Bichon Bolognese

bolognese, bichon bolognese kutya, bolognai pincs

Bichon bolognese dog relax in the park

A barátságos és sokoldalú bichon bolognese kutya

A bichon bolognese (ejtsd. bolonyéze) kutya első pillantásra igazi ölebnek tűnik. Második pillantásra viszont világossá válik, hogy a bolognai pincs sokkal több annál! A szimpatikus és játékos négylábú kiváló állati kísérője lehet fiataloknak és időseknek egyaránt, nyitott jellemével pedig mindenhol vidám hangulatot teremt.

Pehelykönnyű „felhőcske“

A szimpatikus törpekutya kinézetre egy nagyobb vattapamacsra emlékeztet. Maximum 4 kg-ot nyom, ami legfeljebb 30 cm-es marmagasságon oszlik el, ez kevesebb, mint egyes macskáké. Ez a négylábú igazán kicsi termete ellenére igazán kecses, mozgása elegáns, olyan, mintha lábujjhegyen járna. Farkát behajlítva a hátán hordja. Puha, kicsit göndör és kizárólag teljesen fehér bundája van, ami pelyhesnek has és nem testhez simuló, az arcorri részen valamivel rövidebb. Orra és szemei ​​fekete színűek.

A bichon bolognese története

A bichon bolognese kutya az úgynevezett bichonokhoz , az ölebekhez tartozik. Minden bichonfajtára érvényes ez az elnevezés, mivel amellett, hogy évszázadokon át társasági kutyaként tartották őket, apró termetük is közös bennük: kényelmesen elférbenek az ember oil. A bolognai pincs mellett a Fédération Cynologique Internationale (röviden: FCI) a bichon frisé-t, a havannai pincset és a máltai selyemkutyát sorolja a bichonok közé. Ezenkívül rokona a coton de tuléar és a kis oroszlánykutya. A bichon bolognese kutya története szorosan összekötődik a máltai selyemkutyáéval – közös ősökkel rendelkeznek, akik már Arisztotelész idejében ismertek voltak.

Az évszázadok Soran a leghatalmasabb személyek is ilyen kutyával díszítették “magukat” és otthonukat vagy udvarukat, így a fajta Híres Gazdik lenyűgöző sorával büszkélkedhet: II. Fülöp spanyol király, Madame de Pompadour, a Medici hercegek, Nagy Katalin és Mária Terézia csak egy pár személyiség a hosszú listáról, akik nem csak világtörténelmet írtak, hanem oldalukon egy bolognai pincs kísérte őket. Az FCI 1956-ban ismerte el önálló fajtaként. Ma már szerencsére ez az okos kis kutya nem presztízsértékű “tárgy”, his or her már minden társadalmi réteget megörvendeztet bájos jellemével.

A bichon bolognese tulajdonságai és jellemzői

A bichon bolognese kutya intelligenciája és játékossága kiemelkedő, így mindenhol jó hangulatot teremt. Szeret hőn imádott gazdijával valamit közösen csinálni: legyen szó játékról, sétáról vagy egy kellemes délutánról a szófán – a ragaszkodó öleb mindenre szívesen vállalkozik. Számára csak az a fontos, hogy együtt lehessen “emberi falkájával”. A fajta nagyon alkalmazkodó, azonban éber is, anélkül, hogy hajlamos lenne az ugatásra. Ezek az apró társasági kutyák minimális vadászösztönnel rendelkeznek és általában egyszerűen összeszoktathatók más háziállatokkal, mint pl. macskákkal – ennek az az alapfeltétele, hogy a szobatigris elfogadja élénk lakótársát.

weißer bologneser hund © SasaStock / stock.adobe.com
Am wohlsten fühlt der Bologneser sich an der Seite seines Lieblingsmenschen.

A bichon bolognese kutya tartása és nevelése

Ennek az okos négylábúnak a nevelése során az lehet a legnehezebb, hogy az ember ellenálljon bájának és ne hagyja, hogy a “mancsa” köré csavarja. Mivel a kis energiabombák hamar felismerik gazdájuk lehetséges gyenge pontjait és szükség esetén olyan ellenállhatatlanul tudnak nézni, mint a tacskók annak érdekében, hogy elérjék finjdéjáléád géjéjáté At least maradjon következetes a kutyakölyökkel , mert így hamar megtanulja, hogy a “nem” tényleg “nem” marad és nem fogja Önt at least próbára tenni. Ha ezt sikerül elérni, gyerekjáték ennek a tanulni vágyó kutyának a nevelése, még kezdők számára is, ha tisztában vannak a kutyanevelés alapjaival .

Elfoglaltság: szeretgetés, játék és séta

Ennek a fajtának a szeretgetés mellett a játék tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Természetesen a hosszú sétákat is szeretics. Ha túrázni szeretne menni négylábújával, vegye figyelembe méretét és lassan, fokozatosan szoktassa felnőtt kutyusát a hosszabb túrákhoz, hogy Lassa, mikor Farad el. Magától értetődő, hogy kedvencének esőben is el kell végeznie a dolgát a szabadban, azonban a bolognai pincs nem tartozik azokhoz a fajtákhoz, melyek képviselői bármilyen időben hosszú sétákat követelnek. Rossz idő esetén rövid sétát követően a lakásban is kifáraszthatja ebét közös játékkal vagy mutatványok tanításával – például a klikkertréning kiváló választás lehet. A kutyasportokat , mint a kutyatáncot (Dog Dancing) vagy a kis testű kutyákhoz igazítottagilityt sok bichon bolognese kutya szórakoztatónak tartja. Tip sportos gazdiknak: méretükből adódóan nem alkalmasak kocogó partnernek, azonban kis súlyuknak köszönhetően elvihetik magukkal speciális, biciklis kosárban kerékpártúrára.

Kevés, azonban minőségi tápot a tálba!

A kis termetű kutyáknak kis adag eledelre van szükségük – az Ön feladata gazdiként, hogy megelőzze kedvencénél a túlsúly kialakulását, mivel a fajta képviselői olykor elég mohók tudnak lud. Ügyeljen arra, hogy minőségi refinedválasszon, melynek fő alkotóeleme a hús. A gyártó által meghatározott etetési útmutató csak iránymutatásul szolgál, mivel a kis energiabombák szükséglete fizikai állapotuktól és mozgásigényüktől függően változhat. A legjobb, ha rendszeresen méri felnőtt bolognai pincsét azért, hogy buja szőrzete ellenére egyértelműen lássa a súlyban esetlegesen bekövetkező változásokat. Csökkentse az eledelmennyiséget, ha négylábúja hízik, és tartsa szem előtt, hogy fél kilogramm körüli változás is már sokat jelent egy ilyen kis méretű ebnél: ha egy bolognai pincs azelyjent hjzyt hézel valaki 80 kg helyett hirtelen 90 kg lesz. Ha jutalomfalatotad kedvencének, akkor inkább egészséges finomságok mellett döntsön, mint pl. a fagyasztva szárított hús vagy olyan száraz rágcsálnivaló, ami még a fogakat is tisztítja. At least bocsásson kicsi szőrmókja rendelkezésre elegendő ivóvizet.

Kis testű kutya robusztus egészséggel

A fajta különösen robusztusnak számít. Egyes képviselői hajlamosak – mint ahogy sok kis termetű kutya – a térdproblémákra patelláris luxus formájában. A kölyök vásárlásakor ügyeljen arra is, hogy a tenyésztő tesztelje a szülőket er a betegségre és kérje meg, hogy mutassa meg ezek írásos eredményét. Fontos tisztában lennie azzal, hogy ha egy neves tenyésztőtől vásárol bolognese-t, akkor az a legjobb befektetés kutyusa egészségébe. Mivel a kétes “tenyésztők” jelentik a legnagyobb kockázatot betegségre hajlamos bolognai pincsekre, akik többnyire papírok nélkül árulják a kutyákat, hogy nyereségre tegyenek szert. Mindenképpen kerülje el nagy ívben az ilyen ügyleteket! Egy egészséges bolognai pincs kb. 15 évet élhet.

A fehér szépség ápolási rituáléja

A göndör, puha bundának rendszeres ápolásra van szüksége, azonban óriási előnye, hogy alig hullik a szőre. Már kölyökkorban szoktassa hozzá kutyusát a rendszeres fésüléshez és keféléshez. Szőrváltáskor ajánlott mindennap átfésülnie a bundát, hogy megelőzze a csomók képződését. Egyébként kétnaponta célszerű ápolni a szőrzetet, mivel könnyen beleragadhatnak a hófehér szőrzetbe kis ágak vagy más szennyeződések. Apropó hófehér: a fehér bundát olykor-olykor ajánlott megfürdetni gyengéd kutyasamponnal. Azt javasoljuk, hogy a csillogó szőr érdekében speciálisan fehér szőrhöz kifejlesztett sampont használjon. Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön négylábú partnere szemébe szőrszál és ne irritálja azt – egyébként vágja rövidebbre szőrét ezen a területen, hogy megelőzze a szemgyulladást. Ellenőrizze rendszeresen kedvence karomhosszát, különösen, ha idősebb ebről van szó, azért, hogy megakadályozza, beleakadjon valamibe, ami elég fájdalmas is lehet.

Jelleme: illik hozzám a bichon bolognese kutya?

A bichon bolognese (ejtsd. bolonyéze) kutya igazán sokoldalú és kezdő kutyatartók számára is kiváló partner. Csodálatosan meg tud nyílni egy családi közösségben. Gyermekes családoknak is ideális választás, hiszen szívesen játszik és bújik össze gyerekekkel. Mindazonáltal bájos kinézete ellenére mégsem szabad plüssállatnak nézni: ezért a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy felelősségteljesen bánjanak vele, különben durvább játék során akár meg is sérülhet ez a kis kutya. Célszerű, ha bolognai pincs elegendő visszavonulási lehetőséggel rendelkezik. Ezek a törpekutyák többnyire jól kijönnek macskákkal vagy kisállatokkal, főként akkor, ha korán összeszoktatják őket velük.

Ha egy idősebb cica mellé kerül egy bolognai kölyök, akkor figyeljen arra, hogy szobatigrise ugyanannyi figyelmet kapjon, mint korábban, hogy ne ellenséget lásson az új lakótársban. A fajta képviselői alkalmasak arra is, hogy csak egy személlyel lakjanak együtt, nagyon élvezik a kettesben eltöltött életet. Ezzel szemben nem igazán szereti az egyedüllétet, ezért potenciális bolognese-tulajdonosként célszerű, ha mindig maga körül lehet. Az idős emberek számára is pompás társ lehet a vidám olasz eb, hiszen mindenhova magukkal vihetik, és az elbűvölő kis jószág fitten tartja őket. Város vagy vidék – az alkalmazkodó törpe mindenhol jól érzi magát.

bologneser im hundesalon © frank11 / stock.adobe.com
Um Augenentzündungen vorzubeugen, sollte das Fell Ihres Vierbeiners ab und zu gekürzt werden.

Beköltözés előtt

Kis termetű ebről van szó, mégis egy kutya beköltözése nagy változást jelent az Ön életében. Előzetesen tisztázza le és készüljön fel nyugodtan a háziállat érkezésére. Mielőtt megérkezne kutyusa, gondolja át, ha egyedül él, hogy ki gondoskodik róla, ha Ön beteg lesz vagy elutazik. Tipp: manapság már sok hotelben vagy nyaralóban is szívesen fogadják a négylábú családtagokat. Ez a kicsi és jó természetű eb különösen jó állati kísérője lehet olyan úti célok esetén, melyek autóval vagy vonattal közelíthetők meg. Azonban ha trópusi tengerparti nyaralásra vágyik, akkor inkább szervezzen kedvencének megfelelő felügyeletet, melynek során eleget tesznek azon igényének, hogy az ember közelében lehessen. Kalkulálja ki négylábú barátja ellátásával kapcsolatos rendszeres kiadásait, mivel beköltözése után sok évig számolnia kell ezzel: a minőségi táp költségei mellett az állatorvosi látogatások (vizsgálatok, oltások), az esetleges kutyaadó és -biztosítás költségeit is vegye számításba.

A közös élet kezdetén számolni kell kutyusa vételárával és be kell szereznie az alapfelszerelést is. Még a beköltözés előtt gondoskodjon róla, hogy minden az új családtag rendelkezésére álljon: az etető- és itatótál mellett kis termetű kutyáknak való játékokra, takaróra, fekhelyre, pórázra, nyakörvre vagy hámra és autós hordozóra van szüksége a bolognese-nek. Az utóbbi célra megfelel a kutyaszállító box. Ezenkívül állítson össze egy pár ápoló eszközt is: a kefe, a fésű, a sampon és a törlőkendő a szemekhez hasznos befektetésnek bizonyulnak. A legjobb, ha a kezdetektől tart otthon bolhafésűt és kullancseltávolító csipeszt is.

Hogy találom meg álomkutyusomat?

Ezek a csinos kutyák a bichonfélékhez hasonlóan nagy közkedveltségnek örvendenek. Mindazonáltal némi előkészületre lehet szüksége, hogy megtalálja a megfelelő tenyésztőt. Figyeljen arra, hogy valamelyik tenyésztő egyesület tagja legyen és a végrehajtott vizsgálatokról írásos bizonyítékot mutasson Önnek. Előzetesen ismerje meg a kölyköket és a szülőket a tenyésztő otthonában egy előre egyeztetett időpontban – ideális esetben mindannyian kiegyensúlyozott állatok benyomását keltik Önben. A tenyésztő legkorábban 8 hetes korában adhatja oda a kölyköket az új gazdiknak – ekkorra nemcsak sok minden bevésődik és megfelelően szocializálódhatnak, hanem többször féregtelenítik, megkapják a szükséges oltásokat és chippel is ellátják őket.

Továbbá átadáskor európai állatútlevelet is kap kedvencéhez. Ha új családtagja másik országból származik, akkor az EU-n belül meg kell várni a 15 hetes kort a beköltözéshez és teljes veszettségi elleni védelemmel kell rendelkeznie. Aki nem szeretne messzire utazni és nem talál a közvetlen környezetében tenyésztőt, az mérlegelheti, hogy esetleg más bichonfélékről is tájékozódjon. Ha valaki megrögzött bolognese-rajongó, az is megfontolhatja a dolgot, mivel a bichon frisé és a bolognai pinccsel szoros rokonságot mutató máltai selyemkutya számos közös jellemvonással rendelkezik, így alternatívát jelenthetnek a kutyabarátok számára.

Mindenképpen kerülje el nagy ívben azokat a „tenyésztőket”, akik nem tartoznak egyesülethez – ezek a kutyaszaporítók általában nem rendelkeznek megfelelő szaktudással, amire szükség van az egészséges és fajtajelleggel bíró kölykökhöz, valamint nem fordítanak figyelmet az egészségorientált szelekcióra vagy nem szentelnek időt a feltétlenül elengedhetetlen szocializációra. Mindennek betegségek, viselkedészavarok lehetnek a következményei és nem utolsósorban a bizonytalanság, hogy egyáltalán bolognai pincset kap-e kézhez.

Aki már egy felnőtt bolognese-nek szeretne otthon adni, annak azt ajánljuk, hogy nézzen szét az interneten. Olykor előfordul, hogy bolognai pincs gazdiknak valamilyen okból kifolyólag meg kell válniuk kedvencüktől. A helyi menhelyen nem valószínű, hogy talál ilyen ebet, mivel ahhoz elég ritka ez a fajta. Ezenkívül többnyire gyorsan új otthonra találnak ezek a jó természetű négylábúk. Azonban nem árthat, ha meglátogatja a helyi menhelyet, mivel lehetnek ott más bichonok vagy keverékek, akik közül egybe első pillantásra beleszeret!

Csodálatos együtt kills időt kívánunk intelligent bolognai pincsével!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.