Kutyaúszás a fitt négylábúért

úszó kutya

Az úszás nemcsak egy hűsölési mód lehet nyáron kutyája számára, hanem négylábúja fizikai állapota és ízületei is profitálhatnak belőle egész évben. Olvassa el cikkünket és megtudhajta, hogy a kutyaúszás miért segíthet a túlsúlyos és idős ebek egészségi állapotán és hogyan tehető szórakoztatóvá.

Miért olyan jó kutyája számára az úszás?

Legyen szó akár kutyastrandról, akár szabadtéri fürdőről vagy kutyauszodáról: a vízben tetőtől mancsig aktívan kell mozognia a kutyának. Különösen az idősebb kutyák ízületeire van igazán jótékony hatással a mozgás ezen formája. Ha ebe éppen egy műtét után lábadozik, akkor a vízben való mozgás a kutyafizioterápia keretein belül segíthet a fájdalomcsillapításban.

Azok az ebek, akik szívesen lakomáznak és inkább kényelembe helyezve töltik mindennapjaikat, bombaformába kerülhetnek a kutyaúszás segítségével. Ha kutyája túlsúllyal küzd, akkor az úszás gyengéden segít a súlyfelesleg leadásában és abban, hogy fitt maradjon.

A kutyaúszás előnyei

A hűsítés és szórakozás mellett a következő pozitív hatásai vannak az úszásnak:

 • Segíthet az izomépítésben.
 • A vízben való mozgás kíméli az ízületeket.
 • Javítja kutyája kitartását.
 • A túlsúlyos ebek kalóriát égetnek el.
 • Erősíti a szív- és érrendszert.
 • Idősebb négylábúak tovább maradhatnak mozgékonyak.

A sok előny oka, hogy a kutyaúszás hatékony, teljes testet igénybe vevő edzés. A kutya teste folyamatosan dolgozik a víz felhajtóereje ellen. Egyidejűleg a víz felhajtóereje arról is gondoskodik, hogy könnyebben menjen a mozgás, mint a szárazföldön. Ezáltal az ízületek és az izmok tehermentesülnek, a szív és a tüdő pedig erősödik.

Akkor a leghatékonyabb a kutyaúszás, ha négylábúja közben végig jól érzi magát. Azért, hogy kedvence szép élményeket társítson a vízben töltött időhöz, az Ön segítségére van utalva.

Így teheti kellemessé a kutyaúszást

Először válasszon egy olyan helyet, ahol kutyájával közösen úszhat. A kezdők számára a csendes, sekély víz ideális helyszín a lehető legtisztább parttal. Állóvíz és hosszan tartó forrósság esetén ügyelni kell a kék algákra, mivel azok veszélyesek lehetnek a kutya és a gazdi egészségére is.

Jó és biztonságos opció lehet a kutyauszoda, mivel azt egész évben használhatja kedvencével.

Kutyaúszás közben érdemes mellőzni a pórázt vagy a hámot. Ezzel szemben hasznos tartozék lehet a mentőmellény, amit éppen a tapasztalatlan ebeknek ajánlunk.

Fontos, hogy négylábúja hallgasson Önre és bármikor ki tudja hívni a vízből. Még akkor is, ha kutyájának nagy örömet okoz az úszás, iktasson be gyakori szüneteket – különösen a gyakorlatlan állatok számára már pár perc vízben töltött idő is nagyon kimerítő lehet.

Ha a kutyaúszással célzottan kedvence túlsúlyát szeretné lefaragni vagy ízületi panaszain kíván enyhíteni, akkor azt javasoljuk, hogy előtte egyeztessen állatorvosával, mire érdemes ügyelni ennek során.

További tippek a biztonságos kutyaúszásért:

 • Tesztelje le a víz áramlását és figyeljen a megfelelő vízhőmérsékletre. A túl hideg víz sincs jó hatással a kutya szervezetére.
 • Folyamatosan tartsa szemét kedvencén és biztosítson számára pihenőidőket – a legjobb, ha ezt árnyékos helyen teszi.
 • A gyomorcsavarodás elkerülése érdekében az úszás megkezdését megelőző 2 órában ne adjon enni kutyájának.
 • Jól törölje meg kutyusa bundáját – és ha lógó fülekkel rendelkezik, akkor azokat is.
 • Beteg vagy sérült kutyát nem szabad vízbe engedni.
kutya usztatás © mrnai / stock.adobe.com

Milyen kutyafajták úsznak szívesen?

Vannak olyan Es gibt kutyafajták, melyeknek már a nevük magában hordozza a víz iránti affinitásukat, mint például a spanyol és a portugál vízikutya. Ők anatómiai szempontból optimális testfelépítéssel rendelkeznek az úszáshoz. Rajtuk kívül a labrador és a golden retriever is felettébb jól érzi magát a vízben.

Minden fajtára érvényes: minél előbb ismerteti meg kíméletesen a vízzel állati barátját, annál könnyebben szokik hozzá.

Minden kutya tud úszni?

A legtöbb eb született úszó és rövid hozzászoktatási időszak után fel tudják venni a fonalat. Mindazonáltal léteznek olyan fajták is, melyek képviselői testfelépítésük miatt nem tudnak olyan elegánsan mozogni a vízben, mint más fajtársaik. Így például a mopsznak és a bulldognak általában nehezére esik, hogy fenntartsa magát a vízen és nyomott orruk gyorsan megtelik vízzel.

Még ha nem is lesz olimpiai bajnok úszó belőlük, türelemmel és empátiával őket is hozzá lehet szoktatni a vízhez. Maradjon mindig szeretett négylábúja mellett, dicsérje és jutalmazza meg. Egy megfelelő kutyajáték is segíthet abban, hogy fokozatosan elmúljon kedvence víz iránti félelme.

Kutyája nem akar úszni? Ha a szép beszéd és a sok türelem sem segít, akkor állati társa talán korábban rossz tapasztalatot szerzett a vízzel kapcsolatban. Ilyen esetben érdemes beíratni ebét egy tapasztalt oktató által tartott úszástanfolyamra azért, hogy nehogy több kárt okozzon.

Semmiképpen nem szabad úszásra kényszeríteni kutyáját. Ha ízületi betegségben szenvedő vagy túlsúlyra hajlamos háziállatával jót szeretne tenni, akkor sok más lehetőség közül is választhat még.

Kutyája súlyfelesleggel küzd? Cikkünkből megtudhatja, hogyan tud egészségesen lefogyni.

Tippek a kutyával való úszáshoz

Ha a kezdeti akadályokat leküzdötték és a kutya már önként bemegy a vízbe, akkor feltehetően magától sokat mozog ott. Azok az ebek, akik nem túlságosan mozgékonyak, vagy akik sok elfoglaltságra és változatosságra vágynak, egy megfelelő eszközzel motiválhatók, így gondoskodhat arról, hogy soha ne legyen unalmas a kutyaúszás.

A zooplus webshopjában széles választékban találhat vízi kutyajátékot. Kényelmesen megrendelheti otthonából és a következő vízi kalandra már magával is viheti.

Az, hogy mennyi időt tudnak együtt a vízben tölteni, természetesen attól függ, hogy kutyája mennyire fitt és hogy a szívesen úszó fajták közé tartozik-e.

A túlsúlyos ebeknél sokkal nyugodtabb lehet a tempó. Az a fő, hogy mozogjanak és mindketten jól szórakozzanak közben. Kis lépésekben kezdjenek hozzá: először csak sekély vízben sétáljanak együtt a part mentén. Már a vízbe lépés is jó gyakorlat a kutya számára. Innen fokozatosan lehet növelni az időtartamot.

Inspiráció haladó úszók számára

A fittebb négylábúak még jobban ösztönözhetők olyan lebegő vízi játékokkal, melyeket ki tudnak vinni a szájukban a szárazföldre. Ha intenzívebb tréninget szeretne, akkor kísérje ebét a vízben. Biztonságos távolságban úszhat mellette, így elkerülheti, hogy véletlenül érintkezzen a karmaival.

Hosszabb ideig tartó úszáshoz ajánlott hűséges kísérőjére mentőmellényt adni, mivel a kutyák gyakran nem tudják, hol a határ. Ezért jól figyelje meg állati barátját és gondoskodjon pihenőidőkről.

Ha már összeszokott csapatként tudnak együttműködni a vízben, akkor lassan hozzászoktathatja a SUP-deszkához is. Türelemmel akár hamarosan kisebb kirándulásokat is tehetnek együtt a tavon és ezt összeköthetik apportírozással is. Mindemellett kutyusa egyensúlyérzékét is fejleszti a deszkán.

A kutyával való úszás 1. számú szabálya: legyen szórakoztató

Tippjeink segítségével gondoskodhat arról, hogy kutyája élvezze az úszást és játékosan tegyen valamit az egészségéért. Legyen szó túlsúlyos kutyáról, akinek fontos lenne fogynia, vagy olyan ebről, akit csak hozzá szeretne szoktatni a vízhez, érdemes annak állnia az első helyen, hogy mindketten jól érezzék magukat közben. Mivel csak akkor lehet állati lakótársa teljesen egészséges, ha boldog.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Amióta az eszemet tudom, az állatok elkísérnek - alig van olyan gyerekfotó, amelyen ne lenne egy papagáj a fejemen vagy egy macska az ölemben. Több mint tíz éve írok szerkesztőként különböző témákról az egészségbiztosítástól a macskatartásig. Mindig velem van: Mimi macskám, aki sok szöveghez a legjobb inspirációs forrás, és tudja, mikor van itt az ideje egy kis szünetnek az írásban.


A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.

2 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé