Magyar Vizsla

Magyar Vizsla

A rövidszőrű magyar vizsla a vadászok titkos tippje. Mert hogy nemcsak könnyen nevelhető és okos, hanem emellett még sokoldalú és kitartó társ is a vadászatban és a kutyasportban.

A rövidszőrű magyar vizsla kinézete

Optikája: „mint egy szobor“

A kutyafajta szerelmesei rajongva állítják, hogy ez a magyar hosszúszőrű vizsla „olyan, mint egy szobor“. Ez a kutya izmos, harmonikus testfelépítésével őseire, a német rövidszőrűre és a francia vizslára emlékeztet. A hímek vállmagassága eléri az 58-64 cm-t, a nőstények max. 60 cm magasak. A kutya súlya 18-30 kg. Farka az ugróízületig ér, és enyhén hajlik. Néhol a tartók negyed résznyivel megrövidítik a farkat, de ezt időközben a legtöbb országban betiltották. A kutya bőrének a szabvány szerint ránctalannak kell lennie, homloka pedig enyhén barázdás. Rövid, vastag, aljszőrzet nélküli fedőszőrzete durvának érződik, s az erre a fajtára oly jellemző zsemleszínű. A szőrzet egységes, s nem lehetnek benne vöröses vagy barnás elszíneződések. Megengedett viszont a szabvány értelmében, hogy a lábujjakon fehér foltok ill. a mellkason max. 5 cm-es folt legyen.

Drótszőrű magyar vizsla kutya

A „magyar vizsla“ elnevezéssel tulajdonképpen a drótszőrű magyar vizslára is gondolnak. Ez nem a rövidszőrű magyar vizsla egy változata, hanem egy önálló fajta, amely a rövidszőrű magyar vizsla és a drótszőrű német vizsla keresztezéséből jött létre. A drótszőrű vizslát 1956 óta ismeri el az FCI. A fajta ismertetőjelei a szőrhossztól és valamivel robusztusabb testfelépítéstől eltekintve ugyanazok, mint a rövidszőrű magyar vizslának. Előfordulása viszont nagyon ritka.

A rövidszőrű magyar vizsla története

A kutya eredete szorosan kapcsolódik szülőhazája, Magyarország történetéhez. Már a XIV. századból származó írásokban és illusztrációban is találhatók a fajta őseire mutató nyomok. A magyar vándorló törzsekkel kerültek a fajta ősei más európai országokba. A fajta vadászatban való jelentősége kereken 200 éve növekszik: a magyar vizsla elődei a XIX. század végétől sikeresen vettek részt az „elöl járó“ kutyák versenyein, s így egyre jobban megvetették a lábukat a vadászok között. A vizsla ú.n. „elöl járó“ kutya – a vezető alatt olyan vadászt értenek, melyek a zsákmány érzékelésekor állva maradnak, s pofájukkal és mancsaikkal a nyúl, madár és társai irányába mutatnak.

A magyar vizsla arany színe a kutya sztyeppéken és mezőkön való álcázására szolgál. A kinológusok véleménye különböző, honnan származik – vélhetően a török vizslák befolyásolták. De a pointer és a német rövidszőrű hatásai is megtalálhatók. A XX. század elejére a magyar vizsla-állomány veszélybe került: az angol vadászkutyák egyre jobban kiszorították. 1920 óta tisztán történik az FCI által 1936-ban önállóként elismert fajta tenyésztése. A következő évtizedekben is ingadozott a fajtaállomány. Időközben az egykori titkos tipp stabil rajongói tábort tudott nyerni magának a vadászok között, s emellett még a sportos gazdik kutyájaként is sikerült teret hódítania.

zwei Magyar Vizsla

Karaktere

Barátságos, finom érzésű társ

Egy jól szocializált magyar vizsla nemcsak arany színű, hanem aranyat is ér: a fajta nagyon barátságos és szocializációjában nagyon toleráns emberrel-állattal szemben egyaránt. Ha kellő elfoglaltságban lehet része, otthonában kiegyensúlyozottan viselkedik. Összességében élénk állat, amely általában mindenütt szívesen ott van. Ugyan nagyon öntudatos, de finom érzésű és érzékeny a falka hangulatára. Apropó falka: ezen kutyák számára nagyon lényeges, hogy csatlakozhassanak „kétlábúakból“ álló családjukhoz, s nem szívesen vannak egyedül. Ugyan az egyedüllétet már kölyökkorukban be kell gyakorolni velük, ez a fajta hajlamos arra, hogy ha hosszabb ideig a falka nélkül kell kibírnia, gyorsan unatkozni kezdjen, s önmagának keressen elfoglaltságot.

A rövidszőrű magyar vizsla nevelése

Mivel a vizsla erőteljesen kötődik gazdájához, s szívesen alárendeli magát annak, kiképzése, nevelése könnyű. A túlzott keménységnek nincs helye ennél az érzékeny négylábúnál, s tartósan megzavarhatja a bizalmi viszonyt. A jólnevelt magyar vizslához vezető úton a szeretetteljes következetesség a döntő faktor. Ugyan nagy örömét leli a tanulásban, s szívesen teljesíti a parancsokat, kezdőknek csak korlátozott mértékben javasolható. Nagy munkakedvvel és igyekezettel kombinált érzékenysége jó adag kifinomult érzéket és know how-t kíván a kutyatartótól. A kölyökkori szocializáció és bizonyos dolgok bevésődése – mint minden kutyafajta esetében – meghatározó jelentőségű. Sok vizslatartó beszél arról, hogy kedvencük különösen jó emlékezőképességgel bír – ami úgy a pozitív, mint a negatív dolgokra igaz. Ha magyar vizsláját póráz nélkül szeretné sétáltatni, fordítson különös figyelmet a kutya arra való nevelésére, hogy a hívó parancsot teljesítse! Látogassanak fiatal kutyáknak szervezett kurzust, ahol kis kedvence megismerkedhet a többi, más méretű és jellemű kutyafajtával. Ez a fajta a későn érők közé tartozik, ami csak 3, olykor akár csak 4 éves korában válik felnőtté.

Egészsége

Tessék jól odafigyelni a kölyök vásárlásakor!

Aki komoly tenyésztőnél vásárol magyar vizslát, minden valószínűséggel erős és egészséges kutyának örvendezhet majd. Ez azonban sajnos nem igaz a fajta összes képviselőjére. A regionális tenyésztés alapján igen kicsi génállománnyal rendelkező magyar vizsla bizonyos szempontokból genetikailag hajlamos különféle betegségekre. Ezekhez tartozik többek között a csípőízületi diszplázia, néhány tumoros megbetegedés, az epilepszia és a sebadenitis nevű bőrbetegség – ez utóbbi begyulladt zsírmirigyekben, szőrhullásban és nagyfokú viszketegségben nyilvánul meg. Egy komoly tenyésztő egészségügyi szempontok szerint is szelektálja állatait, hogy minimalizálja ezen megbetegedések kockázatát.

A rövidszőrű magyar vizsla etetése

Magyar vizslájának minőségi táplálékot adjon és mértékkel, hogy ezzel is segítse megőrizni a kutya atletikus testalkatát. Figyelmébe ajánljuk a gabonamentes eledeleket, ám fontos, hogy azoknak magas húsrészarányuk legyen. Az etetési mennyiségeket illetően támaszkodjon a mindenkori gyártó adataira! Száraztáp esetében reggelente mérje ki a napi mennyiséget, s több adagban kínálja azt fel kedvencének! A kölyöknek eleinte 4 adagra, míg felnőtt kutyának 2 adagra ossza a napi száraztáp-adagot! Étkezések után pedig legyen lehetősége a kutyának egy kis emésztést elősegítő alvásra. Ezáltal elkerülhető a veszélyes gyomorcsavarodás. A snackek közül kiválóan megfelelnek pl. a marhabőrből vagy szárított pacalból készülő csontok, melyek hosszú ideig biztosítanak elfoglaltságot a kutyának. Vizslájának mindig álljon elegendő friss víz is rendelkezésére!

A rövidszőrű magyar vizsla ápolása

A magyar vizsla rövid szőrzetéhez nem tartozik aljszőrzet, s így az nem is igényel különösebb ápolást. Ennek ellenére már kölyökkorban hozzá kell szoktatni a kutyust a rendszeres szőrzet-keféléshez. Ez erősíti a kutya és gazdája közötti kötődést, emellett a szőrzetváltás idején kihulló és elhagyott szőrszálak mennyisége is csökken. S akkor sincs gond, ha kedvence kissé koszos lett az erdőn-mezőn való szaladgálásban, hisz a szennyeződés a legtöbb esetben könnyen kifésülhető, ha már megszáradt. Fürdetnie csak akkor kell kutyáját, ha az elengedhetetlenül szükséges. Ilyen esetben enyhe kutyasampont használjon a fürdetéshez! Rendszeresen ellenőrizze a kutya lelógó füleit, nem lát-e azokban szennyeződést vagy gyulladást! A fülekben uralkodó nedves-meleg klíma kedvez a baktériumok szaporodásának . Ha a fülek koszosak lennének, orrtisztító nyújthat segítséget. Ha a kutya kellőképpen sokat mozog, karmai maguktól lekopnak. Idősebb kutyák esetében azonban szükségessé válhat egy kis karomvágóval végzett pedikűr. Tippünk: ha Ön bizonytalan lenne a karomvágó használatát illetően, kérje meg az állatorvost, hogy mutassa azt meg!

Sport

Sokoldalú magyar négylábú vadászathoz és sporthoz

A magyar vizsla elsősorban vadászkutya. Szimata kitűnő, kiváló az elöl járó kutya szerepében, s vízben is szívesen apportírozik. Emellett rendkívül kitartó és gyors. Azonban a vadászaton kívül más lehetőségek is vannak a kutya foglalkoztatására. Pl. megfelelő tréning után vizslája kísérheti Önt kerékpározás, joggingolás során. Ezen kívül ezt a sokoldalú és tehetséges négylábút érdeklik az olyan feladatok, amelyekhez szüksége van az eszére és leleményességére, no meg az orrára. Sok magyar vizsla lelkesedik a mentőkutya szerepért, s jól kiképezhető erre a feladatra – s még vízi mentésben is nagyon jók tudnak lenni. Ugyan a legtöbb kölyök vagy fiatal vizslának még vannak fenntartásai ezzel a nedves elemmel szemben, azonban felnőttként általában már szeretik a vizet. Mivel ez a kutyafajta szorosan együttműködik gazdájával, az olyan közös elfoglaltságok is szóba jöhetnek, mint az agility vagy az obedience. Igyekezzen megtalálni, melyek azok a közös programok, amelyek a legtöbb örömöt okozzák Önnek és kutyájának!

Magyar Vizsla glücklich

Passzol hozzám egy magyar vizsla?

Nem csupán a vadászok tudnak kellőképpen leterhelni egy magyar vizslát, viszont akit ez a kutyafajta érdekel, ill. ilyet szeretne, annak bizony nem szabad kényelmesnek lennie. Ez a kutya igényli, hogy sokat foglalkozzanak vele, amihez bizony sok időre van szükség. Átlagban napi 1-2 órát kell a magyar vizslájával való mozgásra szánnia, s ehhez jön még kb. fél óra, amikor a kutyus okos fejét dolgoztatja meg. S mindezt jó esetben az elkövetkező 14 évre. S mielőtt egy magyar vizslát fogadna az otthonába, előnyös, ha már bír némi kutyás tapasztalattal.

Ez a kutyafajta nem alkalmas ketrecben való tartásra, de mégsem szükséges számára feltétlenül nagy szabad telekkel bíró ház. A szűkös családi háznál sokkal fontosabb számára a mindennapi házon kívüli alapos mozgás és leterhelés. Ha viszont mégis nagy telek tartozik a házhoz, feltétlenül „szökésbiztossá“ kell tenni a kutya számára. Egyébként: ugyan a magyar vizsla komoly esetben megvédi szeretteit, ám aki őrzőkutyát szeretne, találhat arra alkalmasabb fajtákat.

A magyar vizsla szoros barátságot tud kiépíteni a gyerekekkel. Ennek ellenére sohase hagyja egyedül, felügyelet nélkül a gyermeket és a kutyát! S a kutya időigényességét is mindig tartsa szem előtt: a magyar vizslának akkor is szüksége van a szabadban történő elfoglaltságokra, ha a családban kisgyerekek vannak. Mivel nagyon ragaszkodó kutyafajtáról van szó, gondolja át, hogy magával tudja-e majd vinni a kutyát szabadságra, nyaralásra. A különválás módfelett rosszul esne ennek a kutyának. Egyébiránt pedig ha mégis a szabadsága alatti felügyelet gondolatával foglalkozna, ajánlatos már kölyökkorban elkezdeni a kutya megismertetését azzal, hogy időnként máshoz kerül.

Alaposan gondolja át a kutya tartásával járó költségeket: a kezdeti alapkiadások – pl. vételár, alapfelszerelés – mellett a jövőben rendszeres költségek is jelentkeznek. Ebbe olyanok tartoznak, mint a minőségi eledel, esetleges adók, biztosítások és állatorvosi költségek.

Hol találok egy magyar vizslát?

Ha kölyköt keres, forduljon egy, a fajtával foglalkozó egyesülethez! Mindenesetre gondolja át: néhány tenyésztő kizárólag vadászoknak adja el kiskutyáit. Németországban az FCI szabályai szerint valamennyi, tenyésztésre jóváhagyott kutyának meg kell felelnie egy tenyészválogatási vizsgán. Ezáltal biztosított, hogy ezek az állatok kiváló vadászképességekkel rendelkeznek. A rövidszőrű magyar vizslával ellentétben drótszőrűt csak ritkán találni.

Vagy esetleg már felnőtt kutyát szeretne ebből a fajtából? Alkalmanként előfordulhat, hogy egy magyar vizsla valamilyen okból elveszíti az otthonát, s új gazdát keres. Mindenesetre ez a fajta viszonylag ritkán fordul elő, s ez igazán csekéllyé teszi az ilyen örökbefogadás esélyét. Ha pedig nem vizsgázott vadászkísérőt keres, igazán jó alternatívát kínálhat az állatvédelemből származó kutya. A „Vizslák bajban“ jellegű egyesületek többek között más országokba is közvetítenek a magyar állatvédelemből származó magyar vizslákat. Néha találni a vadászatból már „leselejtezett“ kutyákat, melyeket már nem tartanak alkalmasnak a vadászatra, s ezért új gazdát keresnek. Az ilyen kutyáknak csak ritkán vannak papírjaik. Emellett a kutya jövőbeli nevelése az állat korábban szerzett tapasztalatainak függvényében jelenthet több-kevesebb kihívást. Viszont ha Ön igyekszik minél több információt begyűjteni a kutya előéletét illetően, nagyjából meg tudja becsülni, hogy az adott állat mennyire passzol Önhöz illetve családjához.

Sok örömöt kívánunk Önnek sportos magyar vizslájával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.