Beagle

Beagle, bigl, beagle kiskutya, beagle kutya, beegle, bigli, bigül, beagel, bigle

Beagle

Ne hagyja, hogy a beagle kutya rövid lábai megtévesszék! Ez a középtermetű kutyafajta mindig mozgásban tartja és sok meglepetést tartogat. Barátságos, aktív, rettenthetetlen és kifejezetten okos kutyák.

A beagle megjelenése

A beagle kutya egy középtermetű, zömök teremtés. 40 centiméter magasra is megnőhet, súlya 18 kg körül mozog. Az inkább rövid lábai különösen erősek, ami miatt a beagle gyors és nagy a kitartása. Feje hosszú, könnyen felismerhető a mélyen ülő, lekerekített végű lógós füleiről. A máj színtől eltekintve minden szín megengedett. A leggyakoribb színvariációk a kétszínű barna-fehér, vörös-fehér, sárga-fehér és a háromszínű fekete-barna-fehér. A farka hegye a standard szerint fehér.

Rövid, fénylő szőrét nagyon egyszerű gondozni. Ez például egy olyan erdei kirándulás után is igaz, ahol a kutya végig az aljnövényzetet túrta. Szerencsére mindig égnek meredő fehérvégű farkát könnyű kiszúrni, így nem téveszthető könnyen szem elől. Ez vadászkutya múltjára utal.

A beagle természete

Egy beagle kutya mindig tudja, hogy mit akar. Eredetileg vadászkutya volt, így kiváló szaglással rengelkezik és nagyon gyors. Nagyon nagy benne a vadászsöztön , így könnyen megtörténhet, hogy gazdája hívó szava ellenére eltűnik a bozótosban, mert éppen egy nyulat üldöz. Ilyenkor az okos kutyák nagyon jól tudják tetetni az ártatlant, ezért határozott gazdára van szükségük. Ha nem érezteti vele már a kezdetektől, hogy Ön a falkavezér, akkor számolnia kell azzal, hogy oda megy, és azt csinál, amit csak szeretne. Ezt értse a szó legszorosabb értelmében… Ez az egykori vadászkutya ugyanis kitartóan üldözi célját, mindegy, hogy egy erdei sétáról vagy egy átlagos napról van szó.

Mivel a beagle falkakutya, nagyon jól kijön minden életkorú, méretű, fajtájú kutyával. Ha más kutyával tartjuk együtt, akkor különösen fontos, meghúzni a határokat és konzekvensen nevelni. Máskülönben megpróbálja Önt, mint falkavezért leváltani és akkor biztos lehet benne, hogy az egész háztartás a feje tetejére áll. Falkakutyaként mindig telhetetlen, ha ételről van szó. Falkában ugyanis csak a leggyorsabb jut eledelhez! A beagle kutya étvágya tehát nem ismer határt, még az egészségtelen vagy akár veszélyes dolgokkal kapcsolatban sem, mint például a csokoládé.

Az olyan intelligens kutyáknak, mint a beagle extra törődésre van szükségük. A beagle kutyák szeretik a gondolkodós játékokat, de az Agility-t is. A gazdival közös sétálás azonban viszi a prímet. Lényeg, hogy valami mindig történjen! A beagle szeret mindenben részt venni, ezért nagyon jó társa lehet az aktív életet folytató embereknek. Élettel teli nagycsaládokban különösen jól érzi magát.
Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy habár a beagle egy dédelgetnivaló aranyos kutyusnak látszik, valójában egy nagyon intelligens, tudatos kutya és mindenképpen határozott gazdát kíván. A konzekvens nevelés a beagle-el való együttélés alapja. Nem kifejezetten nehéz eset a beagle, csak tudja, hogy mit akar és emiatt dominánssá válhat, ha nem ismeri el gazdáját, mint falkavezért. Ne hagyja, hogy egy könyörgő kutyapofi csillogó szemekkel megvezesse, ne kapituláljon, hanem tegye kutyájának egyértelművé, hogy ki a falkavezér. Intelligens kutyák lévén nagyon tanulékonyak és konzekvens neveléssel igazán jó társnak bizonyulnak!

A beagle története

Ezek a tulajdonságok nem véletlenek, a beagle-t ugyanis századokon keresztül vadászkutyának tenyésztették. A tenyésztést történetét egészen az úgynevezett Hubertus kutyáig, vagy Norhern Hound-ig vezethetjük vissza, amit a normannok 1066-ban Britannia elfoglalásakor hoztak be. Britanniában 1400 körül párosították a Dél-Afrikából származó Southern Hound-al. Az akkori tenyésztők célja az volt, hogy jó vadászkutyákat tenyésszenek és, hogy falkában is lehessen használni. A beagle nevet először 1515-ben VIII. Henrik könyveiben „kis beagle” néven említették. A kis beagle mérete miatt könnyen elfért a vadászok nyeregtáskájában. Kiváló vadászösztönökkel megáldott kutyának gondolták, a „beagling” kifejezést akkoriban a falkával való vadászatra használták. A beagle-t végül 1890-ben a British Kennel Club ismerte el.

A beagle (ejsd: bigl) nem csak a külsejét, hanem barátságos természetét is ezeknek az ősöknek köszönheti. Intelligens, célratörő és kedves fajta, amely különösen társaságkedvelő, tehát kiváló családi kutya!

A vadászkutyából lett határőr

A beagle mérete miatt nem apport kutya. Még egy nyúl is túl nehéz ennek a középtermetű kutyának. Remek vadászösztöne és megérzései miatt tökéletes kopóféle vadászkutya. A víztől nem riad meg és szeret falkában dolgozni. Ennek ellenére Németországban nemigen használják vadászkutyának. A törvényi szabályozások, amik arról szólnak, hogy a falkás vadászathoz legalább 1000 hektárra van szükség, erősen leszűkíti a lehetőségek körét….

Mindenesetre egy aktív család számára tökéletes kutya lehet. Újabban terápiás kutyának is alkalmazzák és sajnos kedves természete miatt gyakran állatkísérletek főszereplőjévé válik… Tulajdonképpen a beagle kutya a tudományos kutatásokban legsűrűbben alkalmazott fajta.

Kiváló szaglása miatt a határőrségnél is foglalkoztatják. A ’80-as évek óta az USA-ban az úgynevezett Beagle-brigádok keresik az illegális élelmiszereket, növényeket és állatokat a vámügyi és határvédelmi hivatal (USCBP) alkalmazásában.

A beagle etetése és egészsége

A beagle-t évszázadokon át vadászkutyának tenyésztették. Ennek a célzott tenyésztésnek természetesen hátulütői is voltak: mint a legtöbb kutyafajta, a beagle is hajlamos egy két betegségre. Zömök testalkata miatt gyakoriak a porckorong problémák, a túlsúly. Hajlamos az agyhártyagyulladásra is.

A beagle egy ragadozókutya, az étvágya tehát végtelen. A falkaéletben mindig csak az lakhat jól, aki a leggyorsabb! Ez a hozzáállás azonban a családi kutyáknál, akik közel sem mozognak annyit, mint őseik, elhízáshoz vezethet.

Legjobb, ha ezt sok mozgással előzi meg. Tartsa kutyáját testileg és szellemileg is aktívan! A beagle tartás másik alappillére az egészséges etetés. NE adjon kutyájának minden könyörgő pillantásáért jutalomfalatot, különösen akkor ne, ha emberi ételmaradékról vagy édességről van szó. Sajnos a beagle kutyák nem tudják, hogy mi tesz jót nekik és mi az, ami nem.

A túlsúly megterheli a gerincet és az ízületeket is. A beagle (ejsd: bigl)hosszúkás alkata miatt különösen hajlamos a porckorong problémákra. Ennél a kutyafajtánál sajnos sokszor diagnosztizálják az agyhártyagyulladást, vagy más néven beagle fájdalom szindrómát (beagle pain syndrome). Ez a relatív gyakori gyulladásos betegség a gerincvelőt és az artériát érinti. Az okát nem ismerjük. A kezelés több hónapon át tart, és többek között hosszú antibiotikumos kúrával gyógyítják.

Szintén gyakori az ataxia, amit sokszor degeneratív myelopathiaként emlegetnek. Ez egy neurológia zavar, a gerincvelő degeneratív gyulladását jelenti, az agytörzsben lévő szürkeállomány mozgási zavarokban és spasztikus bénulásban mutatkozik meg. Nem jár fájdalommal. Vitatják, hogy mi a kiváltó ok, közrejátszhat a betegség kialakulásában a túlzott pacalfogyasztás.

A beagle lógós fülei hajlamosak a fertőzésekre. A letapadt fülzsír vagy az idegen testek a fülben (pl.: fűszálak) fájdalmas gyulladásokhoz vezethetnek. Az olyan kártevők is, mint az atkák nagyon jól érzik magukat a beagle fülében. Ennek az első jelei az erős fejrázás vagy az, ha az állat ferdén tartja a fejét. Sajnos a beagle nagy kerek szemeit sem kerülik el a betegségek. A szürkehályog, a zöldhályog, a könnycsatorna-elzáródás, a progresszív retina atrophia illetve az entropium is mind gyakoriak ennél a fajtánál.

Mindent egybevéve a beagle egy nagyon aktív, intelligens kutya, ami 12-15 évet él meg. Aki sok, hosszú és egészséges évet szeretne eltölteni kutyájával, az mindenképpen ügyeljen az egészséges táplálásra, sok mozgásra, hogy ne alakuljon ki túlsúly és rendszeresen vigye állatorvoshoz kedvencét.

Tudjon meg többet a beagle kutyák táplálásáról és fedezze fel speciális beagle eledeleinket a Zooplus.hu oldalon!

nincs beagle eledel kategória

Ha a beagle öregedni kezd…

Az idősödő állatoknak természetesen különböző gondoskodásra van szükségük. Ha kutyája látása és szaglása sem a régi már, akkor látogassák meg az állatorvost és kérje meg, hogy vizsgálja ki négylábúját az esetleges degeneratív ízületi betegségekre. Az öreg beagle kutyusoknak is rendkívül fontos a megfelelő etetés, hiszen biztosan azt szeretné, ha kutyája minden szükséges tápanyagot megkapna, de mindezt túlsúly nélkül.

Beagle Hundeblick

Tenyésztés

Habár a beagle-t eredetileg Nagy-Britanniában tenyésztették, ma már Németország a tenyésztés központja. A beagle tenyésztők egész Németországban számos egyesület közül választhatnak.
Még, ha úgy is gondolja, hogy a háziállatoknak nincs szükségük papírokra, akkor se bízzon meg komolytalan tenyésztőkben, akik fajtatiszta kutyákat kínálnak, dokumentumok nélkül. A kutyatenyésztés sajnos egy drága hobby. A tenyésztők feladata nem csak abban áll, hogy szeresség a Beagle kiskutyát és átadják egy családnak, hanem a géntartományért is felelősek. És itt nem csak az állat külső megjelenésére gondolunk, hanem az egészségére is. A tenyésztő egyesületek nem csak az állattartás körülményeit vizsgálják, hanem a célszerű pároztatásra is. Komolytalan tenyésztőknél sokszor testvéreket, vagy közeli rokonokat párosítanak össze, ezáltal megnövekszik az öröklött betegségek esélye.

Azok a kölyökkutyák, amik ilyen tenyésztőtől származnak általában nem jól szocializáltak és gyakran szenvednek valamilyen betegségtől. Egy megbízható tenyésztő kielégítő tájékoztatást tud adni a kölyök szüleiről, kérésre az egészségügyi vizsgálatok és tesztek eredményeit is szívesen megmutatja. Egy alom felnevelése igen drága. Ne csodálkozzon tehát azon, ha az Ön által kiválasztott tenyésztő évente csak két almot nevel ki és ezáltal kicsi a „választék”. Elvégre a beagle (ejsd: bigl) anyukának is kell pihennie! A kölykök 8-10 hetesen kerülhetnek új otthonukba.
A fajtatiszta kutyák drágák, de megérik a pénzüket!

Alternatív lehetőséget jelentenek a menhelyeken sorakozó, várakozó kutyák, akik között néha beagle kutyák is előfordulnak! A menhely alkalmazottjai minden bizonnyal elégséges tájékoztatást tudnak adni a kiválasztott kutya természetéről és történetéről. A felnőtt kutyák talán nem olyan aranyosak, mint a Beagle kiskutya korában, de annak is megvan a maga bája, ha egy öreg kutyusnak ad szerető otthont! Egy menhelyi kutya nagyon hálás, rengeteg örömet fog okozhat családjának. Kedves, kíváncsi természetével gazdagítja majd életüket!

Minden jót és csodás közösen töltött életet kívánunk Önnek és kutyájának!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.