Weimari vizsla

weimari vizsla

A weimari vizsla a legrégebbi német kopófajta, aki még ma is egy sokoldalú, szenvedélyes vadászkutyának számít. Az ezüstösen csillogó szőrű és büszke arisztokratikus megjelenésű kutya azonban egyre népszerűbb a vadászattal nem foglalkozó gazdák körében is. Családi kutyának csak akkor alkalmas, ha elegendő elfoglaltságot nyújtanak számára.

A weimari vizsla jelleme

A weimari nagyhercegi udvar, mely a weimari vizsla bölcsőjének is mondható, már a 19. század elején nagyra becsülte ennek az elegáns kutyának a vadászképességeit. Figyelemreméltóan kifinomult orra, kitartása, ragadozó ereje, valamint gazdája iránti engedelmessége és nem alábecsülendő őrző- védő ösztöne miatt nagyon hasznos és előkelő társa lett a nemeseknek és vadászoknak.

Nagy igényekkel rendelkező vadászkutya

Hazájában, Németországban még mindig a vadászati szempont áll tenyésztésének középpontjában. A fajta FCI standardleírása szerint a vadállásban és vízimunkában is nagyon megbízható kutya illetve lövés után is figyeleméltóan hajlandó a munkára. Kiemelendő sokoldalúsága, nem túl heves temperamentuma, ezen kívül könnyen irányítható, kitartó nyomkeresőnek számít. A fajta származási országában azokat a kutyákat, akik egy teljesítményorientált vadászvizsgán ezeket a tulajdonságokat nem tudják felmutatni, nem engedik tovább tenyészteni. A vadászkutya igényeinek kielégítése érdekében a weimari vizslákat Németországban csak vadászoknak adják el.

Weimari vizslát családi kutyának?

USA-ban, Kanadában és Nagy-Britanniában nemcsak vadászkutyának, hanem mentőkutyának, terápiás kutyának, rendőr- és drogkeresőkutyának is szánják. Pusztán családi vagy társasági kutyaként is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a szép szürke kutya. Nemcsoda hát, hogy hazájában, Németországban is egyre nagyobb a vita arról, hogy a weimari vizsla is esetleg alkalmas családi kutyának. Elegáns külseje, nemes ezüstszürke szőre és átható borostyánszínű szemei hozzájárultak ahhoz, hogy a vadászattal nem foglalkozó emberek is egyre inkább érdeklődjenek a gyönyörű fajta iránt. A kérdés, hogy ki lehet-e elégíteni egy weimari vizsla igényeit, ha csak családi kutyaként tartják?

Pro és kontra

Míg az ellenzők hangsúlyozzák, hogy a weimari vizsla egy tipikusan egyemberes kutya, aki csak gazdájára hallgat és a többi családtagot lefeljebb elviseli, támogatói kiemelik emberek iránti kötődését, ragaszkodását, kiemelkedő tanulékonyságát, mely tulajdonságok nem csak érzékeny, hanem különösen hűséges és engedelmes társsá is teszik. Bár mindkét érvelés meglehetősen eltér egymástól, mindkettőben van igazság. Egy kutya jellemének alakulása nem csak a génektől függ, hanem a neveléstől, szocializációtól és a környezettől legalább annyira. Ami biztos, hogy a weimari vizsla egy nagy elvárásokat támasztó kutya, mely vadászkutya múltja miatt nagy mozgás- és foglalkoztatási igénnyel rendelkezik. Még ha nem is feltétlenül egy vadász irányítása alá kerüljön, de mindenképpen tapasztalattal rendelkező gazdi kell hozzá, aki támogatja és elfogadja a fajta jellemét.

A weimari vizsla megjelenése

A weimari vizsla megjelenése már régóta nemcsak a vadászok szívét dobogtatja meg. Különösen, a kutyák között ritkának mondható ezüstszürkén csillogó szőrét és kifejező borostyánbarna szemeit-mely kölyökkorban még égszínkék-csodálják a négylábúak szerelmesei. Vékony, izmos és harmonikus testalkatával, büszke tartásával, formás fejével és hosszú, lekonyuló fülével a weimari vizsla az előkelő vadászkutya tökéletes típusát testesíti meg.

Rövid- és hosszúszőrű weimari vizsla

Felnőtt korában a weimari vizsla 60-70 cm-es vállmagasságot ér el, mellyel inkább a nagytermetű kutyák közé tartozik. Súlya 30-40 kg között mozog. A szukák egy kicsit kisebbek és könnyebbek, mint a kanok. Szürke bundájuk színe az ezüstszürkétől kezdve az őzszürkén át egészen az egérszürkéig is terjedhet. Bár a mellkason és a mancsokon megjelenhetnek kisebb fehér foltok, de ezek ritkák. Az FCI szerint a tipikus rövidszőrű változaton kívül hosszúszőrű weimari vizslákat is tenyésztenek. A hosszúszőrű kölykök korábban nemkívánatosak voltak és még ma is nagyon ritkán fordulnak elő. Az Amerikai Kennel Club is csak a rövidszőrű vonalat ismeri el standardleírásában.

A weimari vizsla története

Még mindig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan keletkezett a weimari vizsla és milyen típusú kutyákból fejlődött ki mai megjelenése. Ha igaz az elmélet, akkor tenyésztésében a bloodhound, angol pointer, német rövidszőrű pointer és az ezüstszürke Hühnerhund (csirkekutya) játszottak szerepet. Annyi bizonyított, hogy a 19. század elején Weimarban és környékén vadászati célokból tenyésztették és tartották. Karl August von Sachsen-Weimar-Eisenach nagyherceg tette ismertté, aki udvarában vadászkutyákat tartott.

A tiszta tenyésztés korai kezdete

A weimari vizsla tervszerű tenyésztése 1890 körül kezdődött. Az “ezüstszürke weimari kopó tiszta tenyéstésére” létrehozott thüringiai egyesület alapításával a fajtát 1897 után egységes standard alapján tenyésztették, ami azt jelentette, hogy idegen fajtákkal már nem keresztezték. A weimari vizsla a legrégebbi kopónak számít Németországban.

A weimari vizsla tenyésztése és elterjedése

A legtöbb német tenyésztőt tömörítő bejegyzett Weimari vizsla klub szigorú értékesítési gyakorlata miatt hazájában elég ritka lett. A legtöbb ember csak hobbiként tekint a vadászatra és a vadászatra átadott terület is csökken. Egyre kevesebb ember tudja teljesíteni a klub azon követelményét, mely szerint egy weimari kölyök csak profi vadásznak adható el. Ezzel párhuzamosan azonban külföldön nőtt a kereslet a szép vizsla iránt és Németországban is egyre több vadászattal nem foglalkozó ember érdeklődik a büszke szürke kutya iránt.

Weimaraner Welpe

Párhuzamos tenyésztés fejlődése

Mindez oda vezetett, hogy a hivatalos tenyészegyesületen kívül elindult egy fajta “párhuzamos tenyésztés”, hogy a vadászat iránt nem érdeklődő emberek is szert tehessenek egy ilyen kutyára. Mivel ez a tenyésztés nem tartozik a német kutyatenyésztők ernyőszervezetének (VDV) ellenőrzése alá, sok “fekete bárány” is található a vélhetően hobbitenyésztő között. Sajnos az olyan tenyésztők megjelenése a következmény, akiknek csak a kutya kinézete számít és tenyésztési vizsga nélkül pároztatja őket, a kölykök nem esnek át egészségügyi szűréseken, vagy jellemteszten, csak eladja őket az érdeklődőknek és nem kérdez rá, hogy vajon a jövendőbeli tulajdonos ki tudja-e elégíteni ennek a kutyának a nagy igényeit.

El a kezekkel a “csomagtartóból árult kölyköktől”

Ne menjen bele hirtelen vásárlásba az Interneten látható aranyos kölyökkutyák képeit nézegetve. A sugárzó szemű cuki kölykök, kedvező akciók, azonnal elvihető kölykök ígérete bizonyára csábító. Az ellenállhatatlan ajánlatokért azonban később nagy árat kell fizetni. A szuka állatorvosi gondozásának hiányára visszavezethető súlyos szív- és ízületi betegségek, beltenyészet következményei, korai szocializáció hiánya és viselkedési problémák (például túlzott ingerlékenység, emberekkel szembeni agresszivitás) nem csak pénzügyileg, de szellemileg is megterhelő lehet a tulajdonos számára.

Miért vásároljon csak komoly tenyésztőtől?

Egy egészséges, stabil jellemű és “igazi” weimari vizslára csak komoly tenyésztőnél tehet szert, aki megfelel az FCI tenyésztői kritériumainak. Ha szakavatott helyen vásárolunk, természetesen jóval több nehézség jön velünk szemben mintha megragadnánk a csomagtartóból árusított sokat ígérően jutányos ajánlatot: egy weimari vizsla ára 1.300-1.500 Euró között mozog, hosszú várakozás a következő alomra, hosszabb utazás a tenyésztőhelyre és nem utolsó sorban intenzív érdeklődés a tenyésztő részéről az Ön életkörülményei és jövőbeni tervei iránt. Ugyanakkor a tenyésztő is alapos betekintést engednek a tenyészetébe. Megmutatja Önnek az anyaállatot, gondoskodik a kölykök korai neveléséről és megejti a fontos oltásokat. Átadja a fajtát érintő sokéves tapasztalatát és a vásárlást követően is szívesen áll rendelkezésére tanácsaival. Egy komoly tenyésztő igyekszik minden védencének otthont találni.

Egészségi állapota és fajtaspecifikus betegségei

Egy papírokkal rendelkező, komoly tenyészetből származó kölyöknek van a legnagyobb esélye a hosszú, panaszmentes kutyaéletre. Elvégre is a tenyésztésre alkalmasság kritériumai magasak. Szemvizsgálatokkal illetve a csípőről, vállról és könyökről készített röntgenfelvételekkel egyértelműen ki kell zárni a genetikai érintettséget. Bár az egészséges származási tábla sem garancia az örökké tartó egészséges állapotra. A rosszminőségű eledel, hiányos ápolás vagy a kedvezőtlen környezeti hatások is okozhatnak betegséget. A weimari vizsla egyik leggyakoribb betegsége – a genetikai kizárásos eljárás ellenére- a csípődiszplázia (HD). Az olyan szembetegségek mint az entropium, vagy a hosszan lelógó fül miatt fellépő fülgyulladások jelentkezhetnek még ennél a szürke fajtánál. Ezen kívül epilepszia és sok nagy testű kutyához hasonlóan a rettegett gyomorcsavarodás is fokozott problémát okozhat a weimari vizslánál.

A weimari vizsla etetése

Olvassa el cikkünket a weimari vizsla táplálásról!
A csontvázat érintő betegségek és a gyomorcsavarodás veszélye a kutya fajtaspecifikus táplálásával csökkenthető. A későbbi mozgásszervi elváltozások elkerülése érdekében ügyelni kell a kölykök növekedésére. Az energiaigényt igazítani kell a kölykök szükségleteihez. A túlzott energiabevitel a kutyák túl gyors növekedését okozza, felborul a csontozat és izomzat felépítésének egyensúlya, így már előre kódoltak az ízületi panaszok. Ügyeljen az eledelben található foszfor és kalcium egészséges arányára a stabil csontfelépítés érdekében.

A gyomorcsavarodás megelőzése érdekében, az ajánlott napi eledelmennyiséget több adagra kell felosztani naponta és lehetőséget teremteni az evést követő pihenésre, mert a vad hancúrozás növeli a rizikót.

Átállás a felnőtt eledelre

A növekedési szakasz végén óvatosan térjen át a felnőtt eledelre. Idősebb korban és a súly növekedésével együtt, valamint növekvő aktivitás mellett -például vadászatkor- megváltoznak a kutya igényei. A mozgékony munkakutyáknak –más kutyákhoz hasonlóan- elsősorban kiváló minőségű húsra van szükségük. Az aktív vadászkutyák eledelének viszonylag magas szénhidráttartalommal is rendelkeznie kell. Az eledel pontos összetételét és mennyiségét a kutya egyéni tulajdonságaihoz kell igazítani. Mivel nagyon sok weimari rendkívül falánk, feltétlenül ügyeljen a kutya egészséges súlyára és az eledel mennyiséget valamint energiatartalmát adott esetben csökkentse. Okvetlenül egyeztesse állatorvosával, hogy szükséges-e a fogyókúra és ha igen akkor milyen módon.

Mire ügyeljen a weimari vizsla ápolásakor?

Fizikai és szellemi leterheltségét illető magas igényekkel szemben a weimari vizslaápolási szükségletei viszonylag alacsonyak. Különösen a rövidszőrű változatot könnyű gondozni. A szőrzet szerkezetének és fényességének megőrzése érdekében elegendő hetente egyszer-kétszer átkefélni. Fürdetni csak kivételes esetben szükséges. A viszonylag ritkán előforduló hosszúszőrű példányok ápolása természetesen egy kicsit több ráfordítást igényel. Egyiküknél sem szabad a füleket elhanyagolni, mivel a hosszan lógó fül kedvező táptalaj a fertőzéseknek és fülgyulladásoknak. Mindenképpen tanácsos a füleket rendszeresen ellenőrizni és tisztogatni.

A weimari vizsla tartása és nevelése

Ahogy már írtuk, megoszlanak a vélemények a weimari vizsla tartásával szemben támasztott követelményekről. Míg az egyik oldal szerint csak gyakorlott vadászoknak ajánlott ez a különlegesen tehetséges kopó, a másik oldal meg van arról győződve, hogy egy vadászati tapasztalattal nem rendelkező családnál is elegendő terhelést kaphat. Mindegy melyik vélemény mellett teszi le a voksát, vitathatatlan tény, hogy a weimari vizsla nem egy egyszerű társasági kutya. Mindenképpen szüksége van feladatokra, melyeket a legnagyobb odaadással tud teljesíteni. Önálló, erős akarattal, magas intelligenciával és vadászmúlttal rendelkező munkakutyaként, kezdetektől fogva következetes nevelésre, korai szocializációra és megfelelő feladatokra van szüksége, melyek fejlesztik erősségeit, figyelembe veszik jellemét és szellemileg illetve testileg is leterhelik minden nap.

Vadászat nélkül is kaphat elég fizikai és szellemi terhelést?

Egy nyomkövető kutya, kopó, vagy véreb feladata rendkívül közel áll a weimari vizsla ősi ösztöneihez. A vadászok és a vadászterületek csökkenésével sok más, eredetileg vadászkutyának kellett új feladatok után néznie. Sok iparosodott országban van ma már lehetőség kutyasportolási és kiképzési lehetőségre, melyek a kutyák számára hasznos helyettesítő elfoglaltságnak bizonyulnak. A dummy-tréning, mantrailing, nyomkeresés vagy mentőkutyaképzés biztosan tetszik a weimari vizslának. Fontos, hogy minden nap legyen lehetősége ennek gyakorlására és a mozgás mellett “fejecskéjét” is igénybe vegye. A szellemi és fizikai terhelést nélkülöző weimari vizsla, hamar problémássá válhat. Gondoskodjon róla, hogy kutyája megkapja a megérdemelt munkát – egész életen át tartó hűséggel és nagyfokú engedelmességgel fogja meghálálni.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.