Jack Russel Terrier

Jack Russel Terrier

Webshopunkban megtaláljaa speciálisan Jack Russel Terrier-eknek készült eledeleket.

Boldog energiabomba

Kicsi, okos és mozgékony – az egyelőre fiatalnak mondható kutyafajta szép számú rajongót tudhat magáénak. A brit gyökerekkel rendelkező Jack Russell Terrier-t 2000 óta ismeri el az FCI önálló fajtaként. Közeli rokonától, a Parson Russel Terriertől rövidebb lába különbözteti meg.

A jack russel terrier megjelenése

Testfelépítése: kicsi és mozgékony

Egy Jack Russel mindig a talaj közelében szimatol imádott felfedező túráján. Ennek a mozgékony kutyának a marmagassága standardleírás szerint 25-30 cm közé esik, ideális súlya pedig 5-6 kg. Rövid lábuknak köszönhetően inkább hosszúnak mint magasnak számítanak. Mellkas kerülete 40-43 cm közötti, melynek a rókavadászként alkalmazott kutyáknál van jelentősége. Ha nagyobb lenne a mellkasa, megakadályozná, hogy közlekedni tudjon a rókavárban. V-alakú fülei lekunyulnak. Amikor gyakori szokásának megfelelően ide-oda rohangál, farka felfelé áll, nyugalmi helyzetben lefelé lóg.

Szőrzete és előforduló színvariációk

A fajtára jellemző, túlnyomórészt fehér szőrzete különböző színkombinációkkal fordul elő, melyben fekete, barna és cserszínű jegyek és foltok jelenhetnek meg. A foltok akár tehénmintaszerűen vagy akár egyes helyekre koncentráltan is előfordulhatnak. Különösen meghatározó, pimasz benyomást kelt a szeme körüli folt, azonban mindig a fehér számít domináns színnek. Bundájának szerkezete lehet sima, durva vagy éppen drótszőrű.

Jack Russell glücklich im Gras © alexei_tm / stock.adobe.com
Ein Jack Russell ist immer in Spiel-Laune.

A jack russel terrier származása és alkalmazása

A fajtát első tenyésztője, John (keresztneve: „Jack“) Russell (1795-1883) keresztelte el. 1819-ben oxfordi otthonába vásárolt egy Fox Terrier szukát, akit “Trumpnak” hívtak. Ő számít a ma élő összes Jack Russell Terrier és Parson Russel Terrier ősanyjának. Brit gyökerei ellenére a mai formájú fajta Ausztráliából származik, mivel főként itt tenyésztették őket. Ennek oka elsősorban alkalmazási területében keresendő. A Jack Russell Terrier egy tipikus vadászkutya, melynek őseit rókavadászatok során vetették be Ausztráliában. Mindez azért vált szükségessé, mert angol bevándorlók két rókát vittek az ötödik kontinensre 1850 körül, ám az ott őshonos Dingók nem bizonyultak elég vonzónak a vadászok számára. A rókák azonban –természetes ellenség hiányában- rohamosan szaporodni kezdtek, ezért hamarosan követelték a megtizedelésüket.

Rögtön keresetté váltak a vadászkutyák, akik apró kicsi termetük miatt a rókák által elfoglalt nyúl- vagy wombat üregekbe is befértek, ugyanakkor képesek voltak hosszabb utakat is megtenni. A hosszabb lábú Parson Russel Terrierekkel szemben a rövid lábú kicsi Russer Terrierek előnyre tettek szert. A Jack Russelek hivatalos története csak 1972-ben a „Jack Russell Terrier Club of Australia“ alapításával kezdődött. Ma is Ausztrália hatása a legerősebb a fajtára. A kis energiabomba ismertségét “A dumagép (Frasier)” című amerikai sorozatnak is köszönheti, melyben a 192 epizódban szereplő Moose, a kutya igazi hollywoodi sztárrá avanzsált. A Jack Russell Terrier-eket ma is alkalmazzák róka-, borz-, vagy mormotavadászatban. Nyitottságuknak köszönhetően azonban egyre közkedveltebbek családi vagy kutyatársként is.

A jack russel terrier személyisége: sármos kobold

Bár a kis növésű Jack Russell Terrierek megjelenése nagyon aranyos, legbelül egy szorgalmas vadásznak rejtőzik. Ez a kombináció sajnos sokszor azt eredményezi, hogy a fajta mozgásigényét alábecsülik. Az ebek nagyon élénkek, aktívak és nem jellemző rájuk a kanapén punnyadás. Temperamentumos viselkedése erős akaratában is megnyilvánul. Bár a fajta alapvetően gyerekbarátnak mondható, nem árt az óvatosság főleg a kisgyerekeknél. Amire ennek az apró kutyának szüksége van a következetesség mellett, az a mozgás, mozgás és mozgás! Más kutyákkal szemben, ha kölyökkorában lehetősége volt a megfelelő szocializációra, többnyire nyitott, azonban ha -elsősorban “családján” kívüli kisállatokkal vagy macskákkal találkozik-, felülkerekedik rajta a vadászszellem. Egy kiegyensúlyozott Jack Russell Terrier sok örömet okoz kétlábú társának: barátságos, nyitott, rettenthetetlen és szorgalmas.

A jack russel terrier egészsége: jobb a megelőzés mint az utólagos gyógyítás

A Jack Russel alapvetően egy természetkedvelő erős fickó, aki megfelelő gondozás mellett akár 15 évnél is tovább élhet. Előfordulhatnak azonban a fajtájára jellemző betegségek, melyek esélye csökkenthető, ha felelősségteljes tenyésztőtől vásárolunk. A többi Terrier fajtához hasonlóan a Jack Russel is hajlamos az ataxiára és a myelopathiára. Ezeknek a neurológiai betegségeknek a tünetei mozgásszervi zavarokat, valamint izomremegést okozhatnak. Allergiás bőrbetegségek (atópia) szintén felléphetnek nála. Egy patella luxation esetén elmozdul a térdkalács, melyet követően a kutya már csak három lábon, kíméletesen jár. A műtét ismét panaszmentessé teheti kis védencét. Elegendő mozgás és az alacsony testsúlyra vigyázó táplálás legyen a legfontosabb szempont, mivel ezek a kis energiagombócok nagyon hajlamosak a hízásra.

Illik hozzám a Jack Russell Terrier?

Aktív életet él és szívesen tartózkodik a szabadban? Akkor a Jack Russell Terrier megfelelő társ a maga számára! Egy jól nevelt egyed nagyszerű családi kutya is lehet. Hosszú séták, joggingolás, tombolás a gyerekekkel – a kis családtag szívesen benne van minden akcióban! Aki inkább a kisebb köröket kedveli, egy nyugodtabb kutyafajta mellett döntsön, mert egy Jack Russell terrier-t mindig le kell fárasztani fizikailag. Van már másik háziállata? Ha már kölyökkora óra ismeri a macskákat a Terrier és a cica akár príma barátok is lehetnek. Nem árt azonban az óvatosság, ha ezek a szenvedélyes “vadászok” potenciális “zsákmánnyal” élnek egy fedél alatt. A kezdő kutyatartók számára csak akkor alkalmas, ha korábban bőven tájékozódtak a fajta, igényei, különösen a megfelelő nevelésük felől. Megfelelő információforrásul szolgálhatnak a tenyésztő egyesületek, regionális tenyésztők és természetesen a már tapasztaltnak számító Jack Russel-rajongók.

A beköltözés előtt

Mivel a Jack Russelek akár 15 évig is elélnek, a vásárlást előzetesen alaposan gondoljuk át. Még a beköltözés előtt gondoljuk át, hogy betegség vagy szabadság esetén ki látja el a kutyát. Ha már vannak gyerekei, tisztázza a szabályokat és magyarázza el nekik, hogyan kell az új lakótárssal felelősségteljesen bánni. Ha gyermeke tisztelettel közelít a jövevény felé, nincs akadálya a hosszú barátságnak: a gyerekek és egy kutya nagyszerű csapatot alkotnak! Nyaralását négylábújával közösen képzeli el? Ma már számos hotel családjával együtt kutyáját is szívesen fogadja! Az alapfelszereléspóráz, kosár, kefék és fésűk, körömvágók, takarók, szállítókosár az autóba stb. – költsége mellett számolni kell a fajtaspecifikus eledel és az állatorvosi vizsgálatok rendszeresen jelentkező kiadásával is. Ez utóbbi váratlan betegség esetén lényegesen magasabb is lehet. Tisztázza továbbá, hogy van-e a családban kutyára allergiás illetve ha szükséges, kérje be főbérlője engedélyét a kutya tartására. Természetesen Önnek is reálisan fel kell mérnie, hogy időráfordítás tekintetében meg tud-e felelni egy Jack Russel igényeinek- minden nap, éveken keresztül.

Gondozása: heti szőrápolást igényel

A kutya bundája fedőszőrzetből és aljszőrzetből áll, mely rendszeres ápolást igényel. A sima vagy drótszőrű változatok ápolása egyszerűbb, mert náluk elég a kikefélés, habár ezek jobban hullajtják szőrüket a durvább szőrű rokonaikhoz képest. Minél gyakrabban használja a fésűt vagy a gumikefét, annál kevesebb szőrt talál majd a lakásában. A heti átkefélésen túl a durvább szőrű Jack Russel Terriereknek rendszeres szőrnyírásra is szükségük van, melyet ideális esetben szakember végez. Ekkor a régi meglazult fedőszőrzetet eltávolítják, hogy a bunda ismét meg tudjon újulni. A szemek, fülek és karmok állapotát javasolt naponta szemügyre venni, hogy ha szükséges, például atkásodás esetén, időben be lehessen avatkozni.

A Jack Russel nevelése: szeretetteljesen és következetesen

Mindenképpen szeretetteljes és konzekvens nevelésben részesüljön, mely figyelembe veszi a mozgékony Jack Russell Terrier vadászösztönét is. A „nem“ legyen tényleg mindig „nem“– a következetlen nevelést kihasználja ez az okos kutya és magához vonja az irányítást az ember-állat kapcsolatban. A többi kisállathoz lehetőség szerint már kölyökkorában szokjon hozzá, mivel szenvedélyes vadászként felnőtt korában már nagyon nehéz egy potenciális “zsákmánynak” tűnő macskával összeszoktatni. A felnőtt kutyákhoz hasonlóan a kölyköknek is rögtön vissza kell jelezni, hogy milyen az elvárt és milyen a nem kívánatos viselkedés. Mint mindennek, ennek is a következetesség az alfája és omegája. Már kölyökkorában tegye számára és a többi családtagnak is világossá, hogy mi az ami nem megengedett: ha már kölyökkutyaként bemászhat az ágyba, ez később sem lesz másképp. Figyeljen a kiskutya gyengéd ugatására, ami később csaholássá alakulhat.

Ajánlott egy kölyök- vagy kutyaiskola felkeresése is. Új családtagja itt nem csak más kutyafajtákkal ismerkedhet meg, akikkel jókedvű kapcsolatot alakíthat ki, hanem megtanulhatja a mindennapokban elengedhetetlen alapvető hívószavakat, utasításokat, mint “ül”, vagy “marad”. Mindemellett erősíti a kötődést Önök között. Legjobb, ha már a beköltözés előtt keres egy hozzáértő kutyaiskolát, ahol a tréner meggyőzően válaszol a kérdéseire, továbbá az a benyomása, hogy az irányított játék és tanulás áll a középpontban.

Az energiabomba lefoglalása

A kis energiabombák szeretik a sok mozgást! Ha ezt nem kapják meg, hajlamosak a feltűnő viselkedésre vagy a túlsúlyra. Kutyájának kellő mértékű terhelése érdekében a túrásra és szimatolásra is alkalmas hosszú séták mellett kutyasportok űzése is javasolt. Ilyen az agility vagy a kutyatánc, mivel ekkor a kutya okos fejecskéjét is használhatja. Egy Jack Russel futáskor is szívesen szegődik maga mellé társnak! Jó orruk miatt szeretik a szimatolós játékokat, melyben eldugott tárgyakat vagy finomságokat kell megtalálni. Fontos, hogy legyen lehetősége a pihenésre is. Egészen konkrétan ez azt jelenti, hogy bár jók a labdajátékok, ám mértékkel. Ilyenkor a labdát csak az ön utasítására veheti fel. Irányított játékkal elejét lehet venni, hogy a kutya a sok mozgás ellenére túlpörögjön. Az agymunka is fontos szerepet játszik kutyájának leterhelésében, ami Önt és négylábúját erős csapattá kovácsolja. Sok trükköt megtaníthat védencének, gyakran a klikker tréning is nagy örömet okoz számukra! Egy leterhelt és jól nevelt Jack Russel Terrier nagyszerű állati társ minden élethelyzetben.

Így találhat rá társára

Komoly tenyésztőt keressen. Mivel a fajta nagyon kedvelt, sajnos nagyon sok fekete báránnyal találkozni a tenyésztők között, akik csak a magas profitot tartják szem előtt. A komoly tenyésztők nem csak a fajtának megfelelő testi és jellembéli standardok betartására figyelnek, hanem a kölykök és a szülők egészségére is. A feketetenyésztők általában rossz körülmények között tartják az állatokat és nem gondoskodnak a fajtára jellemző lefoglalásukról. A szukáknak alig van lehetőségük a pihenésre, mert a lehető leghamarabb ismét fedeztetik őket. Ezen kívül a kölyköket túl hamar elválasztják az anyukától, ami az egészségügyi kockázatokon kívül szocializációs nehézségekhez is vezethet náluk. A komoly tenyésztők tagjai egy egyesületnek vagy kutyaklubnak és kötelezettséget vállalnak arra, hogy a fajta és a kutyák jóléte érdekében betartják az ott előírtakat.

Egy tenyésztőnél, akinek a kutyák közérzete a fontos, lehetősége van a kölyköket szüleikkel és testvéreikkel közösen otthonukban megismerni. Szívesen megválaszolja a kínált kölykök egészségmegőrzésére vagy táplálására vonatkozó kérdéseit. Nem csak eladó, hanem egyben tanácsadó is az új jövevényt illetően. A jó tenyésztő ezen kívül szívesen érdeklődik az Ön környezete, lakhatási körülményei és szabadidős tevékenysége felől, mivel a felelős tenyésztésnek az is része, hogy a lehető legjobb otthont keresi az utódok számára. Az országos fajtatenyésztő egyesületek szívesen segítenek Önnek a közelben komoly tenyésztőt keresni.

Ha nem egy kölyökkutya mellett dönt, akkor a Jack Russel Terrierekre specializálódott egyesületeket is érdemes felkeresni, akik idősebb, gyakran keverék állatokat is közvetítenek. Néha menhelyeken is találkozni a fajta egyedeivel. Az innen származó kutyák egyéni előtörténetük szerint sajátos jellemmel rendelkezhetnek, de rendszerint nagyon örülnek egy új otthonnak. Az állatvédők általában segítenek kitalálni, hogy az adott négylábú illik-e Önhöz.

Sok közös kalandot kívánunk Önnek Jack Russell Terrier kutyájával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.