Hőguta kutyáknál

Hőguta kutyáknál

A nyár embert és állatot egyaránt a szabadba csalogat. A rendkívül forró napokon azonban elővigyázatosság javasolt, hiszen a kutyák is kaphatnak hőgutát. Főleg az idősebb és a túlsúlyos négylábúak, a sűrű szőrzetű vagy hosszú szőrű, valamint a keringési problémákkal küzdő állatok veszélyeztetettek, de alapvetően bármely kutyát érintheti a hőguta problémája.

Hogyan ismerem fel a hőgutát kutyámnál?

A hőguta (más néven hyperpyrexia) akár életveszélyes is lehet a kutyák számára. Ezért különösen fontos, hogy alaposan megfigyelje kedvencét a meleg napokon. Az alább felsorolt tünetekből ismerheti fel, hogy kutyája hőgutát kapott-e:

 • Nyugtalanság
 • Erős lihegés hosszan előre nyúló nyelvvel
 • Gyors szívverés
 • Nyáladzás
 • Reszketés, szédelgés, akár görcsök,
 • Hányás és hasmenés
 • 40 fok feletti testhőmérséklet (Későbbi lefolyásában az anyagcserében keltett sok zavar akár szubnormális hőmérséklethez is vezethet. Legkésőbb ekkor a lehető leghamarabb állatorvoshoz kell fordulni!)
 • Piros nyálkahártyák

Ha egy vagy több tünet jelentkezése alapján megállapítja kutyájánál a hőgutát, ajánlott gyorsan cselekednie.

Elsősegély: hogyan tudok segíteni a kutyámnak?

Ha négylábú társa hőgutát kapott, időbe telhet, míg odaér egy állatorvoshoz vagy egy állatkórházba, ezért tanácsos a következő intézkedéseket azonnal megtenni:

 • Maradjon nyugodt, mivel az idegeskedés átragad kedvencére, ami nem járul hozzá állapota javulásához.
 • Elsőként vigye ebét hűvös, árnyékos helyre.
 • Kínáljon neki vizet.
 • Nedvesítse át a szőrét egészen a bőréjéig hideg – de ne jéghideg – vízzel.
 • Kérjük, ne takarja le kedvencét nedves kendőkkel, mivel úgy csak feltorlódik a hő a testén.
 • Az állatorvoshoz vezető úton feltétlenül kapcsolja be a klímát az autóban vagy húzza le az összes ablakot. (Ha autója a napon állt és teljesen felmelegedett, akkor kétség felmerülése esetén működtesse a légkondicionáló berendezést már az első lépések megtétele közben.)

Fontos: még ha sikeresen le is hűtötte kedvencét, és úgy tűnik, hogy a veszély elhárult, akkor is mindenképpen mutassa meg egy állatorvosnak a lehető leghamarabb. Csak a szakember tudja megítélni, hogy mekkora bajt okozott a hőguta az állat szervezetében és ennek megfelelően be tud avatkozni, ha szükséges.

Hőguta kutyáknál: mikor kell állatorvoshoz menni?

Arra a kérdésre, hogy mikor kell állatorvost felkeresni, ha ebe hőgutát kapott, egyszerű a válasz: mindig! Mivel még ha négylábúja testhőmérséklete 40 fok alá csökkent, akkor is komoly zavart kelthetett a kutya anyacseréjében.

Ezt az állatorvos gyógyszerekkel és infúzióval ellensúlyozni tudja. Amíg nem normalizálódik minden érték, addig kedvencének intenzív állatorvosi kezelésben kell részesülnie.

Mi az a hőguta?

Az orvosok akkor beszélnek hőgutáról (hyperpyrexiáról) kutyák esetében, ha testhőmérsékletük 40 fok fölé emelkedik hőtorlódás miatt. Ez a hőtorlódás megzavarja a folyadékháztartást, a szív- és érrendszert, valamint ezek következtében az állat többi szervének működését.

Továbbá a hőgutát meg kell különböztetni a napszúrástól. Napszúrás esetén az agyhártya túlhevüléséről van szó. Azonban ez sokkal ritkábban fordul elő az ebeknél, mint nálunk embereknél.

autóba zárt kutya

Mi okozza a hőgutát kutyáknál?

A kutyák lihegéssel és mancsaik enyhe izzadásával szabályozzák testhőmérsékletüket. Ha a környezeti hőmérséklet alacsonyabb testhőmérsékletüknél, akkor ezek a mechanizmusok általában elegendőek. Azonban ez problémássá válik, ha a környezeti hőmérséklet megemelkedik és a kutyának nincs lehetősége arra, hogy hűvösebb helyet keressen fel.

Ebből az okból kifolyólag a hőguta leggyakoribb kiváltó oka továbbra is az, ha a gazdi az autóban hagyja ugató kedvencét, mivel ott különösen gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Emellett a zárt járműben a levegő páratartalma is megnő, ami tovább akadályozza a hőleadást.
Ennek következtében a kutya a lihegéssel nem tud elegendő hőt leadni és megnövekszik testhőmérséklete. Ezzel egyidejűleg a lihegés azt is okozza, hogy sok nedvességet veszít szervezetéből és kiszárad.
Mindazonáltal a nagy melegben előidézett túl nagy fizikai terhelés következtében vagy kis zárt helyiségben is jelentkezhet hőguta, azonban ezek inkább ritkább esetnek számítanak.

Így alakul a hőmérséklet az autó belsejében:

Környezeti hőmérséklet 5 perc után 10 perc után 30 perc után 60 perc után
20 ˚C 24 ˚C 27 ˚C 36 ˚C 46 ˚C
22 ˚C 26 ˚C 29 ˚C 38 ˚C 48 ˚C
24 ˚C 28 ˚C 31 ˚C 40 ˚C 50 ˚C
26 ˚C 30 ˚C 33 ˚C 42 ˚C 52 ˚C
28 ˚C 32 ˚C 35 ˚C 44 ˚C 54 ˚C
30 ˚C 34 ˚C 37 ˚C 46 ˚C 56 ˚C
32 ˚C 36 ˚C 39 ˚C 48 ˚C 58 ˚C
34 ˚C 38 ˚C 41 ˚C 50 ˚C 60 ˚C
36 ˚C 40 ˚C 43 ˚C 52 ˚C 62 ˚C

Tulajdonképpen honnan tudja a kutya, hogy lihegnie kell?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan alakulhat ki a hőguta kutyáknál, először nézzük meg, hogyan működik náluk a testhőmérséklet szabályozása.

A hőszabályozás központja a kutya agyában, pontosabban a hipotalamuszban van. A kutya egész testében megtalálható, a hőmérséklet változásainak észleléséért felelős érzékelőkön (termoreceptorok) keresztül kap az állat információt aktuális testhőmérsékletéről. Ha az túl magas vagy túl alacsony, akkor a hipotalamusz megfelelő ellenintézkedést tesz.

Hogyan előzhetem meg a hőgutát kutyusomnál?

Mindig ügyeljen arra, hogy kutyája ne legyen sokáig kitéve tűző napsütésnek, és mindig kínáljon neki elegendő ivóvizet! Ami különösen fontos: soha ne hagyja ebét az autóban melegebb időben!
Ezenkívül kerülje a nagyobb fizikai terhelést és a hosszú sétákat a déli hőségben! Ehelyett inkább reggelre vagy estére tervezze kedvencével a közös sétákat, amikor a levegő hűvösebb!

Források:
Barbara Kohn und Günter Schwarz, Praktikum der Hundeklinik, 12. Auflage (2018)
Hitzschlag beim Hund: Zu über 50 Prozent tödlich! (tierarzt-rueckert.de)

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.