Cavalier King Charles Spániel

cavalier king charles spániel, spániel kutya

Egy orrhosszal előbbre

Egy kiemelendő tulajdonság különbözteti meg a Cavalier King Charles Spánielt a King Charles Spánieltől: az orrhossza. Mindkét fajtát I. Károly és II. Károly királyról nevezték el, akik nagy rajongói voltak a Spánieleknek. A Cavalier King Charles Spániel kutya semmit sem veszített eredeti sármjából.

Bájos „orrhossz“

A méretében rejlik a különbség: a kompakt„Kavaliere“ típusú kutyát elsősorban az orrmérete illetve magasabb, 8 kg-ot is elérő testalkata különbözteti meg a King Charles Spánieltől. Bájos megjelenése és szelíd ábrázata miatt a nevében megjelenő „Cavalier“ jelző csinos brit külsöjében köszön vissza. Magasan tűzött lógó fülei hosszúak és dús szőrzet borítja őket. A hosszú és selymes bundája négy színben fordul elő: fekete-cser, vörös, fehér-cser és háromszínű. Szőre lehet hullámos, de nem göndör.

Királyi rangókat felmutató ősök

A vadász Spánielekből tenyésztett törpespánielek évszázadok óta kedvelt társasági kutyának számítanak az európai nemesség körében. A Cavalier King Charles Spániel király keresztapja a két brit király, I. Károly (1600-1649) és fia, II. Károly (1630-1685) volt, akiknek minden lépését követték szeretett spánieljeik. A négylábúak számos festményen megcsodálhatók, melyekről átjön gyerekszeretetük is. A festő Anthonis van Dyck című festményen nem csak a királyi utódokat, hanem két, a mai Cavalier Kind Chares Spánielre nagyon hasonlító kutyát is megörökített az „I. Károly gyermekei“ című alkotáson. A nemes hölgyek körében is nagy népszerűségnek örvendtek a fajta ősei társasági és háziállatként egyaránt. A „King Charles Spániel” fajta brit kennel club 1892-es törzskönyvi bejegyzésekor a kutya elődeihez képest veszített orrának hosszából, mivel a tenyésztők a korabeli divatnak megfelelően a mopszokhoz hasonló rövid orrúakkal keresztezték őket. Az 1926-as évszámot a hosszú orrú spániel kutya (újjászületés) -nak tekintik, mert ebben az évben kezdte el az amerikai Roswell Eldridge a régi típusú spánielek keresését. Egy kiállításon magas pénzjutalmat ajánlott fel egy hosszú orrú spánielért. Az évente megrendezett verseny leghíresebb győztese „Ann’s Son” lett, aki 1928 és 1930 között mindig az első helyen végzett. A számos kiállításon díjnyertes kant tekintik a Cavalier King Charles spániel kutya fajta ősének, amelyet 1945-ben önálló fajtaként vett fel törzskönyvébe a Kennel Club.

Egy igazi gavallér tulajdonságai

A fajta rászolgált nevének dicsőségére: a kis gavallérok mindig jóindulatúak és barátságosak. Jól kijönnek a gyerekekkel és a közös háztartáshoz tartozó más állatokkal, a kutyák társaságába jól beilleszkedik és ragaszkodik “emberbarátjához”. Bár időnként előbújik vadászösztöne amikor egérvadászatra indul de többnyire könnyen visszahívható. Könnyen nevelhető fajta, okos és sosem ideges. Nem hajlamos a csaholásra ezért nem is alkalmas igazán őrzőkutyának.

Az egészség nem véletlen

Csak a Cavalier King Charles Spánieleknél fordul elő a neurológiai alapú Episodic Falling Syndrome (EFS- alklaomszerű mozgászavar) betegség. Megerőltetés vagy stressz hatására az eb izomgörcsöktől szenved, mely mozgásképtelenséget és összeesést okozhat nála. A görcsök rendszerint nem fájdalmasok és kezelhetők, azonban gyakran összekeverik az epilepsziával. A Dry Eye-szindróma gyakran előfordul a Cavalier King Charles Spánieleknél, mely krónikus szemszárazságot jelent. A csak kutyáknál jelentkező Dry Eye szindrómával küzdő állatoknál a betegség alkalomadtán Curly Coat szindrómával is párosul, mely az erősen göndör szőrzetből már a születés után felismerhető, melyet később fájdalmas, gyulladt, zsíros bőr is követ. Sajnos az érintett állatokat nem ritkán el kell altatni.

Mivel már létezik DNS-teszt az örökletes betegségek kiszűrésére, a legtöbb célzott szelekcióval elkerülhető. A fajta hajlamos szívbetegségekre és neurológiai alapú Syringomyelie (SM) rendellenességre. Egy jó tenyésztő kiválasztásával tehetünk a legtöbbet azért, hogy a Cavalier King Charles Spánielünkkel egy strapabíró négylábúra tegyünk szert, akit csak az éves felülvizsgálatra és oltani kell elvinni az állatorvoshoz, mígnem eléri akár a 15 éves kort is.

Cavalier king charles spániel etetése

A Cavalier King Charles Spániel kutya emésztőrendszere a hús megfelelő felhasználása szerint alakult ki. Ezért eledel vásárlása előtt ügyeljen rá, hogy a hús legyen a fő összetevő, függetlenül attól, hogy nedves-vagy száraz eledelt, esetleg mind a kettőt választja. A szaküzletekben kapható speciálisan a „Cavalier King Charles“-okra szabott eledel is, melynek krokettméretei a fajta igényeihez igazodnak, azonban ügyeljen rá, hogy az eledel az állatnak megfelelő összetételű legyen. Gabonát egyáltalán nem vagy nagyon kis mértékben tartalmazzon. Ha a kölyköt komoly tenyésztőtől vásárolta, tartalékba adni fog egy keveset az állat megszokott eledeléből. Egy ideig még ezt adja számára és ha eledelt szeretne váltani, körültekintően és több lépésben, mindig kicsit több újat a régi eledelbe keverve tegye meg. Ily módon elkerülhető az érzékeny kölyökgyomor hasmenéses reakciója. Felnőtt állatok esetén is az eledelváltást csak lépésenként lehet bevezetni. Kis gavallérjának 10 hónapos koráig adhat kölyökeledelet legjobb esetben naponta három vagy négy adagban. A felnőtt kutyák két alkalomra osztva kapják meg napi eledelüket. A hosszú fülek miatt keskeny, mély kutya tál ajánlott, hogy a négylábú barát fülei ne lógjanak bele mindig az eledelbe.

Gondoljon arra is, hogy a finomságoknak is van kalóriatartalma, ezért csak mértékkel adjon neki belőle, hogy kutyája formában maradjon. A fogápolásra kiválóan alkalmasak a szaküzleteben kapható szárított rágótermékek, nyers marhahús vagy speciális fogápolósnackek – néhány gazdi már a kölyökkorában hozzászoktatja kutyáját valamilyen speciális fogkrémmel történő fogmosáshoz.

Cavalier king charles spániel ápolása

A legjobb, ha négylábúját már kiskorától kezdve hozzászoktatja a napi rendszerességű szőrápoláshoz. A Cavalier King Charles Spániel bundáját fésülje át a csomósodás és filcesedés elkerülése érdekében. Különösen a fül mögötti és hónalj alatti terület érintett ilyen szempontból. Nem szükséges kutyakozmetikust felkeresni, mivel ezt a fajtát nem kell megnyírni. Ha a tócsákat sem megvető kutya annyira koszos lesz, hogy kefével már nem lehet megtisztítani, gyengéd samponnal megmoshatja. Tavasztól őszig figyelje kedvence bőrét is, hogy eltávolítsa a hívatlan vendégeket például egy kullancskiszedő segítségével. Naponta ellenőrizze a Cavalier King Charles Spániel füleit és tisztítsa meg a szőrt a beragadt ágacskáktól és egyéb „hozott ajándékoktól”. A logó fülű fajoknál gyorsabban alakulnak ki gyulladások, melyeknek kedvez a meleg, nedves környezet. Szakkereskedésekben lehet hosszú fülekhez ajánlott speciális ápoló eszközöket kapni. Szükség esetén tisztítsa meg a kutya szemeit megfelelő ápoló oldattal és egy ronggyal. Ha a mancsain túl hosszúra nő a szőrzet, egyszerűen vágja le. Különösen télen ajánlott ezt megtenni.

A cavalier king charles spániel nevelése

A Cavalier King Charles spánielek következetes nevelésében a legnagyobb kihívásnak az számít, hogy nagy szemeinek ellenálljunk. Aki ezt a próbát kiállja, a legnagyobb akadályt elhárította, mivel ez a tanulni vágyó kutyafajta kezdőknek is ajánlott. Minden kölyökkutya számára nagyszerű lehetőség egy játszó csoportot kínáló kutyaiskola. A fiatal kutyusoknak nemcsak a közös tombolásra van alkalmuk, hanem megtanulják, hogy hogyan kell viselkedni a különböző élethelyzetekben és hozzászoknak a legváltozatosabb méretű és típusú kutyákhoz. Mindez elengedhetetlen egy kiegyensúlyozott, nyugodt és barátságos négylábú számára.

Kicsi, de sokoldalú: a Cavalier lefoglalása

Mérete ellenére a Cavalier King Charles Spániel sportos kutyának számít, aki szívesen Önnel tart, ha mozogni indul. Kanapén heverészésre éppen ezért nem igazán alkalmas. Szereti a hosszú sétákat, élvezettel hancúroz a többi kutyával, még a kanok is nagyon társaságszeretők. Egy Cavalier King Charles Spánielnek feltétlenül szüksége van arra, hogy más kutyákkal barátkozzon, mivel a társasági élet elengedhetetlen az ő jó közérzetéhez. Mindig kapható a mókára és játékra. Benne van a labda- vagy kereső játékokban és kisebb mutatványok elsajátításában is. Sok Cavalier örömét leli a kis termetű kutyáknak szóló agility-ben. A kísérő kutyák vizsgáját rendszerint gond nélkül sikerrel elvégzi az ilyen fajtájú eb.

Illik hozzám egy Cavalier King Charles Spániel?

A Cavalierek minden olyan kutyabarát számára ideális társ, aki megbízható és kedves ízig-vérig gavallért keres. Nagyon jó választás kezdők számára, mivel könnyű őket nevelni, emberrel és állattal egyaránt barátságosak. Családos és egyedülálló, fiatal vagy idősebb emberek társaságában is jól érzi magát, ha elegendő időt tölthet “kétlábú falkavezérével”. Ez magában foglalja a sok testmozgást és elfoglaltságot naponta, mert mérete ellenére a Cavalier King Charles spániel kutya szeret a természetben tartózkodni. Ha lehetősége van az igényeit kielégíteni, egy városi lakásban is jól érzi magát. A barátságos és nyitott spániel szereti a gyerekeket. Ha gyerekei ismerik, hogy hogyan kell az állatokkal tiszteletteljesen bánni, akkor semmi akadálya egy mély barátság kialakulásának. A háztartásban élő többi háziállattal is gyorsan jó kapcsolatot alakít ki a Cavalier King Charles spániel.

Ha azon gondolkodik, hogy egy kis gavallért fogad magához, már előre tervezze meg, ki gondoskodik kutyájáról betegség vagy nyaralás idején vagy adott esetben magával tudja-e vinni az útra. Tömzsi termetének és barátságos természetének köszönhetően az is egy lehetőség, hogy négylábújával közösen indulnak felfedező útra. A vételáron kívül tervezze be az alapfelszereltséggel (kutyaágy, kutyatakaró, póráz, nyakörv, hám, autós biztonsági felszerelés, tál, kefék és játékok) járó költségeket is. Gondoljon a rendszeres állatorvosi vizsgálatokkal, oltásokkal, kutyaadóval járó költségekre is, továbbá hosszútávon számoljon a fajtának megfelelő jó minőségű kutyaeledellel .

Így talál rá Cavalier King Charles Spániel-jére

Ha egy Cavalier King Charles spánielt választotta új lakótársnak, akkor már jól döntött – most itt az ideje, hogy egy hozzáértő tenyésztőt is találjon. A profit érdekében sajnos néhány állítólagos tenyésztő származási, szocializációs és egészségügyi szűrések nélkül is árul kölyökkutyákat. Az üzlet vesztesei nemcsak maguk a kölyökkutyák, hanem a szülőállatok is, amelyeket gyakran nem is lehet megnézni, mert nem a fajta igényeinek megfelelően és szocializáció nélkül tartanak. A kölykök gyakran betegek és egy „igazi cavallier” helyett egy kétes származású négylábúra tesz szert, aki viselkedés és egészségi állapot tekintetében is „meglepetéseket” tartogat. Szánalomból se vásároljon ezektől a szaporítóktól, mivel a kereslet csak növeli a kínálatot.

Kölyökkutya vásárlásakor ne csak arra figyeljen, hogy az utódok félelemmentesnek és egészségesnek tűnjenek, hanem ismerje meg a szülőket is, akik ideális esetben élénk és kiegyensúlyozott benyomást keltenek Önben. Egy komoly tenyésztő nyitott a fajtára illetve az állatok egészségügyi szűrésére vonatkozó kérdésekre. Érdeklődik afelől, hogy milyen otthonra lelnek védencei, örömmel veszi ha megosztja vele kutyatartási terveit. A törzskönyvön kívül természetesen az oltásokról és a féregtelenítésről is rendelkezésre áll igazolás. A kiskutya látogatására legkorábban 4 hetesen kerülhet sor, mivel korábban nagyon érzékenyek a becipelt betegségekre. Ezenkívül nagyfokú stresszt is jelentene az anya számára, aki kölykeit szeretné megvédeni.

Szeretne inkább egy idősebb Cavalier King Charles Spániel kutya számára otthont nyújtani? Mivel egy nagyon kedvelt fajtáról van szó, csak Németországban évente több mint ezer kicsi Cavallier látja meg a napvilágot, biztosan találni fog olyan kutyát, aki valamilyen okból otthont keres magának. Ha nyilvános állatvédőknél nem talál rá új társára, érdemes az Interneten is utánanézni, ahol Spánielekkel foglalkozó szervezetek kínálják védenceiket. Vannak kifejezetten Cavalier King Charles Spánielekre specializálódott szervezetek, de vannak olyan helyek is ahol új otthonra váró keverékeket ajánlanak.

Csodálatos időtöltést kívánunk Önnek a Cavalier King Charles spánieljével közösen!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.