Whippet – kis angol agár

Whippet, agár, szalon agár, angol agár, kis angol agár

Aranyos sportoló

Ha egy kevés gondozást igénylő, vállalkozó kedvű és nagyon sportos négylábú barátot keres, aki a kanapén elnyújtózást is szereti, akkor a Whippet vagy Kis Angol Agár személyében megtalálja álmai kutyáját. Nem csoda, hogy ez a szimpatikus kis angol agár egyre több állatbarátot csavar a mancsai köré.

Megjelenése kecses és sportos

A vékony, elegáns négylábú marmagassága eléri az 51 cm-t, míg súlya mindössze 12 kg. Dinamikus testfelépítését megfigyelve azonnal kiderül, hogy ezt a fajtát kiváló sportteljesítményre teremtették. Széles mellkasa és felhúzott hasa kihangsúlyozza a gyors futókra jellemző megjelenését. Valójában egy Wihippet a 60 km/h-ás sebességet is el tudja érni. Nagyon rövid szőre sokféle színben és színkombinációban fordulhat elő. A Whippet általános megjelenésével a nagyon exkluzív angol agár kisebb változatára emlékeztet, ezért gyakran “kis angol agár”-nak is nevezik. Puha rózsafüleivel és szélesen ülő nagy szemeivel a Whippet könnyen fel veszi a versenyt minden tacskó tekintetével. Behúzva hordott farka többnyire nem a félénkség jele, hanem a fajta általános jegyei közé tartozik.

Egyszerű körülmények közül származó brit

Bár már több mint 300 évvel ezelőtt is létezett a Whippethez nagyon hasonló agár, a fajta csak a 19. század óta létezik Észak-Angliában. Az Angol Agár a nemesek vadászkutyája volt, így a szegényebb rétegek saját utat törtek maguknak a kutyatenyésztésben. A Whippet a gyármunkások és bányászok tenyésztési tevékenységének eredménye, mely során a kicsi angol és az olasz agarakat a rövidszőrű terrierekkel keresztezték. A szegény rétegek vadászkutyájaként többnyire illegális nyúlvadászatokon használták őket. 1891 óta vezetnek róla hivatalosan törzskönyvet – a standardban meghatározott hangsúly a maihoz hasonlóan akkor is a funkcionális, futásra kihegyezett testfelépítésen és stabil jellemén volt. A Whippetek idővel futókutyaként is egyre nagyobb karriert futottak be. Bár a nagy Angol Agarakat sose tudták legyőzni, mindkettő fajta a világ leggyorsabb szárazföldi állatának számít.

Származási országa, Nagy-Britannia még mindig vezető szerepet tölt be a Whippet-tenyésztés területén. A „Whippet“ név az ostort jelentő „whip“ és háziállatot jelentő „pet“ szóból áll össze, szó szerinti fordításban olyasmit jelent mint „ostoros kutya“ – mely a futó Whippet hosszú farkára utal. Eredetileg durvaszőrű ebek is előfordultak, de a „Silken Windsprite“ néven futó hosszúszőrű Whippetek tenyésztésére tett törekvések nem visszatenyésztésen alapulnak, hanem egy új fajtát jelentenek. A Whippetek a kutyaszerelmesek egy kicsi, de hűséges rajongói táborát tudhatják magukénak az egész világon.

Szimpatikus energiabomba

Sportos társ minden esetre: a Whippet szeretetteljes, kedves négylábú barát, aki kiegyensúlyozott és barátságos karakterrel bír. A simogatások és gazdájával közös együttlét rendkívül fontos számára ezért a Whippetet nem szabad hosszú ideig egyedül hagyni.

Könnyen alkalmazkodik a benti életformához, a szabadban azonban szereti a tevékenységeket és minden mókában benne van. Bár ébernek mondható, de nem számít csaholó ebnek. Útközben teljesen figyelmen kívül hagyja az idegeneket, és általában jól megérti magát idegen kutyákkal. A társaságkedvelő Whippetet sokféle célból lehet tartani. Kíváncsisága, tanulékonysága, gazdájához fűződő szoros kötődése miatt sokféle szabadtéri tevékenységhez lehet csodáslatos társ. Különböző mértékben megjelenő vadászösztöne miatt a szabadon futtatása azonban nem minden Whippet esetén lehetséges.

Nevelés sok dicsérettel

A tanulékony kutyák könnyen nevelhetők. A Whippetek hamar igazat adnak gazdájuknak, ugyanakkor okosak és figyelmesek. Megfelelő feltételek ahhoz, hogy a lelkes kutyát gyorsan megtanítsuk az alapvető engedelmesség vagy trükkök legfontosabb szabályaira. Az ilyen nyitott jellemű kutyánál pozitív megerősítéssel és sok dicsérettel érheti el a legnagyobb sikereket. Keménységet azonban nem ajánlott az érzékeny eb kezelésére használni. Korán kezdje a visszahívásra tréningezni, mert csak akkor engedheti el a szabadban, ha az egykori vadászt megbízhatóan vissza tudja hívni magához. Kutyájának oktatására jó hatással van a korai szocializáció, például kutyaiskola és kölyökórák látogatása. Itt lehetősége van mindenféle termetű kutyákat megismerni, hogy később is könnyen barátságot kössön kicsi vagy nagy testű kutyákkal is.

whippet welpen couch

Életerős négylábú karcsú alkattal

A Whippet finom, szinte törékeny teste megtévesztő. A fajta nagyon életerősnek mondható, alig hajlamos örökletes betegségekre. Nagyon ritka esetekben azonban egyes példányoknál genetikai hiba miatt nagyobb izomtömeg alakulhat ki. Az ilyen kutyákat “Bully Whippets” néven is emlegetik, melyek erőteljes alkatuk miatt már nem felelnek meg a fajta szabványainak. A velejáró egészségügyi problémák azonban nem súlyosak. Egyes állatok hajlamosabbak az izomgörcsökre, és körülbelül a felénél a felső fogak előre állnak. A mutáció már a pár hetes kölykökön is észrevehető. Manapság a tünet nélküli hordozók megbízhatóan kimutathatók génteszttel. Mivel a rövidszőrű és nagyon karcsú Whippetek érzékenyek a hidegre, ajánlott télen kutyakabátot adni rájuk. A fajta példányainak jellemző életkora 12-15 év között mozog.

Az egészség már az etetőtálban kezdődik

A kiegyensúlyozott étrend megalapozza az egészséges, hosszú kutyaéletet. A kiegyensúlyozottság egy zsákmányokat fogyasztó állat esetében azt jelenti, hogy táplálkozásának fő összetevője a hús.
Ügyeljen rá, hogy a hús az első helyen szerepeljen a kiválasztott eledel összetevőinek listájában, függetlenül attól, hogy nedves vagy száraz táp mellett dönt. A növény- és a mindenevőkhöz képest a húsevők rövidebb emésztőcsatornával rendelkeznek, mely arra szolgál, hogy a kiváló minőségű fehérjében gazdag táplálék megfelelően hasznosuljon. Kerülje a gabonatartalmú állateledeleket.

Különösen a száraz táp esetén fontos, hogy Whippetje elegendő folyadékot vegyen magához. Míg egy kölyökkutya akár 4-szer is étkezhet, felnőtt négylábú barátjának naponta maximum kétszer kell enni adni. Étkezés után legyen lehetősége a pihenésre. A jó szándékú étrendváltás stresszt okozhat négylábú barátjának gyomrában. Ha fotnolgatja, hogy egy másik fajtára vagy márkára váltson, lassan tegye meg. A legjobb, ha az új ételt egyre növekvő arányban néhány napig hozzákeveri a már ismert táphoz. Az eledelmennyiség tekintetében alapvetően követheti a gyártó utasításait, de tartsa szem előtt, hogy a kis angol agár dereka karcsú, és ennek megfelelően állítsa be, különösen ha Whippetjének magas a mozgásigénye. A helyes étrend nemcsak a kutya fittségében, hanem egészséges, fényes szőrzetében is megmutatkozik.

Tetőtől-talpig ápoltan

A Whippet nagyon rövid szőrzete nem igényel speciális ápolást. A rendszeres masszázs egy kefével azonban serkenti a vérkeringést, és eltávolítja a kihullott szőrszálakat. Figyeljen Whippetjének körömápolására, mivel az agarak nem eléggé koptatják őket, ezért gyakrabban kell vágni. Nyírja olyan rövidre, amíg eléri az úgynevezett „élő” részt, melyet semmiképpen nem szabad megsérteni. A karmokat kissé átnedvesedve, pl. egy esős séta után szakszerű körömollóval lehet legegyszerűbben levágni. Már kölyökként hozzá lehet szoktatni a speciális fogkrémmel és -kefével végzett rendszeres fogmosáshoz. A fogápoló snackek vagy száraz rágótermékek is segítenek megelőzni a fogkőképződést, mint például a szárított marhafül.

A sokoldalú Whippet lefoglalása

A többi Agárhoz hasonlóan a Whippet is szereti a mozgást a szabadban. Ha kutyája engedelmes, szoros kötődés fűzi Önhöz és általában könnyű őt visszahívni, hagyhatja szabadon futkározni, mely még több lehetőséget kínál a szabadidő eltöltésére. Szeret más kutyákkal tombolni, azonban ügyelni kell arra, hogy a higgadtabb fajtájú kutyákat ne terhelje túl a Whippet zabolátlan játékossága és dinamizmusa. Egyes példányokban olyan mélyen gyökeredzik a vadászösztön, hogy nem szabad őket szabadon engedni. Számukra feltétlenül biztosítani kell egy jól körbekerített területet a szabad mozgásra. Akinek Whippet kutyája van, számtalan közös szabadidős tevékenységet választhat maguk számára. Egy élsportolót minden kutyasport lelkesít. Szívesen elkíséri Önt a biciklizéshez, futáshoz, vagy egy kiadós túrázásra. Az agility is jó tombolási lehetőség a sokoldalú sportoló számára. A 60 km/h-ás sebességet is elérő kutya természetesen a futópályára termett leginkább. Ne feledje azonban, hogy ha szeretné kutyáját szabadon futtatni, akkor ezzel egyidejűleg a versenypályáról le kell mondania. A kalandokat kereső kis angol agár is szereti a délutánokat kényelmesen a kanapén elnyújtózva tölteni.

Illik hozzám egy Whippet?

A Whippetek rendkívül alkalmazkodó kutyának számítanak és más agarakkal szemben lakásban is tarthatók, azzal a feltétellel, hogy a sportos négylábú sok időt mozoghat naponta a szabadban. Az optimális számára azonban egy nagy, bekerített terület, ahol a Whippet kénye-kedve szerint kitombolhatja magát. Gyerekbarát állatnak mondható és elég korai szocializáció után a macskákkal is jó kapcsolatot alakít ki. Társaságkedvelő és békés természete miatt második kutyaként is jól beválik. A bonyodalmaktól mentes Whippet családban és sportos egyedülállók mellett is jól érzi magát illetve elszánt kezdő gazdiknak is megfelelő lehet.

A négylábú beköltözése előtt minden családtagnak egyet kell értenie az új lakótárssal. Tisztázza, hogy betegség vagy nyaralás idején hogyan oldja meg a kutya gondozását. Alapvetően a Whippet a vakációra is szívesen elkíséri Önt, azonban előre tájékozódjon, hogy milyen úticélok jöhetnek szóba. Vásárlás előtt gondoljon arra, hogy a kutya egyszeri vételárán és alapfelszereltségén kívül (tál, hám, póráz, nyakörv, takarók és/vagy ágy, autós biztonsági eszközök, játékok valamint ápolóeszközök mint például, karomvágó, masszázskesztyű stb.) kutyaadó és a többynire évente esedékes állatorvosi vizsgálatok díja is költségeket jelent.

whippet im gras

Hol találom meg álmaim Whippet-jét?

Whippet kölyköt leginkább fajtatenyésztőnél érdemes keresni, aki valamilyen egyesülethez tartozik és védenceit csak törzskönyvvel adja el. Ebben az esetben lehet biztos benne, hogy eleget tesz a tenyésztői egyesület állatok jóléte és a fajta egészségének megőrzése érdekében előírt szabályoknak. Egy komoly tenyésztőnél megnézheti a kölyköket otthonukban és felteheti kérdéseit a fajtára, valamint az egészségi állapotukat, jellemüket és típusukat érintő tenyésztési célokra vonatkozóan. Örüljön neki, ha a tenyésztő is érdeklődik kutyatartási tapasztalatai vagy szabadidőtöltési szokásai iránt, mert ez is azt mutatja, hogy szívén viseli az utódok jólétét. Ilyenkor természetesen a szülőket is megismerhetii, akik élénk, kiegyensúlyozott és barátságos benyomást kell hogy keltsenek.

Az átadás napján a tenyésztő nem csak az Ön új családtagját adja oda, hanem a törzskönyvét és oltási könyvét is. Ebben az időpontban a kölyök természetesen féregtelenítve, oltva van és kicsattan az egészségtől.
Kutyabarátok messziről kerüljék el az állítólagos tenyésztőket, akik négylábúikat jutányos áron kínálják Az ilyen „ajánlatok“ többnyire az egészségi állapot vagy a szocializáció kárára mennek. Eltekintve attól, hogy ezek a feketetenyésztők sem időt nem szánnak a szülők fajtától elvárható igényeinek megfelelő tartására, a szukának sem hagynak elegendő regenerációs időt a vemhességek között és nem rendelkeznek elég tudással a megfelelő tenyészállatok típusnak megfelelő kiválasztásához. Szánalomból se vásároljon náluk, mert ahogy mindenben itt is érvényes: a kereslet teremti a kínálatot.

Ha Whippet iránt érdeklődik, egy felnőtt is jó választás lehet. Forduljon Agarak közvetítésére szakosodott szervezetekhez, ahol esetleg talál egy olyan kutyát, aki új otthonra vár. Az Önnel folytatott beszélgetés során egy tapasztalt közvetítővel közösen kitalálják, hogy vajon a kiválasztott négylábúval együtt egy igazi álomcsapatot fognak-e majd alkotni. Nagyon sokféle okból kerülhet egy idősebb Whippet menhelyre, egy azonban biztos: ez az emberbarát fajta nagyon szenved attól, ha állatotthonban kell élnie, mivel nagyon fontos számára egy állandó gazdi, akihez kötődhet. Egy felnőtt kutya melletti döntés mindkét fél számára nagyon hálás tapasztalat lehet!

Kellemes állati kalandokat kívánunk Önnek kedves Whippetjével!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.