Angol szetter

Angol szetter

Sármos vadász

A sportos angol szetter szép, okos – és szenvedélyes vadász. Aki azzal a gondolattal játszik, hogy otthonát egy ilyen kutyával ossza meg, legyen tudatában annak, hogy egy angol szetter-gazdinak nagyon sok időt kell szánnia a közös szabadtéri kalandokra, s már előzetesen kellő kutyás ismerettel és tapasztalattal kell rendelkeznie.

Sportos szépség

Az angol szetter nagyon sportos és a mozgásban örömét lelő kutya, amit láthatunk is rajta: dinamikusnak és elegánsnak hat. Erdőn-mezőn való futkározása során csak úgy lobognak lelógó fülei. Ez egy olyan szetter, ami elemében életvidámságot sugároz magából. Míg a hímek marmagassága 65-68 cm, a nőstényeké 61-65 cm. A munka-vonalból származó kutyák gyakran valamivel kisebbek.

Az angol szetterek 25-30 kg-ot nyomnak. Hosszú, selymesen puha, enyhén hullámos szőrük a szabvány szerint a következő színezetű lehet: fehér feketével, narancs- vagy citromsárgával, májbarnával. Emellett léteznek pöttyös, foltos vagy három színű angol szetterek is. Alapszínük viszont mindig fehér.

Vadászkutyából családi kutya

Az angol szetter elődei közé soroljuk a hosszú szőrű „madárkutyát“, melyet már a középkorban használtak szárnyas-vadászatokon. A pointerek is a fajta őseinek számítanak, amelyeknek angol szetterben való jelenlétét tulajdonképpen Sir Edward Laverack nyomatékosította. Laverack évtizedeken át kiválasztotta a legszebb és típusjegyeket leginkább hordozó kutyákat szetter-tenyészetéhez, s ezáltal rendkívül ismertté vált. 1860-ban állította ki első kutyáit angol szetter fajtamegnevezéssel. Az angol szetter „alapító állatai“ a a hagyomány szerint egy Ponto nevű hím- és egy Old Moll nevű nőstény kutya volt.

Az angol szetter klasszikus felhajtó kutya, mely nagy sebességgel keresi a zsákmányt. Ha ez a kiváló orrú kutya elérte célját, és kiszaglászta a zsákmányt, megmutatja a vadászoknak, hogy hol van – úgy, hogy a vad előtt ülve marad – egyébként innét is származik a szetter elnevezés. Ha pedig a vadász megadja a vadászatra vonatkozó parancsot, a kutya felriasztja a zsákmányt, így a vadászok el tudják azt ejteni. A szetterek családjába az angol szetter mellett beletartozik a gordon-, az ír-, a vörös ír- és a fehér szetter. Szépsége és kellemes lénye, jelleme alapján az angol szetter az utóbbi években egyre inkább családi kutyaként jött divatba.

Ezt a fejlődést azonban csakis nagy elővigyázatossággal szabad kezelni, mert ebben a fajtában éveken át erősítették az olyan tulajdonságokat, mint a vadászösztön és a nagy mozgásigény – ez pedig nem mindig egyeztethető össze a családi kutya mivolttal. Az angol szetter manapság mindenekelőtt az USA-ban valamint Franciaországban és Skandináviában kedvelt, s bizonyos területeken gyakrabban előfordul, mint hazájában, Nagy-Britanniában.

Az angol szetter lénye: barátságos és szociális

Az angol szetter az egyik legbarátságosabb vadászkutya: szeretetreméltó, jóindulatú, s úgy emberrel, mint állattal szemben igen nagy mértékű szociális érzékenységgel bír. Ezért is alkalmas családi kutyának is, amennyiben sportos ambícióit is kiélheti. A gyerekszerető négylábú szelíd, nyájas és türelmes társ. Sok szetter igazi nagy gyerek ill. kölyök: imád játszani, s nagy örömmel rohangál össze-vissza, lobogó fülekkel.

Alapvetően semmi gond, ha otthonában mindig történik valami: az angol szetter éppen úgy szereti a látogatókat, mint más kutyák társaságát, macskákkal is tud jó barátságot kötni, ha ezeket úgy ismeri meg, mint falkájába tartozókat. A ház falain kívül ez a társasági, hízelgős kutya azonban általában egyből átváltozik nyugdíjas vadásszá – s ennek bizony a szomszéd macska is megihatja a levét. Vagyis soha ne feledkezzen meg kedvence vadászösztönéről, ha éppen úton vannak.

weiß und braun english setter © Liutauras / stock.adobe.com

Az angol szetter nevelése

Az angol szetterek okosak, s nagy örömüket lelik a tanulásban – ez pedig optimális alapfeltételeket teremt sikeres nevelésükhöz. Minden szelídsége, nyájassága ellenére részben mégis makacs, önfejű. Ahhoz, hogy ne akarja mindenáron keresztülvinni okos kis fejecskéje súgta akaratát, egyértelmű szabályokra van szüksége, amelyek számára orientációul szolgálnak, s a melyekhez azután szívesen igazodik is. A kivételek ennél a kutyánál gyorsan kinyithatják a kaput az állat számára, hogy ő maga új szabályokat alkosson. Tehát Önnek az összes családtaggal együtt nagyon konzekvensnek kell lennie, ha igazán nevelni akarják ezt a kutyát.

És ne feledje: csakis egy kellőképpen leterhelt angol szetter nevelhető könnyen – mert ha nem kapja meg a kellő mozgáslehetőséget, ő maga fogja azt megkeresni és megteremteni magának. Nevelése nagy mértékű következetességet igényel – mégpedig finom érzékkel kombinálva, mert az angol szetter akár önfejű kis érzékenyke is lehet. Neveléséhez javasolt a kutyákkal való előzetes tapasztalat. Már jó előre érdeklődjön a környékén lévő kutyaiskoláknál, s igyekezzen olyat találni, amely megfelelő háttérrel és ilyen irányú tapasztalattal tud Önnek jó ajánlatot adni.

Az angol szetter egészsége és ápolása

Az angol szetter nagyon robusztus kutyának számít, s átlagban 11-13 éves életkort ér meg, de a 15 éves példányok sem ritkák. Komoly tenyésztőtől vásároljon angol szetter kiskutyát, s ügyeljen arra, hogy a szülőállatokon igazoltan elvégzettek legyenek a tenyésztéshez szükséges vizsgálatok. Így minimalizálhatja annak rizikóját, hogy bizonyos betegségek – így pl. süketség vagy csípőízületi diszplázia – kockázatát, melyek által az angol szetter más kutyafajtákhoz viszonyítva némileg gyakrabban érintett.

Ezeknél a barátságos négylábúaknál valamicskével magasabb a glutén-intolerancia és a bőrtumorok létrejöttének valószínűsége. Figyeljen oda kedvence vékony vonalaira is – különösképp a kevesebbet mozgó szetterek, valamint az ivartalanított állatok hajlamosak a túlsúlyra, ami viszont negatív hatást gyakorol az ízületekre. A kutya selymes bundája rendszeres ápolást igényel. Az a legjobb, ha naponta kikeféli négylábú barátja szőrét.

Így a szőrszálaknak nincs esélyük összegubancolódni, s egyúttal az olyan, bundáján magával hozott szennyeződésektől is megszabadíthatja kedvencét, mint az apróbb gallyak, hiszen ezek könnyen összegyűlnek a hosszú szőrzetben. Fürdetnie csak szükség esetén kell kutyáját, s ehhez használjon enyhe kutyasampont használjon – legtöbbször az is elegendő, ha csak kifésüli a kutya bundájából a megszáradt szennyeződést. Rendszeresen ellenőrizze a lelógó füleket, s szükség esetén speciális fültisztítóval tisztítsa meg azokat!

Az angol szetter etetése: a fitness az etetőtálban kezdődik

Fedezze fel a zooplus által kínált, speciálisan angol szettereknek való eledeleket!

Kutyája egészségéhez fontos mindennapi hozzájárulást nyújt a minőségi kutyatáp. Döntsön Ön akár száraztáp, akár nedvestáp mellett: csakis magas húsrészarányú eledelt kínáljon kutyájának, amelyben a hús szerepel a deklaráció élén! Angol szettere csak így juthat minőségi fehérjékhez – kiegyensúlyozott részarányban. Az etetési mennyiségeket illetően a gyártó etetési útmutatójának adatai csak irányadásul szolgálnak, a tényleges mennyiséget erőteljesen befolyásolja kutyája alkata és napi energiafelhasználása. Ezért ellenőrizze rendszeresen felnőtt kutyája súlyát, hogy fel tudjon lépni az esetleges túlsúly vagy fogyás ellen!

A sportosan aktív angol szetterek nem hajlamosak a hízásra. A kölyökkutyát naponta 3-4 alkalommal kell etetni, míg a felnőtt kutyánál elegendő napi kettő adag. Az angol szetterek érzékenyen reagálhatnak az eledelváltásra, így azután ennél a fajtánál különösen fontos, hogy óvatosan és fokozatosan járjunk el a új tápra való átállással. Keverje az új eledelt naponta egyre növekvő mennyiségben a régi megszokotthoz! Friss víz is álljon mindig a kutya rendelkezésére! Csemegének kiválóan alkalmasak a száraz rágótermékek ill. a minőségi, magas húsrészarányú, cukormentes jutalomfalatok. A fogápoló snackek is jó lehetőséget kínálnak kedvence egészséges jutalmazására.

Elfoglaltság ezeknek a természetbarát kutyáknak

Ez a kutya valóságos sportbajnok, és sok szabad levegőn végzett mozgást igényel. Az angol szetter kiváló kísérő joggingoláshoz, kerékpározáshoz, lovagláshoz. Az angol szetter számára természetesen optimális, ha vadászatokon vehet részt, vagy legalábbis megfelelő ilyen irányú kiképzésben részesülhet. Egyébként pedig próbáljon ki különféle kutyasportokat kedvencével: mit szólna pl. egy kis mantrailinghez? Az apportírozós játékot is szívesen veszi az ilyen kutya. Arra azonban vigyázzon minden sportos és játékos elfoglaltság során, hogy nagyobb szüneteket is iktasson közbe – elvégre egy kis megszeretgetés is sokszor jól jön, s a relaxáció is ugyanúgy fontos, mint a sportos leterhelés. Ha erre nem figyel, fennáll annak a veszélye, hogy kedvence állandóan feszült lesz.

english setter im grass © José 16 / stock.adobe.com

Passzol hozzám egy angol szetter?

Gyakorta előfordul, hogy valaki beleszeret egy angol szetter jóindulatú lényébe és csodaszép kinézetébe – anélkül, hogy előtte kielégítő módon foglalkozott volna annak igényeivel. Ez pedig nagy hiba ennél a szimpatikus és természetkedvelő négylábúnál. Így azután igazából csak akkor javasolt egy angol szetter magához költöztetéséről gondolkodnia, ha Ön vadász, vagy nagyon sportos. Nem szabad lebecsülnie a kutya óriási mozgásigényét és a természetben való tartózkodás felett érzett örömét.

Emellett a a kutya szőrzete is igen ápolásigényes, így azután ez a fajta csakis olyan ambiciózus kutyabarátok számára alkalmas, akik sok időt tudnak eltölteni a kutyával. Kezdő kutyatartóknak inkább nem tanácsolnánk ezt a fajtát. Az angol szetter tartása nem javasolt kicsi vagy városi lakásban, hanem leginkább egy olyan házban, amihez kert csatlakozik. A kertet megfelelő módon, kerítéssel kell biztonságossá tenni, s így a kutya kedvére kirohangálhatja magát.

Vásárlás előtti megfontolni valók

Ha egy angol szetter kölyköt szeretne otthonába fogadni, ezzel hosszú évekre felelősséget vállal egy kutya életéért. Így azután az a legjobb, ha még a kiskutya beköltöztetése előtt tudatosítja magában, tulajdonképpen milyen kötelezettségeket vállal. Mert hogy egy angol szetternek nem csupán a beszerzése kerül sokba. Pedig már az sem kevés: egy komoly tenyésztőtől való angol szetter-kölyök nagyon drága lehet, pedig csakis komoly tenyésztőtől szabad vásárolni.

Emellett hosszú távon is rendszeres költségek merülnek fel a minőségi kutyatápot, az állatorvosi látogatásokat, valamint az esetleges kutyaadót és -biztosítást illetően. Gondolja át azt is jó előre, ki fogja gondozni a kutyát betegség vagy szabadság esetén! Optimális lehet pl., ha a kutya számára ismert családtag vállalja ezt a feladatot. Emellett a barátságos angol szetter akár el is kísérheti Önt, ha egyfajta kirándulós-túrázós nyaralást tervez. Manapság már sok olyan szálloda van, amely vendégei négylábú kísérőit is szívesen fogadja.

Hol találom meg a nekem megfelelő angol szetter-t?

Ha kölyökkutyát szeretne, feltétlenül olyan tenyésztőt keressen, aki megfelelő papírokkal, tehát származási igazolással adja kutyáit. Semmiképp se vásároljon olyan magánszemélyektől vagy kutyakereskedőktől, akik papírok nélkül kínálnak “angol szettert”- úgy önmaga, mint az állatvédelem ill. a fajta érdekében! Hiszen csakis a komoly, valamely kutyatenyésztő egyesülethez tartozó, s annak irányelvei szerint tevékenykedő tenyésztők kínálhatnak Önnek lehetőséget egy igazolhatóan “valódi” angol szetter “ beszerzésére. A papíroknak valamely ebtenyésztő egyesülettől kell származnia.

Beszéljen a tenyésztővel az egészségmegőrzés érdekében tett intézkedéseiről, s kérje a kutya felmenői releváns eredményeinek írásos bemutatását! Az angol szetter esetében a papírokkal együtt jár a szülőállatok vadászatra vonatkozó alkalmasságának igazolása is. Azok a kutyabarátok, akik spórolni akarnak, s ezért papírok nélküli kiskutyát vásárolnak, rendszerint később jóval többet adnak ki a megtakarításnál, hiszen az így eladott kölykök nem részesültek kiadós szocializálásban, s felmenőik sem jellemvonásaikban, sem egészségi állapotukat illetően nem alkalmasak a tenyésztésre.

Ha pedig felnőtt angol szettert keres, érdemes lehet szétnéznie a szetter- vagy vadászkutya-egyesületeknél, melyek gyakran tudnak ajánlani kiközvetítésre váró szettereket vagy szetter-keverékeket. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a kutya régi gazdája alábecsülte a sportos angol szetter mozgásigényét, ill. hagyta , hogy a kutya szépségével és jóindulatúságával a mancsai köré csavarja, anélkül, hogy valóban szetternek való életet tudna számára biztosítani.

Az ilyen “second hand” kutyák ugyan nagy kihívást jelenthetnek, ám egyúttal rendkívül sokat nyújtó társsá is válhatnak. Viszont előzetesen mindenképp alaposan érdeklődjön az állat előéletéről, s az legjobb, ha egy közös sétán próbálják megismerni egymást még a végleges döntés előtt, hogy jól körbeszaglászhassák egymást.

Sok örömteli kalandot kívánunk Önnek angol szetterjével!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.