Kutyák hűsítése: 10 tipp a forró nyári napokra

kutyák hűsítése

Hamarosan újra beköszöntenek a forró kutyás napok: július 23. és augusztus 23. között éri el nálunk a nyár a csúcspontot. Ilyenkor az is előfordul sokszor, hogy már reggel is tűz a nap és délben egyenesen kibírhatatlan a forróság a négylábúak számára. Pár trükk segítségével egyszerűen gondoskodhat arról, hogy kutyusa átvészelje a meleg napokat. Cikkünkben eláruljuk Önnek, mire van szüksége a kutyák hűsítéséhez és hogyan hűtheti le őt a legjobban.

Hűvös „menedékhely” kialakítása

Az emberektől eltérően a kutyák csak a talppárnáikon keresztül tudnak izzadni. Azonban ez a felület nem elég ahhoz, hogy az egész test hőmérsékletét szabályozni tudja, így az ebek a felesleges hőt a lihegéssel adják le. Mindazonáltal ez sem elegendő nagy hőség esetén.
Emiatt négylábúink számára további más lehetőségeket kell biztosítani ahhoz, hogy meg tudják védeni magukat a napsugárzástól és elkerüljék a hőgutát: már az is nagy segítség, ha a kertben vagy a teraszon felállít egy napernyőt. Fák vagy bokrok árnyékában is jól tudnak hűsölni.

A sötét padlózatot, amit ér a napsugárzás, érdemes letakarni egy világos takaróval vagy egy régi törölközővel, hogy ne melegedjen fel. Ha mégis különösen felforrósodik, akkor be is nedvesítheti. A hűtőmatracok további lehetőségként szolgálnak hűvös fekhely biztosítására. Ezek általában géllel vagy vízzel vannak töltve és a fagyasztóban egyszerűen lehűthetők.

Ezenkívül az is jó ötlet, ha elhúzza a sötétítőfüggönyöket vagy leengedi a redőnyt a lakásban, így esélyt sem ad a melegnek. Éjszaka pedig éppen ellenkezőleg a nyitott ablakon és ajtón keresztül kiszoríthatja a meleg levegőt otthonából.

A kánikula a fagyizás ideje

Amikor tombol a hőség, mindenki örül egy hűsítő, finom fagyinak. Ez ugyanúgy vonatkozik a négylábúakra is! Egy finom kutyafagyival egy szempillantás alatt lehűtheti kedvencét. Ha saját kezűleg szeretné elkészíteni a finomságot, akkor csak néhány összetevőre van szüksége és pár órás hűtés után a fagyasztóban – pl. jégkockatartóban – már kész is a fagylalt. Ne szabjon határt a kreativitásnak! Itt talál kutyafagyi recept ötleteket!

A következőkben talál pár ötletet, hogyan készíthet olyan fagyit kutyusának, amit biztosan szeretni fog:

  • A fagyasztott natúr joghurt vagy túró a legtöbb kutyának nagyon ízlik.
  • Ízletes, szénhidrátszegény változat lehet a fagyasztott marha- vagy csirkehúslé.
  • Ha gyorsan kell cselekednie, akkor szokványos jégkockát is tehet túlhevült kutyusa ivóvizébe.
hűsölő kutya

Soha ne hagyja ebét az autóban!

Az autók már alacsonyabb hőmérséklet esetén is rövid időn belül veszélyes fűtőkamrákká változnak. Sajnos még a kicsit leengedett ablakok sem biztosítanak elég hőcserét egy bizonyos hőmérséklet felett.
A túlhevülés és az életveszélyes hőguta kockázata különösen magas nyáron. Annak érdekében, hogy kutyáját megvédje a hőségtől, ajánlott bevásárlás vagy tankolás idejére inkább árnyékos otthonában hagynia háziállatát.

A vízivás fontossága a kutyák hűsítéséhez

A lihegés során több levegő nyomódik a nyálkahártyákra. Ennek során elpárolog a nedvesség, ami lehűti a kutyát. Minél többet liheg az eb, annál több nedvességet veszít a szervezetéből.
Ezért nagy hőség esetén a szokásosnál is fontosabb, hogy kutyája eleget igyon. Azért, hogy négylábúja elegendő friss vizet vegyen magához, bevetheti a következő trükköket:

  • Tegyen ki több itatótálat a lakásban vagy a házban.
  • Aktívan ösztönözze kutyáját ivásra úgy, hogy vizet ad neki vagy megmutatja az itatótálját.
  • Sok kutya szívesebben iszik kertből származó vizet vagy sózatlan húslét.
  • A folyó vagy csobogó víz egyes kutyákat több vízfelvételre ösztönöz. Ehhez vásárolhatspeciális itatókat és itatókutakat.

Nagy nedvességtartalmú eledel

Egy kutya napi vízszükséglete függ a testsúlyától, az aktivitásától és a tápjától. Így azok az ebek, akik száraztápot kapnak, több vizet igényelnek.

Azonban a vízigény egy részét már az eledellel is fedezni lehet. Ha állati lakótársa szívesen fogyaszt nedvestápot, kiegészítheti azzal a száraz eledelt vagy helyettesítheti is vele azt a nyári időszakban.

Aktív hűsítés kutyáknak: nedves szőr

A legegyszerűbb védekezési lehetőség a hőség ellen a fürdetés. Ha nincs otthona közelében tó vagy patak, akkor máshogy is benedvesítheti négylábúja bundáját.

A kutyák nagyon örülnek a saját kutyamedencének vagy legalább egy kis kádnak. Egy hozzáillő játék segítségével pluszban bátoríthatja kedvencét a fürdésre. Az automata öntözőrendszerek, gyeplocsolók és tömlők is kedveltek az ebek körében, ha játékról vagy hűsülésről van szó.

Mindazonáltal ügyeljen arra, hogy kutyusa ne tartózkodjon túl sokáig a vízben. Ha ugyanis túl sok vizet nyel le, akkor nő a vízmérgezés kialakulásának kockázata, melynek első jelei a nyugtalanság vagy a hányás.

kutya a medencében

Óvatosan a hólyaghuruttal

Fontos a hűsölés a meleg napokon, azonban nem szabad túlzásba vinni. A túlságosan hideg padló vagy fürdő ugyanis hólyaghuruthoz (cystitis) vezethet. Ennek jellemző tünetei a gyakori vizeletürítés (polyuria) vagy a vizelési fájdalom (stranguria).

Ezért mindig biztosítson kutyája számára lehetőséget, hogy egy törölközőn meg tudjon szárítkozni. Ezzel egyidejűleg a hűtőmatracok hőmérsékletét is ajánlott időnként ellenőrizni vagy egy törölközővel letakarni.

Válasszon megfelelő napszakot a sétához

A déli séta általában nem okoz örömet a kutyáknak nyáron. Az aszfalt nagyon felforrósodik és a nap égeti a vastag bundát.

Ezért tanácsos ebben az időszakban a hűvösebb reggeli vagy esti órákban megejteni a napi sétát. Továbbá ilyenkor többnyire rövidebb távok is elegendők, helyszínként különösen jó választás lehet az árnyékos erdő vagy park.

Le a bundával a kutyák hűsítéséhez?

Sok kutyafajtának igazán hosszú szőre van. Az emberek azt feltételezik, hogy a négylábúaknak könnyen melegük lesz a nagy bunda alatt. Vajon az enyhítést hozhat, ha a nyírógéphez nyúlunk?

Valójában a vastag szőrzet melegítő funkció mellett hűtő hatással is rendelkezik. A szőrben lévő nedvesség elpárolgása kellemesen hűsíti a vastag szőrzetű ebeket. Ezért nem ajánlott minden négylábúnál automatikusan levágni a bundát nyáron. Ez mindig az adott fajtától függ. Ha nem biztos a dolgában, akkor kérje állatorvos vagy kutyakozmetikus tanácsát ez ügyben.

Paraziták elleni védelem

Utolsó tippünk nem teljesen kötődik a hűsölés témaköréhez, azonban mindenképpen fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nyáron ügyelni kell a parazitákra. A zöld fű és a magas hőmérséklet tökéletes feltételeket teremt a kullancsok és az atkák szaporodásának. Ha már tavasszal elkezdi a parazitamegelőzést, akkor megvédheti kutyusát veszélyes fertőző betegségektől vagy allergiás reakcióktól.

Hasznosak lehetnek például a piretroid tartalmú bolha- és kullancsirtó nyakörvek, a bőrre cseppenthető spot-on készítmények vagy a rágótabletták. Mindhárom termékcsoport tartalmaz parazita elleni szereket, melyek abban különbözhetnek egymástól, hogy mennyi ideig és milyen élősködők ellen nyújtanak védelmet.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.