Kutyás futás: Tippek a jobb szórakozáshoz This article is verified by a vet

kutyás futás

Szép az idő, süt a nap, és alig várja, hogy futhasson egyet négylábújával. Azonban mielőtt futócipőt húzna, van egy pár dolog, amire feltétlenül tanácsos ügyelni, ha kutyás futás mellett döntenénk.

Hogy tanítsam meg kutyámnak a közös futást?

Ha kedvencének még nincs tapasztalata a közös futással kapcsolatban, akkor lépéséről lépésre érdemes hozzászoktatni ehhez a sporthoz. Ez azt jelenti, hogy kezdetben csak nagyon rövid távokat szabad célként kijelölni.

Előszőr például kezdjenek egy 50 m-es távval. A cél az, hogy a kutya megértse, ne húzza a pórázt. Ha ez sikerül, akkor azonnal jutalmazza meg jutalomfalattal és sok biztatással.

Ha ebe már hallgat a szükséges vezényszavakra, akkor lassan növelheti a távolságot és a tempót. Ilyen módon több héten keresztül fokozatosan készítse fel kutyusát a futásra. Rendszeres pihenőidőszakok beiktatására is gondoljon annak érdekében, hogy ne terhelje túl négylábú barátját.

Mindeközben ne feledje el újra és újra megdicsérni kedvencét. Így az eb a sporttevékenységet pozitív élményekhez köti és minden alkalommal örülni fog a közös edzésnek.

Milyen felszerelésre van szükségem a kutyás futás-hoz?

Az, hogy milyen eszközöket igényelnek, attól függ, mennyire tapasztalt állati társa. Ha póráz nélkül fegyelmezetten fut Ön mellett és megfelelően edzett állapotban van, akkor nem feltétlenül van szükség semmilyen kellékre.

Ezzel szemben, ha most először próbálja a futáshoz szoktatni kutyusát és problémát jelent számára, hogy kövesse az utasításait, akkor a következők hasznosak lehetnek:

1. Futópóráz

A normál pórázokhoz képest a futópórázok rugalmasabbak és kevesebb fémből készült, nehéz tartozékkal rendelkeznek. Az integrált hashám lehetővé teszi a szabad kezeket futás közben és pluszban arra is lehetőséget biztosít az Ön számára, hogy egy vizes palackot, jutalomfalatot vagy egyéb kis tárgyakat (mint például kulcsot vagy mobiltelefont) elhelyezzen benne.

2. Jutalomfalatok

Azért, hogy sportolás közben meg tudja jutalmazni kedvencét, érdemes finom snacket is magával vinnie. A legalkalmasabb erre a célra a kutyakeksz vagy a száraz kutyatáp, de akár valami speciális, könnyen adagolható kedvenc finomság mellett is dönthet.

3. Hám

Kutyája számára kellemesebb, ha hámot visel nyakörv helyett. Így kevésbé tudja megsérteni magát, ha esetleg túl erősen húzná a futópórázt.

4. Lámpa

Különösen óvatosnak kell lenni, ha szürkületkor vagy sötétben mennek futni. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott egy lámpa segítségével kutyája jobb láthatóságát biztosítani a gyalogosok, autóvezetők és kerékpárosok számára. Sokféle termék közül választhatja ki az Önnek legmegfelelőbbet, mint például fényvisszaverő mellényt, nyakörvet vagy világítómedált.

5. Itató

Ha kutyás futás közben nem esik útba egy patak vagy tó, akkor feltétlenül vigyen magával kutyusa számára vizet utazáshoz alkalmas itatóban. Így elkerülheti, hogy négylábúja kiszáradjon, illetve hogy vérkeringése összeomoljon.

6. GPS-nyomkövető

Szeretné megfigyelni kutyája mozgását vagy rögzíteni a megtett útvonalat? Akkor érdekes lehet az Ön számára egy GPS-nyomkövető Ennek segítségével nagyon egyszerűen figyelemmel kísérheti háziállata aktivitását. A legtöbb eszköz vízálló és az országhatárokon túl is megfelelően működik.

Milyen követelményeket kell figyelembe venni?

Ha együtt szeretne futni kutyusával, akkor ennek megkezdése előtt ajánlott egy pár szempontot átgondolni. Ez azért lényeges, hogy ebe ne sérüljön meg vagy erőltesse meg magát.

Először is az a legfontosabb kérdés, hogy négylábúja valóban teljesen egészséges-e. Mielőtt állati kísérője több kilométert futna Önnel, tanácsos felmérnie fizikai állapotát. Ha sérült vagy régóta problémái vannak a csípőjével, akkor nem ajánlott még pluszban futással is terhelnie. Ha nem biztos a dolgában, kérje ki háziállatorvosa véleményét és kérjen állapotfelmérést.

A megfelelő kor is döntő fontosságú a témában. A kölykök csontváza még nem teljesen fejlődött ki, ezért ne terhelje túl kölyökkutyáját vagy fiatal ebét, hiszen ezzel azt kockáztathatja, hogy károsodik mozgásszervi rendszere, beleértve a csontokat, izmokat, inakat és szalagokat. Ezért csak akkor javasolt kutyusával futni, ha már felnőtt (kb. 2 éves korától kezdve).

A kutyával való futás harmadik feltétele az eb megfelelő szociális magatartása. Elég nagy annak a valószínűsége, hogy futás közben más kutyákkal is találkoznak. Ha nem akar mérgelődni kedvence viselkedésén, csak akkor induljon neki vele, ha teljes mértékben hallgat Önre.

Ezért fontos – nemcsak a futás szempontjából –, hogy a kutyus kölyökkorban szocializálódjon és kutyaiskolába járjon. Ha kedvence nem jön ki jól más kutyákkal vagy emberekkel, akkor érdemes olyan útvonalat keresni, mely nem túl forgalmas.

Apropó: Értékes nevelési tippeket találhat a zooplus magazin kutyanevelés fül alatt!

Joggen mit Hund ohne Leine © frilled_dragon / stock.adobe.com
Für ungetrübten Laufspaß ist es wichtig, dass Ihr Hund gut auf Sie hört.

Kutyás futás: melyik fajta alkalmas hozzá?

A kutyafajták sok mindenben különböznek egymástól – elsősorban testfelépítésükben és jellemükben. Ez azt is jelenti, hogy nem minden kutya alkalmas erre a sportra.

Röviden szólva: a hosszú lábú és viszonylag rövid hátú fajtáknak jobban megy a futás, akár a hosszabb táv is. Ezzel szemben a rövid lábú és hosszú hátú kutyák gerincoszlopa, illetve ízületei könnyebben megsérülhetnek ilyenfajta mozgás során.

A következő kutyafajták számára tökéletes választás a futás:

A széles körben elterjedt közhiedelemmel ellentétben az agarak nem alkalmasak hosszabb távú futásra, inkább rövid távokra tenyésztették őket. Így az angol agarak és a whippetek tökéletes sprinternek számítanak a kutyák között.

Mire kell még ügyelni kutyás futás közben?

Annak érdekében, hogy kutyusa megfelelően ki tudja pihenni a futás fáradalmait, ajánlott hetente csak egy vagy két alkalomra korlátozni ezt a fajta mozgást. Így megelőzhetők a fájdalmas és sokáig tartó sérülések.

További tipp a forró nyári napokra: a tűző napon futni nem túl szórakoztató a kutya számára, mint ahogy az Ön számára sem. Ezért ügyeljen arra, hogy elegendő árnyék álljon rendelkezésre, vagy inkább a hűvösebb reggeli, illetve esti órákban fussanak. Nyári futás esetén mindenképpen el kell kerülni a forró aszfaltot, jobb, ha az erdő hűvös talaját részesíti előnyben.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.

2 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé