Lakeland terrier

lakeland terrier

Bár az Észak-Angliából származó lakeland terrier a legkisebb hosszú lábú terrierek közé tartozik, bátorsága és önbizalma hatalmas. Ha azonban a külsőre a welsh terrierre hasonlító egykori rókavadász következetes nevelést kap, akkor barátságos, gyerekszerető, aktív családi kutya lesz belőle.  

Jellem

Árkokat és akadályokat átugrani, a vízben tombolni, más kutyákkal játszani, gödröket ásni a kertben vagy egereket kergetni a bokrokban. Az energikus lakeland terrier szeret egész nap mozgásban lenni, és a változatosság minden formájának örül.  

Ez a kitartó kiskutya nem ismeri a fáradtság vagy az unalom fogalmát. Ezért hát nem meglepő, hogy a lakeland terrier semmit sem utál jobban, mint órákon át ,,bezárva lenni” otthon. Akit ez az angol törzskönyves kutya érdekel, annak tehát mindenekelőtt egy dologra van szüksége: energiára! 

Aktív és barátságos családi kutya

Azok az aktív családok, akik szeretnek sok időt tölteni a szabadban, a természetben, biztosan sok örömüket lelik majd a lakeland terrierben. Egykori vadászkutyaként ez az angol fajta nem csak nagyon kitartó és félelmet nem ismerő, de rendkívül emberközpontú és figyelmes is.  

Szeretetteljes és következetes nevelés mellett könnyen kezelhető társas kutya lesz belőle, aki mindig gazdája mellett van, és tudja, hogyan kell viselkedni a városban, a buszon vagy az étteremben. Ez az egyébként problémamentes kutya csak akkor válik meglehetősen féltékennyé, amikor gazdája több figyelmet fordít egy másik kutyára, mint rá, és esetleg meg is simogatja a másik kutyát.  

Gyengeségei: féltékenység és vadászösztön

A féltékenység mellett a lakeland terrier gyengéje a vadászat – elvégre ezt a tulajdonságot évtizedek óta igyekeznek a tenyésztők kialakítani a fajátban. A juhnyájak védelmében eredetileg rókavadászatra használták, ahol fürgén, bátran és ügyesen üldözte a ragadozókat egészen az odújukig.  

Bizonyos mértékű vadászösztön tehát a mai napig megmaradt benne, bár házikedvencként az utóbbi években kötekedési hajlama és vakmerősége valamelyest alábbhagyott. Ha azonban elegendő olyan elfoglaltságot kap, amely fizikailag és szellemileg is kihívást jelent számára (például a kutyasportok keretében), a lakeland terrier-rokonsága ellenére összességében nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott jellemnek bizonyul, és jó hangulatot varázsol maga körül.  

fekete bundájű lakeland terrier © Eudyptula / stock.adobe,com

Kinézet

Ha az utcán, a parkban vagy a kutyás sportpályán találkozik először a lakeland terrierrel, első pillantásra azt is hiheti, hogy egy welsh terriert lát.  

Az igazi terrierrajongók és a különböző fajták ismerői azonban joggal mutatnak rá a különbségekre: mivel maximális marmagassága 37 cm, súlya pedig 7 kg körül van. A lakeland valamivel kisebb és könnyebb, mint a welsh terrier. Feje szintén valamivel szélesebb és rövidebb, bár természetesen jellegzetes hosszúkás formája azért megvan.  

A lakeland továbbá bundája színében is különbözik a welshtől. Ellentétben vele, akinek őzszínű szőrzetén kötelező a fekete nyeregmintázat, a lakeland lehet egyszínű is: őzszínű, vörös, búzaszínű, vörösesszürke (red-grizzle), májbarna, kék/őzszínű vagy fekete is.  

Drótszerű és időjárásálló szőrzetszerkezete durva, enyhén göndör felső szőrzettel és a sűrű aljszőrzettel azonban mindkét fajtában közös.

Magabiztos és mindig izgatottan vár

Kis termete ellenére a lakeland terrier rendkívül erőteljes és büszke benyomást kelt. Kompakt teste nagyon izmos, és állóképesség tekintetében semmivel sem marad el nagyobb termetű terrierrokonai mögött.  

Élénk természete csak úgy sugárzik róla – ezt nem utolsósorban éber arckifejezése és V-alakú, ,,várakozóan” előrebillentett fülei mutatják. Az angol lakeland éber és magabiztos benyomását felfelé hordott farka pedig csak tovább hangsúlyozza.  

Történet

Persze a kis terriernek bátornak és magabiztosnak is kellett lennie eredeti munkájában. Félelmet nem ismerve vadászott le minden rókát, amely gazdája juhnyájához közeledett, és észak-angliai hazájának sziklái és kövei között üldözte a ragadozót. Csak akkor adta fel, amikor a róka rejtekhelyére bukkant, és ha kellett, nem habozott, akár maga megölte a rókát.  

A lakeland terrier vadászterülete az északnyugat-angliai Cumberland magas, kopár és tavakban gazdag megyéje volt, ahol ezt az ügyes vadászt a 19. század eleje óta tenyésztették célzottan.  

Amikor Lord Lonsdale, a Lakeland Terrier Egyesület első elnöke a szülőföldje tavakkal teli tájára utalva a ma is használatos ,,lakeland terrier” nevet adta a kutyafajtának, az már több mint 70 éve vezetett törzskönyvre tekinthetett vissza.  

A lakeland, amelyet kezdetben cumberland terrier, westmoreland terrier vagy fell terrier néven is ismertek, az ,,old onglish black and tan terrier”-ből, a bedlingtonból és a borderből tenyésztették ki. A bedlingtont a temperamentumának javítása érdekében keresztezték, a bordert pedig azért, hogy drótszerű víztaszító szőrzete révén erősítse robusztusságát. A célzott tenyésztés e hosszú története ellenére az Angol Kennel Club csak 1928-ban ismerte el a fajtát.  

Az európai kontinensre és Amerikába csak a második világháború után került át a fajta, és a Fédération Cynologique Internationale (FCI) 1954-ben ismerte el.  

Tenyésztés és vásárlás  

Nagy-Britannián kívül a lakeland terrier leginkább az Egyesült Államokban ismert. Európa többi részén és a világ más részein azonban még mindig a ritkább kutyafajták közé tartozik. A VDH (Német Kennel Klub) évente 40-80 kiskutyát regisztrál. A Német Terrier Klubban (KfT) 1894 óta jelenleg 12 tenyésztő rendelkezik érvényes tenyésztési engedéllyel.  

Ha érdeklődik a lakeland terrier iránt, és e fajta kölyökkutyájának megvásárlásán gondolkodik, mindenképpen olyan jó hírű tenyésztőhöz forduljon, aki tagja a KfT-nek (vagy az adott országban működő hivatalos terrier klubnak). Csak így lehet biztos abban, hogy valódi lakelandot vásárol, és nem valamilyen részben welsh terrier keveréket. 

Az elismert tenyészetből származó kutya előnye minden bizonnyal az, hogy az egészségi állapot és a jellemfejlődés tekintetében megfelel majd a fajtaleírásnak. A fajtatiszta lakeland kutyák nagyon robusztusak és nem jellemző rájuk fajtaspecifikus örökletes betegség.   

Egészség és ápolás  

Egy fajtatiszta lakeland terrier gazdájaként általában nem kell aggódnia a gyakori állatorvosi látogatások vagy a magas kezelési költségek miatt.  

Azonban, mint minden kutyát, a lakeland terriert is be kell oltani, és rendszeres ellenőrzésre kell vinni az állatorvoshoz. Így az esetleges fertőzések vagy panaszok időben felismerhetők és kezelhetők.  

Az is fontos, hogy a kutya szőrzetét 18 hónapos korától kezdve rendszeresen (három-négy havonta) szakszerűen nyírják. A mindennapok során azonban általában nagyon könnyen ápolható, köszönhetően drótszerű és víztaszító szőrzetének. 

Tartási körülmények és nevelés

A lakeland terrier nevelése kicsit időigényesebb, mint ápolása. Mint minden terrier, a lakeland is rendelkezik bizonyos mértékű makacssággal, és szereti feszegetni a határokat – kivéve, ha a gazdája már kölyökkorában megmutatta neki ezeket.  

Ha azonban kezdettől fogva következetesen neveli, és mindig világos parancsokat ad neki, akkor egyenesen el lesz ragadtatva, hogy lakeland terrierje milyen tanulékony és engedelmes tud lenni. Ennél az élénk természetű terriernél a következetes, de szeretetteljes, pozitív megerősítésen alapuló nevelés mindenképpen kifizetődő lesz, és megkönnyíti majd a mindennapokat mind a kutya, mind a gazdi számára.  

lakeland terrier agility pályán © zelenka68 / stock.adobe.com

Alkalmas a lakeland terrier a városi életre?

Barátságos és emberközpontú természetének, valamint kompakt testméretének köszönhetően a lakeland terrier a városi életre is alkalmas. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy vadászmúltja miatt kellően aktivitást és elfoglaltságot kell nyújtani neki. 

Ha nem vadászatra használják, akkor alternatív elfoglaltságot kell biztosítani számára, például kutyasportok formájában. A kiadós és izgalmas séták a parkban vagy egy közeli erdőben szintén elengedhetetlenek számára. Aki a lakeland terrier iránt érdeklődik, annak tehát elegendő időt kell szánnia arra, hogy aktívan foglalkozzon a kutyájával.   

A sok testmozgás elengedhetetlen a harmonikus együttéléshez

Ez a terrier biztosan nem alkalmas olyan egyedülálló embereknek, akik teljes munkaidőben dolgoznak, sokat kell egyedül hagyniuk a kutyájukat, és szabadidejükben inkább papucsot viselnek túrabakancs és edzőcipő helyett.  

Ha nincs kellően lefoglalva és unatkozik, a lakeland terriernél nemkívánatos viselkedés alakul majd ki, ami hamar komoly nehézségeket okozhat az együttélésben. Ide tartozik az állandó, magas, átható hangon történő ugatás, amelyről lakeland közismert.  

Ha azonban kellőképpen lefoglalja négylábú barátját napközben és kihívások elé is állítja, a sétákon kifáraszthatja magát, játszhat más kutyákkal, az ugatás nem okozhat problémát. Minél többet engedi ki a szabadba tombolni, annál nyugodtabb lesz a lakásban.   

A gyerekekkel való együttélés ebben az esetben is nagyon jól fog működni – elvégre az élénk kiskutya sosem fogja megunni a játékot kis kétlábú barátaival. Fontos azonban, hogy a gyerekek megtanulják tiszteletben tartani a kutya igényeit, és tekintettel legyenek rá.

Étrend

Milyen táplálékra van szüksége a Lakeland Terriernek?  

Szinte fáradhatatlan mozgásigénye ellenére a lakeland terrier számára egészen kis mennyiségű táplálék is elegendő. Fontos azonban, hogy az eledel tartalmazzon minden szükséges tápanyagot, amire az aktív kutyának szüksége van.  

Ha maga készíti el a kutya eledelét, a fehérje mellett zöldségeket, jó minőségű olajat és szükség esetén tésztát vagy rizst is tegyen négylábú barátja táljába 

A BARF-módszer (biológiailag helyes nyers étrend) nagyon népszerűvé vált a kutyatartók körében az elmúlt években. Ehhez a fajta kutyatápláláshoz azonban alapos előismeretekkel kell rendelkeznie, és pontosan ismernie kell az eledel tápanyagtartalmát, valamint a kutya igényeit is.  

Ha erre nincs ideje, jó minőségű száraz eledellel is megfelelő és egészséges étrendet biztosíthat kutyájának. A lakeland terrier hosszú bajusza miatt a nedves eledel azonban csak korlátozottan alkalmas, és evés után alapos tisztítást igényel.  

A lakeland terrier a megfelelő fajta az Ön számára?

Ha kedveli a temperamentumos kutyákat, és nem fél a szabadtéri tevékenységektől, legyen szó erdőben, parkban, terepen vagy kutyasportpályán való tartózkodásról, akkor a lakeland terrier biztosan jó választás az Ön számára.  

Ugyanakkor kis mérete és tanulási hajlandósága miatt a városlakók és a kezdők kutyások számára is megfelelő társ. Feltéve, hogy van elég idejük és energiájuk, melyet erre az aktív kutyára tudnak fordítani.  

Ha bizonytalan benne, hogy a lakeland terrier megfelelő-e Önnek és családjának, forduljon tapasztalt terriertulajdonosokhoz és a fajta tenyésztőihez. Ők biztosan értékes tanácsokkal és tippekkel segítik majd Önt a döntésben. 

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.