Hosszúszőrű skót juhászkutya

skót juhász, hosszúszőrű skót juhászkutya

Szép, intelligens, sportos és empatikus: a hosszúszőrű skót juhász, amely fajta a „Lassie“ című tévésorozatban szereplő eb által vált híressé, a világ egyik legkedveltebb kutyájának számít. Elegáns megjelenésével és sok pozitív tulajdonságával az egykori hosszúszőrű skót juhászkutya alapvetően ideális családi eb.

Brit és amerikai vonal

A hosszú szőrű skót juhászkutya fatjára (angolul „Rough Collie“, gyakran csak skót juhász, collie) vonatkozóan két egymástól független standard van érvényben:  egy a brit és egy az amerikai vonalra vonatkozik. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique Internationale – FCI) mindazonáltal csak az angol típust ismeri el önálló fajtaként. Az amerikai hosszú szőrű collie-t az Amerikai Kennel Klub (AKC) standardja alapján tenyésztik.

Még ha az amerikai standard egy pár pontban el is tér a brittől, alapjában véve nagyon hasonló a két vonal. Mindkettőben közös a szeretetteljes és jó természet. Elsősorban a külsejükben figyelhetők meg bizonyos különbségek. Az amerikai változat valamivel nagyobb és erősebb. Ezenkívül az amerikai standard több színváltozatot ismer el, mint a brit. A többi említésre méltó eltérést még kifejtjük a továbbiakban.

A hosszúszőrű skót juhász kutya tulajdonságai

Az amerikai tévés sztár Lassie villámgyorsan meghódította a nézők szívét és világszerte az egyik legkeresetebb családi kutyává tette a collie-t. Rendkívüli szépsége barátságos, majdnem már önfeláldozó lényével kombinálva ma is számos fajtakedvelőnek okoz örömet nap, mint nap világszerte.

Tökéletes családi kutya?

Valójában a skót juhász rendkívül tanulékony és átlagon felüli intelligenciával rendelkezik. Egy szempillantás alatt sok utasítást megtanulnak és készségesen alárendelik magukat „családi falkájuknak”. Szeretnek együtt lenni gazdáikkal és nem szívesen vannak távol tőlük. Ragaszkodásukkal, jó természetükkel, hűségükkel és gyerekszeretetükkel eleget tesznek a tökéletes családi kutyával szemben támasztott követelményeknek. Empatikus lényüknek köszönhetően pedig jól tudják interpretálni az emberek hangulatát. Ennek megfelelően bizonytalanul reagálnak gazdijuk túlzott keménykezűségére vagy kontrollálatlan hangulatváltozásaira.

Harmóniára vágyó érzékeny eb

Aki egy collie-t fogad be magához, jó, ha tudatában van annak, hogy ennek a kutyának annyi szeretetre és figyelemre van szüksége, amennyit ő képes adni. Ez az eb biztosan nem alkalmas kennelben való tartásra vagy nem hagyható sok időre egyedül. Épp oly kevésbé való a ragaszkodó négylábú őrző-védő kutyának. Habár idegenekkel szemben igazán tartózkodónak mutatkozik, azonban ahhoz túl szelíd, hogy gondolkodás nélkül az esetleges betörő nyomába eredjen. Ha a családja védelméről van szó, akkor bátran kiáll értük.

A hosszúszőrű skót juhász kutya ideges típusú?

Az FCI standardjában, ahol a brit collie-t a 156-os szám alatt tartják nyilván (I. csoport Juhász- és pásztorkutyák, 1. szekció Juhászkutyák), kifejezetten kitérnek arra, hogy a fajtatiszta hosszúszőrű skót juhászkutya nem lehet se félénk se ideges, mivel egyes felelőtlen tenyésztők sok olyan kutyát szaporítottak csupán profitszerzési vágyból, akik ilyen ideges és félénk magatartást tanúsítottak. Azon lelkiismeretes tenyésztők elkötelezettségének köszönhető, akik tudatában vannak felelősségüknek, hogy a skót juhász az utóbbi években ismét jó idegzetűvé vált, mint amilyen a múltban volt pásztorkutyaként.

A hosszúszőrű skót juhász külső megjelenése

A hosszúszőrű skót juhászkutya nagy népszerűsége nem utolsósorban rendkívüli szépségében keresendő. Hosszú, vékony pofijával, buja, selymes szőrköntösével és könnyű, elegáns járásával majdnemhogy arisztokratikusnak hat. Nem csoda, hogy az impozáns fajta hamar belopta magát a brit királyi ház szívébe, kezdve Viktória királynővel.

Pompás bunda jellemző collie rajzolattal

A hosszú, sima szőrköntös, amelybe vastag aljszőrzet keveredik, nagyon terjedelmes. A kiterjedt sörény és nyakfodor beleillik a nemesi megjelenésbe. Az FCI által elismert brit vonalnál 3 színváltozat megengedett:

 • bicolor (vörös-fehér)
 • blue-merle (kékesszürke alapon fekete foltos)
 • tricolor (fekete, vörös és fehér)

Az Amerikai Kennel Klubban, amely előírja a standardot az amerikai vonal számára, még a fehér collie-t is elfogadják. A jellemző collie rajzolat akármelyik színváltozatnál csak a fejnél rajzolódik ki, a szőr többi része egyszínű fehér. A fekete skót juhász, akin egy keskeny fehér galléron kívül semmi más minta nincsen, már egyik vonalon sem fordul elő. Már évtizedek óta nem tenyésztik és nem vesz részt kiállításokon, ezért teljesen eltűnt a színről.

Mérete és súlya

A kanok 56-61 cm-es és a szukák 51-56 cm-es marmagasságukkal a közepes termetű kutyák közé tartoznak. Mérettől függően 18-25 kg-ot nyomnak, más fajtákhoz képest elég könnyű súlyúnak mondhatók. Az amerikai típusú collie-k max. 66 cm-es marmagasságukkal valamivel nagyobbak. A különbség elsősorban a testsúlyban mutatkozik meg, hiszen ők akár 34 kg-osak is lehetnek. Az amerikai vonal egész testfelépítése némileg erőteljesebb, mint a brité. Ennek megfelelően a fej is szélesebb és erősebb.

A hosszúszőrű skót juhászkutya története

Minden collie változat elődei Skóciából származnak, ahol bizonyíthatóan már a 13. évszázadban segítettek birkák őrzésében és terelésében. Ezeknek a feketeorrú bárányoknak, akiket korábban „collie-nak“ neveztek, köszönhetik elnevezésüket. A fajta származása feltehetőleg a római időkre nyúlik vissza, amikor a hazai brit juhászkutyákat a római csapatok terelőkutyáival keresztezték, akik az 5. században elfoglalták a brit szigeteket.

Skót juhász kutya a skót mocsár- és lápvidékeken

A sziget fekvése miatt a hosszúszőrű skót juhászkutya sokáig teljesen elszigetelten élt a világ többi részétől.  A skót juhtenyésztők a dagadólápok és felvidékek területén található udvarokban tartották és kizárólag juhőrzésre tenyésztették őket. Ekkor alakult ki a jellemző collie rajzolat azért, hogy messze is jól láthatók legyenek és könnyen észre vegyék őket a lápban.

Út a hivatalos elismerésig

Csak 1840-ben kezdték meg útjukat a hivatalosan elismert fajta felé, amikor a fajta kedvelői Angliában megalapították az első „Collie Clubot“ és különálló fajtaként ismerték el. A collie-kat elsősorban Viktória brit királynő tette népszerűvé, aki a skót balmorali kastélyban ismerte meg a skótjuhászt. Az intelligens, jó természetű és csinos ebek annyira lenyűgözték a királynőt, hogy a későbbiekben a fajta támogatójává vált. Egész Európában ajándékozott collie-kat nemeseknek és diplomatáknak. Saját szeretett szukáját, Gypsyt 1868-ban temették el a Windsor kastély parkjában.

Független vonalak Amerikában és Ausztráliában

Az egykori robusztus munkakutyából időről időre keresett kiállítási és kísérő eb vált. A brit kivándorlókkal került a collie a 19. században Amerikába és Ausztráliába, ahol a brit standardtól független tenyésztői vonalak alakultak ki. Így a hosszúszőrű skót juhászkutya lett az ausztrál juhászkutyák, mint az ausztrál pásztorkutya és az ausztrál kelpie „ősatyja”, valamint az Egyesült Államokban külön standardot hoztak létre az amerikai collie-nak.

A „Lassie-őrület” negatív következményei  

A „skót juhász őrület”, amit az amerikai Lassie tévésorozat váltott ki, számos negatív kísérőjelenséggel járt. A könnyű pénzszerzés reményében sok felelőtlen szaporító pároztatta a kutyákat egészségügyi tesztek és hivatalos papírok nélkül. Ennek az lett a következménye, hogy a kutyák túlzottan félénkek és idegesek lettek, valamint örökletes genetikai betegségek alakultak ki náluk, amelyek részben még ma is előfordulnak a fajta képviselőinél.

A hosszúszőrű skót juhász tenyésztése és egészsége

Ma már sok felelősségteljes tenyésztő munkálkodik azon, hogy a collie az eredeti, robusztusabb típussá váljon. A genetikai összefüggések és az ezzel kapcsolatos tesztek ismeretének köszönhetően sikerült csökkenteni a fajtaspecifikus betegségek előfordulását. Azok a lelkiismeretes tenyésztők, akik egy tenyésztői egyesület tagjai, az FCI standard szerint végzik tevékenységüket, törzskönyvet vezetnek és eleget tesznek a szigorú tenyésztői előírásoknak, kiküszöbölhetik a génhibákat és erősíthetik a fajta egészségét, valamint specifikus jegyeiket.

Collie-ra jellemző betegségek

A vizsgálatok során különleges hangsúlyt fektetnek többek között a még mindig széles körben elterjedt MDR1-defektre, ami túlérzékenységet eredményez bizonyos gyógyszerekkel szemben. Így látszólag ártalmatlan hatóanyagok válthatnak ki hányást, mozgásszervi panaszokat az érintett állatoknál vagy akár halálhoz is vezethet. Vizsgálatok kimutatták, hogy a skót juhász kutyák 76%-a hordozója legalább egy allélnak, ami ezt a génhibát okozza. Ma már géntesztek segítségével könnyen kideríthető, hogy egy állat érintett-e vagy sem.

Egy másik collie-ra jellemző betegség az ún. collie szembetegség (CEA = Collie eye anomaly), ami a szem enyhe károsodásától a vakságig sokféle változatban jelentkezhet. Továbbá viszonylag gyakran fordul elő a kölyköknél és fiatal ebeknél a dermatomyositis, egyfajta izombetegség. Két olyan merle színű kutya pároztatása, akiknek az utódai süketségre és vakságra hajlamosak lehetnek, ma már sok országban tilos.

Langhaarcollies

A hosszúszőrű skót juhász kutya tenyésztése és örökbefogadása

Ha egy pillantást vet a gyakori betegségek listájára, kitűnik, hogy mennyire fontos jó hírű tenyésztőt választani és ügyelni kell a tenyészállatok pedigréjére is. Olyan egészséges kölyköt, akit alávetettek a szükséges vizsgálatoknak, megkapott minden oltást, valamint fajtának megfelelő nevelésben és szocializációban részesült, biztosan nem talál újsághirdetésekben vagy „internetes piacon”. A legjobb, ha a fajta hivatalos tenyésztői egyesületéhez fordul, hogy megfelelő tenyésztőt találjon.

Melyik tenyésztő a megfelelő számomra?

Az olyan közkedvelt kutyák esetében, mint amilyen a skót juhász is, gyakran hosszú lehet a tenyésztők listája. Hogyan találja meg az Ön számára legmegfelelőbbet? Azért, hogy ezt kiderítse, ajánlott felhívnia egy pár tenyésztőt és időpontot egyeztetni velük. Szánjon elegendő időt arra, hogy megvásárolja leendő négylábú családtagját! Egy kölyköt nem csak úgy hirtelen felindulásból veszünk magunkhoz, hiszen egy életre szóló barátot kapunk személyében, ezért ajánlott körültekintően kiválasztani. A következőkben megtudhatja, hogy a tenyésztőnek milyen követelményeknek tanácsos megfelelnie és mire kellene ügyelnie az első találkozáskor.

Felelősségteljes tenyésztőre utaló jelek

 • A tenyésztő részleteiben érdeklődik Ön és élethelyzete iránt. Azt szeretné, ha kis védence felelősség- és szeretetteljes kezekbe kerülne.
 • A tenyésztő készségesen megmutatja Önnek tenyészetét és az anyaállatot. Az apáról, aki gyakran nem a tenyésztőnél él, legalább mutat egy fotót.
 • A kölyköket csak 5 hetes koruktól látogathatja meg (ekkora megkapták az első oltásokat).
 • A felnőttek és kicsik is élénk, egészséges állatok benyomását keltik Önben. Van elég terük futkározni és világos, ápolt környezetben élnek.
 • A tenyésztő kedvesen beszél kutyáihoz. A kölykök és az anyaállat bizalommal és kíváncsiággal fordulnak az új vendég felé.
 • A tenyésztő pontos adatokat tud mondani a kölykökről és be tudja mutatni sajátosságaikat.
 • A tenyésztő nem erőlteti a vásárlást, hanem örömmel fogadja, ha Ön időt kér és még egyszer meglátogatja.
 • A tenyésztő reális áron kínálja a kutyusokat (fajtatiszta ebek nem kaphatók „akciós áron”).
 • A kölyköket beoltották, féregtelenítették és chipeltették, valamint rendelkeznek minden szükséges papírral.
 • A tenyésztő széles körű tájékoztatást ad az eb tartásával és táplálásával kapcsolatban és bármikor készségesen áll rendelkezésére a vásárlás után is, ha tanácsra vagy segítségre van szüksége.

A skót juhász etetése

A jó tenyésztő sokat mesél a kutyái étrendjéről. Tapasztalatból ő tudja a legjobban, hogy mi a megfelelő számukra, mire van szükségük és hogy mi ízlik nekik. Ezért azt ajánljuk, hogy a tenyésztő által adott, megszokott táppal etesse kedvencét. Idővel, ahogy felnő és változnak az igényei, átválthat majd felnőtt eledelre és az étkezések számát is csökkenteni kell majd.

Melyik táp megfelelő a skót juhász számára?

Egyes gyártók eladási stratégiáival szemben, akik el akarják hitetni, hogy speciálisan a collie-k igényeihez igazított tápot kell vásárolni, tulajdonképpen nincsenek olyan egyedi szükségleteik, ami ezt indokolná. Mint a farkas rokona, a kutya is húsevő és erre rendezkedett be emésztőrendszere. Szükségletét igazán nem fajtája, hanem inkább olyan egyéni tényezők, mint a kor, a súly és az aktivitási szint, határozzák meg. Habár minden ebnek sok jó minőségű húsra, zöldségre, ásványi anyagra, vitaminra és egyéb tápanyagokra van szüksége, az pedig, hogy pontosan milyen mennyiségben és összetételben, a fent megnevezett kritériumoktól függ.

Ügyeljen az összetevőkre

Annak érdekében, hogy megismerje kedvence pontos tápanyagszükségletét, kérhet tanácsot állatorvosától vagy egy kutyatáplálkozási szakembertől. Fontos, hogy kutyusának csak olyan eledelt adjon, aminek ismeri az összetételét és meg van győződve arról, hogy megfelelő minőségű. Ha saját maga készíti ételét vagy a BARF-módszer szerint eteti, akkor egyszerűbb dolga van, mint a készen vásárolt tápoknál. Bár ebben az esetben is, ha rápillant a csomagolásra, könnyen kiderítheti, hogy milyen összetevőkből áll és honnan származik.

A collie tartása és a közös sportolás

Még ha a legtöbb collie manapság már nem juhászkutyaként dolgozik, hanem inkább kísérő- és családi kutyaként éli mindennapjait, nagy mozgásigénnyel rendelkezik, amit gazdájának mindenképpen ajánlott figyelembe vennie. Magas intelligenciájának, gyors felfogó képességének és mozgékonyságának köszönhetően kiváló jelöltnek számít a kutyasportokhoz. Legyen szó agilityről, obedience-ről, dog dancingról vagy kereső játékról, mindegyik csodálatos lehetőséget kínál nemcsak arra, hogy fitten tartsa négylábúját, hanem egyidejűleg erősítse az Önhöz fűződő bizalmát és köteléket is. Amennyiben nem bizonyul elegendőnek a kutyasport, mentő-, vakvezető- vagy őrző-védő kutya kiképzést is elvégezhet.

A kevesebb több az ápolást illetően

A mozgásra és programokra szánt időhöz képest a hosszúszőrű skót juhászkutya ápolása nem olyan hosszadalmas. Szerencsére nem vesz olyan sok időt igénybe, mint ahogyan azt sokan feltételezik. Ha kéthetente alaposan kikeféli bundáját és ügyel arra, hogy a fülek és a lábak mögött ne csomósodjon a szőr, az bőven elegendő. A túl gyakori kefélés ahhoz vezetne, hogy túl sok aljszőrzetet veszítene el, ami fontos szerepet játszik, mivel védi a széltől és hidegtől.

Alkalmas a skót juhász kezdő kutyatartók számára is?

Jó természetének és alkalmazkodó lényének köszönhetően a collie rendkívül egyszerű kutya, akivel kezdő kutyatartók is könnyen boldogulnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell vele foglalkozni. Ugyanúgy, mint más ebek, a skótjuhászoknak is konzekvens nevelésre és sok figyelemre van szükségük gazdájuktól. Ha egy ilyen eb iránt érdeklődik, akkor ajánlott elegendő szabadidővel rendelkeznie, amit kedvencének tud szentelni. Tájékozódjon a megfelelő kutyanevelésről és gondoskodjon kellő mennyiségű mozgásról kutyusa számára. Napi egyszeri séta biztosan nem elégíti ki. Az erdőben vagy parkban tett kiadós séták mellett ajánlott lehetőséget adnia négylábúja számára, hogy részt vehessen az életében. A collie nem szívesen van egyedül, legszívesebben mindenhol ott van – kellemes és emberbarát jellemének köszönhetően ez szerencsére majdnem mindenhol problémamentesen kivitelezhető.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.