A 10 legkedveltebb kutyatrükk

kutyatrükkök

Pacsit adni, pitizni, vagy a levegőben elkapni egy jutalomfalatot? Ez a 10 kutyatrükk biztosan lenyűgözi kutyájával környezetüket! A legjobb az egészben pedig, hogy a különböző kutyatrükkök nem csak a közönséget ejtik ámulatba, hanem kutyáját is mentális és fizikai kihívások elé állítják.

Ha egy kutya parancsra körbe fordul vagy integet a mancsával, biztosan elbűvöli a közönségét. A nézők reakciójánál azonban még fontosabb, hogyan érzi magát mindeközben kutyája.

Szerencsére a legtöbb kutya természetéből fakadóan kíváncsi. Szeretik lefoglalni magukat, és élvezik, ha fizikailag is kitombolhatják magukat. Ha mindezek mellé még jutalmat is kapnak mellé, szinte madarat lehet fogatni velük az örömtől.

Kutyatrükk tanulása: Fő a szórakozás!

Annak tudatában, hogy kutyatrükkök betanulása a kutya-ember kapcsolatra is kiváló hatással van, sok gazdi igazán ambiciózus célokat tűz ki maga elé.

Mindazonáltal mielőtt elkezdi az edzést, tudnia kell, hogy nem minden trükk lesz alkalmas az Ön kedvencének. Bár a legtöbb kutya alapvetően szívesen tanul, már önmagában a termetük, testfelépítésük és súlyuk megakadályozzák őket bizonyos trükkök betanulásában.

Továbbá a kutyáknak ugyanúgy, mint az embereknek, megvannak a saját preferenciáik. Például, ha kutyája nem szívesen fekszik a hátán, ne egyből a földön hempergéssel kezdje a trükkök betanítását. Ha pedig nem szívesen ugrál, értelemszerűen a jutalomfalatok levegőben elkapását is hanyagolhatja egy darabig.

A kutyatrükkök begyakorlásának alapfeltétele, hogy Ön és kutyája is örömét leljék benne. Ezenkívül valószínűleg a sikerek is sokkal hamarabb jönnek el, ha a szórakozás áll a középpontban.

Első lépések

Fontos, hogy a kutyatrükkök begyakorlása pozitív élmény legyen kedvence számára. Kényszernek és ridegségnek itt egyáltalán nincs helye. Legyen óvatos, a trükköket pedig mindig lépésről-lépésre gyakoroltassa. Legyen türelmes kutyájával, tartsa tiszteletben kedvence tanulási sebességét.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rögtön fel kell adnia, ha kutyája egyszer nem azt csinálja, amit mond neki, vagy ha egy trükk nem sikerül első csapásra. Néha időbe telik, míg kutyája megérti, mit szeretne tőle.

Figyelje meg kutyáját

Fontos, hogy megfigyelje kutyáját és megtanulja dekódolni viselkedését. Ha elveszíti a motivációját, inkább fejezzék be a tréninget. Idővel rá fog érezni, mikor van még kutyájának kedve a tanuláshoz, és mikor csinálna inkább már valami mást. A kutyatrükkök begyakorlása így azt is elősegíti, hogy jobban megértse kutyája viselkedését.

Mindeközben kutyája Ön iránt érzett bizalma folyamatosan növekszik, hiszen Ön reagál kedvence igényeire. Így a kutyatrükkök eredménye nem csak azok tökéletes kivitelezésében rejlik, hanem már a közös tréning során is érzékelhető. A következetes és fokozatos tréning, valamint az apróbb sikerélmények hozzájárulnak kutyája önbizalmának fejlődéséhez, és erősíti az Önök közötti kapcsolatot.

Így motiválhatja kutyáját, hogy trükköket tanuljon

A kölcsönös bizalom és az egyértelmű parancsok alapvető kulcsfontosságúak a kutyák sikeres nevelésében. Ez az apróbb trükkök begyakorlására is érvényes. Azonban ahhoz, hogy kedvence az Ön játékszabályai szerint viselkedjen és igazán lelkesedjen a trükkök iránt, kicsit többre van szükség.

Bár néhány kutyafajta természetéből adódóan szívesen tesz gazdája kedvére, általában véve a kutyák egy kicsit egoisták. Végtére is tudatában vannak annak, hogy a kívánt viselkedés sok előnnyel jár számukra, miközben a helytelen magatartást ignorálják, vagy akár meg is büntetik.

Jutalomfalat a sikeres kutyatrükk titka

A dicséret utáni sóvárgás egy olyan dolog, melyet kiválóan ki lehet használni a tréning közben. A kutyák mindig azt az utat választják, amelyik a legnagyobb sikerrel kecsegtet. Ha a sikeresen teljesített trükk után jutalomfalat várja őket, az természetesen motiválni fogja őket a további feladatok teljesítésére.

A pozitív megerősítések, például jutalomfalat, simogatás, akár egy vágyott kutyajáték formájában, jobban meggyorsítják az Ön és kutyája közötti bizalom kialakulását, mintha kényszerítené kedvencét.

Hogy a kutyák megtanulják, melyik viselkedésforma a helyes és melyik fogja a gazdi dicséretét eredményezni, a dicséretet mindig közvetlenül a trükk teljesítése után kell kapniuk. A kutyák a jelenben élnek, gazdáik reakcióját mindig közvetlenül az aktuális szituációval kapcsolják össze.

Fontos továbbá az is, hogy a tréninget mindig sikerélménnyel zárják. Ha észreveszi, hogy egy gyakorlat már túlságosan sok lenne kutyájának, vegyen vissza kicsit a tempóból. Térjen vissza inkább egy olyan korábbi parancsra, amit négylábú barátja már megbízhatóan teljesíteni tud, majd jutalmazza meg érte. Ekkor már befejezheti a tréninget, így kutyája legközelebb is örömmel fog nekikezdeni.

Mielőtt elkezdené egy kutyatrükk betanítását

Az alábbi 10 kutyatrükk sikeres begyakorlásának titka, hogy kutyája már tisztában legyen az olyan alapvető parancsokkal, mint az „Ül!”, „Fekszik!” és a „Letesz!”. Csak akkor kezdjen bele a kutyatrükkök gyakorlásába, ha kutyája ezeket a parancsokat már magabiztosan teljesíti. Ezenkívül érdemes a tréning időzítésére is odafigyelnie.

Ha kutyája fáradt vagy éhes, valószínűleg nem fog annyira lelkesedni az új trükkök betanulásért. Evés után pedig szintén fontos, hogy hagyjon legalább egy órányi pihenőt kutyájának, hogy nyugodtan emészthessen. Kipihenve és jóllakottan aztán biztosan nagy lendülettel veti majd bele magát a gyakorlásba.

A 10 legkedveltebb kutyatrükk lépésről lépésre

Trükk 1

Pacsit adni

A kutyatrükkök egyik klasszikusa, mely sok további trükk alapjául is szolgál, a pacsiadás. Bár ezt a trükköt relatíve könnyű megtanulni, szüksége lesz azért némi türelemre (és jutalomfalatra), míg kutyája mindkét mancsával megbízhatóan meg nem tanulja a trükköt.

Magyarázat: Ültesse le kutyáját, majd térdeljen mellé. Emelje fel tenyerével egyik mancsát és jól érthetően mondja közben „Pacsi!”. Ismételje ezt a folyamatot egészen addig, amíg kutyája magától fel nem emeli mancsát, mikor Ön kimondja a parancsszót.

Zárásképpen pedig jutalmazza meg egy jutalomfalattal. Alternatív módszer, ha a betanítás elején kezébe rejt egy jutalomfalatot, és szorosan kutyája feje előtt tartja. Kutyája megpróbálja majd megszerezni azt, és közben vélhetően egyszer csak felemeli a mancsát.

Trükk 2

High five

A tenyerek összeérintése, amit „High five!”-nak és „Ötös!”-nek is neveznek, emberek között is igazán cool dolognak számít Nem csoda, hogy ez a trükk a kutyáknál is egyre kedveltebb. Ha kutyája már ismeri a pacsiadás trükköt, a high five bizonyára nem okoz majd neki gondot.

Magyarázat: Tartsa kezét függőlegesen (nem vízszintesen, mint a pacsiadásnál) és mondja közben a már ismert „pacsi” parancsot. Amint kutyája felemeli a mancsát és megérinti az Ön kezét, jutalmazza meg egy jutalomfalattal. Valószínűleg kezdetben nem fogja érteni, miért dicséri meg már akkor, amikor még nem is tette rá mancsát az Ön kezére.

Idővel azonban meg fogja szokni az új trükköt. Amint kialakult a rutin, bevezetheti az új parancsszót, például „Adj egy ötöst!” vagy „High five!”.

Később megpróbálhatja az egészet messzebbről. Fokozatosan távolodjon az állattól úgy, hogy kutyája már ne is tudja megérinteni kezét.

Jutalmazza meg kutyáját, amint felemeli a mancsát. Így meg fogja tanulni, hogy elegendő csak ezt a mozdulatot megtennie. Végül már ha Ön egészen távol is van tőle és így emeli fel függőlegesen kezét, kutyája már emelni is fogja mancsát.

kutyatükk tanítás © melounix / stock.adobe.com

Trükk 3

Pitizés

Rendkívül népszerű kutyatrükk még a pitizés, melynél kutyája ülve emeli fel mindkét mellső mancsát. Mivel súlyát mindeközben hátra helyezi, számítson rá, hogy eltarthat egy darabig, amíg kutyája megtalálja majd egyensúlyát a pozícióban.

Fontos, hogy a kutya ennél a trükknél mindig ülve maradjon a fenekén. Ha teljesen felállna, az nem lenne helyes teljesítése a trükknek .

Magyarázat: Mint az előző két gyakorlat, ez is az „Ül!” paranccsal kezdődik. Terelje kutyáját valahová közel a falhoz és ültesse le. Ideális esetben kutyája már egyből háttal a falnak ül le. Ez segít neki megtalálni az egyensúlyt, valamint megakadályozza, hogy gyorsan fel tudjon pattanni. Vegyen elő egy jutalomfalatot és mozgassa azt kezével kutyája feje fölé. Vigyázat: Ne túl magasra, különben kutyája megpróbál majd felállni. Amint kutyája már egy kicsit felágaskodik és felemeli mancsait, hogy elérje a finomságot, mondja ki a „Pitizz!” parancsszót, majd jutalmazza meg a jutalomfalattal. Ha ennek ellenére is feláll, ne adja neki oda a jutalomfalatot és kezdje ismét az „Ül!” gyakorlattal. Mindaddig ne is adja neki oda a falatot, míg nem sikerül csak mellső lábait felemelni.

Trükk 4

Szteppelés

Ez a trükk a dog dancingből származik. Az ember szemben áll a kutyával és váltva emeli fel bal és jobb lábát. Ezzel párhuzamosan a kutya ülő pozícióból felemeli jobb és bal mancsát. A trükk így úgy néz majd ki, mintha a kutya és az ember együtt masírozna helyben.

Magyarázat: Ennek a trükknek szintén előfeltétele a „Pacsi!” gyakorlat ismerete. Ültesse le kutyáját, majd álljon meg vele szemben. Már amikor elkezdni a „Pacsi!” parancsszót kimondani, Ön a keze helyett emelje fel a jobb lábát. Ilyenkor sok kutya, aki már elsajátította a „Pacsi!” trükköt, ösztönösen az Ön lábára fogja helyezni a mancsát. Ha ez mégsem sikerülne és kutyája eleinte csak zavarta nézne, segítségképpen kezdetben tegye kinyújtott kezét saját lábára. Dicsérje meg kutyáját szinte azonnal, amint megérinti az Ön lábát és adjon neki egy kis jutalomfalatot.

Most ismételje meg ugyanezt a gyakorlatot, csak a másik (bal) lábával. Kutyájának most természetesen másik mancsát kell felemelnie. Gyakoroljanak többször, egy jutalomfalatért cserébe pedig mindig eggyel több lépést várjon el. Ez azt jelenti ugyebár, hogy kutyája csak akkor kap jutalomfalatot, ha kétszer, négyszer, hatszor, illetve annál is többször váltva felemelte mancsait, úgy, hogy közben azokat az Ön lábára tette.

Trükk 5

Odébb! kutyatrükk

Ennek a kutyatrükknek a célja, hogy négylábú barátja megérintsen mancsával egy tárgyat és odébblökje azt. Ha ez a gyakorlat már jól megy kutyájának, később akár arra is megtaníthatja, hogy becsukja mancsával az ajtót.

Magyarázat: Helyezzen el a szobában egy érdekes tárgyat (pl. műanyag palackot vagy plüssállatot) és hívja fel rá kutyája figyelmét. Várja ki, mi történik.

Amennyiben a kutya elkezd közeledni a tárgyhoz és megérinti azt, dicsérje meg bőségesen és adjon neki egy jutalomfalatot. Ismételje meg a folyamatot, úgy, hogy újból a tárgyra mutat és megdicséri kutyáját, amint az ismét megérinti mancsával a tárgyat.

A következő napon kibővítheti a gyakorlatot az „Odébb!“ parancsszóval. Mindig, amikor kutyája megérinti az érdekes tárgyat, mondja ki a parancsszót. Pár nap múlva annyira berögzül a dolog, hogy kutyája akkor is hasonlóan reagál majd, ha Ön más tárgyakra mutat rá.

Hogy megtanítsa kutyájának az ajtó becsukását, mutasson az ajtóra és mondja ki közben az „Odébb!“ parancsszót. Ha ő ekkor megérinti az ajtót a mancsával, jutalmazza meg. Hogy kutyája végül valóban bezárja az ajtót, bővítse ki a parancsszót „Odébb!! Ajtót becsukni!“-ra, és csak akkor jutalmazza meg kutyáját, ha az állat elég erősen lökte be az ajtót ahhoz, hogy az tényleg becsukódjon.

Lassacskán növelheti az Ön és az ajtó közötti távolságot, és hamarosan már a kanapéról vagy az asztal mellől is rámutathat az ajtóra, a parancsszavak hallatán kutyája pedig be fogja csukni azt.

Trükk 6

Hempergés

kiinduló „Fekszik!“ pozícióba. Mivel néhány kutya nem fekszik szívesen magától a hátára, ez a gyakorlat különleges ügyességet igényel. Természetesen azért némi jutalomfalat sem tesz majd rosszat az ügynek.

Magyarázat: Fektesse kutyáját olyan pozícióba Ön elé, hogy feneke és könyökei is érintsék a talajt. Tartson egy különleges jutalomfalatot közvetlenül az állat orra elé, úgy, hogy szájával már szinte hozzáérjen a finom falathoz. Lassacskán mozdítsa el kezét abba az irányba, amelyikbe kutyájának hemperegnie kell, úgy, hogy a falatkát végigvezeti az állat hátán, annak feje mögött.

Kutyája ekkor megpróbálja majd szájába venni a falatkát és ideális esetben közben automatikusan megfordul. Ha kutyája ettől kicsit visszakozna, másik kezével megtámogathatja kicsit és óvatosan túloldalára billentheti az állatot.

Trükk 7

Mászás és kúszás

Mókás látvány, ha kutyája a földön kúszik. Ilyenkor hasa leér a talajra, miközben lassacskán előremászik. Beletelhet azonban némi gyakorlásba, hogy kutyája elsajátítsa ezt a trükköt. Végtére is a kúszás nem tartozik a kutyák természetes mozgási formái közé.

Magyarázat: Miután kutyája lefeküdt, Ön térdeljen mellé. Gyengéden fektesse egyik kezét a hátára, a másikban pedig tartson egy jutalomfalatot az állat szája elé. Ezt követően lassan, a földhöz közel húzza el előle azt. Mindeközben pedig mondja ki a „Mássz!“ parancsszót, vagy valami más hasonló ideillő kifejezést.

Amint sikerül neki akár csak egy kicsit is előre másznia – még ha ez először csak egy nagyon csekély haladást is jelent ugyan –, jutalmazza meg a falatkával. Ismételje a gyakorlatot addig, amíg kutyája már automatikusan elkezd előre mászni, ahogy parancsát meghallja.

Ha az állat sikeresen kivitelezi ezt a gyakorlatot, pár nap múlva leveheti kezét a hátáról és le is ülhet kicsit távolabb. Tartsa a jutalomfalatot szorosan a földhöz közel és mondja ki a megfelelő parancsszót. Amint elkezd mászni, dicsérje meg. Ha megpróbál fölállni, mondja ki a „Fekszik!“ parancsszót és csak akkor adja neki oda a jutalomfalatot, ha odamászik Önhöz.

Trükk 8

Forgás vagy piruett

Ennek a kutyatrükknek a célja, hogy kutyája álló pozícióból megforduljon saját tengelye körül. Néhány kutya számára ez a mozdulatsor kissé furcsa lehet, ám ha a feladat végén jutalom várja őket, bizonyára legtöbbjük hamarosan szívesen megcsinálja a gyakorlatot.

Magyarázat: Álljon meg kutyájával szemben és tartson a szája elé egy jutalomfalatot, hasonlóképpen, mint a „hempergés“ gyakorlatnál. Ezúttal azonban mozgassa kezét körbe-körbe a feje előtt egészen a hátáig, hogy kutyájának is kör alakban kelljen mozognia, hogy követhesse kezét. Mondja ki közben a megfelelő parancsszót, például „Fordulj meg!“ vagy „Fordulj!“. Ha kutyája megfordul a saját tengelye körül, jutalmazza meg.

Ismételje a gyakorlatot addig, míg kutyája már távolabbról is engedelmeskedik Önnek. Ehhez mindig fokozatosan növelje az Önök közötti távolságot, egészen addig, amíg a feladat teljesítéséhez már csak egy kis körző kézmozgást kell megtennie és közben a parancsszót kimondania.

Trükk 9

Szlalom a lábak között

Hasonlóan a szteppelés és a forgás trükkökhöz, a szlalom szintén a dog dancing egyik népszerű eleme. Ne aggódjon azonban, hiszen ez a gyakorlat a kevésbé táncoslábú kutyáknál is igen népszerű. Mindazonáltal fontos arra figyelnie, hogy kutyája maximum az Ön térdéig érjen, különben nem lesz meg a kellő egyensúlya, mikor az állat átfut a lábai között.

© grafikplusfoto / stock.adobe.com

Magyarázat: Álljon meg lépés közben kutyája mellett. Ha az állat az Ön jobb oldalán áll, legyen a bal lába elöl. Ekkor tartsa a jutalomfalatot a bal kezében, lent a lábai között, a talajhoz lehető legközelebb, majd vezesse vissza azt ismét a bal oldalára. Kutyája követni fogja a kezét, illetve a jutalomfalatot, és minden valószínűség szerint átmegy a lábai között, majd az Ön baloldalára. Most lépjen egyet a jobb lábával előre, majd ismételje meg a gyakorlatot a másik oldalon is. Közben mondja a „Keresztül!“ a „Szlalom!“ vagy a „Cikk-cakk!“ parancsszavakat.

Eleinte érdemes rögtön odaadnia kutyájának a jutalomfalatot, hogy fenntartsa az érdeklődését. Idővel azonban megtehetnek több lépést is, mielőtt megjutalmazná az állatot. Amikor már megértette a kutyatrükk elvét, jutalomfalat nélkül is el fogja végezni a gyakorlatot.

Trükk 10

Egyensúlyozni a jutalomfalattal és elkapni azt

Ez az izgalmas kutyatrükk biztosan lenyűgözi majd a nézőközönséget, nem is olyan könnyű hát elvégezni. Szükség lesz kutyája ügyességére és az Ön türelmére, valamint egy kis know-howra is, hogy tökéletesen végrehajthassák a feladatot.

Magyarázat: Első körben az elkapást kell gyakorolnia kutyájával. Dobjon neki egy jutalomfalatot a közvetlenül a szája irányába, és mondja közben mondja az „Elkap!” parancsszót. Kutyája reflexszerűen megpróbál majd a falatka után kapni. Ha sikerül neki, a jutalom máris az övé lehet.

Ha azonban nem tudja elkapni, Önnek villámgyorsan fel kell vennie a falatkát a földről, nehogy kutyája megegye azt. Idővel fokozatosan messzebb is mehet az állatól és dobhatja kicsit jobbra, vagy kicsit balra a falatkát, hogy kutyájának ugrania kelljen, ha el akarja kapni azt. Ha még eggyel nehezebb kihívásra vágyik, második lépésben begyakorolhatják az egyensúlyozást is.

Egyik kezével fogja meg az állat száját, másik kezével pedig helyezzen egy jutalomfalatot az állat orrára. Mondjon közben egy alkalmas parancsszót. Például „Tartsd!“ vagy „Egyenesen!“, és lassacskán vegye el a kezét, anélkül, hogy a jutalomfalat leesne kutyája orráról.

Ha kutyájának sikerül egy darabig így nyugton maradnia és a jutalomfalatot az orrán egyensúlyozni, jutalmazza meg. Amint kutyája az elkapás és az egyensúlyozás trükkjét is elsajátította, össze is kapcsolhatja a két gyakorlatot.

Ehhez helyezze kutyája orrára a jutalomfalatot, valamint mondja ki az egyensúlyozáshoz tartozó megfelelő parancsszót. Végezetül pedig mondja, hogy „Elkap!”, mire kutyája meg fogja próbálni ugró mozdulattal elkapni az orrán lévő jutalomfalatot. Jó, ha tudja, időbe telik, míg kutyája megérti a trükk lényegét. Legyen hát türelmes és bátorítsa, hogy próbálkozzon. Ha nem sikerül, vegyen egy kicsit vissza a tempóból és gyakorolják újra külön az elkapást, illetve az egyensúlyozást.

Megjött a kedve egy korábbi kutyatrükk tanulásához?

Észrevett valamit? Mind a 10 kutyatrükk hasonló elven működik. Világos parancsszó, egyértelmű kézmozdulat, a végén pedig jutalom. Utóbbi lehet a fentebb említett jutalomfalat is, de akár egy érdekes kutyajáték is alkalmas lehet a célra.

Ha megértette a módszertan lényegét, rengeteg más kutyatrükköt is begyakorolhatnak majd kedvencével. Például, hogy kutyája átugorjon az Ön karja fölött, vagy a „Bumm!“ parancsszóra úgy tegyen, mintha holtan összeesne. Egy kevés gyakorlással pedig hasznos trükköket is taníthat négylábú barátjának, mint például „Hozd ide a papucsot!“ vagy „Hozd ide a pórázt!“.

Közös gyakorlásukhoz jó szórakozást kívánunk Önnek és kutyájának egyaránt!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.
7 min

Agresszív kutya kezelése

Ha a kutya ugat, morog, a fogait csikorgatja vagy akár még harap is, akkor agresszív kutyáról beszélhetünk. Az ilyen viselkedés próbára teheti az ember és a kutyus együttélését.