Basset Hound

Basset Hound, columbo kutyája fajtája

A szomorkás basset-pillantás bizony csalóka: a legtöbb basset hound – röviden csak basset – igazán vidám természetű – s ezt a jókedvet rá is ragasztják az emberre. Egy repdeső fülekkel szaladgáló basset hound szinte minden bizonnyal képes pillanatok alatt mosolyt csalni minden kutyabarát arcára. A következőkben megtudhatja a legfontosabb dolgokat erről a rövid lábú vadász-fajtáról, amely manapság sok családban tölti be a hűséges társ szerepét.

A basset hound megjelenése: hosszú fülek, rövid lábak

Max. 38 cm-es marmagasságával a basset kereken 35 kg-ot nyom, s ezzel igazi rövid lábakon járó, masszív, zömök kutya. Feltűnő rajta még viszonylag hosszú háta is, valamint természetesen nagy, lelógó fülei. Annak hátterében pedig, hogy ez a fajta kissé mindig mélabúsan tekint a világba, a bloodhound- bekeresztezése áll, ami a jellegzetes fejhez és a laza, lötyögős bőrhöz vezetett. Rövid szőrzete fényes és sűrű, de nem finom. Legtöbbször két- vagy három színű (fekete-fehér-barna), de más kopó-színek is megengedettek.

A basset hound története: brit fajta francia ősökkel

Az „alacsony“ azaz rövid lábú kutyák (a „bas“ franciául „alacsonyat“ jelent) Belgiumban és Franciaországban már évszázadokkal ezelőtt is kedveltek voltak. Napjaink basset hound-ja vélhetően a francia basset d’artois fajtából származik, ami időközben teljesen beleolvadt a basset artésien normand fajtába. A basset hound fajtamegnevezést 1963-ban használták először egy párizsi kutyakiállításon. Röviddel azután Angliában is elterjedtek ezek a kutyák, ahol előbb a beagle, majd később a bloodhound fajtákkal való keresztezéssel érte el jellegzetes kinézetét. A Brit Kennel Club, a brit fajtatiszta kutya-egyesületek csúcsszervezete 1880-ban ismerte el basset hound-ot önálló fajtaként. Kedvelői 1936-ban megalapították az amerikai Basset Hound Club-ot. Európában a II. világháború alatt erősen megtizedelődött a basset hound-létszám, így azután a háború végére már csak kevés példányt tudhattak magukénak a tenyészetek.

Nagy-Britanniában a Peggy Keevil nevű tenyésztőnő a francia bassets artésien normand kutyákkal frissítette a fajta génállományát, s állataival nagy hatást gyakorolt az európai tenyészetre. Az első basset-alom Németországban csak 1957-ben látta meg a napvilágot. A XX. század 70-es éveiben érték el a lógó fülűek népszerűségük csúcspontját. Főleg Németországban, Nagy-Britanniában és az USA-ban lettek hamarosan divatkutyává – ami nem mindig a fajta előnyére szolgált, mivel feltűnő testfelépítésük füleiket és hátukat tekintve hamarosan már az egészségtelen extremitások felé közelített.

Ebben az időszakban került sor az egyik leghíresebb basset-filmszerepre is. Columbo kutyája fajtája, vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy a Columbo kutya egy basset hound volt. Az amerikai krimisorozat állatszereplője sok folytatásban állt ill. ült a különc nyomozó oldalán, segítve ravasz bűnügyi csapdáinak működését.

Jelleme: egy vadász családi kutyává válik

Ha egy pillantást vetünk kurta lábaira, máris gyorsan világossá válik: a basset hound nem valami fürge futó. Mégis kitűnő vadász, s eredetileg nehezen járható bozótosban való nyúlvadászatra használták. „Izzadó kutyaként“ az volt a feladata, hogy a meglőtt vadat felkutassa. Erre predesztinálja jó orra, ami lehetővé teszi számára a nyomkövetést, s emellett még nagy kitartása is. A fajta évtizedek óta egyre inkább átvedlik családi kutyává, nagy kedveltsége viszont problémához is vezetett, mivel időnként divatkutyává lépett elő. Ebből tenyésztésében extrém dolgok következtek, s így az ebből a vonalból származó, elnehezült állatok túlzottan laza, lötyögős bőrükkel és túl rövid lábukkal manapság nem jöhetnek szóba vadászatra, s emellett mindez egészségügyi problémákat is hozott magával.

zweifarbig basset hound welpe © miraswonderland / stock.adobe.com

Vidám természet familiáris érzékkel

A fajta igen barátságosnak és békés természetűnek számít. Ragaszkodása és gyermekszeretete jó családi kutyává teszi. Azonban kisebb gyerekeket a birkózás hevében olykor fel is lökdöshet – s bizony nem szabad alábecsülni a kis fickó súlyát. A basset hound barátságos-szuverén viselkedésmódjával a macskákat is gyorsan az ujja – vagyis a mancsa – köré csavarhatja. Soha nem agresszív vagy félénk, idegen emberekkel és más kutyákkal szemben pedig higgadt. Ennek ellenére megtörténhet, hogy megugatja a postást családja és területe megvédésének indíttatásából – elkapni, megharapni viszont nem fogja azt. A fajta képviselőinek nem tetszik a hosszas egyedüllét – mindig nagyon szívesen állnak a „családjuk“ történéseinek középpontjában. Ragaszkodásuk kimutatása inkább ritkán fordul elő – ha valaki tehát egy kis szeretetteljes orrbökdösést kap, az már boldognak érezheti magát. Míg néhány basset már beilleszkedett a családi kutya szerepébe, a fajta néhány képviselőjében még kifejezett munkál a vadászösztön, amit a séták során figyelembe kell venni. Ahogyan a legtöbb vadászkutyát, a bassetet is önállóságra tenyésztették, így azután jó nagy adag önfejűség, olykor már-már csökönyösség jellemzi.

A basset hound egészége: kerülendők az extremitások!

A tacskókhoz és más, viszonylag hosszú hátú kutyákhoz hasonlatosan a basset hound esetében is kialakulhatnak porckorongbetegségek – egészen a lebénulásig. Ezért basset kutyájával feltétlenül kerülje a lépcsőjárást! A hosszú, lelógó fülek is probléma forrásává válhatnak: krónikus fülgyulladás jöhet létre. A tenyésztő kiválasztásánál érdemes ügyelni arra, hogy az semmiféle extrém vonalat ne kövessen a fülek és a hát tekintetében, hiszen az extrém tenyésztésű kutyák egészségi problémákra hajlamosak. Mivel a zömök basset esetében könnyen túlsúly alakulhat ki, ügyeljen a kiegyensúlyozott, minőségi táplálékra, és a kellő mennyiségű mozgásra! A fajta ugyan inkább otthonos-kényelmes, de semmiképp se hagyja, hogy kedvence lustácska díványdísszé váljon!

A meleg nyári időszakban inkább a reggeli és esti órákat használják kiadós séták céljára, hiszen a basset hound nem barátja a hőségnek. Tippünk forróbb napokra: egy kis megkönnyebbülés végett hideg vízzel frissítse fel a kutya lelógó füleit! De télen is adódnak korlátozások a kutya alacsonyságából adódóan: mivel a kutya túl közel van a talajfelszínhez, mellőzni kell a hosszú havas sétákat, mivel fennáll annak veszélye, hogy a genitáliák vagy a lelógó fülek megfagynak. Egy egészséges basset hound élettartam kilátásai 12 év körül mozognak.

Ápolása: minden nap vessen pár pillantást a fülek alá!

A basset szőrzete könnyen ápolható – csupán néhány naponta puha kefével kefélje ki, hogy eltávolítsa a kihullott szőrszálakat! A hosszú füleket és a laza, lötyögő bőrből adódóan szomorúnak ható szemeket rendszeresen kontrollálni és tisztítani kell, mivel azok hajlamosak a gyulladásokra. Az a legjobb, ha minden nap kissé megemeli a basset hound füleit, s adott esetben meg is tisztítja, hiszen a hosszú fülek alatt paraziták rejtőzhetnek, a szennyeződések és a kidörzsölés pedig bőrirritációkhoz vezethet. A felálló fülekkel összehasonlítva rosszabb szellőzés miatt nedves-meleg klíma alakulhat ki, ami kedvez a gyulladásoknak ezen az érzékeny helyen.

Már kölyökként szoktassa hozzá a kutyát a rendszeres „fül-inspekcióhoz“, s tegye azt egy kellemes, a jó közérzetet szolgáló rituálévá, s így az pozitív értelemben erősíti egymáshoz való kötődésüket is. A fülek külső részét gyengéden tisztítsa meg egy vattapamaccsal, vagy a szakkereskedelemben kapható tisztító pad-ekkel – a vattás pálcikáknak semmi keresnivalójuk az állatok fülének tisztításában. A belső fület a kisállat-kereskedésekben beszerezhető speciális fültisztítókkal szabadítsa meg a szennyeződéstől! A dörzsölés okozta bőrirritációk esetén segíthet valamilyen bőrsemleges krém – az a legjobb, ha erről már az első látogatás alkalmával kikéri az állatorvos tanácsát.

Nevelés következetességgel és sok türelemmel

Egy basset neveléseben egyrészt konzekvensnek kel lennie, hogy ne fokozza még tovább kutyája önfejűségét. A keménység és kényszer elhagyandó ennek a karakteres kutyának a neveléséből. Ezzel szemben nevelési kérdésekben hosszú távon bizonyos tolerancia-játékteret kell hagynia, mert a basset hound valamilyen szinten mindig is megőrzi makacsságát. Inkább játszva felderíti a világot, mintsem engedelmességet mutatna. Ezért aztán próbálkozzon játékosan alakítani a nevelését, hogy kedvence és Ön is élvezze azt! Már a basset beköltözése előtt keressen egy olyan kutyaiskolát, amely jól kiismeri magát a játékos, ám önfejű és konok kis négylábúak nevelésében! A sok szeretettel körített következetesség mellett mindenek előtt egy valami nagyon fontos: a sok türelem!

A jó orrú kutyus feladatokat keres

A rövid lábakat látván sokan úgy gondolnák, hogy ennek a kutyának nincs szüksége különösen sok mozgásra, de ebben alábecsülik a bassetet: ez az eredendően vadászkutya szereti a hosszú sétákat , s így sok szabadban tartózkodási lehetőséget igényel – viszont az ő tempójában. A legtöbb basset hound bármiféle keresős feladatban is nagy örömöt talál: nyomkeresés vagy különféle tárgyak felkutatása is nagyszerű munkának ígérkezik a jó orrú kopónak.

basset hound dans l'herbe © BillionPhotos.com / stock.adobe.com

Illik hozzám a basset hound ?

Sok más vadászkutyával ellentétben a basset jó kísérő-, sőt családi kutya, hiszen még kényelmes emberekhez is jól passzol, akik nem szeretnének túl sok időt tölteni kedvencük foglalkoztatásával. Viszont minden esetben kalkulálnia kell a konzekvens nevelésre fordítandó idővel. Emellett a basset nem szívesen van egyedül. Gyermekszerető, és így családok számára is megfelelő kutya. A legtöbb basset még azt is türelmesen viseli, ha kicsit meghúzgálják hosszú füleit – ezen a téren is érvényes viszont, hogy a gyerekeket az állati családtaggal való empatikus és tiszteletteljes bánásmódra kell nevelni. Ebben az esetben semmi sem áll útjában az életre szóló barátságnak. Nyugalma, kényelmessége alapján a basset olyan idősebb emberek számára is jó választás, akik szívesen mennek ki a természetbe kutyájukkal együtt. Az állat otthonába való beköltöztetése előtt ügyeljen arra, hogy egy családtag sem legyen allergiás a kutyákra! A biztonság kedvéért orvosával elvégeztetheti ezt a tesztet. A basset mindig nagyra becsüli a kertet, aminek biztonságosan körbekerítettnek kell lennie. Az ilyen kertben, udvarban a kutya kedvére mozoghat, Ön pedig sok örömöt okozhat neki azzal is, ha különféle „keresd meg!“ feladatokkal bízza meg. A fajtának hosszú háta miatt nem tanácsos a lépcsőmászás – így ha Ön nem földszinten lakik, akkor bizony javasolt a kutya lépcsőn való felvitelének megoldása.

Emellett mielőtt egy bassetet venne magához, gondolja át azt is, hogy mennyi idő- és pénzráfordítást igényel majd hosszú távon Öntől a kutya: a mindennapi séták, játék és megszeretgetés időigénye mellett gondolkodjon el azon is, hogyan tudja megoldani a kutya ellátását szabadság vagy betegség esetén! Manapság gyakran már magával is viheti kutyáját a nyaralásokra – az a legjobb, ha már a basset Önhöz való beköltöztetése előtt informálódik a megfelelő úticélokról és szállásokról, hogy áttekintést kapjon a lehetőségekről. A kutya kezdő felszerelése – így pl. a tálak, pórázok, kutyaágyak, takarók és kefék – mellett a bassket számára minőségi táplálékot is kell biztosítani, valamint gondoskodni a rendszeres állatorvosi vizsgálatokról, s mindennek természetesen költségvonzata is van. Emellett betegség esetén meglepő magasságot is elérhetnek az abból adódó extra kiadások, s ennek esélyét Önnek is számításba kell vennie.

Így találja meg az Ön basset hound-ját

Nos, eldöntötte: álmai kutyájának keresése azzal az elhatározással zárult, hogy egy basset legyen az „illetékes“? Nagyszerű, semmi gond, hisz Európa-szerte nagyon sok komoly basset-tenyésztőt találni. Vásárlás előtt alaposan érdeklődjön az egészségmegőrzés érdekében tett intézkedésekről! Mert ha még igaz is, hogy egy kis basset hound bájosan naiv szemecskéinek pillantása egy csapásra meglágyíthatja a szívét: kölyökvásárláskor a szívünk mellett az eszünket is kell használnunk. Így azután ne vásároljon „fekete“ azaz nem hivatalos tenyésztőktől, melyek basseteket kínálnak vélhetően kedvező áron, ám papírok és egészségük kontrollja nélkül! Ezzel csupán a szomorú utánpótlásról gondoskodna, hiszen itt a kereslet szabályozza a kínálatot. Ennek szenvedő alanyai pedig mindenekelőtt az állatok – a bassetek vagy hasonlóan kinéző keverékek -, melyeket a fajta tipikus tenyésztési ismertetőjegyeinek és egészségügyi aspektusainak figyelembe vétele nélkül – csupán – szaporítanak. A tenyésztő kikeresése közben ügyeljen arra, hogy az a jellegzetes hát- és orrhossz, valamint a lógó bőr vonatkozásában mértéket tartva és a túlzásokat kerülve tenyéssze a basset kutyákat! Az extremitások legtöbbször kedvezőtlen kihatásokat gyakorolnak az egészségre.

A tenyésztő otthonában nemcsak az Önnek tetsző kölykökkel ismerkedhet meg, hanem általában a szülőállatokkal és a kutyák környezetével is. Egy komoly tenyésztő szívesen megválaszolja az Ön kutyái egészségére és karakterére vonatkozó kérdéseit, valamint készséggel ad tájékoztatást a basset hound fajta tipikus jellegzetességeinek megőrzése szolgálatában szem előtt tartott tenyésztési céljairól. De emellett Önről is meg akar tudni néhány dolgot, elvégre szeretné, ha kis védenceinek szerető otthonba, megfelelő körülmények közé sikerülne kerülniük. Az esetek többségében a tenyésztő a kölyök eladása után is kompetens partner marad a vevő számára valamennyi, a kiskutyát érintő kérdésben.

Ha pedig valaki egy felnőtt bassetet szeretne magához venni, szétnézhet az interneten átadni kívánt, újabb kanapén helyet kereső állatok között. Olykor előfordulhat, hogy valakinek éppen egy bassettől kell megválnia. Az ilyen, már nem kölyök korú kutya előnye, hogy általában már legalább az alapnevelést megkapta, s így az egy kölyök nevelésébe belevágni nem merészkedő, kutyatartásban abszolút kezdők is találhatnak maguknak négylábú társat. A kutya egykori tartója vagy gondozója általában jól el tudja látni tanácsokkal, s az Önnel folytatott beszélgetés során segít kideríteni, hogy Ön és a szóban forgó állat potenciális álompárt alkotnak-e. A kutya átadásakor az állattal együtt meg kell kapnia az érvényes oltási bizonyítványt, a kutya papírjait eredetigazolásával együtt, s az a legjobb, ha az állat egészségi állapotát igazoló iratokat is kaphat. Korábbi kedvencükkel sokan adnak tovább valamennyit a kutya megszokott eledeléből is, vagy pl. az állat kedvenc puha takaróját is „mellékelik“. Az állatotthonokba és állatvédő szervezetekhez ritkán kerül fajtatiszta basset, inkább olykor basset-keverékek, azonban azok sem kevesebb sármmal bírnak, s ugyanúgy örülnek egy új otthonnak.

Sok örömöt kívánunk Önnek játékos basset kutyájával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.