néhány feladatot, s talán a napi sétákat is fel lehet osztani a testvérek között. Minél konkrétabban rögzítik előzetesen a feladatok megosztását, annál kevesebb konfliktus merül majd később fel, s annál harmonikusabban élnek majd együtt a kutyával.

Do’s and don’ts gyerekek és kutyák együttélése során

A kutya beköltözésére való megfelelő felkészüléshez tartozik az is, hogy elmagyarázza gyerekeinek, hogyan kell helyesen bánni az állattal. Ugyanilyen fontos, hogy megtanítson nekik bizonyos, a hétköznapokat keretező szabályokat is. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a gyerekbarát kutya nem plüssállat, melyet kényük-kedvük szerint ráncigálhatnak ide-oda. Egy kutyának igényei vannak, melyeket tiszteletben kell tartani.

Természetesen a gyerekek a legtöbb dolgot majd a gyakorlatban tanulják meg, de érdemes őket már a kutya érkezése előtt bevezetni néhány témába. Néha segíthet, hogyha a család közösen felírja a szabályokat, és kiragasztják őket valahova a lakásban. A rajzok és a kis szimbólumok főleg a kisebb gyerekeknek segíthetnek, hogy megtanulják és betartsák a szabályokat.

kislány kutyával © melounix / stock.adobe.com

A családi kutyával való együttélés legfontosabb szabályait összefoglaljuk Önnek – hogy ezeket szeretné-e még kiegészíteni saját szabályokkal, az csak Önön múlik.

 • Figyeljenek a kutya testbeszédére

A kutyák sajnos nem tudnak beszélni, s elmondani, mit éreznek vagy mire van szükségük. Azonban, ha pontosan megfigyeli a kutya testtartását, megtudhat 1-2 dolgot az érzéseiről. Természetesen a gyerekek nem lesznek egyik napról a másikra kutyasuttogók, de olykor-olykor érdemes időt szánni rá, és elmagyarázni gyermekének, mit üzen testtartásával a kutya.

Ha kissé csóválja a farkát és figyelmesen nézi a gyereket, akkor figyelemre vágyik. Ez azt jelenti, a kutya biztosan örül neki, ha gyermeke játszik vele. Ha azonban összekuporodik, lábait maga alá, farkát a lábai közé húzza, akkor bizonytalan és fél – ilyenkor a legjobb, ha egyedül hagyják.

Érdemes akkor is vigyázni, ha fogaival vicsorog, vagy farkát a magasba emeli. Ilyenkor ,,vegye ki” a kutyát a szituációból, s különítse el a gyermektől.

 • Hagyják békén a kutyát a kosarában

Ahogy Önnek is szüksége van saját ágyára, a kutyájának is kell egy saját hely a lakásban: egy kosárka vagy egy kényelmes kis sarok. Magyarázza el gyermekének, hogy ez itt a kutya birodalma, ahol másnak nincs keresnivalója.

Ha a kutya visszavonul és lefekszik a kosarába vagy a takarójára, akkor nyugalmat szeretne, és gyermekének ebben nem szabad zavarnia.

 • Ne zavarják a kutyát evés közben

A kutyának evés közben is nyugalomra van szüksége. Magyarázza el gyermekéknek egyértelműen, hogy nem szabad a kutyát elráncigálni az etetőhelyétől, s sohasem szabad elvenni tőle a tálkáját.

Ha a kutyát zavarják evés közben, azt természetes evéshez való joga elleni támadásnak érzékeli, s – temperamentumától függően – megpróbálja ezt mindenáron megvédeni.

Fedezze fel a zooplus kutyatápjainak széles kínálatát!

 • Ne ráncigálják a kutya szőrét, füleit és farkát

A kutyák hosszú farka különösen izgalmas a gyerekek számára, és néha igazán csalogató. A kísértés tehát igen nagy, hogy egyszer megráncigálják. Magyarázza el gyermekének, hogy a kutya nem plüssállat, s a ráncigálás, húzgálás és taszigálás ugyanúgy fáj neki, mint nekünk embereknek.

Mivel a kutyák nem tudnak beszélni, szükségük van bundájukra, füleikre és farkukra, hogy kommunikáljanak. Ennek megfelelően ezeknek a fontos testrészeknek a ,,támadására” akár agresszívan is reagálhatnak.

Mondja el gyermekének, hogy a kutyákkal úgy kell bánni, ahogyan ő is szeretné, hogy vele bánjanak. Végtére is biztosan ő sem szeretné, hogy valaki ráncigálja a haját, vagy lökdösse.

 • Ne nézzenek mélyen a kutya szemébe

Ha a kutya fajtársaival találkozik és mélyen a szemükbe néz, anélkül, hogy elfordítaná a fejét, az azt jelenti kutyanyelven: ,,Nem félek tőled, én vagyok az erősebb!”

Ha a gyermek mélyen a kutya szemébe néz, azt a kutya kihívásnak vagy fenyegetésnek is érzékelheti. Természetesen ránézhetnek a gyerekek a kutyára, de sohasem szabad szembeállniuk vele, s mélyen, ,,mereven” a szemükbe nézniük.

 • Maradjanak távol a kutya fogától játék közben

Sok harapás véletlenül, játék közben történik: A gyermek egy botot fog, szeretné eldobni, a kutya azonban utánakap, és véletlenül a gyerek kezét is megharapja.

Fontos, hogy a kutya már a kezdet kezdetén megtanulja, mik a határok, s értse a ,,Nem!” vagy ,,Hagyd!” parancsszavakat. A gyerekek is megtanulhatják a megfelelő parancsszavakat érthetően kimondani, vagy egy egyértelmű kézjellel türelemre inteni a kutyát.

Természetesen a kölyökkutyákkal és fiatalabb ebekkel ez nehezebb feladat, így biztosabb, ha gyermeke a kezdetektől odafigyel rá, hogy távol maradjon a kutya fogától.

gyerekbarát kutya a kertben © Przemyslaw Iciak / stock.adobe.com
 • Ne vegyék el a kutyától a játékát

A gyerekekhez hasonlóan a kutyák sem szeretik, ha elveszik tőlük a játékukat. A kutyajáték tabu kell, hogy legyen a gyerekek számára – s ugyanez igaz fordítva, a kutyák számára is tabu a gyermekjáték. Ha a kutya mégis megkaparintja a csöppség kedvenc babáját, a gyereknek semmiképpen sem szabad megpróbálni kiszedni a szájából.

A gyerekeknek és a szülőknek egyértelműen a kutya tudtára kell adni a ,,Hagyd!” parancsszóval, hogy magától letegye a játékot. Néha az is segít, ha cserébe jutalomfalatot kap.

Ha mindez nem segít, s a kutya semmilyen körülmények között nem akarja elengedni a játékot, akkor menjen át gyermekével egy másik szobába és nyugtassa meg, a kutyát pedig hagyja egyedül a játékkal. Ha így tesz és ignorálja, az nem fog tetszeni az állatnak és valószínűleg magától is megérti, hogy el kell engednie a játékot, hogy ismét a család vágyott figyelmét élvezhesse.

 • Csak akkor játsszon a gyerek a kutyával, ha felnőtt is van a közelben

Ez a legutolsó szabály főként a kisgyerekekre vonatkozik. Még akkor is, ha a kutya kedves és türelmes, néha ,,elszabadulhat” a temperamentuma. Ez egyáltalán nem rossz szándékból történik, hanem egyszerűen megesik játék közben, mikor a kutya és a gyerek nagyon féktelen és túlságosan tombol. Fontos, hogy ilyen esetekben legyen ott egy felnőtt, aki egyértelműen megérteti a kutyával, hogy óvatosnak kell lennie, és egy embergyerek nem olyan robosztus játszótárs, mint kutyatestvérei. Termetükből adódóan a gyerekeket a kutyák általában alárendeltnek, vagy velük egyenrangúnak tekintik. Az általuk adott parancsoknak tehát nem feltétlenül fognak engedelmeskedni.

A babákat szintén sohasem szabad egyedül hagyni a kutyával – még akkor sem, ha éppen békésen alszanak a bölcsőjükben. Szülőként kötelessége felügyelnie gyermekét, még akkor is, ha azt gondolja, jól ismeri a kutyáját. A kutya ugyanis egy állat, és mindig is az marad: a váratlan eseményekre és bizonyos szituációkra tehát másként reagál, mint mi emberek.

Mely kutyák számítanak különösen gyerekbarátnak?

Vannak olyan kutyafajták, melyek jobban alkalmasak családi kutyának? A szuka kutyák jobban kedvelik a gyerekeket, mint a hímek? Ezeket a kérdéseket nem lehet egyértelműen megválaszolni. Végtére is minden kutyának – fajtától és nemtől függetlenül – saját egyénisége van, és különböző tapasztalatokat szerez élete során.

Ennek ellenére vannak bizonyos kritériumok és tulajdonságok, melyekre érdemes odafigyelni a gyerekbarát kutya kiválasztásakor, hogy könnyebb legyen Önnek és gyermekének a kutyával együttélni.

egy kislány alszik egy jack russel terrierrel © ulkas / stock.adobe.com

A családi kutyának kiegyensúlyozottnak kell lennie

Egy gyerekes háztartásban nagy a nyüzsgés és a hangzavar. Fontos, hogy kutyája ilyenkor is higgadt és nyugodt maradjon – mindegy, milyen hektikus a hangulat az otthonukban. Ezenkívül a kutyának azt is el kell viselnie, ha a házi feladat, a pelenkacserék és a sportegyesület miatt olykor-olykor nem kap figyelmet.

A családi kutyának magas ingerküszöbbel kell rendelkeznie

Nem lehet félős, agresszivitás jeleit pedig semmiképp sem mutathatja. Az egyfős háztartással ellentétben a családi kutya sokkal több impulzusnak van kitéve.

A gyerekekhez átjönnek a barátaik, ami hangzavarral, játékkal és tombolással jár. A kutyát ezek az események és zajok nem zavarhatják.

A családi kutyának nem lehet túl nagy mozgásigénye

A gyerekes családok hétköznapjai gyakran szigorúan be vannak osztva: iskola, óvoda, sportegyesület és zeneóra. Az órákon át tartó sétákra vagy kirándulásokra az erdőben, illetve a kutyaiskolára nem marad idő.

Természetesen érdemes törekednie rá, hogy összekapcsolja a családi programokat a kutya lemozgatásával. Esetleg elmehet kocogni egy kört a kutyával, míg a gyermek foci edzésen van, vagy kihasználhatják az óvodába vagy az iskolába/zeneórára tartó utat, hogy megsétáltassák a kutyát.

A hétvégi kirándulásokat is javasolt úgy tervezni, hogy a kutya minél többet lehessen közben a friss levegőn és sokat mozoghasson. Az olyan kutyafajták, melyeknek napi több órányi mozgásra van szükségük – például a husky és az agár – nem alkalmasak családi kutyának.

A gyerekbarát kutya ápolása nem lehet túlságosan időigényes

Naponta fésülni a bundát, kibogozni a csomókat a szőrből vagy megfürdetni a kutyát… néhány kutyafajtánál, például a bernáthegyinél vagy a hosszúszőrű skót juhászkutyánál mindez rengeteg időt vesz igénybe. Időt, ami gyerekes családoknál gyakorta ritka kincs.

Bizonyos családoknak tehát jobb választás lehet egy rövidszőrű kutya, melynek ápolása kevésbé időigényes.

Gyerekebarát kutya

Gyerekbarát kutyafajták

Mely kutyafajták teljesítik a ,,gyerekbarát kutya” fent említett kritériumait? Bemutatjuk Önnek a 15 legkedveltebb kutyafajtát gyerekes családok számára.

 • Labrador Retriever

A labrador retriever barátságos, jószándékú és nyitott természetű kutya. Nagyon türelmes, és sok mindent megtesz, hogy az emberek kedvében járhasson. Az agresszivitást és az idegességet még csak hírből sem ismeri. Apportírozó kutyaként szereti, ha botokat dobálnak neki, és kifejezetten élvezik a gyerekekkel való játékot.

 • Golden Retriever

A golden retriever szintén kedvelt gyerekbarát kutya. Nem csoda, hiszen intelligens, nyugodt és türelmes. Őrző-védő ösztöne csekély, ezenkívül idős korában is játékos és kedveli a társaságot. A sok gyerek, a sok látogatóba érkező barát és a pörgős háztartás nem okoz problémát a fajtának.

 • Dalmata

A csinos, foltos bundájú dalmata könnyen nevelhető, türelmes és játékos kutya. Rövid szőre miatt ápolása pedig relatíve egyszerű. A dalmata tehát nem csak a filmekben, hanem a gyerekes családokban is igazi ,,sztárnak” számít.

Olvassa el fajtaleírásunkat is a dalmatáról!

 • Német boxer

Ahhoz, hogy egy német boxer türelme elfogyjon, igazán sok mindennek kell történnie. Nevéből talán nem lehet sejteni, de ezek a kutyák kifejezetten jószándékúak és higgadtak. Szeretnek játszani, egyszerűbb természetük miatt azonban azt is elfogadják, ha a családnak éppen nem jut erre ideje.

 • Beagle

A beagle nem csak termete, de természete miatt is nagyon gyerekbarátnak számít. Kifejezetten élvezi gazdái társaságát, de idegenekkel és más kutyákkal is jól kijön. Aktív családokban pedig különösen jól érzi magát.

 • Skótjuhász

Hogy a hosszúszőrű skót juhász szeretik a gyerekeket, hűségesek és intelligensek, legalább a ,,Lassie” filmből tudjuk már. Mindenfajta collie jól nevelhető, ragaszkodó családi kutya.

Juhászkutya lévén azonban nagy mozgásigénye és erős védőösztöne van. Az olyan családoknak, akik az ezekkel járó igényeket elfogadják, hűséges és szerető társa lesz.

 • Cavalier King Charles Spániel

A gyerekek kedvelik ezt a hűséges tekintetű, pihe-puha lógófülű kutyát. És valóban, játékos és barátságos természetének köszönhetően a cavalier king charles spániel kitűnő családi kutya. Szeret az emberek közelében lenni, a gyerekes háztartásokban pedig egyenesen mesésen érzi magát.

Olvassa el fajtaleírásunkat is a Cavalier king charles spánielről!

 • Angol Bulldog

Még akkor is, ha sok embernek nem úgy tűnik: a bulldog remek családi kutya. Mély ráncaival és komor tekintetével ellentétben a bulldog különösen jóindulatú és barátságos. Még a gyerekek hangos üvöltése vagy tombolása sem hozza ki a sodrából.

berni pásztor, mint családi kutya © IVASHstudio / stock.adobe.com
 • Berni pásztor

A berni pásztornak szintén irigylésre méltó ,,belső nyugalma” van. Ezt a szépséges óriást még egy csapat hangos óvodás sem fogja különösebben felzaklatni. Bár általában kevésbé játékos, cserébe kevesebb szórakoztatást is igényel a családtól. Jól érzi magát, ha egyszerűen nyugodtan figyelheti a családi nyüzsgést a kertben.

 • Ír szetter (vörös)

Az ír szetter (vörös) aligha alkalmas házőrzőnek, ugyanis első látásra is nyíltan és barátságosan üdvözöl minden embert. Ennek a tulajdonságának, valamint hűséges és tanulékony természetének köszönhetően azonban kitűnő gyerekbarát kutya. Eredetileg vadászkutya lévén azonban szüksége van elegendő futkározásra és mozgásra. Így tehát aktív családoknak kiváló választás, akik fizikailag és szellemileg is le tudják fárasztani.

 • Újfundlandi

Egyértelmű, hogy ennek a mackós kutyának az ápolása nem igazán egyszerű. Az újfundlandi azonban minden más tekintetben tökéletes társ gyerekes családok számára – amennyiben elegendő teret biztosítanak számára. Ez a jámbor plüssmackó egy légynek sem ártana, játszani és bújni azonban annál inkább szeret. Ez a vizet kedvelő fajta különösen bensőséges kapcsolatot alakít ki a gyerekekkel.

 • Basset

A bassetek kedvelik a nyugalmat és a kényelmet. Ez azonban nem jelenti, hogy idegesítené őket a gyerekzsivaj. Sőt, szereti a gyerekek társaságát és gond nélkül beilleszkedik a családi hétköznapokba – fő, hogy ne hagyják egyedül.

 • Border Terrier

Az aktív családok, akik sokat mozognak kint a szabadban, sok örömüket fogják lelni a border terrierben. Állandó játékos kedve, lelkesedése és erős idegzete nem csak a szülőket fogja lenyűgözni. Terrierként azonban tudnak néha makacsak is lenni.

 • Uszkár

Sármos, okos, játékos és könnyen nevelhető – az uszkár egy ideális gyerekbarát kutya. A gyerekekkel nyitott és barátságos, aktív játszópajtásként tekint rájuk. Bundájának ápolása azonban igen körülményes.

 • Bobtail (Óangol juhászkutya)

Azok a családok, akik nem riadnak vissza a napi szőrápolástól, a bobtailt is választhatják. A csinos, bolyhos szőrű kutya kifejezetten gyermekszerető és kedves. Érdemes azonban tudni, hogy mozgásigénye legalább akkora, mint amennyi simogatást követel.

Mire érdemes figyelni egy gyerekbarát kutya vásárlásánál?

Természetesen nem kell feltétlenül fajtatiszta kutyát választani. Aki azonban komoly tenyésztőtől választ kölyökkutyát, nagy eséllyel problémamentesen fogja integrálni új kedvencét a család életébe.

A menhelyről származó idősebb kutyák és a keverékek ezzel ellentétben tartogathatnak meglepetéseket. Ilyenkor érdemes a lehető legtöbb információt megtudni a kutya származásáról és múltjáról. Milyen körülmények között született, hogyan teltek az élete első hetei/évei? Vannak negatív tapasztalatai gyerekekkel? Miért került be a menhelyre?

Ezeket a kérdéseket nem lehet mindig biztosan megválaszolni. Ha még sohasem volt ezelőtt kutyája és nincs gyakorlati tapasztalata a kutyanevelésben, érdemes alaposan átgondolni a vásárlást.

Bizonyos körülmények között a gyerekekkel nem mindig jut elég idő rá, hogy a kutya lehetséges viselkedészavarait és traumáit orvosolja. Végtére is szülőként Öné a felelősség gyermekeiért és kutyájáért egyaránt. Jobb tehát biztosra menni, s olyan gyerekbarát kutyát választani, aki összeillik a gyerekekkel. Így aztán rengeteg örömüket lelhetik majd családként kedvencükben.

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre.

3 min

Kutya életkor számítása emberi években

03.03.2023 | Egy kutyaév hét emberi évnek számít: ez a feltételezés már évek óta szilárdan rögzült a tudatunkban. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne átszámítani a kutyaéveket emberi évekre? Valójában ezt a képletet ma már pontatlannak tartják. Új tudományos felfedezések születtek: