Obedience tréning kutyája számára

Obedience tréning kutyája számára

Az Obedience tréning kifejezés az angol engedelmesség fogalmából vezethető le. A kutyanevelés magasiskolájának minősül és úgy, mint az agility, elérhető a kutyaiskolák kínálatában. Az Amerikai Kennel Klub (American Kennel Club), a fajtatiszta kutyák családfáinak nyilvántartó egyesülete fejlesztette ki az USA-ban. Eredetileg az obedience a munkakutyasportok (rendőrség és személyvédelem) világából származik.

Hogyan közvetítsem kutyám számára az alapvető vezényszavakat?

  • „Ül”: Az Amerikai Kennel Klub szerint az „ül” vezényszó megtanulásának feltétele, hogy a kutya már tudja azt, hogy Ön előtt nyugton maradjon. Ha magától nem megy oda Önhöz, akkor egyszerűen lassan menjen oda hozzá, kösse pórázra és vezesse oda, ahonnan korábban magához hívta. Így azt közvetíti négylábú barátjának, hogy engedelmeskednie kell Önnek, azonban nem haragszik rá.

Ahhoz, hogy megtanítsa ebének az „ül“ vezényszót, két módszer közül választhat. Döntsön amellett, amelyik úgy érzi, hogy jobban illik Önhöz:

1. változat: térdeljen le kutyusa elé a földre és legyen kéznél egy kutyasnack Önnél jutalomként. Tartsa közvetlenül kedvence orra elé és mondja neki, hogy „ül“, míg a snacket lassan a feje fölé emeli. Valószínűleg közben leül és felemeli a fejét azért, hogy egyen a jutalomfalatból. Ha ehelyett nem teszi meg, tegye gyengéden a hátsójára a kezét és vezesse óvatosan ülő pozícióba.

Ezután feltétlenül jutalmazza meg kutyusát egy finomsággal attól függetlenül, hogy a kivitelezéshez volt-e szüksége támogatásra vagy sem.

2. változat: üljön le közvetlenül kutyája mellé, tegye egyik kezét a mellkasára, a másikat pedig a hátsó lábai mögé. Mondja, hogy „ül“, míg gyengéden nyomást gyakorol a mellkasára és hátsó lábai ellen tart annak érdekében, hogy ülő pozícióba kerüljön. Amint négylábúja ül, érdemes egy snackkel megjutalmaznia.

  • „Fekszik”: itt is két lehetőség áll rendelkezésére, melyek közül kiválaszthatja az Ön számára legjobbat:

1. változat: Ahhoz, hogy kutyusa számára közvetítse, hogy utasítására lefeküdjön, térdeljen le a földre kedvencétől jobbra és tegye bal kezét a vállaira. Ezután tegye jobb kezét közvetlenül a mellső lábak mögé. Mondja, hogy „fekszik“, míg óvatosan nyomja ebe vállait. Ezzel egyidejűleg húzza mellső lábait mindaddig előre, míg le nem fekszik. Simogassa meg a hátát pár másodpercre, hogy megnyugtassa és ebben a pozícióban maradjon. Majd dicsérje meg és jutalmazza meg egy snackkel.

Használjon egy ún. feloldó szót, ami után felkelhet kutyusa, dicsérje meg és jutalmazza meg ismét. Még egyszer kérje meg, hogy fekvő pozíciót vegyen fel és ismételje meg a vezényszót. Innentől kezdve mindig lefekszik majd négylábúja, ha meghallja a megfelelő vezényszót.

2. változat: Tegye bal kezét kedvence vállára, míg jobb kezében tartson a szeme előtt egy jutalomfalatot. Mondja, hogy „fekszik“ és lassan tegye a snacket a kutya mancsai közé a földre.

Aztán lassan húzza előre, az állattól elfelé. Amint lefeküdt, adhat neki jutalomfalatot.

  • „Marad”: ez a vezényszó azt jelenti, hogy az eb a kívánt pozícióban marad mindaddig, míg Ön fel nem oldja azt vagy egy másik utasítást nem ad neki. Fontos, hogy a parancsnak legyen konkrét kezdeti ideje és világosan felismerhető vége.

Kérjük, hogy ezt az utasítást ne eledellel a kezében adja ki, mivel az arra ösztönözné kutyusát, hogy kövesse Önt. Gyakorolják a vezényszót úgy, hogy ott hagyja kedvencét egy bizonyos helyen, míg Ön vissza nem tér és nem mondja azt a vezényszót, amellyel feloldja az előzőt. Ha az a benyomása, hogy négylábúja el akarja hagyni a helyet, ismételje meg az utasítást.

Milyen tréningeszközöket ajánl az Amerikai Kennel Klub?

    Az egyik javaslata a
  • klikkertréning – ez egy módszer, melynek során pozitív megerősítést alkalmaznak és a tudományból ered. A klikkerrel célzottan közölheti négylábú barátja számára, hogy mit kell tennie azért, hogy jutalomban részesüljön. A klikker mechanikusan generált hangot ad ki magából.
  • A klikker helyett használhat egy kifejezést is, ami a klikker kritikusai szerint állítólag jobban növeli a kutya és a gazdi közötti kötődést. Ennek ellenére a klikker szívesen alkalmazott segédeszköz a kutyanevelésben az Amerikai Kennel Klub állítása szerint.
  • Az Amerikai Kennel Klub ajánlása szerint a póráz is alapvető eszköz a kutyanevelésben. Szoktassa hozzá kutyusát, hogy szeresse a póráz és a hám használatát úgy, hogy mindkettőt először otthonában adja rá, miközben egymással játszanak.

Tudnivalók a kutyanevelés történetéről és kialakulásáról

A munkakutyáknak a kezdetektől meg kellett tanulniuk, hogy engedelmeskedjenek a kapott parancsoknak. Az adott vezényszók az ebek alkalmazási területére vonatkoztak. A pásztorkutyák például megtanulták, hogy a pásztor utasítására az állatokat a megadott irányba tereljék. Eredeti feladatuknak megfelelően manapság a pásztorkutyák szívesen terelgetnek gimnasztikai labdákat a tréningeken.

Mi a különbség az obedience tréning és az obedience trial között?

Az obedience tréning és az obedience trial között a legnagyobb különbség abban rejlik, hogy a tréning során a kutyák jelentősen gyakrabban kapnak jutalmat. Az obedience trial keretében például lehet az a cél, hogy 50%-kal többet teljesítsen annál, mint amire szükség lenne egy verseny során, mielőtt jutalmat kapna.

Készítse fel kutyusát arra, hogy hosszabb szakaszokat jutalom nélkül teljesítsen, azonban természetesen minden szakasz végén jutalmazza meg.

Az obedience tréning az egészen egyszerű módszerektől, mint például, hogy az eb megbízhatóan hallgasson az „ül“ vezényszóra, magasszintű versenyfeladatokig sok mindent magába foglal, ahogyan azt az „American Kennel Club”, a „United Kennel Club” és a „Canadian Kennel Club” meghatározza. A versenyek során plusz vezényszavak végrehajtását, a pontos kivitelezést és a teljesítményt is értékeli a zsűri.

Ahhoz, hogy a kutya valóban kiérdemelje az „obedient“(=engedelmes) megjelölést, tényleg megbízhatóan kell gazdája minden utasítására reagálnia és azokat végrehajtania. A gazdi számára nagy örömet okoz, ha egy szófogadó kutyával van dolga. És ez fordítva is igaz – az eb is örömét leli benne. Ha nem engedelmeskedik megfelelően, az kényelmetlen lehet a gazda, a környezete és bizonyos mértékben az állat számára is. Társadalmi környezetben felettébb fontos, hogy a kutya hallgasson a gazdájára – nem utolsósorban azért, hogy esetlegesen ne jelentsen veszélyt más emberekre vagy állatokra.

Általában mennyi ideig tart az obedience tréning?

Egy kutya obedience képzése hosszú folyamat lehet. Ez részben függ az adott ebtől, az alkalmazott módszertől és természetesen nem utolsósorban a tréner, illetve az oktatást tartó gazdi képességeitől. Az obedience elsajátításának mértéke is döntő az időráfordítás szempontjából.

Egyes fajták, mint például a német juhászkutya és a border collie élvezik, ha utasításokat adnak nekik és könnyebben nevelhetők is, mint mások.
A nevelésnél mindig a legfontosabb alapelv a következetesség.
Az obedience tréning tekinthető más tréningmódszerekre való felkészülésnek is. A tréning sikere szempontjából döntő a kutya és gazdája közti jó kapcsolat.
Ez erősíthető közös jó hangulatú, élvezetes tevékenységekkel. Ha a kutya és gazdája jó csapatot alkotnak és olyan közös programokban vesznek részt, melyek mindkettőjüket szórakoztatják, akkor erősödik a kettejük közti kapocs – ami szintén a sikeres nevelés feltétele.
Egy aktív családban az egyes családtagok különböző tevékenységeket végezhetnek közösen a kutyával attól függően, hogy ki mit szeret csinálni. Nagyon fontos, hogy az eb is örömét lelje az adott elfoglaltságban.
Általában egy átlátható időtartamon belül (kb. -10 hét) közvetíthetők az alapvető tudnivalók mind a kutya, mind a gazda részére. Ebben a szakaszban kiderül a kutyatartó számára, hogyan tud négylábújával kommunikálni, illetve egy pár egyszerű vezényszót megtanítani neki.

Ezen tréning legtöbb típusánál egyszerre mindig csak egy vezényszót sajátít el az eb. Egy ilyen oktatás egyik első fontos alkotóeleme a pórázon való vezetés. Ha a kutyának ez már jól megy, akkor tanulhat meg további utasításokat.

Minden tréning ugyanúgy alkalmas minden kutya számára?

Egyes kutyák talán azt mutatják gazdájuknak, hogy nagyobb örömüket lelnék a nyomkereső feladatok teljesítésében. Ez például abban nyilvánulhat meg, hogy a kiképzés területét végig szaglássza annak érdekében, hogy saját maga szerezze meg a jutalomfalatokat (önjutalmazó rendszer).
A kutyasportok lényege mindenesetre mindig az, hogy mindkét fél jól szórakozzon közben.

Ajánlott figyelembe vennie négylábú társa fizikai adottságait is. Így például a rövid lábú ebek nem alkalmasak arra, hogy kísérjék Önt kerékpározás közben. Ha nem biztos a dolgában, akkor természetesen felkeresheti tenyésztőjét vagy állatorvosát és megkérdezheti tőle, hogy kedvence számára melyik kutyasport a legideálisabb testi kvalitásai alapján.

Mire érdemes ügyelni versenyeken való részvétel előtt?

Az obedience tréning igazi teljesítménysporttá is fajulhat, de egyáltalán nem muszáj. Nyilvánvalóan lehet csak szórakozás céljából művelni vagy egyszerűen csak azért, hogy kutyusa megfelelően engedelmeskedjen Önnek.
Ha kutya és ember annyira élvezik a közös obedience tréninget, hogy versenyen is szeretnének részt venni, akkor a gazdinak előzetesen le kell tennie a kísérőkutya vizsgát, ami a részvétel kötelező előfeltétele.

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.