Angol agár

angol agár

Az angol agár (greyhund) az agár (windhund) prototípusa, s a világ leggyorsabb szárazföldi állatainak egyike. Az agár-versenyeken a hajdani vadászkutya nagy sikereket tudott megcélozni és elérni.  Sajnos a versenyzés sok kutya esetében függőséget hozott létre. A nagy és karcsú angol agár bizony jóval több, mint egy sima sprinter. Nyugodt és barátságos lényének köszönhetően ez a brit nagy alkalmazkodóképességű kísérő és ideális családi kutya.

Az angol agár története

Az angol agár nemcsak a világ leggyorsabb szárazföldi állatai közé tartozik, hanem a legrégebbi kutyafajták közé is. Története egészen messzire, a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza. Már többezer éves sírfestményeken, pénzérméken, vázákon és közép-keleti barlangrajzokon is feltűnnek ezek a kecses és nagy teljesítményekre képes kutyák. Az egyiptomi fáraók mumifikáltatták őket, s Homérosz mondákkal övezett Odüsszeiája szerint Odüsszeuszt (Kr.e. 800) Trója elleni győztes hadjárata után egy greyhund kutyával látták visszatérni.

Ezredéves tenyésztés

A Nagy-Britanniából származó fajtatiszta kutya elődei mintegy az isz.e. IV. évszázadban kerültek a brit szigetekre kelta bevándorlók kíséretében. Ezeket a nagyrabecsült kutyákat kizárólag a nemesi réteg számára tartották fenn. Canute angol király szigorú büntetéssel sújtott minden normál polgárt, ha egy grayhund társaságában látták. A X. században Howel welsi király halálbüntetést szabott ki arra, aki megölt egy grayhund-ot. Az angol nemesség sok pénzt és időt áldozott az elbűvölő vadászkutya tenyésztésére. Ezáltal a greyhund azon kevés kutyafajta közé sorolható, melyet már évszázadok óta szisztematikusan tenyésztenek.

A “kutya-futóverseny-ipar” és következményei

Amikor a XVI. században jelentősen megváltozott az angol nemesi rendszer, s ezáltal a nem nemes, ám gazdag emberek is abba a helyzetbe kerültek, hogy tarthatták és tenyészthették ezeket az értékes kutyákat, még tovább kiépült a tenyészet. Az eredendően élő vadak hajtóvadászatára tenyésztett greyhund-okat a XVI. századtól kutyafuttató versenyeken is használták. Míg a kutyák eleinte a szabad mezőn futottak. A későbbiekben már ovális pályákon került sor ezekre a versenyekre, hogy a kutyákat futásuk teljes ideje alatt meg lehessen figyelni. Eleinte csak amolyan népmulatságnak szánták az agárfuttatást, azonban ebből hamarosan milliárdos futóverseny-ipar fejlődött ki – horribilis fogadási bevételekkel. Ausztráliában, az USA-ban és Írországban a mai napig kerülnek megrendezésre kutyafuttató versenyek. A greyhund-ok tenyésztésének elsődleges szempontja a gyorsaság volt, hogy a kutyák minél több fogadási bevételt hozzanak. A magas teljesítményekre már nem képes idősebb kutyáktól rövid úton megszabadultak. Írországban a versenyipar számára már nem használható greyhund-ok elpusztítása még most is legális.

A versenyagarak megmentése

Ennek a gyakorlatnak a felszámolására számos országban , versenyagarak megmentését célzó egyesületeket hoztak létre, melyek a versenyzésből kiselejtezett versenyagarak családokba való kiközvetítésével foglalkoznak. Néhány országban – így pl. Németországban is – ugyan a kutyáknak, tartóiknak és az agár-barátoknak szolgáló hobbiként továbbra is tartanak agárfuttatást, viszont tilos az állatokra való fogadás. Ezen említett fáradozásoknak köszönhetően sok egykori versenyagárnak sikerült családot és otthont találni. Az USA-ban és más országokban (Írország kivételével) időközben több agarat látni családi körben, mint a versenypályákon.

Az angol agár lénye

Aki valaha is megfigyelt már egy angol agarat a versenypályán, hogy milyen gyorsan, mekkora elánnal és erővel, s emellett rendkívül elegánsan rohan ez a kutya a győzelemért, az aligha tudja elképzelni, hogyan is válhat majd ebből a rendkívüli sprinterből egy olyan nyugodt családi kutya, amely szeret órák hosszat elücsörögni a szófán, s családja körében lustálkodni. Igazából a greyhund becsvágyó, nemes és vérmes futó, ám kényelmes szobakutya is egyben.

glückliches Greyhound © encierro / stock.adobe.com

Sprinter, vadász és egyben amolyan igazi díványon lustálkodós fajta

Kitartás és állhatatosság – ezt nemcsak a versenypályán igazolja az angol agár, hanem az alvásban is. Legyen az egy puha kutyatakaró, egy kényelmes szófa, sőt akár a gazdi finom, meleg ágya: a fajta néhány képviselője akár 16 órát vagy még többet is képes aludni naponta. Ezáltal aztán ismert futási teljesítményük ellenére az angol agarak meglepően nyugodt lakótársak, ritkán ugatnak, és nem sokkal többre van szükségük, mint egy jó puha fekhelyre, s szeretteik közelségére. Ezzel szemben az egyedüllétet nagyon nehezen viselik ezek a szociális és emberhez ragaszkodó állatok. Ezért aki mégis arra kényszerül, hogy olykor magára hagyja grayhund-ját, szép lassan, fokozatosan kell hozzászoktatnia az állatot.

Nyugodt kísérő és béketűrő, szelíd családi kutya

Nyugodt, nyájas és béketűrő természetének hála, a legtöbb angol agarat gazdái nyugodtan és minden gond nélkül magukkal vihetik irodába, bevásárolni vagy étterembe. Alkalmazkodóképességük, előkelő visszafogottságuk komplikációmentes és legtöbbször szívesen látott kísérővé teszi ezeket a négylábúakat. Az agresszív magatartás abszolút távol áll ettől a gyengéd és béketűrő, gyerekkedvelő brittől. Még a tisztaságmániásoknak sem lehet semmi kivetnivalójuk ezzel az igazán tiszta kutyával szemben, hiszen alig hullatja a szőrét, s amolyan kellemetlen kutyaszaga sincs.

Többet olvashat a témáról magazinunk családi kutyákról szóló írásában!

A futás a szenvedélye

Kényelmes, nyugodt oldala ellenére semmi esetre sem szabad megfeledkezni arról, hogy a grayhund mint eredetileg vadászkutya továbbra is óriási futásigénnyel bír. Ez talán alacsonyabb, mint amire az ember egy nagy teljesítményű sprinter esetén gondolna, de akkor sem szabad alábecsülni. A szabadban való, kötetlen futásra sajnos nincs mindenütt lehetőség, ráadásul ez a fajtatiszta kutya nemcsak kiváló futó, hanem vadász is, így azután a parkban vagy az erdei utakon tett séták során aligha mellőzhető a póráz használata. Coursing alkalmával, a hobbi-versenypályákon vagy a speciálisan agaraknak kiépítettet létesítményekben azonban zavartalanul kiélhetik szenvedélyüket. Azok a kutyák, melyeknek rendszeresen lehetőségük adódik a szabad, kötetlen futásra, a mindennapi séták alkalmával is sokkal könnyebben és lazábban futnak pórázonis, otthon pedig elégedetten durmolnak a szófán.

Angol agár megjelenése

Futás közben a greyhund akár 85 km/h csúcssebességet is képes elérni. Még ha ezt a sebességet csak rövid távon is tudják tartani, a verseny-agarak még mindig szinte hihetetlen nagy, 60-65 km/h átlagsebességgel futnak. Egész testük a gyors sprintelésre rendezkedett be. Hosszú lábak, mély mell, erős izomzat, áramvonalas testalkat, ugyancsak hosszúra nyúlt, keskeny fej – mindez erőt és gyorsaságot sugároz a kutya minden mozdulatára.

Nagy, áramvonalas és tarka

Az angol agár hímeknél 71-76 cm-es, nőstényeknél 68-71 cm-es marmagasságával a nagy agár-fajták közé tartozik. A speciálisan versenyeztetési célra tenyésztett “racing grayhund”-ok gyakorta valamivel kisebbek. Tekintélyes nagyságuk ellenére az angol agarak átlagsúlya csak 23-33 kg között mozog – ugyan a fajtaszabvány ebben az esetben nem állapít meg semmiféle legkisebb vagy legnagyobb elfogadható súlyt. A kutya szőrzete rövid és sima, finom és sűrű. A hiányzó zsírpárnák és a vékony bőr miatt az angol agár meglehetősen érzékeny a csikorgó hidegre vagy a perzselő melegre. Ezért télen, hosszabb szabadban való tartózkodás esetén tanácsos meleg kutyakabátot adni a greyhundra.

Ami a kutya szőrzetét illeti, nagyon sokoldalúnak mondható. A szabvány a következő színeket és színkombinációkat engedélyezi:

  • Fekete
  • Fehér
  • Vörös
  • Kék (szürke)
  • Barnás vöröses sárga
  • Homokszín / fakó
  • Foltos-tarka
  • Kétszínű: fehér alapszín, a fenti színek bármelyikével foltozva

A greyhound egészsége és fajtatipikus betegségei

A grayhund-ok általában nagyon egészséges és robusztus kutyák – kevés fajtaspecifikus betegséggel. Ez nemcsak a komoly tenyésztők által nevelt kölykökre igaz, hanem legtöbbször az egykori verseny-agarakra is, melyeknek meg kellett felelniük a szisztematikusan teljesítményre való nevelés szigorú követelményeinek. Szokásos módon az állatokon elvégzik a csípőízületi diszpláziára, könyök-diszpláziára, pajzsmirigy-alulműködésre, Willebrand-betegségre, és a lehetséges szembetegségekre vonatkozó vizsgálatokat. Fajtatipikus az. ún. “grey-blokkolás” is, ami túlzottan nagy teljesítmény és kevés vízfogyasztás vagy túl magas külső hőmérséklet kombinációjában léphet fel, izomgörcsökhöz, de akár mozgásképtelenséghez is vezethet. Ezért ha túl kemény székletet vagy sötét vizeletet tapasztalna kutyájánál, haladéktalanul keresse fel az állatorvost.

Táplálása: milyen eledelre van szüksége az angol agárnak?

A greyhund egészségének megőrzése érdekében rendkívül fontos a kiegyensúlyozott táplálék. A kutyák meghatározott tápanyagigénnyel bírnak, melyet az eledelnek kell kielégítenie. Mivel azonban a tápanyagszükséglet nagyon egyedi a kutya korának, méretének, testalkatának, anyagcseréjének és aktivitási fokának függvényében, a helyes eledel kérdését nem lehet általánosságban megválaszolni. Alapvetően ugyan mindig is a húsnak kell kitennie a kutya táplálékának nagy részét. Azonban a mindenkori kutyától függ, hogy milyen zöldséggel, gyümölccsel vagy pelyhekkel kell kiegészíteni. Aki saját maga állítja össze angol agara eledelét, így pl. BARF-ol, már jó előre alaposan meg kell ismerkednie az egyes élelmiszerekkel, azok tápanyagtartalmával, valamint kutyája szükségleteivel. De annak is kell néhány tüzetes pillantást vetnie az eledel pontos összetételére, aki a saját elkészítés helyet inkább a kereskedelemben kapható késztermékekre támaszkodik. Óvatosságra intünk az olyan eledelek esetében, ahol az összetevőlista gabonával kezdődik, állati vagy növényi melléktermékek, cukor vagy mesterséges ízfokozók is felhasználásra kerülnek az előállítás során.

Greyhound 2 © everydoghasastory / stock.adobe.com

Figyeljen oda kutyájára!

Azonban a helyes táplálék legfőbb bizonyítéka még mindig maga a kutya. Ha egészségesnek, vitalitással telinek tűnik, normál súlyú, szőrzete csillog, a szabadban aktív és tele van tettvággyal, mindez jó jele annak, hogy Ön helyesen táplálja kedvencét.

Ügyeljen az előirányzott napi adagok betartására! A legjobb, ha naponta kétszer ad enni angol agarának, s minden étkezés után alaposan kitisztítja az állat etetőtálját. Mindig gondoskodjon elegendő friss ivóvízről is a kutya számára, s hagyja, hogy az minden étkezés után nyugodtan pihenhessen! A közvetlen az evés utáni aktivitások életveszélyes gyomorcsavarodáshoz vezethetnek, s ezért feltétlenül az evések előtti időszakokra kell azokat tenni.

Angol agár ápolása

Az angol agár alapjában véve nagyon komplikációmentes kutya, amely nagy futásszükségletétől eltekintve igen kevés igényt támaszt. Ez rövid, vékony szőrzetének ápolására is igaz. Heti egy kikefélés tökéletesen elegendő. Az elhalt szőrszálakat egy noppokkal ellátott kesztyűvel tudja eltávolítani. Némileg több figyelmet igényelnek az állat mancsai, melyik egyik-másik angol agárnál meglehetősen érzékenyek tudnak lenni. Különösen télen, a lesózott ösvényeken tett séták után mossa le kedvence lábait langyos vízzel! Kutyasampon használata általában nem szükséges.

Mire kell még odafigyelni egy angol agár tartása során?

Már csak a greyhund mérete is sugallja, hogy ennek a kutyának nagy helyre van szüksége otthonában. Egy városi lakásban és a szabadban való mozgáslehetőség nélkül hosszú távon bizonyára nem tud igazán boldog lenni ez a szenvedélyes futó és vadász. Az igazán ideális a jó nagy telek, ahol a kutya szabadon futkározhat, egy kicsit még rohanhat is. A privát területet viszont mindenképp körbe kell keríteni. Ha egy nyúl vagy más kis zsákmányállat egyszer felkelti az angol agár figyelmét, a nagy és gyors kutya már aligha tartható vissza a vadászattól.

Így azután az erdőn-mezőn és lakóterületeken tett séták alkalmával is tanácsos mindig pórázon vezetni, hacsak nem mer 100%-osan ráhagyatkozni a kutya engedelmességére, amikor visszahívja magához. Nagyon fontos, hogy a mindennapi séta és a közös lovaglós vagy kerékpározós kirándulások mellett rendszeresen adja meg a lehetőséget a kutya számára, hogy kiélje a gyors futásra vonatkozó kifejezetten nagy igényét. Erre kiválóan alkalmasak a hobbi-futópályákat is kínáló agár-egyesületek vagy coursing-ajánlatok, ahol az agár egy nyúl-utánzatot hajthat. Egy ilyen módon jól és kellőképpen leterhelt kutya odahaza boldogan bújik Önhöz a szófán, s teljes nyugalomban álmodik a legújabb futásairól.

Egy szükség-helyzetben lévő angol agár megvétele

Aki egy greyhund iránt érdeklődik, és szeretne egy már kiselejtezett kutyának második esélyt adni, szét kell néznie az ilyen módon bajba került angol agarak megsegítésére létrehozott szervezeteknél. Még ha a csúcsteljesítményre sarkallt kutyáknak van is némi behozni valójuk a szocializációt illetően, egy felnőtt angol agár családba való integrálása és az állat beilleszkedése általában igazán sikeres. Aki kicsit ért a kutyaneveléshez, sok türelemmel és nyugalommal foglalkozik az agárral, és biztos helyet ad számára a családban, hamarosan hűséges és ragaszkodó partnert tudhat maga mellett.

A megfelelő agártenyésztő kiválasztása

Aki viszont egy fiatal angol agárra vágyik, egy kölyökre, amely nem bizonyos előélettel érkezik a családba, s kiskorától fogva ott nő föl, feltétlenül forduljon komoly tenyésztőhöz. A fajtatiszta kutyaegyesületek általában fellistázzák azokat a regisztrált tenyésztőket, melyeknél kölykök születése várható. Mielőtt döntene egy kis kölyökkutya mellett, legalább egyszer, de inkább többször is látogassa meg otthonában a tenyésztőt! Tekintse jó jelnek, ha az készségesen fogadja Önt. Szívesen megmutatja otthonát és kutyáit, s őszinte érdeklődést mutat arra vonatkozóan is, hogy milyen mozgatórugói vannak az Ön kölyökkutya-beszerzési szándékainak. Egy a fajta iránt felelősséget és szeretetet érző tenyésztő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiskutyáinak jól menjen a sora. Biztos akar lenni abban, hogy Ön fajának megfelelő és szeretetteljes otthont és légkört tud biztosítani a kutyusnak.

Ha Ön pl. előzetesen nem gondolkozott el azon, miként is tudja biztosítani a kis angol agár számára a rendszeres szabadban való futás lehetőségét, meglehet, hogy a tenyésztő eltanácsolja Önt ettől a vásárlástól. Amennyiben pedig a tenyésztő úgy ítéli meg, nyugodtan Önnek adhatja egyik kis védencét, ügyeljen arra, hogy minden szükséges dokumentum is rendelkezésre álljon! Ide tartozik többek között a rendszeres egészségmegőrző vizsgálatok és védőoltások dokumentációja, valamint a hivatalos családfa. Egy egészséges angol agár kölyköt 1.000 – 1.200 EUR körüli áron tud megvásárolni a tenyésztőtől.

Olvassa el magazinunk kölykök beszoktatása és alapfelszerelése témakörben íródott cikkét is!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.