Bichon frisé

Bichon frisé, bison kutya

A francia-belga bichon frisé (ejtsd: bison) kutya komplikációmentes kis sármőr, amely barátságos lényével sok kutyabarátot pillantok alatt elvarázsol. Tudjon meg kicsit többet erről a kedvelt fajtáról!

Külleme: pompás, fehér, hullámos szőrkorona

A bichon frisé első pillantásra egy négy lábon járó, puha vattapamacsra emlékeztet. A fajta kereken 30 cm-es marmagasságával max. 6 kg-ot nyom. Kizárólagosan fehér szőre akár 10 cm hosszú is lehet, s a fajtaszabvány szerint a mongol kecskére emlékeztetőnek kell lennie. Szőrzete selymesen puha, s a dugóhúzó-szerű lokniknak köszönhetően különösen puhának hat, ugyan az aljszőrzete valamivel keményebb. Ezek a loknik szolgálnak a fajta névadójául is: a bichon frisé lefordítva valami ilyesmit jelent: „öleb hullámos szőrrel“. A bichon frisé sötét szemeivel kíváncsi pillantásokat küld felénk és a nagyvilágba, s hullámos szőrrel borított, lelógó fülekkel büszkélkedhet. Farka a háta fölé ível, viszont nem kell összekunkorodnia.

Története

Már az ókorban is léteztek kicsi, uszkár-szerű kutyák, melyek különösképp a francia és spanyol nemesi körökben voltak kedveltek. Ezeknek az „ölebecskéknek“ mindenekelőtt egy feladatuk volt: megszeretgetésre való kutyusok voltak. Már csak jelenlétükkel is megörvendeztették főleg a gazdag embereket, anélkül, hogy bármilyen más célra is használták volna őket – így azután a társasági kutyák közé sorolhatók. A selymes-loknis fajta eredete vélhetően a Kanári-szigetekre tehető, ami egyúttal a „Teneriffa kutya“ névhez is vezetett. Nem egyértelműen tiszta, hogy mely fajták játszottak szerepet kialakulásában – szakértői vélemények különféle változatokat említenek – a vízi spánieltől kezdve a törpe uszkárig. A XIV. században ezek az ölebecskék Tenerrifáról az európai szárazföldre kerültek. A bichon frisé elődei a XVI. században bevonultak a francia uradalmi háztartásokba, ahol a a nemesi hölgyek gyakran parfümözték és cicomázták az állatokat, s így azok a finom, úri társaság szalon-oroszlánjaivá léptek elő. A XX. század 30-as éveitől mindenekelőtt Franciaországban és Belgiumban volt jellemző a fajta nagy fellendülése, habár 1928-ban még a németországbeli Duisburgban állították ki a „hullámos szőrű selyem-uszkárokat“. 1933-ban megszületett a bichon frisé szabvány, s a kutya megkapta hivatalos elnevezését. Németországban 1956-ban jött világra az első bichon frisé alom. Ugyanebben az évben került az USA-ba a fajta első képviselője. Ezzel a kerülőúttal, amerikai bevándorlókkal jutott aztán végezetül Nagy-Britanniába, ahol a francia-belga fajta első kölykei 1974 ben megpillantották a napvilágot. Azóta a fajta mindenekelőtt az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek, még ha itt részben szokatlanul is csinosítják ki azokat. A bichon frisé mellett még további 4 fajta is a „bichon“-okhoz tartozik: a máltai, a bolognai, a havannai és a kis oroszlánkutya.

Mindenki „kis drágája“

Egy bichon frisé mindenekelőtt a sármjával tud meggyőző lenni: élénk, nyitott kutyus, s mindenütt szívesen ott van. Ez a hullámos szőrű, vidám természetű állat csupa jókedvet sugároz, s környezetére is ráragasztja azt. Így ez a csinos négylábú a legtöbb embert igen könnyedén az ujja vagyis a mancsa köré csavarja. Ezenkívül imádja, ha simogatják, s azt is ha ölbe veszik, és úgy szeretgetik, vagyis élvezi a gazdájával való szoros testi kapcsolatot. Ez a komplikációmentes kis társ szinte sohasem hektikus, más állatokkal is jól kijön, és általában az idegenekkel szemben is barátságos. A temperamentumos bichon frisé ugyan hajlamos az éberségre, elevenségre, a postást is megugathatja, viszont nem agresszív és nem is csahol tartósan. Ne kényeztesse túl gondoskodóan bichon frisé kutyáját, ha valami újjal – pl. idegenekkel találkoznak, állatorvoshoz mennek, vagy pl. hangos iparosmunka zajlik a környéken! Néhány kutyatartó kedvence mérete alapján elköveti azt a hibát, hogy a kutyust rögtön nyugtatni, vigasztalni kezdi, ami a kutyát sokszor inkább bizonytalanabbá teszi, mert így azt szűri le belőle, hogy valami egészen különleges szituációba csöppent. De ha ezzel ellentétben Ön szuverén és higgadt, kedvence is az marad.

Egészsége, gondozása

Ezeknek a kis fehér, vidám fickóknak szinte nincsenek is fajtaspecifikus betegségeik. Esetenként gyakrabban könnyezhetnek, aminek következményeként barnás nyomokat láthatunk hófehér bundájukon. Mindig ügyelni kell arra, hogy az irritációk elkerülése érdekében a szemek környékét megszabadítsuk a hosszú szőrszálaktól. Egy jól ápolt, fajának megfelelően táplált bichon frisé 15 évig is elélhet, egyes példányok akár még 17 évig is.

A bichon Frisé etetése, a fajnak megfelelő táplálás

Fedezze fel a zooplus választékában a speciálisan bichon frisé kutyáknak ajánlott eledelt!

Egy bichon frisé – mint bármely más kutya – fajának megfelelő és szükségleteihez igazított eledel-t igényel.

Mivel a legtöbb hullámos szőrű sármőr nem különösebben válogatós – bár kivétel erősíti a szabályt -, Ön számos eledelfajta közül válogathat. Ügyeljen a kutyaeledel kiválasztásánál a magas húsrészarányra a nedves és száraz kutyatáp esetében egyaránt! Az összetevőlista élén a húsnak kell lennie, s az eledelnek max. 30% fehérjéből kell állnia. A normál aktivitású, különösebb kutyasportot nem űző, s naponta nem túl nagy távolságokat letudó kutyáknak elegendő a 25%-nyi nyersfehérje. A cukornak semmi keresnivalója egy jó kutyatápban, de olykor mégis felbukkan olyan fedőnevek alatt, mint pl. a „répamelasz. Az a legjobb, ha kerüli a kisebb értékű gabonát tartalmazó növényi melléktermékeket is. Amennyiben csak száraztáppal etetné kutyáját, feltétlenül ügyeljen arra, hogy az elegendő mennyiségű vizet fogyasszon! Max. 6 kg súlyú bichon frisé kutyája számára találhat olyan speciális száraztápokat is, amely a kutya méretéhez illesztett kroketteket tartalmaz, s jobban alkalmas a mini négylábúak szorosan egymás mellett álló fogaihoz. Emellett a kereskedelemben speciális fogápoló és –fogkő-megelőző játékokat és snackeket is kínálnak. Az egészséges fogazat megőrzéséhez jó ötlet az is, ha rendszeresen nyers marhahús-darabokat ad kedvencének, hisz az intenzív rágás szintén fogtisztító hatású.

Ápolása

Az aljszőrzettel kísért fedőszőrzet relatív könnyen ápolható, s télen optimálisan védi a bichon frisét a hidegtől és a nedvességtől, míg nyáron visszatartja a meleget. További előny a bichon-tartók és azok lakberendezése számára, hogy a fajta nem hullajtja a szőrét. A kölykök esetében kétnaponta kell a keféhez nyúlni a hullámos szőrzet összegubancolódásának megelőzésére és a szennyeződések kikefélésére.

A felnőtt bichon frisének heti egyszeri alapos szőrzetápolásra van szüksége. Különösen nedveseledellel való táplálás esetén igényel kis kedvence „szakálla“ rendszeres tisztítást. Az eleven bichon hullámos szőrzetét rendszeresen formára kell vágni. A nem kiállítási, hanem csak kísérő kutyák szőrzete rövidebb is lehet, mint amit a szabvány megkíván, mivel az megkönnyíti ápolásukat. Főleg a szem környékén kell ügyelni arra, hogy ne legyen túl hosszú a szőr, hogy a kutya látása szabad legyen, s elkerülhetővé váljon a szemek irritációja.

Nagy tudásszomjjal bíró tanuló

Ha az ember nem dől be a kis tüneményes francia sármjának, egész könnyen kivitelezheti annak nevelését: a kutyában nagy tanulási vágy munkál, nagyon okos, s így kezdő kutyatartóknak is jó szívvel ajánlható – ha a gazdi már magáévá tette a kutyanevelés alapjait. A kutya nevelése közben maradjon mindig barátságos, de következetes – így gyorsan érhet el sikereket az okos kis bodros fejűnél. Természetesen tanácsos egy kutyaiskola meglátogatása is, ahol a brichon frisé – lehetőleg már kölyökkorban – kapcsolatot ápolhat más négylábúakkal is.

Ez a kutya – ha érdeklődését felkeltik – szívesen tanul be különféle mutatványokat is.

Brichon frise tartása

A bichon frisé számára mindennél fontosabb a „falkájához“ való csatlakozás, azonban semmi esetre sem igényli, hogy egész nap elfoglaltságot kínáljanak számára. Mindazonáltal nagyra becsüli a kiadós sétákat, s kirándulásokra is örömmel elkíséri gazdáját, hiszen ez a kis öleb igazi natúr fickó, aki örül annak, ha orrában érezheti a szél illatát. Ha kerékpározik, szívesen elkíséri Önt – a legjobb, ha egy speciális biciklis kosárban viszi magával a kis négylábút. A már kifejlett kutya időközönként olykor mérsékeltebb tempóban futhat is Ön mellett, hogy közös kerékpáros túrájuk során ő is kellemesen elfáradjon. Mivel nem hajlamos arra, hogy a bokrosban eltűnjön vadászati célokkal, – persze, jó nevelést előfeltételezve – általában bármikor odajön a hívásra, s így az arra alkalmas területen nyugodtan szabadon lehet engedni. Emellett a bichon frisé olyan kutyasportokra is alkalmas, mint a kis termetű kutyáknak való agility. S ne feledje: ez a kiskutya a közös kalandok után igen nagyra becsüli a kiadós megszeretgetést.

Illik hozám egy bichon frisé?

Egy bichon frisé igazán sokoldalú: legtöbbször jól illeszkedik környezetébe, s így azután egy városi lakásba is alkalmas. Szereti a gyerekeket, s csodálatos játszópajtás – ha az állatokkal való tiszteletteljes bánásmódra nevelték a gyerekeket. Főleg a még kölyök bichon frisé kutya esetében ügyeljen arra, hogy a gyerekek óvatosan bánjanak vele, mert a kiskutyák igen aprócskák. Ez a fajta általában jól kijön más háziállatokkal, így más kutyákkal és macskákkal is – ám a nála kisebb állatok esetében mindig oda kell figyelni, hogy azokat ez a játékos kis loknis fejű nehogy élő „játékszernek“ tekintse. De ha már kölyökkorban egymáshoz szoktatják ezeket az állatokat, ez is nagyszerűen sikerülhet. Egy bichon frisé rövid időre magára hagyható, s ha szükségleteit kielégítettnek érzi, általában nagyon jól illeszkedik egy család napirendjébe. Vagyis röviden: optimális kutya akár családokba, akár egyedülállóknak, de idősebb emberek számára is, akik gyakran és szívesen tartózkodnak kedvencükkel a szabadban.

Mielőtt egy bichon frisé kutyát költöztetne be otthonába, az a legjobb, ha minden irányból „lebiztosítja magát“, hiszen egy négylábú családtag felelősséget jelent az elkövetkező évekre. Ha bérlakásban lakik, tisztázza, hogy tarthat-e ott kutyát, s ha ez nem szerepel egyértelműen a bérleti szerződésben, mindig írásos nyilatkozatot kérjen erről! Még ha ez a fajta nem is hullajtja a szőrét, a biztonság kedvéért még beköltöztetése előtt derítse ki, hogy valamelyik családtagja nem allergiás-e a kutyára! Már előre gondoljon arra, hogyan tudja megszervezni a kutya felügyeletét és ellátását szabadság vagy betegség esetén! Időközben sok szálloda megengedi, hogy vendégeik kutyájukat is magukkal vigyék, így azután ez is egy opció lehet az Ön számára is. Az elkövetkező évek kutya-jelenléte miatti kötelezettségei mellett a dolog pénzügyi ráfordítás oldalát is gondolja át, hiszen a kutyus alapfelszerelése (kefék, pórázok, kosarak, takarók vagy párnák, tálak) mellett rendszeres költségekkel is kell számolnia – mégpedig sok évre vonatkozóan: minőségi eledel valamint snack, állatorvosi ellenőrzések, kutyaadó, biztosítások. Ezenkívül egy váratlan betegség esetén előre nem látható kiadásai is jelentkezhetnek.

Így találja meg az Ön bichon frisé kutyáját

Ha biztos benne, hogy Ön és bichon frisé nagyszerű csapatot alkotna, elkezdhet olyan komoly tenyésztő után nézni, aki ezekkel a kis fehér sármőrökkel foglalkozik. Fontos, hogy a tenyésztő tagja legyen valamely tenyész-egyesületnek, s állatait származási-, oltási- és egészségi bizonyítvány kíséretében, chippel ellátva adja tovább. Szánjon elegendő időt a tenyésztő keresésére, mielőtt eldöntené, melyiknek szavaz bizalmat, s ítéli szimpatikusnak az állataival való bánásmódját. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a tenyésztő a potenciális kiskutya anyjának elegendő időt hagy a pihenésre két alom között, türelmesen megválaszolja az Ön kérdéseit, s kritikus szemmel érdeklődik aziránt, hogy Ön milyen otthont és feltételeket tud biztosítani kis védencének. A tenyésztőnél tett látogatás alkalmával nemcsak a kölykök, hanem szüleik és azok jellemének megismerésére is módja nyílik. A felelősségteljes tenyésztő legtöbbször a jövőre nézve is kompetens partner az Ön új négylábú kis családtagját illető valamennyi kérdésben.

Ne vásároljon állítólagos „tenyésztőktől“, akik származási bizonyítvány és egyesületi tagság nélkül adják el az állatokat, mert az ilyenek legtöbbször csak a gyors nyereségre törekszenek, míg az állatok egészségét, a kölykök személyiségét, típusát és szocializációját – de a szülőállatokét is – félre teszik. Az ilyen ajánlatok elsőre kedvezőbbnek tűnnek, de aztán sokszor Önnek kell utána nagyobb összegeket fizetnie az állatorvosnak, s emellett semmi garancia nincs a kis állat származására. Ugyanígy eltanácsoljuk Önt a privát almokból származó, „véletlenül született“ kiskutyák megvételétől is.

Ha pedig egy idősebb kutya is szóba jöhet, megéri szétnézni az Önhöz közeli állatotthonokban, ill. a speciális, bichon frisé közvetítésével foglalkozó állatvédelmi szervezeteknél. Az idősebb kutyák előnye, hogy Ön már egy jólnevelt négylábút tud beköltöztetni otthonába. Természetesen olyan kutyák is akadnak, melyeket korábbi gazdájuk azért adott le, mert nem boldogult a nevelésükkel. Az állatvédő egyesületek vagy állatotthonok illetékeseivel folytatott beszélgetés során könnyedén kiderülhet, hogy az adott bichon frisé és Ön tudnának-e „álom-párost“ alkotni. Tisztán privát közvetítés esetén az a legjobb, ha előtte megismeri a kutyát, pl. sétára kísérheti. Minden esetben igen sok élménnyel, tapasztalattal gazdagíthatja Önt, ha egy idősebb bichon frisé számára biztosítja az új, szerető otthon melegét és örömét.

„Állati jó“ együtt töltött időket kívánunk Önnek és sármos kis bichon frisé kutyájának!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.