Hőguta kutyáknál

Hőguta kutyáknál

Ki ne örülne a nyárnak? A szép időben a nap embert és állatot a szabadba csalogat. A rendkívül forró napokon azonban elővigyázatosság javasolt, hiszen a kutyák is kaphatnak hőgutát. Főleg az idősebb és túlsúlyos négylábúak, a sűrű szőrzetű vagy hosszú szőrű, valamint a keringési problémákkal küzdő állatok veszélyeztetettek, de alapvetően bármely kutyát érinthet a hőguta problémája.

Hogyan kaphat egy kutya hőgutát?

A kutyák lihegéssel, és mancsaik enyhe izzadásával szabályozzák testhőmérsékletüket. Azonban csupán nagyon kevés izzadságmirigyük van, így azután nem hűl le kellőképpen a testük. Emellett a lihegés folyamán vizet párologtatnak – ezért a szükséges hőleadás nagy folyadékveszteséggel jár.

Ha kutyájának nem sikerül szabályoznia testhőmérsékletét, hőgutát szenved. Szapora légzés, reszketés, szédelgés, görcsök, hányás vagy hasmenés, apátia lehetnek a jelek. 41 fok testhőmérséklet felett mindenekelőtt a külső testrészek vérellátásával foglalatoskodik a szervezet, így azután létfontosságú belső szervek nem juthatnak elég vérhez. A légzésközpont lebénulása gyakran az állat elpusztulásához vezet.

Mit kell tenni vészhelyzetben?

Vigye kutyáját hűvös, árnyékos helyre! Ha az állat öntudatánál van, kínáljon neki vizet! Mindenekelőtt a fejét és nyakát locsolja le langyos vízzel, takarja be a kutyát nedves törölközővel vagy takaróval! A kutya állapotától függően vigye el az állatot!

Sokkal jobb a hőguta megelőzése

Mindig ügyeljen arra, hogy kutyája ne legyen sokáig kitéve tűző napsütésnek, s mindig kínáljon neki elegendő ivóvizet! Forró napokon soha ne hagyja autóban egyedül kutyáját, s kerülje a nagyobb testi megterheléseket, hosszú sétákat a déli hőségben! Inkább reggelente és esténként élvezze a kedvencével közös sétákat, amikor a levegő hűvösebb!

A leghasznosabb cikkeink
14 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
6 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.