Ír szetter

ír szetter, ir szetter, szetter fajták

A csodaszép ír szetter

Kecses szépsége igazi trendi szettert varázsolt az ír vörös szetterből – röviden: ír szetter-ből. De ez a nagy kedveltség és népszerűség nem tett mindig jót ennek az elegáns vadásznak: sajnos néhány kutyabarát nem igazán gondolta át, amikor egy ír szettert vett magához, hogy ez a kutyafajta nemcsak nagy kutyás tapasztalatot igényel, hanem más fajtákhoz képest nagyobb időráfordítást is – hacsak valaki nem hivatásos vadász, s nincs folyamatosan úton az erdőben kutyájával.

Kecses vadász

Egy pillantás a szetter gyönyörű szemébe, s néhány állatbarát szíve máris olvadozni kezd. Az ír szetter kétségkívül a legelegánsabb vadászkutyák közé tartozik. S ez nemcsak hosszú, selymes, gesztenyebarna szőrzetén és sötét szemein múlik, hanem kecses testalkatán is: hosszú, keskeny feje izmos nyakon ül, puha, lelógó fülei, határozott szemöldökívei és karakteres orr-homloktöve még tovább hangsúlyozzák elegáns megjelenését. Végtagjai inasak, farka mérsékelten hosszú, s inkább mélyen helyezkedik el. Lábai és hasa erősebben szőrös. Súlya 30 kg körül mozog, s igen arányos. Marmagassága 70 cm-es vállmagasságig terjed.

Vadászkutya a XIX. századból

Ahogyan a többi (gordon, vörös és fehér ír, angol) szetter is, az ír szetter is ú.n. vadhoz vezető kutya. Ez azt a tulajdonságát jelzi, hogy ha vadat sikerül kiszagolnia, megáll, s állva maradásával mutatja a vadásznak, hogy a fegyveréhez nyúlhat. De az ír szetterek nemcsak hogy állva maradnak, hanem akár oda is ülnek, hogy megmutassák, hol van a vad – innét is származik a „setter“ név. Az ír szettert különösen szívesen használták szalonkákra és kacsákra való vadászatra. A fajta a XIX. század elején jött létre Írországban, ahol vélhetően hazai szettereket kereszteztek francia spánielekkel és angol pointerekkel.

A tenyésztés kezdetén a vörös és vöröses-fehér szetterek még egy közös, újonnan keletkező fajtába tartoztak: először 1874-ben történt, hogy mind a két változatot bemutatták egy dublini kiállításon, s két évvel később az Ulster Irish Red Setter Club még mind a két színváltozatot „ír szetter“ név alatt foglalta össze. Viszont 1882-től már csak a vörös színűeket ismerték el ír szetterként, s az Irish Red Setter Club első ír szetter fajtaszabványa 1886-ban került megfogalmazásra.

Időközben a tiszta munkakutya-vonal mellett – amely csak a nagyon ambiciózus kutyatartók és vadászok számára jöhet szóba -, kialakult egy másik show-vonal is: ezek a kutyák valamivel kevesebb elfoglaltságot, leterhelést igényelnek, és gyakran nagyobb ill. több a szőrzetük, de ezek a kutyák is elvárják, hogy gazdájuk sok örömet leljen a velük közös munkálkodásban.

Az ír szetter sokoldalú jelleme

Egy ír szetter odabenn a házban általában alig észrevehető, inkább visszafogott, barátságos, engedelmes és alkalmazkodó kutya. Amint lábait kinti, szabad területre teheti, máris érzi a természet hívó szavát: az elegáns megjelenés mögött kiváló vadász rejtőzik, amely szereti is rendszeresen kiélni vadászszenvedélyét. Ha ez a kutya kiszimatolja egy nyúl nyomait az erdő szélén, sajnos gyakran elfeledi jólneveltségét, és ha lehetősége van rá, bizony odaszalad.

Idegenek jelenlétére ugyan éberen figyelmeztet, ám inkább nyitott velük szemben. Általában fajtatársaival is jól kijön. Az ír szetter munka után nagyon szívesen fogadja a simogatást, megszeretgetést – ilyenkor igazi hízelgős cicussá tud válni. Ugyanakkor ez a szépséges társ mindig megőriz magának bizonyos mértékű függetlenséget – aki ezt tiszteletben tartja, s kellő leterheltséget tud biztosítani a kutya számára, életre szóló barátra talál ebben az önálló és okos négylábúban.

Know-how és következetesség: az ír szetter nevelése

Egy ír szetter rendkívüli vadászösztöne miatt nem való kezdő kutyatartók kezeibe, és ennek megfelelően nevelése sem egészen egyszerű. Ráadásul a kutya vadászösztönét igencsak a maga feje szerint szereti kiélni, ami pedig nem teszi könnyebbé az engedelmességre nevelést. Az ír szetter nevelésének alfája és omegája a következetesség, s a kellő mértékű beleérző-képesség kombinációja. Kapjon kutyája egyértelmű irányítást, s akkor szívesen igazodik ahhoz.

Az ilyen, vadászatokon használt kutyáknál arra is gondolnunk kell, hogy csak egy kellőképpen leterhelt és foglalkoztatott kutya tud jólnevelt lenni. Tehát a fajnak megfelelő foglalatosság biztosítása a nevelés szempontjából is mérvadó szerepet játszik. Emellett a közös aktivitások erősítik az Önök közötti kötődést, ami megint csak egyszerűbbé teszi a nevelést. Az ír szetterrel javasolt olyan kutyaiskola felkeresése, ahol megfelelő tapasztalatokkal bírnak szettereket illetően – hacsak nem egyből a vadászkutya-kiképzésre törekszik ezzel az eleve erre a feladatra elrendelt kutyával.

Fontos: egészség-orientált tenyésztés

A gesztenyebarna vadász hajlamos a csípőízületi diszpláziára – ezt azzal tudja megelőzni, ha kizárólag komoly tenyésztőknél keres kiskutyát, akik csak olyan állatokat vonnak be a tenyésztésbe, melyek csípőízületei kifogástalan állapotban vannak, s ezáltal minimalizálható a rendellenesség esélye. Emellett arra is ügyeljen, hogy ne alakuljon ki túlsúly a kutyánál, mert az kedvez az ízületi problémák létrejöttének. Néhány tenyészvonalnál progresszív retina-atrophia (PRA) is felléphet. Ebben az esetben a szemben elhal az ideghártya, azaz retina, s ez előbb vagy utóbb az állat teljes megvakulásához vezet. Azonban létezik ír szetterek számára egy génteszt, melynek segítségével a genetikailag determinált PRA kizárható. Ezen a területen is nagy fontosságú a tenyésztő szaktudása és elkötelezettsége. Az egészséges ír szetterek 12-14 éves kort érhetnek meg.

Az ír szetter etetése

Az Ön sportos kis vadászának – mint az összes többi kutyának – főként húsból álló táplálékra van szüksége, hiszen a kutyák gyomra minőségi fehérjékre rendezkedett be. Így azután – függetlenül attól, hogy száraztáp vagy nedveseledel mellett dönt -, ügyelnie kell arra, hogy a kutya tápláléka minőségi legyen, s a hús álljon az összetevő-lista élén. Az a legjobb, ha a gabona teljesen hiányzik a kutyatápból. S még egy szempont, ami indokolja a gabonamentes táplálást: az ír szetter gluténérzékeny fajtának számít.

Ha új eledelre szeretné átállítani kutyáját, a legjobb, ha szép lassan, fokozatosan teszi, s minden nap egy kicsit nagyobb mennyiségű eledelt kever az állat régi, megszokott tápjához. Okos ötlet, ha néhány, hasonló minőségű eledelhez szoktatja hozzá kutyáját, így egyrészt biztosított a változatosság, másrészt viszont nem lépnek fel problémák, ha egy gyártó pl. változat a receptúrán. Étkezések után mindig biztosítson kutyája számára egy kis pihenőidőt, pl. egy kis emésztést szolgáló szundikálás formájában, mivel egyébként fennállhat az életveszélyes gyomorcsavarodás esélye.

Túlsúlyra különösen azok a szetterek hajlamosak, amelyek túl kevés mozgáslehetőséghez jutnak. Ezért mindig tartsa szemmel kutyája derekát, s tegyen ellene, ha úgy érzi, ha kezd egy kis zsír lerakódni. Mindig gondoskodjon elegendő friss ivóvízről is a kutya számára, hogy az bármikor hozzájuthasson, ha inni akar.

Az ír szetter ápolása a szépsége

A selymes szetter-bunda szépségének fenntartása rendszeres ápolást igényel. Naponta kefélje ki kedvence szőrkoronáját, hogy az ne gubancolódjon össze! Mivel a szetternek nincs aljszőrzete, s így szinte alig hullatja a szőrét, nem is olyan nagy időigényű ez a rituálé. Emellett fontos a rendszeres fülápolás, hiszen az ír szetter lelógó fülei meglehetősen érzékenyek, könnyen alakulhatnak ki gyulladások, s a paraziták is gyorsan meg tudnak telepedni az ott uralkodó nedves-meleg klíma következtében.

Szükség esetén speciális, szaküzletekben kapható fültisztítóval tisztíthatja ki az ír szetter füleit. Rendszeresen ellenőrizze ír szettere karmait is: az idősebb állatoknak, vagy az olyan kutyáknak, melyek alig futkároznak aszfaltos úton, nem kopnak le kielégítő mértékben a karmaik, ami sérülésveszélyt hordoz magában. Ha bizonytalannak érezné magát, keressen fel egy állatorvost, aki először megmutatja Önnek, hogyan is kell helyesen végeznie a karomvágást, s utána egy karomvágó ollóval már Ön is a megfelelő hosszúságúra tudja vágni kutyája karmait.

Sok kutyatartó hozzászoktatja kutyáját a rendszeres fogmosáshoz, ami egy jó módszer a fogkövek és sok azokkal összefüggő betegség megelőzésére – egészen a kutya idős koráig. Ha Ön is szeretné alkalmazni ezt az opciót, az a legjobb, ha már kölyökkorában hozzászoktatja az állatot a speciális kutya-fogpasztával és -fogkefével végzett, mindennapi fogápolási rituáléhoz.

Szellemi és testi elfoglaltság is szükséges

Ahogyan már sejti is, ír szettere kedvenc elfoglaltsága a vadászat. Persze, éppenséggel boldoggá tehető vadászat nélkül is, azonban ennek a kutyának mindenképp sok mozgásra van szüksége a szabad levegőn – legyen akármilyen időjárás is odakinn. Felnőtt kutyaként pl. kiváló kísérő joggingoláshoz, vagy – a kutyához hozzáigazított – kerékpározáshoz. Azonban nemcsak mozgásigényét kell kielégíteni, hanem szükséges okos fejecskéje trenírozása is. Erre nagyszerűen alkalmas az olyan kutyasport, mint a mantrailing, vagy az általános kiszimatoló, kereső-játékok – úgy bent, mint a szabadban.

Ezenkívül az ír szetter nagyszerűen alkalmas apportírozásra, de ugyanúgy szóba jöhet az agility vagy a flyball is. Tehát minden mennyiségben adottak a lehetőségek ír szettere foglalkoztatására. A lakásban való változatos elfoglaltságra pedig nagyszerű lehetőséget kínálnak a különféle intelligenciajátékok. Egyszerűen próbálja ki, mi okozza Önnek és kutyájának a legnagyobb örömöt! Munka ill. játék után ír szettere nagyra becsüli a gazdájával közösen eltöltött kikapcsolódást – amibe természetesen a simogatások, kedveskedések is beletartoznak.

Passzol hozzám egy ír szetter?

Sokan beleszeretnek ebbe a szép kutyába, de csak kevesen tudnak fajának megfelelő tartási feltételeket biztosítani ennek az energiával feltöltött vadásznak. A kutyákkal kapcsolatban már tapasztalatot szerzetteknek való, akik vagy sportolóként vagy vadászként aktívak, s az erdőt-mezőt járják. Ha adottak ezek a feltételek, családban is tartható az ír szetter – viszont inkább nagyobb gyerekekhez illik, akik már elsajátították és megértik a háziállatokkal való bánásmód alapjait. Az ilyenekkel azután legtöbbször csodásan kijön az ír szetter, s azok fantasztikus négylábú barátra lelhetnek benne.

Természetesen az is nagyon fontos, hogy még a kutya beköltöztetése előtt tisztázzák, van-e esetleg allergiás a családban, s a kutya befogadásával – beleértve az azzal kapcsolatos időigényt is – minden családtagnak egyet kell értenie. Ez a natúr kutya nem való városi lakásba. Sok zöldre van szüksége maga körül, a legoptimálisabb egy biztonságosan elkerített kert, ahol szíve vágya szerint szaglászhat, – annak veszélye nélkül, hogy a szomszéd cicáját kergetve esetleg megpróbálna olajra lépni.

Egy ír szetter nincs szívesen egyedül – ezt jól gondolja át, mielőtt egy ilyen kutyát fogadna magához. Szüksége van a családhoz való kötődésre, s betegség vagy szabadság esetén pedig megfelelő gondozást kell számára biztosítani. Ha túrázós nyaralást tesz, ideális esetben magával viheti ír szetterét, s így közös kalandokat élhetnek meg. A kutya beköltözése előtt nemcsak az állattal kapcsolatos időráfordítást kell számításba vennie, hanem az új kis lakó generálta költségvonzatot is: a vételár csak egyszeri kiadást jelent, de emellett költenie kell a kiskutya
alapfelszerelésére a kutyaágytól kezdve egészen a kullancscsipeszig, de kiadást jelent a magas húsrészarányú, minőségi eledel, s az állatorvosi látogatások és különféle biztosítások, adók is sokba kerülhetnek.

Hol találom meg az én ír szetteremet?

Csakis olyan tenyésztőnél szerezze be ezt a nemes kutyát, aki tagja valamely egyesületnek, s tartja magát annak előírásaihoz. Ne hagyja, hogy ilyen tagság nélküli tenyésztők rábeszéljék a kölyök-vásárlásra! Érvelésük általában igen átlátszó: “a papírok csak a pénzt nyelik el”, ők jól elboldogulnak bármiféle egyesület nélkül is” – viszont az egyesülethez való tartozás a kiskutyavásárlás minimális követelménye. Egy komoly tenyésztő emellett többek között a szülőállatok csípővizsgálatára vonatkozó, írásos egészségi vizsgálati igazolásokkal is tud szolgálni, ami minimálisra csökkenti a kölyök csípőízületi diszpláziájának kockázatát.

A tenyésztőnek otthonában kell fogadnia Önt, ahol minden kötelezettség nélkül lehetősége nyílik megismerni a kölyköket, valamint a kiskutya szüleit. A szülőállatoknak kiegyensúlyozott és barátságos benyomást kell kelteniük. Természetesen a tenyésztőnek információval kell szolgálnia a kutya jellemét és típusát illetően, s egy kicsit Önről is meg kell tudnia néhány dolgot: pl. milyen elvárásai, kutyákkal kapcsolatos tapasztalatai vannak. Tekintse jó jelnek, ha ilyen irányú kérdéseket tesz fel, hiszen ez azt mutatja, hogy valóban a szívén viseli kis védencei sorsát.

Egy kiskutyát leghamarabb 8 hetes korában enged el az anyjától, s a kölyök akkorra már többször átesett féregtelenítő kúrán, s megkapta a szükséges védőoltásokat. A chippel ellátott kiskutyával jár egy oltási bizonyítvány is, s sokszor még néhány adag a megszokott eledeléből, sőt, olykor akár a kedvenc plüssállata vagy puha takarója is, hogy így kicsit könnyebb legyen megválnia régi otthonától.

Ha pedig egy már felnőtt ír szetternek szeretne otthont adni, érdemes az interneten is körülnézni, mert annak esélye meglehetősen csekély, hogy a helyi állatvédelmi szervezeteknél, menhelyeken fajtatiszta ír szetterre találjon. Minden esetre egy ajánlatkéréssel vagy látogatással semmit sem veszíthet, s akár siker is koronázhatja próbálkozásait; lehet, hogy egy sármos szetter keverék a mancsai köré csavarja majd? Egyébként pedig léteznek “szetterek bajban” jellegű szervezetek is, amelyek feladatuknak tekintik ennek a nem éppen igénytelen kutyafajtának a közvetítését is. Forduljon hozzájuk bizalommal, hogy kitapasztalja, esetleg “másodkézből” van-e olyan négylábú, amely Önnek megfelelne.

Sok örömöt kívánunk Önnek nemes ír szetter kutyájával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.